Hapankaali hiiliteräspannussa

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7088
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Hapankaali hiiliteräspannussa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Käytän ruuan valmistuksessa hiiliteräspaistinpannuja. Niihin muodostuu ajan oloon musta pinta, joka parhaimmillaan vastaa tarttumattomia pinnoitteita. Eilen tein korkeareunaisessa pannussa hapankaalikeittoa ja jälkeenpäin hämmästyin, kun kaikki vaivalla paistamani musta pinta oli hävinnyt ja kirkas teräs hohti pohjalla. Vasemman puoleisessa pannussa näkyy musta pinta, jollainen toinen pannu oli. Hapankaalin happoko tämän teki?

Liitteet
20150729_092321.jpg
20150729_092321.jpg (120.4 KiB) Katsottu 7879 kertaa
Nojanalle
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 4800
Liittynyt: 09 Touko 2010, 07:33
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Hapankaali hiiliteräspannussa

Viesti Kirjoittaja Nojanalle »

Joo happokylpy. :twisted:

Avatar
PW
KOM
Viestit: 17770
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Hapankaali hiiliteräspannussa

Viesti Kirjoittaja PW »

Tuolla keitolla vois putsata ketjutkin varmaan :mrgreen:

Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 08:13

Re: Hapankaali hiiliteräspannussa

Viesti Kirjoittaja vaaka »

Katkeavatko ketjut happokylvyn jäljiltä ensimmäisellä kovalla polkaisulla? Vai jo ennen. Nimimerkillä älkää ihmeessä syökö maun puolesta Rasilaisen tuotteita, henk. koht. boikotissa. Saksalaista valkoviinihapankalia syö mielellään pienissä määrin sopivan kylkiäisen kera, joten ei ole yleinen makuaistikolari hapankaalin kanssa kyseessä. Heräsi kysymys, pitäisikö tarjota sitruunamehua ketjuille tai ohjainputkille hehe? Yhden ruoan ph arvolistan mukaan sitruunan ph on 2. Löytyy Sicilia täyssitruunamahua valmiiksi. Suu kiittää sitruunamehusta, jos ei ole ksylitolia tjms. apuun(löytyy), mutta aineenvaihdunnassa sitruuna hajoaa voimakkaan emäksiseksi, mutten ole nähnyt ph arvoa hajoamistuotteille. Ei ihan intuitiivista. On sitten eri juttu, mikä hajoaa emäkseksi, joten en tiedä, hajoaako täysmehu emäksiseksi, vai ei.

Onkohan keitto turvallista syödä, kun on noin vahvat kerrostumat wanhaa tawaraa liuotettu mausteeksi?

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13801
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Hapankaali hiiliteräspannussa

Viesti Kirjoittaja jori »

vaaka kirjoitti:

Onkohan keitto turvallista syödä, kun on noin vahvat kerrostumat wanhaa tawaraa liuotettu mausteeksi?

Hiiltynyttä rasvaa, sokeria ja valkuaista ja rautaoksidia gramman sadasosia per kattila. Grillatussa makkarassa pahimmillaan kymmeniä kertoja enemmän per pötkö. Sitäpaitsi valurautapadassa ja pannussa keitelty melko kauan jos vaikka mitä. :roll:

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
yaana
Treenaileva sisällöntuottaja
Viestit: 671
Liittynyt: 07 Kesä 2015, 18:01
Paikkakunta: Porvoo

Re: Hapankaali hiiliteräspannussa

Viesti Kirjoittaja yaana »

jori kirjoitti:

Sitäpaitsi valurautapadassa ja pannussa keitelty melko kauan jos vaikka mitä. :roll:

Mulle suositeltiin lapsena anemiaan ruuan laittamista valuraudalla. Äiti otti neuvosta vaarin ja saatiin usein lettuja ja mansikkahilloa :D

Nojapyöräilyä jo vuodesta 2015

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7088
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Hapankaali hiiliteräspannussa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Tänään ryhdyin murheellisena paistamaan jauhelihaa "pilatussa" pannussa ja ihme tapahtui: non stick ominaisuudet olivat tallella, vaikka väri vaihtui! Onkohan niin, että teräksen mikrohuokosissa palanut pinta säilyi? Jori varmaan osaisi tähän jotain tieteellistä sanoa. Uutena pannuun tarttui kaikki kiinni sekunnissa, niin että rautalastalla joutui hikipäässä raapimaan irti.

Nojanalle
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 4800
Liittynyt: 09 Touko 2010, 07:33
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Hapankaali hiiliteräspannussa

Viesti Kirjoittaja Nojanalle »

Ennen pannut kun oli valurautaa , ne säänöllisen välein poltettiin puhtaaksi . Sitten kuumana siveltiin läskillä . Niin huokoset täytty puhtaalla rasvalla. Pannu ei koskaan pesty missään koneessa , eikä millään astianpesuaineella. Kuumana vaan pyhkäästi puhtaaksi , annettiin vähän läskiä pintaan . Niin pannu oli aina kunnossa seuraavaan paistoon , näin meitä talouskoulussa aikanaan neuvottiin . Nyky pannut on kaikkee muuta kuin kunnon pannuja. Kaikenlaisia pinnotteita tyystinsä täynä , kuka niistä tietää mitä niistä liukenee. Läskillä kyllästetystä pannusta lähti omat karsiogeenit , mutta elettiin kun ei niistä tieretty.

