Sadonkorjuuvinkkejä

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
PW
KOM
Viestit: 13397
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Sadonkorjuuvinkkejä

ViestiKirjoittaja PW » 27 Maalis 2015, 21:54

vph kirjoitti:Huh. Lajimäärityksestä pitänee olla aika varma, jos noita putkia uskaltaa ravinnoksi käyttää. Jotkuthan noista putkista ovat erittäin myrkyllisiä, eikö?

Sinänsä tuollainen "oman maan pesto" kyllä kuulostaa pahuksen hyvältä.

Joo hyvä se on tietää, mitä luonnosta kerää.
Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 9062
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Sadonkorjuuvinkkejä

ViestiKirjoittaja jori » 28 Maalis 2015, 12:13

PW kirjoitti:
vph kirjoitti:Huh. Lajimäärityksestä pitänee olla aika varma, jos noita putkia uskaltaa ravinnoksi käyttää. Jotkuthan noista putkista ovat erittäin myrkyllisiä, eikö?

Sinänsä tuollainen "oman maan pesto" kyllä kuulostaa pahuksen hyvältä.

Joo hyvä se on tietää, mitä luonnosta kerää.

Tai pakastealtaasta. http://yle.fi/uutiset/kasvispakaste_ved ... ia/6642479
Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. -Sakari Holma

Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 11225
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Sadonkorjuuvinkkejä

ViestiKirjoittaja jviirret » 17 Syys 2015, 07:54

Tulee huono omenavuosi. Viime syksynä jänikset kuori pari puuta kuoliaaksi. Satoa neljästä elävästä tuottaa kunnolla yksi ja sen omenoihin on iskenyt joku tuholainen joka järsii mustia pilkkuja kuoriin :( Omenat on viime vuotista pienempiä, eli ei vihti senkään vertaa kuoria.
Noh, pilkut ei juuri makuun vaikuta, pilkoin pari uunipellillistä kuorineen kuivumaan pannuhuoneeseen. Saapa nähdä kuivuuko kun on niin lämmintä ja kosteaa :roll:

Jukka
IRC:ssä kanavalla #nojakki

Avatar
PW
KOM
Viestit: 13397
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Sadonkorjuuvinkkejä

ViestiKirjoittaja PW » 17 Syys 2015, 08:07

jviirret kirjoitti:Tulee huono omenavuosi. Viime syksynä jänikset kuori pari puuta kuoliaaksi. Satoa neljästä elävästä tuottaa kunnolla yksi ja sen omenoihin on iskenyt joku tuholainen joka järsii mustia pilkkuja kuoriin :( Omenat on viime vuotista pienempiä, eli ei vihti senkään vertaa kuoria.
Noh, pilkut ei juuri makuun vaikuta, pilkoin pari uunipellillistä kuorineen kuivumaan pannuhuoneeseen. Saapa nähdä kuivuuko kun on niin lämmintä ja kosteaa :roll:

Jukka

Joo, aika paljon vähemmän tulee tännekin omenoita ja ilmeisesti pihlajanmarjakoin syömiä nekin. Muutamaan puuhun tulee kohtalaisesti.
Sensijaan ekaa kertaa tulee päärynöitä, yksi puu ihan täynnä - ei oo kokemusta kuinka kauan nuo säilyy puussa. Ehkä vois koittaa noita kuivata myös kun ei niitä kerkee kaikkia tommosena syödä. Kerran laitoin pannulle, papujen ja muun kasviksen sekaan - hyvää oli.
Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 11225
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Sadonkorjuuvinkkejä

ViestiKirjoittaja jviirret » 17 Syys 2015, 08:12

PW kirjoitti:Sensijaan ekaa kertaa tulee päärynöitä, yksi puu ihan täynnä - ei oo kokemusta kuinka kauan nuo säilyy puussa. Ehkä vois koittaa noita kuivata myös kun ei niitä kerkee kaikkia tommosena syödä. Kerran laitoin pannulle, papujen ja muun kasviksen sekaan - hyvää oli.


