Karppaajien ruokavaliosta

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Mustasudenkorento
Sisällöntuottaja
Viestit: 1690
Liittynyt: 14 Maalis 2008, 13:50
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja Mustasudenkorento »

tavasti kirjoitti:

Kypsennetyt vihannekset ja juurekset haisevat ja maistuvat siltä että joku on ne jo kertaalleen syönyt tunti sitten. Etenkin kaalit ja juurekset kypsennettynä ovat hirvitys meikäläiselle. Minä syön kasvikseni raakana.

Komppaan tätä....

Vastatuuli vihaa meitä... tahtoo alemmas....
http://kotisivu.suomi.net/mustasudenkorento/

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13804
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja jori »

tavasti kirjoitti:

Kypsennetyt vihannekset ja juurekset haisevat ja maistuvat siltä että joku on ne jo kertaalleen syönyt tunti sitten. Etenkin kaalit ja juurekset kypsennettynä ovat hirvitys meikäläiselle. Minä syön kasvikseni raakana.

Olin itse samaa mieltä, kunnes rupesin hauduttamaan vihannekseni voissa al dente. Aikaisemmin - ja nykyäänkin, kun joudun syömään keitettyjä ja höyrytettyjä vihanneksia, maistuvat ne juuri tuolta kuin edellä kuvailit. Enkä niitä juuri syönytkään ennen tätä dieettiä. Nyt kun on lupa käyttää surutta rasvaa, on moni ennen vieroksumani ruoka-aine löytänyt tiensä lautaselleni.

Liian pitkään tai toiseen kertaan lämmitettynä vihannekset muuttuvat myös rasvassa kypsentäen tavastin kuvauksen kaltaisiksi, mutta ennen tätä käydään todella korkealla herkkuasteikolla. Toisaalta on myös olemassa kasviksia, jotka eivät sovellu rasvakypsennykseen. Esim valkokaali on parempaa raakana tai sitten hapatettuna hapankaaliksi.

Jori

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7042
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja Pastori »

Kuten kaikessa ruoanlaitossa keskeinen asia on ajoitus.
Ei siis kantsi jättää soppaa hellalle ja lähteä pyörällä Afrikkaan siinä odotellessa.
Voi ja kerma auttavat monessa hommassa ja laadukas suola (yms.).

Kukaan ei kai pakota syömään pahan tai pahnan makuisia kasviksia. Itse en ole tuommoisia mainitsemianne kohdannut työmaaruokalan ulkopuolella.

Avatar
tavasti
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2746
Liittynyt: 06 Elo 2007, 10:55
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja tavasti »

jori kirjoitti:

Olin itse samaa mieltä, kunnes rupesin hauduttamaan vihannekseni voissa al dente.

No tuota ei ole tullut kokeiltua, ja al dente tarkoittaisi sitä että pitäisi keretä ihan päivystämään koska ruoka on sopivaa. Ehkä jokusen vuoden päästä.

Kuumassa wokissa paistetut vihannekset riittävän chilin ja soijakastikkeen kanssa uppoavat.

Ajokkina Nazca Paseo 26/26 ja opeteltavana kiertopalkinto-Python

"... mutta ei se toimi kuoppaisella savisella soratiellä, varsinkaan jyrkässä ylämäessä!"

Avatar
Premnas
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2653
Liittynyt: 24 Maalis 2007, 20:47
Paikkakunta: Kaarina

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja Premnas »

Parvekkeella kasvaa kukkakaalia, tomaattia, kurkkua. Kerrostalon kapasiteetti ei ole verrattavissa omakotitaloon, jonka ympärillä pihaa riittää. Sehän pistettäisiin kasvimaaksi oitis.

Kauppoihinhan ne peruselintarvikkeetkin on kaikki siirtyneet. Päästään taas siihen hokemaan, että täällä on liikaa ihmisiä, eli vanhanajan systeemi ei varmastikaan ole mahdollinen. Se vaan olisi lähempänä luontoa ilman suurtehtaita. Jep, sitten olisimme varmasti sivistymättömiä jurottajia jossain metsässä..

Kyllähän jonkun mikropizzan tunkeminen mikroon on varmaan helppoa ja nopeaa, mutta voiko puhua terveydestä?

Ja meillä kypsennetytkään kasvikset eivät maistu miltään sukkamehuisilta viime vuoden jäämistöiltä, kunhan ne muistaa uittaa voissa ja kermassa ja lisätä mausteita sopivasti.

Niin ja prosessointi lisää kyllä säilyvyyttä, mutta puhutaanko taaskaan samassa lauseessa terveydestä?

Ehkä pointtini on vähän hajanainen, mutta eniten kritisoin nykyisiä suosituksia syödä suurin piirtein muovia ja pahvia. Siltä ne rasvattomat ja kuituiset tuotteet maistuvat..en kyllä söisi "terveyden" nimissä pahvia ja muovia, vaikka eläisin sillä huikeasti 2 vuotta pidempään kuin jollain muulla ruokavaliolla.

HP Velotechnik Scorpion 2009-, Optima Cheetah 2014-, Charge Cooker maxi 2 2016- ja VeloMotion Sequoia 2017.

Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 12381
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja jviirret »

Premnas kirjoitti:

Päästään taas siihen hokemaan, että täällä on liikaa ihmisiä, eli vanhanajan systeemi ei varmastikaan ole mahdollinen. Se vaan olisi lähempänä luontoa ilman suurtehtaita. Jep, sitten olisimme varmasti sivistymättömiä jurottajia jossain metsässä..

Näin juuri. On helppo uskoa että ihminen jonka elimistö on kehittynyt 100.000vuoden aikana käyttämään keräräilytalouden tuotteita toimii niillä paremmin kun viimeisen 5000vuoden aikana viljellyillä maatalouden tuotteilla. Tuolloin keräilytalouden aikaan maapallolla oli vain tuhannesosa nykyisestä väkimäärästä ja kaikki asuivat alueilla joilla ravintoa oli tarjolla ympäri vuoden. Kaikki kylmästä talvesta kärsivät alueet maapallolla on asutettu vasta kun on opittu viljelemään talven yli säilyviä kasveja.
Nyttemmin kyllä osataan viljellä täälläkin öljylämmitteisissä keinovalo kasvihuoneissa vaikka mitä ja loput kuskataan ties mistä, mutta mitään energiataloudellista tällainen touhu ei ole. Kuten ei ole pakastamalla koko talven ruokien säilöminenkään.

Jukka

Riman ali ja suoraa ohi maalin...

Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 12381
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja jviirret »

Pohjoismaisten ravintosuosituksia päivitetään, ilmeisesti karppimaisempaan suuntaan: http://yle.fi/uutiset/terveys_ja_hyvinv ... origin=rss
Nyt mukana ruuan ympäristö vaikutuksetkin...

Jukka

Riman ali ja suoraa ohi maalin...

Avatar
Premnas
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2653
Liittynyt: 24 Maalis 2007, 20:47
Paikkakunta: Kaarina

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja Premnas »

Joo-o, saas nähdä.

Minusta lähdettäisiin parempaan suuntaan jos vaan unohdettaisiin kaikki kevytlärpäkkeet ja suosittaisiin mahdollisimman muuntelematonta ruokaa. On aivan uskomatonta, että myydään jotain ruokaa, joka oikeasti koostuu ehkä 1 % siitä mitä se olisi, jos olisi sen itse tehnyt (joku lihapiirakka tai muu, enpä ole hetkeen noita seurannut..kuinka paljon niissä oikeasti on nimensä mukaisia aineksia). Monessa teollisessa moskassa on ehkä juuri se 1% nimensä mukaisia ainesosia, loppu on täyttä paskaa (lisäaineita, kaikenlaisia luontaisenkaltaisia makuaromeja ja muuta ihan uskomatonta höpönlöpöä).

Ai niin, säilöähän voi muutenkin kuin pakastamalla.

Toinen naurettava on se, että pistäkää vaan vaikka 50 mikrogrammaa sitä D-vitamiinia rasvattomaan maitoon, mutta milläs meinasitte että se imeytyy..

HP Velotechnik Scorpion 2009-, Optima Cheetah 2014-, Charge Cooker maxi 2 2016- ja VeloMotion Sequoia 2017.

Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 12381
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja jviirret »

Premnas kirjoitti:

On aivan uskomatonta, että myydään jotain ruokaa, joka oikeasti koostuu ehkä 1 % siitä mitä se olisi, jos olisi sen itse tehnyt (joku lihapiirakka tai muu, enpä ole hetkeen noita seurannut..kuinka paljon niissä oikeasti on nimensä mukaisia aineksia). Monessa teollisessa moskassa on ehkä juuri se 1% nimensä mukaisia ainesosia, loppu on täyttä paskaa (lisäaineita, kaikenlaisia luontaisenkaltaisia makuaromeja ja muuta ihan uskomatonta höpönlöpöä).