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7088
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Hapankaali hiiliteräspannussa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Juuri nuilla metodeilla hoidetaan hiiliteräspannuakin. Olen kyllä ollut tyytyväinen. Paluuta tefloniin ei ole.

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 08:13

Re: Hapankaali hiiliteräspannussa

Viesti Kirjoittaja vaaka »

jori kirjoitti:
vaaka kirjoitti:

Onkohan keitto turvallista syödä, kun on noin vahvat kerrostumat wanhaa tawaraa liuotettu mausteeksi?

Hiiltynyttä rasvaa, sokeria ja valkuaista ja rautaoksidia gramman sadasosia per kattila. Grillatussa makkarassa pahimmillaan kymmeniä kertoja enemmän per pötkö. Sitäpaitsi valurautapadassa ja pannussa keitelty melko kauan jos vaikka mitä. :roll:

Juu ja mitä biohajoamistuotteita ja ties mitä öhkömönkiäisiä tulee päälle sekä mitä yhteisreaktioita tulee pannun ja kumuloituneen ikääntyneen moneen kertaan lämmitetyn biomassan ja ulkoisten asioiden, kuten pölyn ja villihiivojen interaktioista? Tunnettu ilmiö on ravintoloissa se, että vanhat paistinalustat ja pannut yms. keräävät aromeita aiemmista keitoksista ja maustavat paremmanmakuisiksi tuoreet ruoat kuin uusi väline. Eikö perussääntö ole, että kaikki hyvänmakuinen on epäterveellistä? :mrgreen:

Polyaromaattisten hiilivety-yhdisteiden suurin tiheys Suomessa ruoassa on kahvissa, mutta vuosituhannen vaihteessa lukemani artikkelin mukaan eniten noita karsinogeenejä saa leivästä, kun sitä syötiin paljon enemmän kuin kahvia tulee. Seurauksena leipomot paistavat nyt leivät vaaleammaksi jättäen. Jolloin entiseen verrattuna syntyy vähemmän syöpää aiheuttavia aineita. Poltto ja grillaus on pahasta, varsinkin karrelle käryttäessä. Siten makkara voi tosiaan olla pahasta kärtsättynä.

karseehirvee
Viestit: 128
Liittynyt: 04 Kesä 2011, 20:05
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Hapankaali hiiliteräspannussa

Viesti Kirjoittaja karseehirvee »

Meidän taloudessa ollut teräspaistinpannu jo yli 30 vuotta, ja sama pannu jatkaa niin kauan kun elonpäiviä riittää, mutta pannu jatkaa elämää kuin olisi juuri koeajettu.
Vesi pesun jälkeen kuivaus talouspaperilla ja tilkka halpaaruokaöljyä pintaan ja odottamaan seuraavaa käyttöä.
Tuo öljy kannattaa laittaa kuumaan pannuun niin imeytyy huomattavasti paremmin pintaan eikä ruoka pala kiinni seuraavalla käyttökerralla.
Siis vaivattomampi kuin teflonpannut mielestäni, ja voi käyttää teräslastaa kokkaukseen ja puhdistukseen.

T Jouni.

karseehirvee
Viestit: 128
Liittynyt: 04 Kesä 2011, 20:05
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Hapankaali hiiliteräspannussa

Viesti Kirjoittaja karseehirvee »

Lisäys vielä

Rautapannusta liukenee ruuan joukkoon aina rautaa hiukan jota välttämättä emme muun ruuan yhteydessä saa riittävästi.
Rauta on elimistölle tärkeä rakennusaine.

Tietysti tässäkin pitää muistaa ettei käristä liikaa makkaroita mustaksi / karsinogeenien haittavaikutus.

T Jouni

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7088
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Hapankaali hiiliteräspannussa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Tämä on yksi syy miksi olen hylännyt teflonit.

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7042
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Hapankaali hiiliteräspannussa

Viesti Kirjoittaja Pastori »

Mitkä hiiliteräspannut sulla on?

Avatar
PW
KOM
Viestit: 17770
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Hapankaali hiiliteräspannussa

Viesti Kirjoittaja PW »

Onko hiiliteräspannu eri asia ku valurautapannu?
Kävin paistinpsnnukaupassa, suurin osa oli alumiinia ja pinnotettu jollain - teflonia, keramisia ym.
Yks valurautanen oli, jätin viel sinne ku meni sormi suuhun.
Onks hyvii vinkkei?

Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

Vastaa Viestiin