Jos ne on lähellekkään yhtä vetisiä kuin kaupan päärynät niin ei kuivaamalla jää kuin kuoret :D
Vois tosiaan kuvitella että paistettujen kasvisten sekaan laitettuna antaa vähän saman vaikutelman kuin hunajakin. Voisikohan niitä pakastaa kuin tomaattia? Eli pilkkoo ja laittaa kerta-annos rasioihin. Varmaan mustuvat, mutta ei kai se haitaa jos ruuanlaittovaiheessa paistaa?

Jukka
IRC:ssä kanavalla #nojakki

Avatar
Hopea
Treenaileva sisällöntuottaja
Viestit: 910
Liittynyt: 20 Loka 2006, 09:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sadonkorjuuvinkkejä

ViestiKirjoittaja Hopea » 17 Syys 2015, 08:44

Kuivaamisen idea on juuri siinä, että päärynän tapaisesta tilaa vievästä tuotteesta tiivistetään se ydin makuineen ja mahdollisine ravintoaineineen. Aikaahan siinä menee, mutta lopputulos palkitsee. Yksi puullinen kuivattuja päärynöitä menee parin kilon muovipussiin. Pilkkomistyötähän siinä on ja tuotteiden pitää olla ensiluokkaisia, koska kuivatessa pienikin vika tahtoo pahentua.

Minulla on kuivuri, johon menee kaksi ämpärillistä omenaa kerralla. Siinä lämpöä voi säätää, joten yhdellä kerralla kuivattavien kannattaa olla samaa lämpösarjaa. Ei siis esim. jauhelihaa ja suppilovahveroita samaan satsiin. Molemmat kuivuvat kyllä yhdessä yössä mutta ihan eri lämmöillä.
Viimeksi muokannut Hopea, 17 Syys 2015, 08:44. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Sinner Demon 2026 2006-> Savenmaa Alku 2009-2012 HP Velotechnik Gekko FX 2012->

Avatar
PW
KOM
Viestit: 13397
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Sadonkorjuuvinkkejä

ViestiKirjoittaja PW » 17 Syys 2015, 08:44

jviirret kirjoitti:
PW kirjoitti:Sensijaan ekaa kertaa tulee päärynöitä, yksi puu ihan täynnä - ei oo kokemusta kuinka kauan nuo säilyy puussa. Ehkä vois koittaa noita kuivata myös kun ei niitä kerkee kaikkia tommosena syödä. Kerran laitoin pannulle, papujen ja muun kasviksen sekaan - hyvää oli.


Jos ne on lähellekkään yhtä vetisiä kuin kaupan päärynät niin ei kuivaamalla jää kuin kuoret :D
Vois tosiaan kuvitella että paistettujen kasvisten sekaan laitettuna antaa vähän saman vaikutelman kuin hunajakin. Voisikohan niitä pakastaa kuin tomaattia? Eli pilkkoo ja laittaa kerta-annos rasioihin. Varmaan mustuvat, mutta ei kai se haitaa jos ruuanlaittovaiheessa paistaa?

Jukka

Eivät oo niin mehukkaita, ainakaan vielä. Aattelin jos soseuttas ja sitten pakkaseen - tosin pakastin on aika täynnä - mustikkaa ja muuta :roll:
Luumujakin tulee - sopivasti.
Kasvimaalla, ekaa kertaa lehtikaalia - sitäkin oon laittanu pannuun, papujen sekaan, sekä salaatteihin - on kuulemma superfoodia, vielä ei oo supermiesolo :roll:
Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3016
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 09:13

Re: Sadonkorjuuvinkkejä

ViestiKirjoittaja vaaka » 18 Syys 2015, 16:39

Päärynästä tehdään myös siideriä.

ajarmala
Sisällöntuottaja
Viestit: 1164
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti

Re: Sadonkorjuuvinkkejä

ViestiKirjoittaja ajarmala » 19 Syys 2015, 00:55

vaaka kirjoitti:Päärynästä tehdään myös siideriä.


