Sivu 6/7

Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 27 Maalis 2015, 20:54
Kirjoittaja PW
vph kirjoitti:

Huh. Lajimäärityksestä pitänee olla aika varma, jos noita putkia uskaltaa ravinnoksi käyttää. Jotkuthan noista putkista ovat erittäin myrkyllisiä, eikö?

Sinänsä tuollainen "oman maan pesto" kyllä kuulostaa pahuksen hyvältä.

Joo hyvä se on tietää, mitä luonnosta kerää.


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 28 Maalis 2015, 11:13
Kirjoittaja jori
PW kirjoitti:
vph kirjoitti:

Huh. Lajimäärityksestä pitänee olla aika varma, jos noita putkia uskaltaa ravinnoksi käyttää. Jotkuthan noista putkista ovat erittäin myrkyllisiä, eikö?

Sinänsä tuollainen "oman maan pesto" kyllä kuulostaa pahuksen hyvältä.

Joo hyvä se on tietää, mitä luonnosta kerää.

Tai pakastealtaasta. http://yle.fi/uutiset/kasvispakaste_ved ... ia/6642479


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 17 Syys 2015, 07:54
Kirjoittaja jviirret

Tulee huono omenavuosi. Viime syksynä jänikset kuori pari puuta kuoliaaksi. Satoa neljästä elävästä tuottaa kunnolla yksi ja sen omenoihin on iskenyt joku tuholainen joka järsii mustia pilkkuja kuoriin :( Omenat on viime vuotista pienempiä, eli ei vihti senkään vertaa kuoria.
Noh, pilkut ei juuri makuun vaikuta, pilkoin pari uunipellillistä kuorineen kuivumaan pannuhuoneeseen. Saapa nähdä kuivuuko kun on niin lämmintä ja kosteaa :roll:

Jukka


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 17 Syys 2015, 08:07
Kirjoittaja PW
jviirret kirjoitti:

Tulee huono omenavuosi. Viime syksynä jänikset kuori pari puuta kuoliaaksi. Satoa neljästä elävästä tuottaa kunnolla yksi ja sen omenoihin on iskenyt joku tuholainen joka järsii mustia pilkkuja kuoriin :( Omenat on viime vuotista pienempiä, eli ei vihti senkään vertaa kuoria.
Noh, pilkut ei juuri makuun vaikuta, pilkoin pari uunipellillistä kuorineen kuivumaan pannuhuoneeseen. Saapa nähdä kuivuuko kun on niin lämmintä ja kosteaa :roll:

Jukka

Joo, aika paljon vähemmän tulee tännekin omenoita ja ilmeisesti pihlajanmarjakoin syömiä nekin. Muutamaan puuhun tulee kohtalaisesti.
Sensijaan ekaa kertaa tulee päärynöitä, yksi puu ihan täynnä - ei oo kokemusta kuinka kauan nuo säilyy puussa. Ehkä vois koittaa noita kuivata myös kun ei niitä kerkee kaikkia tommosena syödä. Kerran laitoin pannulle, papujen ja muun kasviksen sekaan - hyvää oli.


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 17 Syys 2015, 08:12
Kirjoittaja jviirret
PW kirjoitti:

Sensijaan ekaa kertaa tulee päärynöitä, yksi puu ihan täynnä - ei oo kokemusta kuinka kauan nuo säilyy puussa. Ehkä vois koittaa noita kuivata myös kun ei niitä kerkee kaikkia tommosena syödä. Kerran laitoin pannulle, papujen ja muun kasviksen sekaan - hyvää oli.

Jos ne on lähellekkään yhtä vetisiä kuin kaupan päärynät niin ei kuivaamalla jää kuin kuoret :D
Vois tosiaan kuvitella että paistettujen kasvisten sekaan laitettuna antaa vähän saman vaikutelman kuin hunajakin. Voisikohan niitä pakastaa kuin tomaattia? Eli pilkkoo ja laittaa kerta-annos rasioihin. Varmaan mustuvat, mutta ei kai se haitaa jos ruuanlaittovaiheessa paistaa?

Jukka


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 17 Syys 2015, 08:44
Kirjoittaja Hopea

Kuivaamisen idea on juuri siinä, että päärynän tapaisesta tilaa vievästä tuotteesta tiivistetään se ydin makuineen ja mahdollisine ravintoaineineen. Aikaahan siinä menee, mutta lopputulos palkitsee. Yksi puullinen kuivattuja päärynöitä menee parin kilon muovipussiin. Pilkkomistyötähän siinä on ja tuotteiden pitää olla ensiluokkaisia, koska kuivatessa pienikin vika tahtoo pahentua.

Minulla on kuivuri, johon menee kaksi ämpärillistä omenaa kerralla. Siinä lämpöä voi säätää, joten yhdellä kerralla kuivattavien kannattaa olla samaa lämpösarjaa. Ei siis esim. jauhelihaa ja suppilovahveroita samaan satsiin. Molemmat kuivuvat kyllä yhdessä yössä mutta ihan eri lämmöillä.


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 17 Syys 2015, 08:44
Kirjoittaja PW
jviirret kirjoitti:
PW kirjoitti:

Sensijaan ekaa kertaa tulee päärynöitä, yksi puu ihan täynnä - ei oo kokemusta kuinka kauan nuo säilyy puussa. Ehkä vois koittaa noita kuivata myös kun ei niitä kerkee kaikkia tommosena syödä. Kerran laitoin pannulle, papujen ja muun kasviksen sekaan - hyvää oli.

Jos ne on lähellekkään yhtä vetisiä kuin kaupan päärynät niin ei kuivaamalla jää kuin kuoret :D
Vois tosiaan kuvitella että paistettujen kasvisten sekaan laitettuna antaa vähän saman vaikutelman kuin hunajakin. Voisikohan niitä pakastaa kuin tomaattia? Eli pilkkoo ja laittaa kerta-annos rasioihin. Varmaan mustuvat, mutta ei kai se haitaa jos ruuanlaittovaiheessa paistaa?

Jukka

Eivät oo niin mehukkaita, ainakaan vielä. Aattelin jos soseuttas ja sitten pakkaseen - tosin pakastin on aika täynnä - mustikkaa ja muuta :roll:
Luumujakin tulee - sopivasti.
Kasvimaalla, ekaa kertaa lehtikaalia - sitäkin oon laittanu pannuun, papujen sekaan, sekä salaatteihin - on kuulemma superfoodia, vielä ei oo supermiesolo :roll:


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 18 Syys 2015, 16:39
Kirjoittaja vaaka

Päärynästä tehdään myös siideriä.


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 19 Syys 2015, 00:55
Kirjoittaja ajarmala
vaaka kirjoitti:

Päärynästä tehdään myös siideriä.

Eikä, vaan perryä. Siideri taas tehdään omenoista.


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 20 Syys 2015, 08:11
Kirjoittaja vaaka

Joka täällä päin usein käännetään päärynäsiideriksi. Oikein tai väärin. Maun puolesta samaa sukua, mutta omaan makuun peryt ovat keskimäärin parempia, toisaalta siidereissä on suurempi vaihteluväli mausa, kun eri tyylejä on eri maissa. Tiesin kyllä perryn eron ja varmaan ulkomailla joku ottaisikin nokkiinsa perryn kutsumista sideriksi, mutta täällä periferiassa... Kunhan käyttä ja alas valuu, niin kauppansa tekee useimmille :-)


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 25 Tammi 2017, 12:36
Kirjoittaja PW

http://downshiftaaminen.blogspot.fi/201 ... .html#more
Löyty tommonen mehupuristus vinkki, ni laitoin tähän talteen jos ens vuonna taas vaikka tulee omenoita :mrgreen:
Viime syksynä tuli aika paljon mutta ei tullut niitä kuivattua, eikä mehustettua - niitä on kuitenkin vieläkin säilössä, lähinnä Antonovkaa. Se alkaa nyt kypsyä ja pahin kirpeys on hävinny. En muista ett olis koskaan näin pitkälle omenat säilyneet ihan vaan ämpäreissä, muutaman asteen lämmössä.


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 26 Tammi 2017, 10:55
Kirjoittaja vaaka

Oletko kokeillut viipaloida ja kuivattaa tuota lajiketta? Töissä sain minulle tuntematonta lajiketta ja hyvää tuli. Happamuus pitää loitolla pöpöjä, joten lienee kirpakkaa Antonovka.


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 26 Tammi 2017, 11:03
Kirjoittaja PW
vaaka kirjoitti:

Oletko kokeillut viipaloida ja kuivattaa tuota lajiketta? Töissä sain minulle tuntematonta lajiketta ja hyvää tuli. Happamuus pitää loitolla pöpöjä, joten lienee kirpakkaa Antonovka.

Joku vuos sittenhän niitä kuivateltiin porukalla, taitaa löytyy tästä ketjusta.


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 08 Syys 2017, 17:37
Kirjoittaja terppa
882017172723.jpg

Nyt tuntuisi sateisen kesän satoa olevan korjattavana :) piti paluumatkalla ottaa ihan lakki päästä kun pipollinen kanttarelleja osui matkanvarrelle.

Eilen oli orakkaita sen verran runsaasti, että tein sadetakista nyytin. Sitten tuli kyllä vilu aika äkkiä puseroon.


Re: Sadonkorjuuvinkkejä

Lähetetty: 29 Loka 2017, 12:44
Kirjoittaja Grammarian

Wow mikä herkkuämpäri...

Tässä samaisia jatkojalostetussa muodossa. Ihan torilta poimittuna.
Kaurismakkarat kyljessä. S-marketista ammuttu.