Mihinkäs muualla ne kanan nahkat ja sian jänteet voi laittaa ku "lihapulliin"? Roskiin vaan ja priimaa lihaa tilalle? 2e paketista tulis 8e paketti. Vähenis taas kouluilta ja vähävaraisilta yksi ruokalaji pöydästä.
Ilmeisesti se taannoinen dokumentti (itse en oo katsonut) vaikutti kuitenkin noiden "lihapullien" myyntiin kun viime kauppa reissulla niitä sai kaks 400g pakettia 2eurolla, eli alle puoleen hintaan. Hyvää oli ja nälkä lähti, ja varmaan taas ens kuusa joku päivä tuotakin moskaa syödään.
Eli mua ei tuollaiset tuotteet ärsytä ollenkaan, eihän niitä ole pakko ostaa. Eikä ole ainoa "jäte" joka prosessoinnilla ja markkinoinnilla saadaan myytävään kuntoon.

Jukka

Riman ali ja suoraa ohi maalin...

Avatar
Ralii
Treenaileva sisällöntuottaja
Viestit: 504
Liittynyt: 06 Tammi 2009, 20:14
Paikkakunta: Espoo

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja Ralii »

Omasta puolesta sen verran, että yritän toki pyristellä pois ääripäistä ja valita tuotteet niiden sisällön perusteessa. Mitään utopiaa en ole tavoittelemassa pääni sisällä tai takapihallenikaan, mutta monessa tapauksessa esimerkiksi tietyt lisäaineet kertovat itsessään jo tuotteen laadusta, jos liha tarvitsee lihana pysymiseen rakennetta parantavien aineiden vaikutusta herättää se kysymyksen lihan koostumuksesta. Joissain tapauksissa tuotteisiin tietääkseni sidotaan vettä ruiskuttamalla tai mahdollisesti apuaineilla. Paino lisääntyy mutta liha ei. Jos niin sanotun maustamattoman tai marinoimattoman tuotteen makua tarvitsee käsitellä tai voimistaa arominvahventeilla, herättää se mielestäni epäilyksiä koskien tuotteen alkuperäistä makua ja laatua. Miksi maustaa jos tavara on kerran hyvää? Tähän voi toki heitää sen, että ihmiset saattavat olla sen verran tottuneita joihinkin arominvahventeisiin, että sitä lisätään sinnekkin missä sitä ei tarvita. Ja sitten taas jos marinoidaan 200g pihvi 100g marinaadilla, saadaan tällöin 200g pihvistä 300g! pihvi. :) Ruiskutetaan savun aromia ja makua lihaan, jolloin saadaan Pertti peruspossusta priimaa savustettua tavaraa, luonnollisesti hinnan hypätessä astetta ylemmäs.

Ihan omia mielipiteitä, saa ampua vapaasti alas. :)

Optima Baron | 1kw Velogatti

MiikkaK
Viestit: 18
Liittynyt: 04 Maalis 2010, 12:05

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja MiikkaK »

jviirret kirjoitti:
Premnas kirjoitti:

Päästään taas siihen hokemaan, että täällä on liikaa ihmisiä, eli vanhanajan systeemi ei varmastikaan ole mahdollinen. Se vaan olisi lähempänä luontoa ilman suurtehtaita. Jep, sitten olisimme varmasti sivistymättömiä jurottajia jossain metsässä..

Näin juuri. On helppo uskoa että ihminen jonka elimistö on kehittynyt 100.000vuoden aikana käyttämään keräräilytalouden tuotteita toimii niillä paremmin kun viimeisen 5000vuoden aikana viljellyillä maatalouden tuotteilla. Tuolloin keräilytalouden aikaan maapallolla oli vain tuhannesosa nykyisestä väkimäärästä ja kaikki asuivat alueilla joilla ravintoa oli tarjolla ympäri vuoden. Kaikki kylmästä talvesta kärsivät alueet maapallolla on asutettu vasta kun on opittu viljelemään talven yli säilyviä kasveja.
Nyttemmin kyllä osataan viljellä täälläkin öljylämmitteisissä keinovalo kasvihuoneissa vaikka mitä ja loput kuskataan ties mistä, mutta mitään energiataloudellista tällainen touhu ei ole. Kuten ei ole pakastamalla koko talven ruokien säilöminenkään.

Jukka

Tähän täytyy jo ammatin puitteissa puuttua (olen arkeologi). Arktisetkin alueet on asutettu jo paljon ennen viljelyn keksimistä. Viljelyllä ja asuttamisella/uusien asuinalueiden etsimisellä ei oikeastaan ole paljoakaan tekemistä keskenään. Ensimmäiset viljelykokeilut eivät edes olleet pääasiassa leivän tuottoa varten, vaan ennemminkin riistan houkuttelemiseksi ihmisten lähelle (pohjoisilla alueilla) + (bonuksena) ravintoarvoltaan hyvän oluen tekemiseen. Leivät ja puurot ovat tulleet myöhemmin ihmisten ruokalistalle.