Eikä, vaan perryä. Siideri taas tehdään omenoista.
--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014)

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3016
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 09:13

Re: Sadonkorjuuvinkkejä

ViestiKirjoittaja vaaka » 20 Syys 2015, 08:11

Joka täällä päin usein käännetään päärynäsiideriksi. Oikein tai väärin. Maun puolesta samaa sukua, mutta omaan makuun peryt ovat keskimäärin parempia, toisaalta siidereissä on suurempi vaihteluväli mausa, kun eri tyylejä on eri maissa. Tiesin kyllä perryn eron ja varmaan ulkomailla joku ottaisikin nokkiinsa perryn kutsumista sideriksi, mutta täällä periferiassa... Kunhan käyttä ja alas valuu, niin kauppansa tekee useimmille :-)

Avatar
PW
KOM
Viestit: 13397
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Sadonkorjuuvinkkejä

ViestiKirjoittaja PW » 25 Tammi 2017, 13:36

http://downshiftaaminen.blogspot.fi/201 ... .html#more
Löyty tommonen mehupuristus vinkki, ni laitoin tähän talteen jos ens vuonna taas vaikka tulee omenoita :mrgreen:
Viime syksynä tuli aika paljon mutta ei tullut niitä kuivattua, eikä mehustettua - niitä on kuitenkin vieläkin säilössä, lähinnä Antonovkaa. Se alkaa nyt kypsyä ja pahin kirpeys on hävinny. En muista ett olis koskaan näin pitkälle omenat säilyneet ihan vaan ämpäreissä, muutaman asteen lämmössä.
Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3016
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 09:13

Re: Sadonkorjuuvinkkejä

ViestiKirjoittaja vaaka » 26 Tammi 2017, 11:55

Oletko kokeillut viipaloida ja kuivattaa tuota lajiketta? Töissä sain minulle tuntematonta lajiketta ja hyvää tuli. Happamuus pitää loitolla pöpöjä, joten lienee kirpakkaa Antonovka.

Avatar
PW
KOM
Viestit: 13397
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Sadonkorjuuvinkkejä

ViestiKirjoittaja PW » 26 Tammi 2017, 12:03

vaaka kirjoitti:Oletko kokeillut viipaloida ja kuivattaa tuota lajiketta? Töissä sain minulle tuntematonta lajiketta ja hyvää tuli. Happamuus pitää loitolla pöpöjä, joten lienee kirpakkaa Antonovka.

Joku vuos sittenhän niitä kuivateltiin porukalla, taitaa löytyy tästä ketjusta.
Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

Avatar
terppa
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3049
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 16:02
Paikkakunta: Lahden perämetsä

Re: Sadonkorjuuvinkkejä

ViestiKirjoittaja terppa » 08 Syys 2017, 17:37

882017172723.jpg


Nyt tuntuisi sateisen kesän satoa olevan korjattavana :) piti paluumatkalla ottaa ihan lakki päästä kun pipollinen kanttarelleja osui matkanvarrelle.

Eilen oli orakkaita sen verran runsaasti, että tein sadetakista nyytin. Sitten tuli kyllä vilu aika äkkiä puseroon.
Nojasyklismiä vuodesta 2010

"Nojapyöräily on parasta mitä voi tehdä housut jalassa mutta kinnerillä voi ajaa myös ilman housuja"

Avatar
Grammarian
Viestit: 43
Liittynyt: 01 Elo 2017, 15:12
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sadonkorjuuvinkkejä

ViestiKirjoittaja Grammarian » 29 Loka 2017, 13:44

Wow mikä herkkuämpäri...

Tässä samaisia jatkojalostetussa muodossa. Ihan torilta poimittuna.
Kaurismakkarat kyljessä. S-marketista ammuttu.
Liitteet
Kanttiksia kurkumalla.JPG
Kanttiksia kurkumalla.JPG (160.2 KiB) Katsottu 261 kertaa


Palaa sivulle “Off-Topic”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa