Sivu 57/75

Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Lähetetty: 20 Helmi 2018, 07:59
Kirjoittaja Wacky

kukaan

taitaa olla toinen kirjoitus asu Jorille


Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Lähetetty: 20 Helmi 2018, 08:11
Kirjoittaja jori
ajarmala kirjoitti:
Syväri kirjoitti:

Nykyään käytetään niin paljon säilöntäaineita että suoliston mikrobikanta on varmasti lujilla. Perus leipä säilyy 2 viikkoa ja säilöntäaineeton jotain 4 päivää. Voi olla bakteereilla kova työ hajottaa. :?

Hmm, kyllä vaan minun leipomukseni säilyvät ilman säilöntäaineita hyvin kaksi viikkoa ja ylikin muovipussissa jääkaapin alimmalla hyllyllä. Ei ne miksikään mene: 1,3 kg vehnäruisleipää tulee joskus popsituksi tuo kaksi viikkoa ja erinomaiselta maistuu. Ei mitään säilöntäaineita vaan: vehnäraski, hiivaa, vehnäjauhoja, ruisjauhoja ja vettä. Jauhoissa ei ole säilöntäainetta, mutta tokis jauhonparannetta - tosin se ei ole säilöntäaine.

Joskus lisään taikinaan suolaa, mutta en aina muista lisätä sitä, eli osa leivistä on ilman suolaa. Joku näet voisi laskea suolankin säilöntäaineeksi... kai...

Heh! Kyllä gluteenia saa syödä, jos se ei aiheuta vaivoja, muttei tietenkään kannata, jos aiheuttaa. Tarkkana kannattaa olla.

Tytär tekee vehnästä leipää hapattamalla. Tuo kyseinen hapanjuuri tekee sekä hiivan, että leipurin hommista sen vaivalloisimman, vaivaamisen. Hapanjuurimikrobit siis luovat leipään sekä sitkon, että kauniin kuohkean rakenteen ilman hiivaa ja ilman vaivaamista. Pieni happamuus tekee myös osan suolan tehtävistä, eikä välttämättä tarvitse siis suolaa lainkaan. Pelkkää vettä ja jauhoja, "likaiseen" kulhoon ja lyhyt sekoittaminen riittää. Vehnän gluteeni nimittäin reagoi hapanbakteereihin sitkoontumalla, eikä vaivausta tarvita. Uskomattoman hyvää leipää käsittämättömän helposti. Jostain netistä se sen hapanjuuren osti. :)


Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Lähetetty: 20 Helmi 2018, 08:30
Kirjoittaja Nojanalle

Jori , sen hapanjuuren voi tehdä itsekin . Eikä maksa mitää. https://www.meillakotona.fi/reseptit/vehna-hapanjuuri


Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Lähetetty: 20 Helmi 2018, 08:35
Kirjoittaja jori
Nojanalle kirjoitti:

Jori , sen hapanjuuren voi tehdä itsekin . Eikä maksa mitää. https://www.meillakotona.fi/reseptit/vehna-hapanjuuri

Toki voi, mutta noin hyviä ominaisuuksia en ole ennen nähnyt. Melkoinen tuuri, tai vuosikymmenten kehitys vaaditaan, että tuollaisen saa aikaan "itse tekemällä".


Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Lähetetty: 20 Helmi 2018, 08:56
Kirjoittaja Nojanalle

Näin se on maalaistaloissa mailmalla tehty aina . Jos ei naapurista lainattu juurta , tehtiin itse . :twisted:


Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Lähetetty: 20 Helmi 2018, 09:54
Kirjoittaja Vilijami

Minä olen tehnyt tattarista hapanleipää. Kokonaiset tattarinjyvät monitoimikoneen myllyllä jauhoksi. Jauhot sitten sekoitetaan piimän kanssa puuroksi, joka pidetään kolme päivää pöydällä huoneenlämmössä. Tulee tosi maukas tattarileipä, varsinkin jos levittää ohuehkoksi kerrokseksi pellille ja paistaa miedolla lämmöllä hapankorpuksi.


Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Lähetetty: 20 Helmi 2018, 11:08
Kirjoittaja Wacky

Eikös tuo ole ihan kuvauksen perusteella rieskaa eikä mitään ilmavuutta sisältävää leipää?


Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Lähetetty: 20 Helmi 2018, 12:19
Kirjoittaja Vilijami

Onon, mutta eikö rieska ja hapankorppukin oo leipää?
Pointtina tuossa oli piimällä hapattaminen, ilman erillistä taikinajuurta. Kolmantena päivänä taikina jo kuplii, eli samasta taikinasta vois tehdä ilmavaakin limppua.


Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Lähetetty: 21 Helmi 2018, 02:24
Kirjoittaja ajarmala
jori kirjoitti:

Tytär tekee vehnästä leipää hapattamalla. Tuo kyseinen hapanjuuri tekee sekä hiivan, että leipurin hommista sen vaivalloisimman, vaivaamisen. Hapanjuurimikrobit siis luovat leipään sekä sitkon, että kauniin kuohkean rakenteen ilman hiivaa ja ilman vaivaamista. Pieni happamuus tekee myös osan suolan tehtävistä,

Täsmälleen! Mutta toki mihin tahansa vehnätaikinaan tulee sitkoa ihan riippumatta siitä, miten sen tekee. Vehnässähän kun on sitä gluteenia. Mutta haluaisin joskus oikeasti nähdä, miten ruistaikinaan saa kunnon sitkon pelkästään hapattamalla. Koska muussa tapauksessa otan käyttöön gluteenijauhot rukiin kanssa. Olisi se kiva, jos ruisleipäkin olisi kuohkeaa ja pehmeää, vrt. tuotemerkki Taikaruis, jossa mitä ilmeisimmin on käytetty gluteenijauhoja rukiin lisäksi. Pitääkin mennä Prismaan lukemaan kyseisen tuotteen tuoteseloste...


Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Lähetetty: 21 Helmi 2018, 08:17
Kirjoittaja jviirret
ajarmala kirjoitti:

Olisi se kiva, jos ruisleipäkin olisi kuohkeaa ja pehmeää, vrt. tuotemerkki Taikaruis, jossa mitä ilmeisimmin on käytetty gluteenijauhoja rukiin lisäksi. Pitääkin mennä Prismaan lukemaan kyseisen tuotteen tuoteseloste...

Ei tarvi kauppaan tuon vuoksi vaivautua, kaikki löytyy netistä ;)

https://www.vaasan.fi/tuotteet/vaasan-t ... ahtoleipa/

Jukka


Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Lähetetty: 21 Helmi 2018, 08:24
Kirjoittaja PW

Miten voidaan sanoa, 100% ruista ja kuitenkin lisätty vehnägluteenia? :shock:


Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Lähetetty: 21 Helmi 2018, 09:24
Kirjoittaja Vilijami
PW kirjoitti:

Miten voidaan sanoa, 100% ruista ja kuitenkin lisätty vehnägluteenia? :shock:

Tämähän on normaali kauppamiesten huijaus. Tuo tarkoittaa että ruisjauhoista on 100% ruista :D
Voi verrata siihen elinikäiseen takuuseen, eli takuu on voimassa niin kauan kunnes tuote särkyy.


Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Lähetetty: 21 Helmi 2018, 09:28
Kirjoittaja PW
Vilijami kirjoitti:
PW kirjoitti:

Miten voidaan sanoa, 100% ruista ja kuitenkin lisätty vehnägluteenia? :shock:

Tämähän on normaali kauppamiesten huijaus. Tuo tarkoittaa että ruisjauhoista on 100% ruista :D
Voi verrata siihen elinikäiseen takuuseen, eli takuu on voimassa niin kauan kunnes tuote särkyy.

Ruisleivän pitäs maistua ja näyttää ruisleivältä!


Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Lähetetty: 21 Helmi 2018, 09:35
Kirjoittaja Vilijami
PW kirjoitti:

Ruisleivän pitäs maistua ja näyttää ruisleivältä!

No pitäähän ruisleivästä tykkäämättömät pullansyöjätkin saada jollain keinolla syömään ruista. Miten se pisnes muuten pyörii? :shock:


Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Lähetetty: 21 Helmi 2018, 10:06
Kirjoittaja Nojanalle

http://www.mannisenkotileipomo.fi/ Jos liikkuu täällä päin Suomea . Suosittelen poikkeen tuolla. Sieltä aittoo kunnon leipää . Tällänen mainos suotakoon , tässä suurteollisuuden ahrinko valtakunnassa .
Voisko tän laittaa johonkin muuhun ketjuun . Kun ei nää ole enään V-ketjua . Vaan ravintoketjua :twisted: .