Sivu 2/7

Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 09 Syys 2014, 12:26
Kirjoittaja PW

Kauanko omenat kuivuu kuivurissa?
Itte virittelin verkkojen päälle ja laitoin puhaltimen lämmittämään, pelkään ett menee useempi päivä. Muistikuva ett aikasemmalla yrityksellä oisivat homehtuneet kuitenkin :oops:
Mielenkiinnolle seuraan voiko Jukan saunassa, yhellä pesällisellä omput kuivua.

Petri


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 09 Syys 2014, 12:43
Kirjoittaja jviirret
PW kirjoitti:

Itte virittelin verkkojen päälle ja laitoin puhaltimen lämmittämään, pelkään ett menee useempi päivä. Muistikuva ett aikasemmalla yrityksellä oisivat homehtuneet kuitenkin :oops:
Mielenkiinnolle seuraan voiko Jukan saunassa, yhellä pesällisellä omput kuivua.

Älähän kuumenna yli 50asteiseksi, jostakin syystä monessa ohjeessa kielletään kuivaaminen korkeammassa lämmössä. Sauna lämpeni yhdellä pesällisellä 45asteiseksi, kävin äsken katsoon mittaria ja jo pesuhuoneen ovella oli voimakas omenan tuoksu vastassa :D Siivut olivat tummuneet ja vääntyneet aavistuksen kippuralle.
Tuskin saunassa kuivuu jos siellä on vasta löylyjä otettu, mutta uskoisin toimivan jos kuivaa saunaa lämmittää. Puulämmiteisessä kun on automaattisesti suhteellisen hyvä ilmanvaihtokin...
Anopin kuivurilla kuivaamina ja kanelilla maustamia viime vuonna sain maistaa. Ei niistä niin kuivia tule kuin kaupan perunalastut, ennemminkin sellaisia "nahkamaisia" aavistuksen sitkeitä sipseihin verrattuna.
Luulen että pitää säilyttääkkin kuivassa, eli avonaisessa astiassa jossakin katonrajassa tai vaikka leivinuunin/takan päällä?

Jukka


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 09 Syys 2014, 13:02
Kirjoittaja PW

Pitää varmaan seuraava satsi tehdä saunassa. Eihän tuo sähköpuhallin nosta huonelämpöö ees 30 asteeseen.

Petri


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 09 Syys 2014, 13:31
Kirjoittaja jviirret

Pistin nyt toisenkin pienen kokeilun. Pannuhuoneessa +30 vein sinne muutaman omenan tällaiselle alustalle pikottuna

Kuva

Ei kai noista liukene alumiinia omenoihin? Tuolla homma voi kaatua ilmanvaihdon puutteeseen :( Ei raaski sähkölämpöä tuulettaa pihalle.

Jukka


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 09 Syys 2014, 15:42
Kirjoittaja jori

Muistakaahan nyt, lämpö ei kuivaa. Kuivaaminen on veden kuljettamista pois niin, ettei se palaa takaisin. Lämpö sellaisenaan ei sitä tee. Lähden nyt ClasOhlsonille omenasorvin ostoon.


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 09 Syys 2014, 15:56
Kirjoittaja Hopea

Paljon kaikenlaista kuivanneena pari kommenttia:

Ilmanvaihto on oleellinen. Kuivattamisen pitäisi edetä koko ajan ja käytännössä helppo tapa pilata tuote on laittaa enempi kuin yksi kerros kuivattavaa mille tahansa alustalle. Päällekkäin ne eivät kuivu kunnon kuivurissakaan, tuotteesta riippumatta. Tuo alumiinifolioastia reikäpohjalla näyttää ihan pätevältä, jos se on tuulettuvassa tilassa. Ennen sieniä kuivattiin asuinhuoneissa lankaan pujotettuina. Kokonainen sieni kuivuu silleen parissa viikossa.

Lämpötila tehokkaassa kuivatuksessa on jotain välillä +10...+50 astetta, vähän riippuen kuivattavasta tuotteesta. Omenaviipaleet alkavat reunoistaan palaa jo alle viidessäkymmenessä. Sienille 40 on usein liikaa. Jauheliha ei kypsy kuudessakymmenessäkään, mutta liika on kuitenkin liikaa... Kokeilemalla saa selville, valitettavasti joskus tulee sutta ja sekundaa. :(

Hyvässä kuivatuksessa tuoreet ja priimakuntoiset tuotteet (kuoritaan) ja paloitellaan tasakokoisiksi. Viipaleet ovat hyviä, niissä on pinta-alaa paljon massaan nähden. Oleellista on, että kuivattavat osat ovat kohtalaisen samanpaksuisia, jottei ensin kuivuvia ja myöhemmin valmistuvia tarvitse poimia moneen kertaan kuivumisen aikana. Puolen sentin - sentin viipaleet melkein mistä vain kuivuvat hyvin ja tasaisesti.

Marjat ja hedelmät ovat helppoja kuivattavia. Sienet samoin. Mikä tahansa rasvaa sisältävä on hankalampaa ja rasva joka tapauksessa erottuu kuivattaessa. Rohkeasti vain kokeilemaan. Jotkut lihat (broileri, kalkkuna) eivät liikaa kuivattuina palaudu kunnolla, vaan jäävät sitkeiksi tai kokonaan koviksi. Kuivatun tuotteen arviointi tehdään kuivurista otettaessa aina niin, että annetaan pois otetun palan jäähtyä ja vasta sen jälkeen testataan. Omenaviipaleen pitää murentua rapsahtaen. Sienten samoin. Marjat ja esim. banaani voivat jäädä nahkeiksi, mutta ei kovin paljon. Lihat ovat kuivia kun ne jäähtyneinä lohkeavat rapsahtaen.

Kuivatut tuotteet voi sekoittaa suoraan esim. jugurttiin. Jos niitä käytetään ruuanlaittoon, liotus ennen käyttöä. Yksi osa kuivattuja ja yksi osa vettä, pari tuntia. Sienet palautuvat minuuteissa, kuivattu porkkanaraaste palautuu silmissä. Kuivatut perunasuikaleet vaativat noin neljä tuntia.

Oma iso kokeiluni tapahtui kun käsiini tuli yllättäen 70 litraa suppilovahveroita. Levitin kylppärin lattialle noin viisi kerrosta sanomalehtipaperia, niiden päälle sienet ja sitten lattialämmitys täpölle. Sitten ovi lukkoon etteivät kersat pääse suihkuun kesken operaation. :wink: Koko satsi oli kuiva noin 20 tunnin kuluttua. Tämä taisi olla joskus tyyliin -98, niitä sieniä on vieläkin litran verran jäljellä.


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 09 Syys 2014, 16:50
Kirjoittaja jviirret
jori kirjoitti:

Muistakaahan nyt, lämpö ei kuivaa. Kuivaaminen on veden kuljettamista pois niin, ettei se palaa takaisin. Lämpö sellaisenaan ei sitä tee.

Joo, ei, mutta jos sisäilman suhteellinen kosteus on yli 40% niin kovin kuivaksi ei omenat tule. Siksi lämpötilaa pitää nostaa, että suhteellinen kosteus laskee. Mutta jos ilmanvaihdosta ei huolehdi niin omenoiden luovuttaessa nestettä ilman suhteellinen kosteus taas nousee.

Jukka


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 09 Syys 2014, 17:17
Kirjoittaja jori

Sorvasin nyt kilon verran omenoita ja levittelin ritilälle kylpyhuoneeseen ilmankuivaimen viereen. Lämpötila on vain 19°C äsken, kun laitoin kuivaimen päälle. Raportoin tuloksista, kun niitä tulee.

ClasOhlson-sorvi oli ihan asiallinen, mutta pari asiaa aiheutti pettymyksen. Sorvin kuorintaterä ei ollut kovin terävä, eikä oikein säädetty. Nyt toimii paremmin, kun vähän vääntelin. Toinen seikka on omenan fysiologiassa. Omenan kuori on sileä ja kiiltävä, nyt selvisi syykin siihen. Kuori on kireällä, koska omena pullistaa sitä kasvaessaan sisältä päin. Kun kuoritun omenan sorvaa kierteeksi, vetää kireällä ollut kuori omenakierteen laajemmaksi kaareksi, eikä omenan sisäosa sitä kestä, vaan kierre leviää kuoren varassa roikkuvaksi helminauhaksi. Sinänsä mitään haittaa, mutta kuivausräkkisuunnitelmani meni uusiksi. Kuvittelin pujottelevani tuosta leikattuja renkaita nätisti tikkuihin, mutta noiden ripustamiseen onkin parempi pyykkinaru ja -poikia.

Kuorittu omena jää nätisti renkaan muotoon ja siitä saa kuvittelemiani renkaita, mutta kun minä haluan kuivata ja syödä kuoren myös. Ehkäpä kokeilen esikuivata omenoita kokonaisina, jolloin kuoren kireys vähenee ja sorvaustulos saattaakin olla odotettu. :roll:

Kokeilen nyt tuon ilmankuivainkuivausmetodin. Jos näyttää onnistuvan, ripustelen omenat nauhoina riippumaan pyykkinaruista. :mrgreen:


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 09 Syys 2014, 20:45
Kirjoittaja jviirret

Tuntuu ettei nuo omput ole juuri saunassa kuivuneet. Vein sinne ulkoa lämpö/kosteus mittarin. Lämpöä vielä +30astetta, mutta suhteellinen kosteus 60% :shock: Eihän ne voi kuivua, miten se voi olla noin korkea kun muualla sisätiloissa noin 40%/22astetta. Koko päivänä ei ole vettä lotrattu.
Siirsin mittarin pannuhuoneeseen, kohta tuloksia sieltä. Sielläkään olevat omenat ei vaikuta juuri kuivanneen :(

edit: pannuhuoneessa +32/53% :o Ei kai muutamasta omenasta noin paljon kosteutta voi irrota? harmi ku tajusin laittaa mittarin vasta nyt :(

Jukka


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 09 Syys 2014, 20:51
Kirjoittaja PW
jviirret kirjoitti:

Tuntuu ettei nuo omput ole juuri saunassa kuivuneet. Vein sinne ulkoa lämpö/kosteus mittarin. Lämpöä vielä +30astetta, mutta suhteellinen kosteus 60% :shock: Eihän ne voi kuivua, miten se voi olla noin korkea kun muualla sisätiloissa noin 40%/22astetta. Koko päivänä ei ole vettä lotrattu.
Siirsin mittarin pannuhuoneeseen, kohta tuloksia sieltä. Sielläkään olevat omenat ei vaikuta juuri kuivanneen :(

Jukka

Ottaa se usseemman päivän.

Petri


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 10 Syys 2014, 01:52
Kirjoittaja terppa
jviirret kirjoitti:

Tuntuu ettei nuo omput ole juuri saunassa kuivuneet. Vein sinne ulkoa lämpö/kosteus mittarin. Lämpöä vielä +30astetta, mutta suhteellinen kosteus 60% :shock: Eihän ne voi kuivua, miten se voi olla noin korkea kun muualla sisätiloissa noin 40%/22astetta. Koko päivänä ei ole vettä lotrattu.
Siirsin mittarin pannuhuoneeseen, kohta tuloksia sieltä. Sielläkään olevat omenat ei vaikuta juuri kuivanneen :(

edit: pannuhuoneessa +32/53% :o Ei kai muutamasta omenasta noin paljon kosteutta voi irrota? harmi ku tajusin laittaa mittarin vasta nyt :(

Jukka

Jos on paksuja viipaleita niin kuivaa hitaasti... Mulla kuivurissa ekat melkein valmiina, n. klo 19 laitoin koneen pöhisemään. Siis alatasolla ohuet siivut, muuten sai tiivistää eli jos on 5 tasoa niin reilu tason verran tuli tyhjää ja uusia viipaleita koneeseen.


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 10 Syys 2014, 07:50
Kirjoittaja jori
jori kirjoitti:

Sorvasin nyt kilon verran omenoita ja levittelin ritilälle kylpyhuoneeseen ilmankuivaimen viereen. Lämpötila on vain 19°C äsken, kun laitoin kuivaimen päälle. Raportoin tuloksista, kun niitä tulee.

Kokeilen nyt tuon ilmankuivainkuivausmetodin. Jos näyttää onnistuvan, ripustelen omenat nauhoina riippumaan pyykkinaruista. :mrgreen:

Ei ollut kylpyhuoneen lämpötila noussut tuosta 19 asteesta, mutta omenaviipaleet olivat nyt 14 tunnin päästä ohentuneet ja aivan lötköjä. Jos raaskisi laittaa lämmöt päälle, kuivuisivat varmasti nopeammin, mutta näyttävät kuivuvan noinkin, eihän tuo aivan pakastekuivaustakaan ole. Jatketaan prosessia.


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 10 Syys 2014, 07:57
Kirjoittaja jviirret
jviirret kirjoitti:

Tuntuu ettei nuo omput ole juuri saunassa kuivuneet. Vein sinne ulkoa lämpö/kosteus mittarin. Lämpöä vielä +30astetta, mutta suhteellinen kosteus 60% :shock:
edit: pannuhuoneessa +32/53% :o Ei kai muutamasta omenasta noin paljon kosteutta voi irrota?

Ilmeisesti voi. Nyt aamulla pannuhuoneen kosteus laskenut 35%:iin ja saunassa 45%iin.

PW kirjoitti:

Ottaa se usseemman päivän.

Niin näyttää. Ei lähellekkään kuivia vielä. Pinnat "nahkaantuneet" mutta puristaessa ja haukatessa huomaa että nestettä on vielä paljon. Seuranta jatkuu, yhtä jännää kuin maalin kuivumisen katselu ;)

Jukka


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 10 Syys 2014, 08:36
Kirjoittaja PW

1,5vrk jälkeen kutistuneet selvästi, tiedä sitt millon valmiita :roll: jossain sanottiin ett voi jäädä nahkeiksi mutt sitt pitäs olla aikas kuiva säilytys paikka :?
Puhallin ei oo ollu kokoajan päällä, en viitti jättää kun en oo paikalla. Huonelämpö ei oo ku 19 astetta, kalliita taitaa tulla omenoista tuolla sähkömäärällä :roll:

Petri


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 10 Syys 2014, 11:40
Kirjoittaja Premnas

Joo, nuo viipaleet kuivuvat näköjään todella hitaasti :roll: . Meillä oli nyt sellanen systeemi että uuninpeltien ja yhden ritilän päällä omenaviipaleita ladottuna silleen vähän limittäin ja riveihin. Uunin luukku auki ja tollanen joku kierrätys-mikälietuuletin (en muista mistä laitteesta) pöhisemään ja kierrättämään ilmaa. Onhan tässä jo pari päivää tällä metodilla mennyt ja nyt vasta alkavat ohuimmat viipaleet näyttää siltä kuin pitääkin. Maistoin äsken pari, ei tihkunut nesteitä mutta vielä täytyy antaa niiden kuivua. Taitaa tämä mun omenarengasharrastus tyssätä tähän kun ei ole kunnon paikkaa missä kuivata.

Jos sanon että tää on omenasosetta, uskotteko?