Sivu 1/38

Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 04 Elo 2010, 17:07
Kirjoittaja musti&siippa

Alkuperäinen ketju Köyliön tienoolta löytyy tästä > http://www.nojapyorafoorumi.fi/viewtopi ... =21&t=1445 - Pastori

Täällähän vilisee karppeja kuin vilkkilässä kissoja :D


Re: Nojaillen Köyliöön

Lähetetty: 08 Elo 2010, 00:02
Kirjoittaja ajarmala
musti&siippa kirjoitti:

Täällähän vilisee karppeja kuin vilkkilässä kissoja :D

Juu, minäkin syön pääasiassa hiilihydraatteja: leipää, perunaa, spagettia ja riisiä. Pyöräilijä saa niistä hyvää energiaa.

Vai etkö tarkoittanutkaan tätä?

T. Ari


Re: Nojaillen Köyliöön

Lähetetty: 08 Elo 2010, 12:08
Kirjoittaja Premnas
ajarmala kirjoitti:
musti&siippa kirjoitti:

Täällähän vilisee karppeja kuin vilkkilässä kissoja :D

Juu, minäkin syön pääasiassa hiilihydraatteja: leipää, perunaa, spagettia ja riisiä. Pyöräilijä saa niistä hyvää energiaa.

Vai etkö tarkoittanutkaan tätä?

T. Ari

Ei tarkoittanut. Karppi syö pääasiassa rasvaa ja sopivasti proteiineja, hiilihydraatit tulee vasta noitten jälkeen. Rasvasta saa hyvää ja pitkäkestoista energiaa.


Re: Nojaillen Köyliöön

Lähetetty: 08 Elo 2010, 12:54
Kirjoittaja jori
Premnas kirjoitti:

Karppi syö pääasiassa rasvaa ja sopivasti proteiineja, hiilihydraatit tulee vasta noitten jälkeen. Rasvasta saa hyvää ja pitkäkestoista energiaa.

Samoin kaikki muutkin kalat - oikeastaan kaikki eläimet. Runsashiilihydraattista ruokaa ei mikään eläin pysty syömään sairastumatta. Sitä käytetään vain teuraseläinten lihottamiseen ennen lahtausta.

Jori


Re: Nojaillen Köyliöön

Lähetetty: 08 Elo 2010, 18:01
Kirjoittaja jviirret
Premnas kirjoitti:

Ei tarkoittanut. Karppi syö pääasiassa rasvaa ja sopivasti proteiineja, hiilihydraatit tulee vasta noitten jälkeen. Rasvasta saa hyvää ja pitkäkestoista energiaa.

Karppaaja syö kallista ja huonosti säilyvää ruokaa. Sen ruokavalion noudattaminen on helppoa, älä syö mitään mikä maksaa alle 10e/kg ja säilyy yli viikon. :lol:
Mitenkähän kävisi jos siitä tehtäisiin virallinen "näin pysyt terveenä"-ohje? Suomen elintarviketeollisuus menisi kokonaan uusiksi, maailman laajuisesta puhumattakaan. Mitä miljardi Kiinalaista söis jos riisi julistettaisiin vaaralliseksi. Entä Suomen köyhät ja työttömät jos peruna ja makarooni siirrettäisiin vaarallisten aineiden listalle.
Eli taatusti terveellinen ruokavalio, mutta mahdoton jos kaikki sitä noudattaa.

Jukka


Re: Nojaillen Köyliöön

Lähetetty: 08 Elo 2010, 21:29
Kirjoittaja jori
jviirret kirjoitti:

Karppaaja syö kallista ja huonosti säilyvää ruokaa. Sen ruokavalion noudattaminen on helppoa, älä syö mitään mikä maksaa alle 10e/kg ja säilyy yli viikon. :lol:
Mitenkähän kävisi jos siitä tehtäisiin virallinen "näin pysyt terveenä"-ohje? Suomen elintarviketeollisuus menisi kokonaan uusiksi, maailman laajuisesta puhumattakaan. Mitä miljardi Kiinalaista söis jos riisi julistettaisiin vaaralliseksi. Entä Suomen köyhät ja työttömät jos peruna ja makarooni siirrettäisiin vaarallisten aineiden listalle.
Eli taatusti terveellinen ruokavalio, mutta mahdoton jos kaikki sitä noudattaa.

Tämä on ihan väärä paikka tähän keskusteluun, mutta voihan tämän sitten siirtää jonnekin parempaan paikkaan.

Jukka on tavallaan oikeassa, mutta itse en koe syöväni kalliimmin kuin ennen. Valkuaispuoli on kutakuinkin sama kuin ennenkin, mutta olen korvannut perunat, leivät ja makaroonit eri tyyppisillä kaaleilla ja juureksilla - siis perunaa lukuunottamatta. Voitakin syön nykyään pajon enemmän kuin ennen ja munia tuplaten, eli noin kaksi päivässä. Voi, kaalit ja juurekset ovat toki perunaa kalliimpia, mutta ei niin dramaattisesti. Toisaalta säästöä tulee aika hyvin, kun ei karkkia ja pullaa tule syötyä ollenkaan ja melko suurta osaa ruokavaliossani on viimeiset puoli vuotta näytellyt hyvin säilyvä eläinrasva, eli oman mahanahkani alla säilytetty traani. Sitä on mennyt noin 60 grammaa päivässä. :D

Jori


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 08 Elo 2010, 22:15
Kirjoittaja jviirret
jori kirjoitti:
jviirret kirjoitti:

Karppaaja syö kallista ja huonosti säilyvää ruokaa. Sen ruokavalion noudattaminen on helppoa, älä syö mitään mikä maksaa alle 10e/kg ja säilyy yli viikon. :lol:
Mitenkähän kävisi jos siitä tehtäisiin virallinen "näin pysyt terveenä"-ohje? Suomen elintarviketeollisuus menisi kokonaan uusiksi, maailman laajuisesta puhumattakaan. Mitä miljardi Kiinalaista söis jos riisi julistettaisiin vaaralliseksi. Entä Suomen köyhät ja työttömät jos peruna ja makarooni siirrettäisiin vaarallisten aineiden listalle.
Eli taatusti terveellinen ruokavalio, mutta mahdoton jos kaikki sitä noudattaa.

Tämä on ihan väärä paikka tähän keskusteluun, mutta voihan tämän sitten siirtää jonnekin parempaan paikkaan.

Jukka on tavallaan oikeassa, mutta itse en koe syöväni kalliimmin kuin ennen. Valkuaispuoli on kutakuinkin sama kuin ennenkin, mutta olen korvannut perunat, leivät ja makaroonit eri tyyppisillä kaaleilla ja juureksilla - siis perunaa lukuunottamatta. Voitakin syön nykyään pajon enemmän kuin ennen ja munia tuplaten, eli noin kaksi päivässä. Voi, kaalit ja juurekset ovat toki perunaa kalliimpia, mutta ei niin dramaattisesti. Toisaalta säästöä tulee aika hyvin, kun ei karkkia ja pullaa tule syötyä ollenkaan ja melko suurta osaa ruokavaliossani on viimeiset puoli vuotta näytellyt hyvin säilyvä eläinrasva, eli oman mahanahkani alla säilytetty traani. Sitä on mennyt noin 60 grammaa päivässä. :D

Eli ruoka yksipuolistuu? Mitään uutta ei tule, mutta paljon vanhaa jätetään pois. Tähän nuo karppaus kokeilut on meillä tökänneet. Ei vain osaa kokata helppoa ja monipuolista arkiruokaa karppisäännöillä. Toki sen verran vaikuttaneet, että joka päivä ei syödä pottuja ja/tai makaroonia ja silloin kun syödään niin vähempi. Kokonaan ei vain osaa pois jättää.
Monien juureksien ja kasviksien hinnat tulee kyllä nousemaan jos karppaus kasvattaa suosiotaan. Ja eri vuodenaikojen hinterot kasvaisivat entisestään ja saisiko niitä espanjalaisa kasviksia enään talvella jos ne sielläkin innostuu karppaamaan? Moniko Jorin perheessä karppaa? Alkaa jo näkyä ruokalaskussa jos esim. 4henkinen perhe korvaa makkaran kokolihalla ja potut muilla juureksilla. Vai onko makkara edes kiellettyjen listalla :oops:

Jukka


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 08 Elo 2010, 22:19
Kirjoittaja Pastori

Jahas.

Olin tuossa männätalven vähillä hiilareilla. Vaimon tukena, hän on tiukempi ja aktiivisempi asiassa. Kesällä on tullut nyt sorruttua lasten kanssa jäätelöön ja pari oluttakin on mennyt. Kun tuo arki huomenna alkaa, palaan taas riviin.

Jätin pois perunan, pastan yms. vaalean viljan. Mitään kevyttuotteita en syö muutenkaan - ne ovat silkkaa kuraa. Eläköön mustaleima ja oikeat juustot. Edullisia kasviksia lisäsin runsaasti ruokavalioon - Jorinkin suosima kaali, porkkana yms. ovat mainioita kun niitä kurmuuttaa tuossa valurautapadassa.

Täällä idässä ei pääse kaloissa oikein valitsemaan, sitä syödään mitä kaupasta saa. Mitään hirveitä marinoituja lihoja, kanoja yms. en syö muutenkaan. Suosin luomulihaa, se on toki tyyristä - mutta syödään harvemmin. Ostin myös poron suoraan tuottajalta, hyvää ja kohtuuedullista.

Hyvät ruoka-aineet ovat tärkeitä. Kyllä niihin on kaikilla varaa, kun vähän funtsii mitä tekee. Itse en käytä ollenkaan mitään valmisruokia, enkä puolivalmiita. Kun ei tartu ruokahuijaukseen, saa samalla rahalla hiukan enemmän laatua pienellä keskittymisellä.


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 08 Elo 2010, 22:23
Kirjoittaja jviirret
Pastori kirjoitti:

Itse en käytä ollenkaan mitään valmisruokia, enkä puolivalmiita. Kun ei tartu ruokahuijaukseen, saa samalla rahalla hiukan enemmän laatua pienellä keskittymisellä.

Silloin ruuan ja ruuan laiton täytyy olla jo harrastus. Kuten se varmaan liki kaikille karppaajille onkin?

Jukka


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 08 Elo 2010, 22:26
Kirjoittaja Pastori
jviirret kirjoitti:

Monien juureksien ja kasviksien hinnat tulee kyllä nousemaan jos karppaus kasvattaa suosiotaan. Ja eri vuodenaikojen hinterot kasvaisivat entisestään ja saisiko niitä espanjalaisa kasviksia enään talvella jos ne sielläkin innostuu karppaamaan?

Jukka

Ei nouse hinnat ei. Karppaajia tulee olemaan murto-osan murto-osa ruokakauppojen asiakkaista. Ja toki muut syövät samaa tavaraa.

Ja osuit asian ytimeen. Yleensäkin on olennaista hyödyntää kauden tuotteet. Esim. juuri nyt tekemään tomaattisoppaa kotimaisista edullisista tomaateista. Nythän on vuoden huippuhetket käsillä ja eikun vaan pakastinta täyttämään :)


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 08 Elo 2010, 22:30
Kirjoittaja Pastori
jviirret kirjoitti:
Pastori kirjoitti:

Itse en käytä ollenkaan mitään valmisruokia, enkä puolivalmiita. Kun ei tartu ruokahuijaukseen, saa samalla rahalla hiukan enemmän laatua pienellä keskittymisellä.

Silloin ruuan ja ruuan laiton täytyy olla jo harrastus. Kuten se varmaan liki kaikille karppaajille onkin?

Jukka

Kyllä mä joskus harrastankin (borssikeiton ja makkaranteon lasken tähän). Perustilanne on se että haluan itse päättää mitä lisäaineita syön ja mitä muu perhe saa syödäkseen.
Toisekseen - normisafkan nyt tekee suurinpiirtein samassa ajassa kuin einesappeenkin.

Ja pitää muuten tunnustaa että käytän mä paria valmistetta, esim. Siperian pelmeneitä sieltä Imatralta.


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 08 Elo 2010, 22:34
Kirjoittaja Ralii

Hienoa, että palstalla on näinkin paljon ravinnollisesti valveutuneita ihmisiä! Tunnustaudun itsekkin karppaajaksi viime syksystä lähtien. Lisää huttua myöhemmin.


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 09 Elo 2010, 09:47
Kirjoittaja tavasti
Pastori kirjoitti:

Ei nouse hinnat ei. Karppaajia tulee olemaan murto-osan murto-osa ruokakauppojen asiakkaista. Ja toki muut syövät samaa tavaraa.

Kyllä karppaajia yllättävänkin paljon tuntuu olevan. Nythän karppaajat ostavat halvempia, rasvaisia tuotteita.

Ainakin omassa ruokavaliossani on alle 10€/kg hintaisia osia: kananmunat (alle 3€/kg), halvat perus-juustot (3-6€/kg), halvin ja rasvaisin meetwursti 8€/kg.


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 09 Elo 2010, 20:51
Kirjoittaja musti&siippa

Ajattelin ensin, etten viitsi edes vaivautua kommentoimaan näihin tyypillisiin karppauksen vastaväitteisiin, mutta jos nyt kuitenkin...

  • karppaus kallista? Syömme halpoja ruhonosia, kalaa, marjastamme ja sienestämme sekä kalastamme itse (näitä olemme toki aina tehneet ja täytyy kyllä tunnustaa, ettei itse kalastaminen kylläkään ole halpaa... :twisted: kiitos kaikenlaisten lupien ja välineiden kalleuden, mutta se onkin harrastuksemme), emme osta kaupasta mitään turhakkeita, vaan panostamme kunnolliseen ruokaan

  • karppaajaan täytyy olla ruuanlaiton harrastaja? Nykyisin kulutan hellan ääressä todella vähän aikaa, syömme siipan kanssa yhdessä yhden lämpimän aterian kotona / päivä (pidän toki ruuanlaitosta ja jonkin verran harrastelen slow-foodia, joksi luen kaikenlaisen nuukailun raaka-aineiden käytössä sekä tähteiden hyödyntämisen), teen usein ruokaa siten, että sitä riittää useaksi päiväksi / pakastimeen.

  • karppaus yksipuolista? Meillä on ainakin ruokavalio monipuolistunut, toki pois ovat jääneet turhakkeet ja esim. peruna, jonka ravintoarvo on kyseenalainen, lähinnä se on halpaa energiaa, voisihan sitä vaikka syödä sokeria eri muodoissaan

  • kansalliseksi ruokavalioksi ei karppauksesta ole? Ehkä ei, mutta kyllä virallisia ravitsemussuosituksia toki paljon voisi "karpintaa", toisaalta kun kaikki tai edes lähes kaikki turhakkeet jätettäisiin pois, jäisi kunnon ruuallekin tilaa. Ja sitä kunnon ruokaa ei sitten niin kovin paljon tarvitsekaan syödä.

Mitä syön?
etupäässä maanpäällisiä kasviksia (kaikki kaalit, paprikat, kesäkurpitsa, tomaatti, kurkku, salaatit, sipulit, herneet, yrtit, myös juureksia jonkin verran etc.)
kaikenlaisia lihoja (siis ehdottomasti marinoimattomia!)
kalaa
kananmunia (vapaan kanan tai luomua)
(täysrasvaisia) maitotuotteita, kermaa
sieniä
voita, kylmäpuristettuja öljyjä (kookos ja oliivi lähinnä)
kotimaisia marjoja (niitä on pakastimet täynnä)
siemeniä, pähkinöitä
suosin luomutuotteita
kahvia ja teetä (oikeata kaakaota joskus)
alkoholista punaviiniä jonkin verran
makkaroista ja muista lihajalosteista syön mahdollisimman hyvälaatuisia ja lihapitoisia
lisäksi muistan huolehtia hyvien suolojen saannista, oikea merisuola tai vuorisuola tai ruususuola, ei sitä jozoa!

Mitä en syö?
sokeria
makeisia, purukumia etc.
sipsejä, popcornia
viljoja (joskus vähän ”pakon edessä”)
perunaa
eineksiä
kevyttuotteita
limppareita
ulkolaisia hedelmiä
keksejä ja muita teollisia leivonnaisia
teollisesti käsiteltyjä rasvoja (margariineja, juoksevia margariineja, tavallisia kasviöljyjä, ”kermakkeita ja rasvakkeita”)
teollisia transrasvoja (joita on yllättävän monissa tuotteissa – en syö kovetettuja /osittain kovetettuja kasvirasvoja)
välttelen myös keinomakeutusta

Karppauksen foorumeilta löytyy asiasta tietoa, ken sitä janoaa:
http://karppaus.info/forum/index.php
http://www.foorumi.info/hiilaritietoiset/

Yksi hyvä kriteeri noissa syötävien ostamisessa on: "Älä osta mitään, missä on tuoteseloste"

t. musti (lähes kuusi vuotta karppina)


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 09 Elo 2010, 21:19
Kirjoittaja jviirret
musti&siippa kirjoitti:

- karppaus kallista? Syömme halpoja ruhonosia, kalaa, marjastamme ja sienestämme sekä kalastamme itse

Ja tähänkö ei mene aikaa ollenkaan?

musti&siippa kirjoitti:

- karppaajaan täytyy olla ruuanlaiton harrastaja? Nykyisin kulutan hellan ääressä todella vähän aikaa

Tarkoitin että karppauksen täytyy olla harrastus, siihen kuuluu niin paljon muutakin ku pelkkä kokkaaminen, kuten tuolla yllä kirjoititkin.

musti&siippa kirjoitti:

- karppaus yksipuolista? Meillä on ainakin ruokavalio monipuolistunut, toki pois ovat jääneet turhakkeet ja esim. peruna, jonka ravintoarvo on kyseenalainen, lähinnä se on halpaa energiaa, voisihan sitä vaikka syödä sokeria eri muodoissaan

Kyllä se aika yksipuolista on, jos "lähisiwan" tarpeista yrittää pikkurahalla nopeasti tehdä, ilman että on pakasteet ja kellarit täynnä itse saalistettua ja kerättyä ravintoa.

musti&siippa kirjoitti:

Mitä syön?
etupäässä maanpäällisiä kasviksia (kaikki kaalit, paprikat, kesäkurpitsa, tomaatti, kurkku, salaatit, sipulit, herneet, yrtit, myös juureksia jonkin verran etc.) kaalia lukuunottamatta kaikki maksaa vähintään 3e/kg, ainakin talvella
kaikenlaisia lihoja (siis ehdottomasti marinoimattomia!) 5-15e/kg
kalaa 8-12e/kg
kananmunia (vapaan kanan tai luomua) 5e/kg?
(täysrasvaisia) maitotuotteita, kermaa
sieniä
voita, kylmäpuristettuja öljyjä (kookos ja oliivi lähinnä)
kotimaisia marjoja (niitä on pakastimet täynnä)
siemeniä, pähkinöitä 10-25e/kg
suosin luomutuotteita +50%
kahvia ja teetä (oikeata kaakaota joskus)
alkoholista punaviiniä jonkin verran
makkaroista ja muista lihajalosteista syön mahdollisimman hyvälaatuisia ja lihapitoisia 5-10e/kg

Pois jääneet normaalit ruuat maksaa(peruna, jauhot, leipä, makarooni, riisi, halvat makkarat, ulkomaiset hedelmät ja kasvikset...) 0,5-2e/kg, näkyy taatusti esim. nelihenkisen perheen ruokalaskussa.

musti&siippa kirjoitti:

Yksi hyvä kriteeri noissa syötävien ostamisessa on: "Älä osta mitään, missä on tuoteseloste"

Eli grilleillä ja ravintoloissa saa syödä mitä haluaa :wink:
Vakavasti, eikö tuo juuri tarkoita sitä että kaikki ruuat tehdään itse tai syödään paljaaltaan?

Jukka