Nojanalle
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 4802
Liittynyt: 09 Touko 2010, 07:33
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja Nojanalle »

Jos ihminen haluaa laihtua , ei kannata. Mutta jos haluaa muuttaa elämäntapaa , niin se on sitten ihan eri asia. Itse ole purottanut painoa hitaasti vuosia, pelkällä elintapoja muuttamalla. Alotin aikanaa 167kg, nyt ole 108kg. Vielä putoo varmaan paljon jos haluan. Mitenkä laihruin? Ensimmäinen ohje oli , sen mitä ahmin kaksikympisenä on nelikympisenä oltava puolet vähemmän. Nyt kun lähenen kuuttakymmentä , en saisi syödä kuin puolet , mitä söin nelikymppisenä. Ruokavaljooni ei ole kuulunut kymmeneen vuoteen punastalihaa, eikä mitää siivekästäkään. Kalaa syö kevyesti laitettun ja pääasiassa kasviksia. Hyvin olen pärjännyt. En vältele hiilareita, kyllä ne polkiessa palaa.

Avatar
Premnas
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2653
Liittynyt: 24 Maalis 2007, 20:47
Paikkakunta: Kaarina

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja Premnas »

Nojanalle kirjoitti:

Jos ihminen haluaa laihtua , ei kannata. Mutta jos haluaa muuttaa elämäntapaa , niin se on sitten ihan eri asia. Itse ole purottanut painoa hitaasti vuosia, pelkällä elintapoja muuttamalla. Alotin aikanaa 167kg, nyt ole 108kg. Vielä putoo varmaan paljon jos haluan. Mitenkä laihruin? Ensimmäinen ohje oli , sen mitä ahmin kaksikympisenä on nelikympisenä oltava puolet vähemmän. Nyt kun lähenen kuuttakymmentä , en saisi syödä kuin puolet , mitä söin nelikymppisenä. Ruokavaljooni ei ole kuulunut kymmeneen vuoteen punastalihaa, eikä mitää siivekästäkään. Kalaa syö kevyesti laitettun ja pääasiassa kasviksia. Hyvin olen pärjännyt. En vältele hiilareita, kyllä ne polkiessa palaa.

Niin mikä ei kannata jos ihminen haluaa laihtua?

Onhan tuo sinällään ehkä hyvä ohje että pitää vähentää syömisten määrää, tiettyyn pisteeseen asti. Jos siis ennen on vedellyt surutta jotain 5000kcal päivässä esim. herkkuja niin järki varmaan sanoo että 2000-3000 vois riittää ihan hyvin myös. Mutta jos lähtee tuolla ohjeella vähentämään siitä 2000 kcal:ista niin aika vähän pitää sitten vanhempana syödä..

Itse olen karppauksella ainakin laihtunut huomattavasti. Laihtuminen nyt oli tavoitteena mutta terveelliset elintavat myös.

HP Velotechnik Scorpion 2009-, Optima Cheetah 2014-, Charge Cooker maxi 2 2016- ja VeloMotion Sequoia 2017.

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7042
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja Pastori »

Onko karppaajilla jokin hyvä infopaikka kuinka pitkäkesoinen liikuntasuoritus hoituisi?

Leikitään nyt vaikka sillä Tavastin ajatuksella että ensivuonna kulkee Nokialla vähintään 300 km. Mites silloin hoituu se ruokailu - palautus karppivaliolla?

Avatar
tavasti
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2746
Liittynyt: 06 Elo 2007, 10:55
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja tavasti »

Pastori kirjoitti:

Onko karppaajilla jokin hyvä infopaikka kuinka pitkäkesoinen liikuntasuoritus hoituisi?

Leikitään nyt vaikka sillä Tavastin ajatuksella että ensivuonna kulkee Nokialla vähintään 300 km. Mites silloin hoituu se ruokailu - palautus karppivaliolla?

No minähän vedin sen kohtu karpisti, tosin olihan siinä hiilareitakin: maitoa, jogurttia, marjoja. Rasvainen maito on varsin mainio palautumisjuoma, siinä on kaikkea: rasvaa, proteineja ja hiilareitakin.

Ensi vuonna ajattelin panostaa siihen että 'pääruoka' on nopeammin syötävä kuin tämän vuotinen salaatti. Yksi vaihtoehto on vihannekset, juusto ja meetwursti suikaleina, ja pyörään evästeline, syöminen ajaessa :-)

Ennen Nokian keikkaa kyselin karppien foorumilla mielipiteitä: http://karppaus.info/forum/viewtopic.ph ... 0&start=14

Tämä on myös ihan mielenkiintoinen: http://cocovishop.com/fi/blogi/entry/ma ... a-paimioon

Ajokkina Nazca Paseo 26/26 ja opeteltavana kiertopalkinto-Python

"... mutta ei se toimi kuoppaisella savisella soratiellä, varsinkaan jyrkässä ylämäessä!"

Vastaa Viestiin