Fogelholm

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13804
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja jori »

jooseha kirjoitti:
jori kirjoitti:

vaan agronomi, joka on väitellyt sikojen ravitsemuksesta.

Kyllä sillä on pikaisella haulla ihan ihmisistä tehty väitöskirja.

Nyt hämmentää. :shock: Luin kaverin cv:tä joskus aikanaan kun meillä tuli sanaharkkaa BMI määritelmästä ja sen käytöstä. Silloin minusta ensimmäiset tutkimustyöt olivat nimenomaan rehuteollisuudelle jostain hygienia-asioista. No voin muistaa väärinkin, mutta vähän kummastuttaa, että cv on nykyään piilotettu ja tässä nyt hänen THL-uransa kaudella löytyy tällainen julkaisu, jota en muista.

Liitteet
Fogelholm väitöskirja.png

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 08:13

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja vaaka »

Premnas kirjoitti:

No jos esim. viljakuidut olisivat välttämättömyys ihmiselle niin miksi niin moni voi todella paljon paremmin ilman viljoja? Ja jos ilman viljaa on mahdotonta saada virallista kuitusuositusta täyteen, eikö tämä herätä epäluuloisuutta? Ikään kuin vain yksi ruoka-aine olisi ylitse muiden, välttämätön, ilman sitä suurin piirtein kuolee tai vähintään saa kaikki mahdolliset sairaudet? Eikö tämä oikeasti herätä kenessäkään ihmettelyä?

Miten sitten monilla ihmisillä kolesteroliarvotkin paranevat kun syövät eläinrasvaa? Millä tämä selitetään. Ei voida sanoa että kasvirasvat ja vähärasvaisuus paransivat arvoja, jos niitä ei ole syöty/ rasvaa on syöty huomattavasti enemmän kuin mitä virallisesti suositellaan. Jos selitetään, katoaa viimeinenkin uskottavuus ns. "asiantuntijoilta".

En jaksa enää kovinkaan paljoa seurata noiden "asiantuntijoiden" lausuntoja, koska taso alkaa olla sitä luokkaa että tekee mieli vaan hymyillä ja sanoa "aijaa, ihanko totta :roll: ?".

Tarkoitin kuituja yleensä ja siksi toivoin ptn korvaavan kuidun esim. juureksilla. Lienee yleisesti tunnettua nykyään, että ihminen lajina ei ole sopeutunut geneettisesti ruohokasvien syömiseen, kuten viljaan. Ja sopeutumisessa on alueellisia eroja ja alueen sisällä yksilöeroja. Kuulemma alueilla, joilla on viljelty kauan, useampi sukupolvi on ehtinyt sopeutua viljan syöntiin. Lähi-itä on hyvä paikka keliakin kannalta, kun suurempi osa väestöstä kuin täällä on sopeutunut viljan syöntiin. Täällä tiheämmässä tulee ongelmia, kuten matala-asteista tulehdusta ja keliakiaa kuin tuhansia vuosia pidempään viljellyissä paikoissa.

Viljassa on on ainakin magnesium etuna. Pari apteekkaria eri apteekeista on sanonut minulle, että Suomessa ruokavaliossa enemmistö magnesiumista tulee koko väestön keskiarvona viljasta ja muissa ruoissa sitä on vähän. Ja meillä maaperässä magnesiumia on vähemmän kuin etelämpänä, joten on vaikeaa saada edes viljasta magnesiumia.

Magnesium on urheilijan ystävä saatuna ja uhka hikoiltuna pois. Väsymys, lihasjäykkyys ja kramppi ovat tyypillisiä magnesiumvajeen oireita.

En muista kuulleeni kolesterolin vähenemisestä syömällä eläinrasvaa. Onko jotain linkkiä asiaan?

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 08:13

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja vaaka »

jori kirjoitti:
vaaka kirjoitti:

Lainaan Kokkoa: "– Viljoilla ei mielestäni ole mitään roolia meidän päivittäisessä ruokavaliossamme, eikä niistä saa mitään välttämätöntä ravintoa, joten kyseenalaistan niiden käytön". Tuossa tulee sellainen pointti, että toivottavasti Kokko tietää tarpeeksi, että saa kuidun tarpeen hoidetua muista lähteistä, kuten juurekisista. Kuiduttomuus on sama asia suolistolle kuin hampaiden harjaamattomuus suulle. Tulehduksia tulee molemmin tavoin, mutta kumpi on arempi ja vaarallisempi sekä hanakalampi hoitaa?

Älä arvioi henkilöitä, vaan heidän puheitaan. Minä esitin eilen esimerkin, jossa sama määrä energiaa syötiin ruisnäkkileivästä ja parsakaalista. Vain sinkkiä ja suolaa tuli näkkileivästä enemmän -myös kuitua sai parsakaalista enemmän ja varsinkin liukenevaa kuitua, joka tässä on se merkittävämpi.
http://nojapyorafoorumi.fi/viewtopic.ph ... 85&#p73385

Juuri asioiden punnitsemista peräänkuulutankin ja pyrin parhaani mukaan noudattamaan. Fogelia en ole lukenut, joten ei ole vielä epäilys herännyt. Kokosta en ole varma, kun en ole tarkistanut hänen suosituksistaan kuidun saantia. Tai magnesiumin.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13804
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja jori »

Mikset sitten lue, mitä kirjoitin toissapäivänä, kun vertasin näkkileipää ja parsakaalia. Se on puhdasta tiedettä ei mitenkään riippuvaista henkilöistä. Parsakaalissa on magnesiumia lähes tuplaten verrattuna viljaan, jos kriteeri on energiansaanti. Miksi syödä energiaa, jos sitä ei tarvitse ja tarvitsee jotain muuta, jota saa, kun syö jotain muuta kuin primäärisesti pelkkää energiaa. Jos siis syöt itsesi kylläiseksi parsakaalista verrattuna näkkileipään saat sinkkiä ja suolaa lukuunottamatta kaikkea tarpeellista selvästi enemmän kuin näkkileivästä, tai mistään tahansa muusta viljatuotteesta. Magnesiumia lähes tuplaten 240:142.

Vilja on jalostettu tuottamaan maksimaalisen määrän tärkkelystä, joka muuttuu ohutsuolessa kokonaan glukoosiksi. Vain pieni osa viljanjyvästä on sitä alkuperäistä, jossa on muutakin ravintoarvoa kuin pelkkää energiaa tärkkelyksen muodossa. Ruokokasvien jyvät on jalostettu aivan toisen luokan tärkkelyspaketeiksi, kuin alun perin olivat. Jalosttamattomissa ruokokasveissa on tärkkelystä alle prosenttia, kun nykyisessä jalostetussa viljassa sitä on yli puolet.

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 08:13

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja vaaka »

Magnesiumin ja Fogelholmin ilokommentin voi siis mausta riippuen tulkita plussaksi tai miinuksksi, kun imetään parsaa :D Kiitos kun osoitit parsan erinomaisuuden magnesiumin lähteenä. Tiesin parsan ennestään ravinteikkaaksi, mutta tämä oli lisäplussa. En oikein tykkää mausta, mutta siedän sitä paremmin nykyään onneksi ja ongelmitta on mennyt alas maustamisen ansiosta viime aikoina.

Viljojen kuitupitoisuudessa on eroja, joten ei esim. ruis ole puhdasta tärkkelystä, tosin mikään vilja ei kai ole. Protskuakin löytyy täysjyväviljoista mineraalien ym.

Olen samaa mieltä minkä tahansa aineen yleensyönnistä kuin sinä viljan ekstraenergian saannin mahdollisuudesta. Kukaan ei pakota syömään liikaa viljaa energian saannin kannalta, joten ei jalostettua viljaa sen puolesta kannata haukkua. Sokerin kritisointi on paljon tarkempi ongelman kuvaus. Kohtuus kaikessa ja nou hätä, mutta hyödyllisten ravinteiden kato käsitellyssä viljassa ei ole hyvä asia. Kokojyvävilja ei allergiareaktioita ja matala-asteista tulehduksia kärsimättömille ole mörkö. Ei kannata hysteerisiin ylilyönteihinkään mennä, kun kroppa vaatii energiaa ja hiilareita. 1500-2000 noin lepokulutukseen energian saamisen kannalta mahtuu viljaakin mukaan päivittäin. Jos ei kärsi sivuvaikutuksista. Kulutus levossa on niin suuri, että viljan lisäksi voi huoletta syödä rasvat ja protskut myös.

Aasiassa syödään paljon useampia ruoka-aineita päivässä kuin länsimaissa. Lääkärit tv ohjelmassa suosittivat ruoan syömistä keinotekoisten valmisteiden sijaan, kun ei vielä ole kaikkia aineita ruoista tunnistettu ja tutkittu uusien löydösten vaikutusta. Ompussa on muutamassa vuodessa moninkertaistunut tunnistettujen molekyylien määrä. Keinotekoisten aineiden popsinta sulkee ulos enemmistön molekyylityypeistä ruoassa. Samaa olen Suomen lekureilta kuullut. Logiikka pätee yksipuoliseen ruokavalioon. Länsimaisen ruoan yksipuolisuutta kritisoineessa ohjelmassa sanottiin olevan normaalia, että lännessä syödään päivässä 7-12 ruoka-ainetta, kun Aasiassa mennään kymmenistä pariin sataan. Jälkimmäinen tuskin kärsii yhtä helposti puutteista ravinteiden suhteen.

Suhtaudun viljan syrjimiseen yhtä suurella epäluulolla kuin minkä tahansa muun ravinteita sisältävän ruoan syrjintään. Niille joilla ei ole rajoitteita tapauksessa siis. Prosessoidun ruoan tai viljan olemassaolo ei tee ravinteikkaasta prosessoimattomasta viljasta hyödytöntä. Saa vapaasti valita paremman vaihtoehdon ja saa tarvitsemiaan aineita pinon tarpeellisen energian ohella. Vain energiavajedieetissä viljan energia voi muodostua ongelmaksi. Normaalisti syödessä saa aika kasan syödä, jotta viljan energia on ongelma, mutta samoin rasva tai protsku lihottaa liikaa syödessä. En ymmärrä hiilaripelottelua, kun kaiken ylitarjonta lihottaa.

Avatar
Premnas
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2653
Liittynyt: 24 Maalis 2007, 20:47
Paikkakunta: Kaarina

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja Premnas »

vaaka kirjoitti:
Premnas kirjoitti:

No jos esim. viljakuidut olisivat välttämättömyys ihmiselle niin miksi niin moni voi todella paljon paremmin ilman viljoja? Ja jos ilman viljaa on mahdotonta saada virallista kuitusuositusta täyteen, eikö tämä herätä epäluuloisuutta? Ikään kuin vain yksi ruoka-aine olisi ylitse muiden, välttämätön, ilman sitä suurin piirtein kuolee tai vähintään saa kaikki mahdolliset sairaudet? Eikö tämä oikeasti herätä kenessäkään ihmettelyä?

Miten sitten monilla ihmisillä kolesteroliarvotkin paranevat kun syövät eläinrasvaa? Millä tämä selitetään. Ei voida sanoa että kasvirasvat ja vähärasvaisuus paransivat arvoja, jos niitä ei ole syöty/ rasvaa on syöty huomattavasti enemmän kuin mitä virallisesti suositellaan. Jos selitetään, katoaa viimeinenkin uskottavuus ns. "asiantuntijoilta".

En jaksa enää kovinkaan paljoa seurata noiden "asiantuntijoiden" lausuntoja, koska taso alkaa olla sitä luokkaa että tekee mieli vaan hymyillä ja sanoa "aijaa, ihanko totta :roll: ?".

Tarkoitin kuituja yleensä ja siksi toivoin ptn korvaavan kuidun esim. juureksilla. Lienee yleisesti tunnettua nykyään, että ihminen lajina ei ole sopeutunut geneettisesti ruohokasvien syömiseen, kuten viljaan. Ja sopeutumisessa on alueellisia eroja ja alueen sisällä yksilöeroja. Kuulemma alueilla, joilla on viljelty kauan, useampi sukupolvi on ehtinyt sopeutua viljan syöntiin. Lähi-itä on hyvä paikka keliakin kannalta, kun suurempi osa väestöstä kuin täällä on sopeutunut viljan syöntiin. Täällä tiheämmässä tulee ongelmia, kuten matala-asteista tulehdusta ja keliakiaa kuin tuhansia vuosia pidempään viljellyissä paikoissa.

Viljassa on on ainakin magnesium etuna. Pari apteekkaria eri apteekeista on sanonut minulle, että Suomessa ruokavaliossa enemmistö magnesiumista tulee koko väestön keskiarvona viljasta ja muissa ruoissa sitä on vähän. Ja meillä maaperässä magnesiumia on vähemmän kuin etelämpänä, joten on vaikeaa saada edes viljasta magnesiumia.

Magnesium on urheilijan ystävä saatuna ja uhka hikoiltuna pois. Väsymys, lihasjäykkyys ja kramppi ovat tyypillisiä magnesiumvajeen oireita.

En muista kuulleeni kolesterolin vähenemisestä syömällä eläinrasvaa. Onko jotain linkkiä asiaan?

Mutta en ole jaksanut laskea, saako juureksia syömällä suositellun määrän kuituja, onko se siis käytännössä edes mahdollista? Jos juureksia pitäisi syödä enemmän kuin mihin ihminen päivässä pystyy, silloin kyseenalaistan koko kuituteorian. Voihan sitä suolta liukastaa myös vedellä ja rasvalla, hyvin toimii oman kokemuksen mukaan. Joillain ei välttämättä toimi.

En sanonut että kolesteroli vähenee. Ite kun puhun kolesteroliarvojen paranemisista, tarkoitan niiden arvojen keskinäistä suhdetta toisiinsa ja niiden paranemista siis. Ei ole mitään mieltä tuijotella vain kolesteroliarvojen laskua, jos se tarkoittaa että niiden keskinäiset suhteet menevät enempi metsään. Sanotaan nyt vaikka että HDL laskee, ei kuulosta tavoiteltavalta, tai että trigly-arvo nousee, ei sekään kuulosta hyvältä. En ymmärtänyt muutama vuos sitten enkä ymmärrä vieläkään että jos esim. HDL nousee nostaen siis myös kokonaiskolesteroliarvoa, yhtäkkiä se onkin huono juttu? Mitään linkkejä mulla ei ole, vain lukenut ihmisten seurantamittaustuloksia ennen/jälkeen vhh:n aloittamisen. Tästä on hankala keskustella linkein, koska ihan puhdasta, luotettavaa ja pidempiaikaista vhh-tutkimusta ei viitsitä tehdä (sanotaan mieluummin että kun siitä ei ole pitkäaikaista tutkimusta niin sen on pakko olla jollain tapaa vaarallinen). Joillain voi toki nousta kolesteroliarvot huimasti mutta ei siitä voi vetää mitään yhtä johtopäätöstä että näin on kaikilla. Niin kuin esim. kananmuna, että osalla suomalaisista on geeni joka sallii kananmunan kolesterolin tehokkaamman imeytymisen, niin siitä sitten vedetään suosituksiin suoraan että älkää syökö kananmunaa kuin x kappaletta viikossa. Minusta sama logiikka pitäisi sitten päteä esim. viljansyöntiin, että kun osalla suomalaisista on keliakia tai vilja-allergia, viljaa ei suositeltaisi syömään siksi koska osa suomalaisista ei siihen pysty.

HP Velotechnik Scorpion 2009-, Optima Cheetah 2014-, Charge Cooker maxi 2 2016- ja VeloMotion Sequoia 2017.

Avatar
PW
KOM
Viestit: 17771
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja PW »

Parsakaali on eri kasvi ku parsa. (puutarhurin huomautus)

Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13804
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja jori »

PW kirjoitti:

Parsakaali on eri kasvi ku parsa. (puutarhurin huomautus)

Niin on, mutta parsan energiapitoisuus (650 kJ/kg) on vielä parsakaaliakin (1470 kJ/kg) matalampi, joten sen syömisestä on vieläkin enemmän hyötyä saatuun energiaan nähden, niin kuitujen, magnesiumin kuin lähes kaiken muittenkin ravintoaineiden osalta.

Kovin vaikeaa on minun ymmärtää, että mitä hyötyä olisi syödä runsaasti hiilihydraattia sisältäviä ruoka-aineita (näkkileipä 14200 kJ/kg) . Niiden syöminen ei tuo itsessään mitään ravintoainetta edes riittävästi, mutta runsas energiasisältö vie myös muilta ruoka-aineilta mahdollisuudet paikata ravintoainepuutteet, kun energiamäärä tulee täyteen ennen kuin ravintoaineet on saatu.

Tämän lisäksi tulee mm. gluteiinin aiheuttamat terveysongelmat. Se ettei jollain ole akuutteja oireita, ei tarkoita, ettei kyseinen aine aiheuttaisi kuormitusta mm. suolessa. Oireet ilmenevät vasta kun kuorma muuttuu ylikuormaksi ja se taas riippuu muusta kehon ja mielen kuormitustasosta. Stressisumma ratkaisee kaiken; puhkeaako tauti, mikä tauti, milloin ja missä elimessä.

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 08:13

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja vaaka »

Nyt ymmärsin, mitä tarkoitat kolesterolia premnas. Minulle on kehuttu juureksissa olevien kuitujen olevan laadukkaampia kuin viljoissa olevien. Kuiduista enemmistöstä sulaa alle pari prosenttia, joten niiden funktio ei ole ravinne, mutta ei se pääjuttu ole edes suolen toimintatiheys, vaan ruoansulatuskanavan puhdistus mekaanisesti raapimalla wanhat töhkät suolten seinämistä. Juurekset eivät kai ole ainoat korvaavat kuidun lähteet viljalle, joten ei ole pakko syödä kauheita juuresmääriä ehkä.

Jori ei tippa viljaa tapa useita ja se jättää makoilijallekin paljon päivittäiskalorimäärää jäljelle muita aineita ja ravinteita hankkivalle ja se tuo varmistusta useampien ravinteiden saamiselle. Puhumattakaan siitä, että ei joka päivä tarvitse syödä viljaa. Länsimaisten ruokavalioiden yksipuolisuuden on syytetty aiheuttavan ruoka-aineallergioita, joita muualla ei esiinny. Elintasosairauksia.

Allergikkoja hoidetaan mm. siedätyshoidolla, joten diletanttina en osaa arvioida, onko herkillekin jotain vastustuskyvyn skarppausetuja altistuksesta pienille määrille viljaa haittojen ohella. Edelleen altistus mille vain liiallisissa määrissä on vaarallista, joten sillä logiikalla ei pitäisi syrjiä hiilareita, koska liika protsku altistaa vatsasyövälle ja rasva perinteisen lääketieteen mukaan sydän- ja verisuonitaudeille. Vitamiinit happoja, vedestä hyponatremia ja happi polttaa liian puhtaana seoksena. Logiikka ontuu. Eikö ole selvää, että yhden henkilön herkkyyksien perusteella ei kannata kaikilta kieltää ruoka-aineita ja jokaisen on etsittävä itselleen sopiva ruokavalio? Anteeksi etten kärsi ruokarajoituksista sekasyöjänä hehe.

Avatar
PW
KOM
Viestit: 17771
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja PW »

Juu, Jorin ajatus kuullostaa ihan järkevältä. Tää huomaustus oli vaan pakko sanoo, lisäksi parsan kuorimiseen menee kaikki se enrgia mitä siitä saa :wink:

Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13804
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja jori »

Premnas kirjoitti:

Mutta en ole jaksanut laskea, saako juureksia syömällä suositellun määrän kuituja, onko se siis käytännössä edes mahdollista? Jos juureksia pitäisi syödä enemmän kuin mihin ihminen päivässä pystyy, silloin kyseenalaistan koko kuituteorian. Voihan sitä suolta liukastaa myös vedellä ja rasvalla, hyvin toimii oman kokemuksen mukaan. Joillain ei välttämättä toimi.

Juurekset sisältävät pykälää enemmän hiilihydraatteja, mutta niiden ravintoainesisältö on maan pinnalla kasvaviin vihreisiin vihanneksiin nähden suurempi. Suojaravintoaineita on juureksissa noin tupla määrä, mutta niin on myös energiaa, eli hiilihydraatteja. Juureksissa hiilihydraatit ovat joko sokereina tai tärkkelyksenä.

Porkkanassa sokereita n. 5,6%, tärkkelystä 0,2% , palsternakassa saman verran sokereita, mutta 6,2% tärkkelystä, eli energiaa on tuplasti porkkanaan nähden. Perunassa tärkkelystä 15%, eli kolminkertaisesti palsternakkaan nähden, mutta ei juuri sokereita ja energiaa porkkanaan tai parsakaaliin nähden lähes kolminkertaisesti.

Kun vertaa porkkanan ravintosisältöä parsakaaliin, näyttävä ne hämmästyttävän samoilta energiapitoisuden ollessa molemmissa saman. Porkkanan energia tulee kuitenkin sokereista, kun parsakaalin energiasilällöstä 52% tulee proteiineista porkkanassa vain 8%. Itse asiassa parsakaalissa on saman verran proteiineja kuin herneessä, mutta siitä puuttuu herneiden sisältämä hiilihydraatti. Syömällä sama energia parsakaalista ja herneistä, saa parsakaalia syömällä tuplamäärän proteiineja, molemmissa proteiineja noin 5%. (lihassa n.20%)

Otetaan esimerkiksi noista muista juureksista vaikkapa palsternakka, jota syödään maun ja ravintosisällön vuoksi, ei energiasisällön. Palsternakassa on parsakaaliin nähden tuplasti energiaa, mutta niin on tuplasti myös kuituja, magnesiumiakin on enemmän kuin parsakaalissa, mutta vähemmän energiapitoisuuteensa nähden parsakaali on parempi magnesiumin lähde, jos erityisesti sitä tavoittelee.

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13804
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja jori »

vaaka kirjoitti:

Jori ei tippa viljaa tapa useita ja se jättää makoilijallekin paljon päivittäiskalorimäärää jäljelle muita aineita ja ravinteita hankkivalle ja se tuo varmistusta useampien ravinteiden saamiselle. Puhumattakaan siitä, että ei joka päivä tarvitse syödä viljaa. Länsimaisten ruokavalioiden yksipuolisuuden on syytetty aiheuttavan ruoka-aineallergioita, joita muualla ei esiinny. Elintasosairauksia.

Allergikkoja hoidetaan mm. siedätyshoidolla, joten diletanttina en osaa arvioida, onko herkillekin jotain vastustuskyvyn skarppausetuja altistuksesta pienille määrille viljaa haittojen ohella. Edelleen altistus mille vain liiallisissa määrissä on vaarallista, joten sillä logiikalla ei pitäisi syrjiä hiilareita, koska liika protsku altistaa vatsasyövälle ja rasva perinteisen lääketieteen mukaan sydän- ja verisuonitaudeille. Vitamiinit happoja, vedestä hyponatremia ja happi polttaa liian puhtaana seoksena. Logiikka ontuu. Eikö ole selvää, että yhden henkilön herkkyyksien perusteella ei kannata kaikilta kieltää ruoka-aineita ja jokaisen on etsittävä itselleen sopiva ruokavalio? Anteeksi etten kärsi ruokarajoituksista sekasyöjänä hehe.

Hehe, perustelet viljan syömistä samankuuloisesti, kuin alkoholisti alkoholin nauttimistaan. :D

Olennaista tässä kaikessa on se, että valitsemalla kasviksensa siten, että niissä on vähän hiilihydraattia saa enemmän ravintoaineita ja jää päivittäiseen energia"tankkiin" vielä varaa lisäillä riittävästi välttämättömiä rasvoja ilman "tankin" täyttymistä yli.

Täysin ilman syötyjä hiilihydraatteja voi elää, mutta ilman rasvoja ei. Kaikissa kasviksissa, jopa luonnovaraisissa heinissä on riittävästi hiilihydraattia päivittäisen tarpeen saavuttamiseksi, miksi siis söisit hiilihydraattisi lähteistä, joiden energiasisältö on korkea ja siis ohessa tuleva ravintoainesisältö pienempi ja vapaaehtoisesti huonontaisit mahdollisuuksiasi saada tarvitsemasi ravintoaineet. Puhumattakaan viljan gluteiinin terveyshaitoista, joita pakoon ei kukaan täysin pääse.

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 08:13

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja vaaka »

Saisiko titeellisen lähteen, jonka mukaan ketoaineilla pelkästään aivot toimivat? Sen mukaan, mitä luin, aivot saavat 80 % makisimissaan hiilareista, joita se tarvitsee ketoaineista ja puuttuva 20 % tai enemmän tarvitaan glukoosista ruoasta. Käytin huumoria hiilareiden suhteen, kun sinulla on tieotojeni mukaan faktoihin perustumaton näkemys hiilareiden tarpeettomuudesta. Jos sinulla ei ole ruoka-ainealergioita hiilarien suhteen kokeile vaikka syödä jotain 25 g päivässä, jolloin aivot saavat hiilareita ja katso, tuleeko ongelmia. Jos ei kiva. On se ihmeellistä, jos aikuinen juoksee karkuun kauhuisaan ruokaa, jota täällä on syöty jonkun tuhatta vuotta ja muualla paikoitellen yli 10000. Ei hiilari ole myrkky, jos olisi, lekurit kieltäisivät niiden käytön. Sellaisesta olen kuullut nolla kertaa terveiden osalta. Osa suosittaa kyllä vähäistä määrää melko vapaan syömisen sijaan, mutta nollalinja on minulle uutinen, jos joku sellainen löytyy. Olen yrittänyt suhteellisuudentajua peräänkuuluttaa tässä ja siksikin huumorvastaus. Kukaan ei jää ravinteista vajaaksi järkevästi syödessä, jos syö päivässä hiilaria sen muutaman kymmentä grammaa hiilareita, mitä aivot tarvitsevat plus mitä lie, mitä muut elimet kuluttavat päälle. En tiedä sitä. On kummallista, että et reagoi biologiseen tarpeeseen saada hiilaria. Oletko totaalikarppaaja, eli et syö ollenkaan hiilareita? Kuinka kauan olet tehnyt sitä ja onko tullut ongelmia? Oletko laskenut, miten vähän energiaa tulee muutaman kymmenen hiilarigramman syömisestä päivässä? Huonosti syö, jos ei saa muita ravinteita riittävästi jäljelle jäävästä energiamäärästä. Siivu leipää vie pitkälle ja ei ole monta prosenttia päivittäisenergiantarpeesta.

Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 12381
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja jviirret »

vaaka kirjoitti:

...

Luetko koskaan vastauksia joita sinulle kirjoitetaan?

Jukka

Riman ali ja suoraa ohi maalin...

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 08:13

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja vaaka »

Kyllä luen, mutta lukeminen ei edellytä purematta nielemistä.

Jori on toistuvasti väittänyt, että aivot saavat tarvitsemansa glukoosin ketoaineista. Toistuvasti olen vastannut, että näin on vain osin lukemani perusteella. Tietojeni määrä ei riitä arvioimaan oikeellisuudesta väitteestä, jonka mukaan ketoaineet kattavat max 80 % aivojen päivittäisestä glukoosi=hiilihydraattitarpeesta ja loput on saatava ruoasta. Yhden lukemani jutun perusteella aivot tarvitsevat muistaakseni 120 grammaa glukoosia päivässä, mikä tarkoittaa ruoasta saatavaksi glukoosiksi muutetun hiilihydraatin tarpeen olevan 24 grammaa. Jos kroppa ei osaa kääntää muualtakin kuin lihasten hajottamisesta tai syödystä hiilarista glukoosia. Niin paljon en vielä ole ehtinyt asiaa setviä. Tuo aivojen glukoosin tarve ja 80 % ketoaineyläraja oli jutusta, jossa lähdelinkkeinä oli USAn terveysviranomaisten sivut. En ole ehtinyt lukemaan itse lähteitä.

Tietojeni mukaan Jorin väite on ristiriidassa perinteisen lääketieteen, biologian ja ravitsemustieteen kanssa ja siksi heräsi uteliaisuus siitä, mihin Jorin väite perustuu. Onko se yhden ihmisen nollakarppauskokemus omista testeistä kuinka pitkältä ajalta, vai useamman koe tai jonkin uuden tieteellisen tutkimuksen tulos? Kiinnostaisi lukea lisää tuosta aiheesta, jotta voin arvailla testin tekotavasta, tuloksista ja tekijästä väitteen luotettavuutta. Koska väite on niin räikeässä ristiriidassa yleisen näkemyksen kanssa. Siten pitäisi pystyä pähkimään, onko perinteinen näkemys jälkijunassa esitettyihin uusiin tutkimuksiin nähden ja ovatko tulokset yleispäteviä sekä onko mahdollisia sudenkuoppia olemassa hiilarin välttämisessä kokonaan, kuten olen lukenut ja töllöstä terveytensä menettäneen suomalaisen naisen haastattelusta kuullut?

Mimmi oli pari kukautta hiilarikiellossa ja tuli paljon ongelmia. Paha ihottuma ja hiusten kärsiminen olivat lievät ongelmat. Sisäelinongelmat veivät sairaalaan ja terveys ei ollut haastatteluhetkellä normalisoitunut. En muista paranemisaikaa, mutta taisi olla vuosi ennemmin kuin puoli kulunut terveyden menosta. Tässä on hyvä syy varoa koe-eläimenä toimimista. Varsinkin vajaan kunnon ja kilsakisan aikana, kun paino putoaa lekurien hyväkymällä tavalla muutenkin.

Toinen Jorin argumentointia hiertävä kohta minulla on se, miten hän valitsee vain yhden pääravintoaineryhmän yksilölle epäsopivuuden kohteeksi ja ei reagoi siihen, että mikä tahansa muukin on myrkkyä liiallisissa määrissä. Ei ole loogista. Hiilihydraatti ei ole sen kummempi demoni väärinkäytettynä kuin muutkaan ja oikein käytettynä ongelma ollenkaan enemmistölle. Oikein käytön määrä vain heittelee paljolti eri yksilöiden välillä. Hiilaripeikko on dogmaa, ei faktaa silloin, kun kaikki hiilari on pahasta kaikille. Mikä ei ole totta.

Salalittoteorioihin viitatiin leipätiedotuksesta kirjoittelusta ja elintarviketeollisuuden eduista rahan saamiseksi hiilarien tuputuksessa. yhtä lailla rasvan korostus ja myöhemmin protaus voidaan nähdä eläinteollisuuden salaliittona, jolloin karppaajat tulivat huijatuksi win wink :lol:

Viimeksi muokannut vaaka, 15 Touko 2015, 11:39. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Vastaa Viestiin