Bongaus

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
terppa
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3614
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 16:02
Paikkakunta: Lahden perämetsä

Re: Bongaus

Viesti Kirjoittaja terppa »

Meillä on nyt toista talvea lintulauta johon menee 25 kg säkki jyviä kerralla. Vesivanerista askarreltu, muuten kiva mutta maali ei järin hyvin pysy vaikka pinnan hioi karkeaksi.

1032019213022.jpg

Tänään kävin tunnin patsastelemassa pähkinät kädessä ja yksi rohkeampi hömppis söi kädestä.

1032019212834.jpg

Sain otettua räpsyn siitäkin kun rupesin metsämyyrää kuvaamaan :)

Sailakin kokeili ja paremmalla kameralla.

Nojasyklismiä vuodesta 2010

"Nojapyöräily on parasta mitä voi tehdä housut jalassa mutta kinnerillä voi ajaa myös ilman housuja"

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Esko M
Viestit: 184
Liittynyt: 16 Marras 2009, 18:09
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Bongaus

Viesti Kirjoittaja Esko M »

Murkkupesäbongaus: Olen asunut Pukinmäessä (Helsinki) seitsemän vuotta ja pyöräillyt lukemattomia kertoja Haltilasta kotieläintilalta Paloheinän majalle Keskuspuiston kautta ulkoilutietä pitkin. Huomasin jossain vaiheessa, että tien varressa viimeisellä metsäetapilla peltojen jälkeen n. 1,5 km ennen Paloheinän majaa on runsaasti muurahaispesiä. Laskin pesien määrän molemmin puolin tietä ja alussa pääsin lukemaan 16. Bogauksesta tuli maneeri ja nyttemmin en osaa lainkaan ajaa ko. tientpätkää laskematta murkkupesiä. Tämän kesän lukema 35 on koko ajanjakson suurin, mikä saattaa johtua kahdesta lämpimästä ja kuivasta kesästä. Pesät ovat selvästi asuttuja, koska niiden yläpinta on puhdas roskista ja erityisesti kuluneena kesänä niiden korkeus kasvoi nopeasti. Maatuneen näköiset entiset pesät eivät ole mukana laskuissa. Todennäköisesti jokin tai joitain pesiä on jäänyt huomaamatta, koska hitaasta ajosta huolimatta en voi katsoa kuin yhteen suuntaan kerrallaan.

Ajaminen metsän läpi laskematta pesiä vaatii nykyään erityistä keskittymistä, on siis jo vähän kuin neuroosi.

Toinen bongaus kuluneena kesänä: Heinäkuussa soudin Vantaanjokea Haltialan suuntaan Haltialan kävelysillan eteläpuolella, kun reunapusikosta nousi iso lintu, joka ei kaukaa katsottuna ihan näyttänyt valkoposkihanhelta eikä oikein kurjeltakaan. Kävin Haltialan takana kääntymässä ja paluumatkalla entisessä paikassa iso lintu taas nousi pusikosta ja teki U-kierroksen ympärini 15...20 m etäisyydella. Sehän oli harmaahaikara, kaula kauniisti kaksin kerroin. En ole muistaakseni ennen nähnyt harmaahaikaroita Suomessa, vaikka niitä liikkuu ja pesii täällä jonkin verran.

Samalla soutureisulla huomasin samalla jokiosuuden länsirannassa 1...2 m² puolipyöreän kasvuston ennen näkemättömiä rantavesikasveja. Lehtien ja kukkien mehevät varret nousivat 20...40 cm vesipinnan yläpuolelle. Lehdet olivat erikoisen muotoisia, kuin keskiaikaisen keihään kärkiä ja kukat pieniä (3 cm) valkoisia kolmiterälehtisiä, kelta-oranssi keskus. Alempana samalla Vantaan länsirannalla oli 2...3 samanlaista mutta pienempää esiintymää. Etsin kirjoista ja googlaamalla kasvia, mutta en löytänyt kuin samantapaisia koristekasveja, joissa oli useita samantapaisia ominaisuuksia, mutta ei yhdessä kasvilajissa. Kyseessä taitaa olla koristekasvi, jonka siemeneet ovat tulleet ylävirrasta jonkin kartanon tms. rannasta tai lammikoska. Maantiesiltojen etelä- eli Tapaninvainion puolella ei enää näkynyt esiintymiä.

Kameraa tms. ei ollut mukana. Uusi eteenpäinsoutukatamaraani oli ensimmäisellä pitemmällä purjehduksella eikä ollut varmuutta tavaroiden pysymisestä mukana ja kuivana.

Esko

Avatar
PW
KOM
Viestit: 17762
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Bongaus

Viesti Kirjoittaja PW »

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/ku ... tamosarpio
Luontoportin kasvitunnistuskone antaa Eskon löytämälle vesikasville vaihtoehdoksi Ratamosarpion - liekkö lähelläkään?uok. Taitaa ennemminkin olla tämä, Pystykeiholehti, lehden muoto keihäänkärjen mallinen ja nimessäkin tuo keihäs taitaa vaikuttaa.
http://kasvio.avoin.jyu.fi/lajikuva.php ... &kuva=1955
Kuva
auksen ominaisuudet siihen.
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/ku ... keiholehti
Kuva

Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

Esko M
Viestit: 184
Liittynyt: 16 Marras 2009, 18:09
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Bongaus

Viesti Kirjoittaja Esko M »

Taitaa ennemminkin olla tämä, Pystykeiholehti, lehden muoto keihäänkärjen mallinen ja nimessäkin tuo keihäs taitaa vaikuttaa.

Juu, kuvissa on Sagittaria sagittifolia, pystykeiholehti, Sagittaria-suvun (eng. Arrowhead) yksi laji. Löytöni ei ollut ihan kuvien mukainen, koska kukkien keskiosa oli keltainen. Lähempänä olisi Sagitaria latifolia. Mutta:

Googlasin jo toisen kerran ja aika perusteellisesti, mutta en löytänyt aivan samanlaista Sagittaria-suvun kasvia. Latifolian näköiset kukat, mutta lehdet olivat komeampia kuin Googlesta löytyvät, sillä keskiaikaisen keihäänkärjen näköisessä lehdessä on myös kolmas uloke, suorakulmainen osa keskeltä alas. Näyttää todella keihääkärjeltä, kolmas haara on se, johon keihään varsi kiinnitettäisiin. Lehden varsi kiinnittyy alapuolelta kolmen haaran yhtymäkohtaan, ei siis ole ihan oikeassa paikassa ollakseen keihäs. -- Vahinko kun ei ole valokuvaa.

Jossain sanottiin, että "lehdet 15 cm", minusta ne olivat vähän isompia ja ainakin leveämpiä kuin useimmissa kuvissa. Kävelin eilen Vantaanjoen itärantaa ja yritin tähystää esiintymät länsirannalta, mutta ilman kiikaria en onnistunut. Todennäkäköisesti ovat jo liiskaatuneet ja jää vie loput. Kuulemma mukulamaiset siemenet lähtevät kellumaan virran mukana. Ehkä ilmaston muutos ja lämpimät kesät saavat aikaan uusia esiintymiä. Jostain ylävirrasta nykyistenkin esiintymien siemenet ovat tulleet.

Esko

Vastaa Viestiin