Kasvisruokavalio

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3288
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 10:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Kasvisruokavalio

ViestiKirjoittaja Vilijami » 05 Maalis 2018, 22:36

PW kirjoitti:Oon paistanu ohutta leipää pellilisen päivässä tai joka toinen pvä. Resepti elää, sen mukaan mitä kaapista löytyy. Ensin tein jugurttipohjalla, päivän tai kaks taikina seiso kulhossa happamoitumassa huoneen lämmössä, miusta tuli sopivan hapanta jo päivässäkin. Sitten jätin maidon pois ja tein veteen taikinan, tää viimenen tekeyty 3 päivää. Kyllä niistäkin hapanta tulee mut vähän erilaista. Tattarijauho, kaurahiutale, kauralese, siemeniä mm.

Veteen tehtynä oon saanu hapantaikinan kahdesti pilalle. Se on tuuripeliä, että mikä bakteerikanta siinä saa yliotteen. Siksi suosin piimää. Joskus oon ohjannut bakteerikantaa vesitaikinassa maitohappobakteerijauheella tai molkosanilla oikeaan suuntaan. Se on jännä miten erimakuisia taikinoita tulee eri hapatustavoilla.

Avatar
PW
KOM
Viestit: 14132
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Kasvisruokavalio

ViestiKirjoittaja PW » 06 Maalis 2018, 08:36

Vilijami kirjoitti:
PW kirjoitti:Oon paistanu ohutta leipää pellilisen päivässä tai joka toinen pvä. Resepti elää, sen mukaan mitä kaapista löytyy. Ensin tein jugurttipohjalla, päivän tai kaks taikina seiso kulhossa happamoitumassa huoneen lämmössä, miusta tuli sopivan hapanta jo päivässäkin. Sitten jätin maidon pois ja tein veteen taikinan, tää viimenen tekeyty 3 päivää. Kyllä niistäkin hapanta tulee mut vähän erilaista. Tattarijauho, kaurahiutale, kauralese, siemeniä mm.

Veteen tehtynä oon saanu hapantaikinan kahdesti pilalle. Se on tuuripeliä, että mikä bakteerikanta siinä saa yliotteen. Siksi suosin piimää. Joskus oon ohjannut bakteerikantaa vesitaikinassa maitohappobakteerijauheella tai molkosanilla oikeaan suuntaan. Se on jännä miten erimakuisia taikinoita tulee eri hapatustavoilla.

::? eikö kuitenkin yleensä hapanleipä tehdä veteen? Mie oon siis tehny aina uuden taikinan, edellisen pohjaan - aatellu jos siitä kehkeytys jonkinlainen juuri. Mutt voihan se todellakin mennä pieleenkin jos väärät bakteerit löytää siihen.
Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 9480
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Kasvisruokavalio

ViestiKirjoittaja jori » 06 Maalis 2018, 08:55

PW kirjoitti:
Vilijami kirjoitti:
PW kirjoitti:Oon paistanu ohutta leipää pellilisen päivässä tai joka toinen pvä. Resepti elää, sen mukaan mitä kaapista löytyy. Ensin tein jugurttipohjalla, päivän tai kaks taikina seiso kulhossa happamoitumassa huoneen lämmössä, miusta tuli sopivan hapanta jo päivässäkin. Sitten jätin maidon pois ja tein veteen taikinan, tää viimenen tekeyty 3 päivää. Kyllä niistäkin hapanta tulee mut vähän erilaista. Tattarijauho, kaurahiutale, kauralese, siemeniä mm.

Veteen tehtynä oon saanu hapantaikinan kahdesti pilalle. Se on tuuripeliä, että mikä bakteerikanta siinä saa yliotteen. Siksi suosin piimää. Joskus oon ohjannut bakteerikantaa vesitaikinassa maitohappobakteerijauheella tai molkosanilla oikeaan suuntaan. Se on jännä miten erimakuisia taikinoita tulee eri hapatustavoilla.

::? eikö kuitenkin yleensä hapanleipä tehdä veteen? Mie oon siis tehny aina uuden taikinan, edellisen pohjaan - aatellu jos siitä kehkeytys jonkinlainen juuri. Mutt voihan se todellakin mennä pieleenkin jos väärät bakteerit löytää siihen.

Näin juuri. ;)
Yllättävän paljon sitä juurta pitäisi siihen seuraavaan taikinaan jättää, jotta niillä maitohappobakteereilla olisi yliote, eikä tunkeilijat pääse voitolle. Olikohan se jopa kolmasosa taikinan kokonaismäärästä. Pitää kysyä tyttäreltä tarkemmin. :roll:
Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. -Sakari Holma

Pentti M Reku
Viestit: 128
Liittynyt: 17 Helmi 2017, 00:40

Re: Kasvisruokavalio

ViestiKirjoittaja Pentti M Reku » 08 Maalis 2018, 16:39

PW kirjoitti:Oon paistanu ohutta leipää pellilisen päivässä tai joka toinen pvä. Resepti elää, sen mukaan mitä kaapista löytyy. Ensin tein jugurttipohjalla, päivän tai kaks taikina seiso kulhossa happamoitumassa huoneen lämmössä, miusta tuli sopivan hapanta jo päivässäkin. Sitten jätin maidon pois ja tein veteen taikinan, tää viimenen tekeyty 3 päivää. Kyllä niistäkin hapanta tulee mut vähän erilaista. Tattarijauho, kaurahiutale, kauralese, siemeniä mm.


Jogurttitattarihapanleipä kuulostaa tosi hyvältä. Paljonko jogurttia suhteessa jauhoihin ja tuleeko vettä lisäksi?

Avatar
PW
KOM
Viestit: 14132
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Kasvisruokavalio

ViestiKirjoittaja PW » 08 Maalis 2018, 16:58

Pentti M Reku kirjoitti:
PW kirjoitti:Oon paistanu ohutta leipää pellilisen päivässä tai joka toinen pvä. Resepti elää, sen mukaan mitä kaapista löytyy. Ensin tein jugurttipohjalla, päivän tai kaks taikina seiso kulhossa happamoitumassa huoneen lämmössä, miusta tuli sopivan hapanta jo päivässäkin. Sitten jätin maidon pois ja tein veteen taikinan, tää viimenen tekeyty 3 päivää. Kyllä niistäkin hapanta tulee mut vähän erilaista. Tattarijauho, kaurahiutale, kauralese, siemeniä mm.


Jogurttitattarihapanleipä kuulostaa tosi hyvältä. Paljonko jogurttia suhteessa jauhoihin ja tuleeko vettä lisäksi?

Ihan oon vetäny tunteella ja vedellä laimentanu jos liian jäykkää ;) semmosta eilisen kaurapuuron paksusta. Viimeses satsis oli jo aika tymäkän hapan haju, tiedä missä menee se pilalle menneen raja?
Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3288
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 10:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Kasvisruokavalio

ViestiKirjoittaja Vilijami » 09 Maalis 2018, 07:51

PW kirjoitti:Viimeses satsis oli jo aika tymäkän hapan haju, tiedä missä menee se pilalle menneen raja?

Eihän keittäjän tai leipurin tarvi ikinä tunnustaa virheitään. Aina voi sanoa, että tuollaista tein ja sellaista se just kuuluu olla :D

Pentti M Reku
Viestit: 128
Liittynyt: 17 Helmi 2017, 00:40

Re: Kasvisruokavalio

ViestiKirjoittaja Pentti M Reku » 10 Maalis 2018, 16:26

PW kirjoitti:Ihan oon vetäny tunteella ja vedellä laimentanu jos liian jäykkää ;) semmosta eilisen kaurapuuron paksusta. Viimeses satsis oli jo aika tymäkän hapan haju, tiedä missä menee se pilalle menneen raja?


Mitenkäs tästä saa kuohkeaa vai saako mitenkään? Maussa ei vikaa, mutta rakenteessa on toivomisen varaa.

Avatar
PW
KOM
Viestit: 14132
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Kasvisruokavalio

ViestiKirjoittaja PW » 10 Maalis 2018, 16:36

Pentti M Reku kirjoitti:
PW kirjoitti:Ihan oon vetäny tunteella ja vedellä laimentanu jos liian jäykkää ;) semmosta eilisen kaurapuuron paksusta. Viimeses satsis oli jo aika tymäkän hapan haju, tiedä missä menee se pilalle menneen raja?


Mitenkäs tästä saa kuohkeaa vai saako mitenkään? Maussa ei vikaa, mutta rakenteessa on toivomisen varaa.

Ilmeisesti lisäämällä gluteenia/gluteenipitosta jauhoa ja hiivaa.
Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 9480
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Kasvisruokavalio

ViestiKirjoittaja jori » 10 Maalis 2018, 16:40

PW kirjoitti:
Pentti M Reku kirjoitti:
PW kirjoitti:Ihan oon vetäny tunteella ja vedellä laimentanu jos liian jäykkää ;) semmosta eilisen kaurapuuron paksusta. Viimeses satsis oli jo aika tymäkän hapan haju, tiedä missä menee se pilalle menneen raja?


Mitenkäs tästä saa kuohkeaa vai saako mitenkään? Maussa ei vikaa, mutta rakenteessa on toivomisen varaa.

Ilmeisesti lisäämällä gluteenia/gluteenipitosta jauhoa ja hiivaa.

Tyttäsen leipä on erttäin kuohkeaa, eikä siinä taikinajuuren lisäksi ole kuin vettä ja vehnäjauhoja. :P
Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. -Sakari Holma

ajarmala
Sisällöntuottaja
Viestit: 1218
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti

Re: Kasvisruokavalio

ViestiKirjoittaja ajarmala » 10 Maalis 2018, 21:11

jori kirjoitti:Tyttäsen leipä on erttäin kuohkeaa, eikä siinä taikinajuuren lisäksi ole kuin vettä ja vehnäjauhoja. :P


Vehnästä toki aina saa kuohkean leivän, koska siinä on sitä sitkoa eli gluteenia. Ja minäkin teen vehnäleipäni aina juureen, mutta lisään siihen myös hiivan, joka varmistaa kunnollisen ja riittävän nopean nousun.

Toki pelkässä juuressakin on hieman hiivaa maitohappobakteerien lisäksi. Ja myös osa maitohappobakteerikannoista tuottaa myös hiilaria. Sen takia pelkkä juurikin nostattaa taikinan, kunhan se vaan on vehnästä.
--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014)

Avatar
PW
KOM
Viestit: 14132
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Kasvisjuoma

ViestiKirjoittaja PW » 16 Touko 2018, 15:01

Juomana kokeilussa raparperi mustikka keitto. Raparperikeittoo tein kesän ekoista varsista, mustikoita pakkasesta ja mausteeksi inkivääri + chili. Sauvasekottajalla sekasin ja vettä lantringiksi. Mukavan säväyksen antaa nuo mausteet, pitänee koneilla muitakin vaikka saksankirvelii, minttuu ym mitä pihamullasta pukkaa. Kaakaopavun murut toimis seassa myös. Jäiset mustikat pitää juoman viileenä näillä helteilläkin jonkun aikaa.
Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.


Palaa sivulle “Off-Topic”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa