Re: Kasvisruokavalio
Juu, ei sisällä kaura gluteenia. Kuitenkin jos on keliakia, eli ei siedä gluteenia yhtään - pitää käyttää gluteenitonta kauraa, koska normikauraa käsitellään samoissa tiloissa ku muita viljoja - (tai näin oon asian ymmärtäny).
Täältä löydät kaiken tiedon nojapyöristä, kinnereistä ja velomobiileista sekä nojapyöräilytapahtumista.
http://nojapyorafoorumi.fi/
Juu, ei sisällä kaura gluteenia. Kuitenkin jos on keliakia, eli ei siedä gluteenia yhtään - pitää käyttää gluteenitonta kauraa, koska normikauraa käsitellään samoissa tiloissa ku muita viljoja - (tai näin oon asian ymmärtäny).
PW kirjoitti:Juu, ei sisällä kaura gluteenia. Kuitenkin jos on keliakia, eli ei siedä gluteenia yhtään - pitää käyttää gluteenitonta kauraa, koska normikauraa käsitellään samoissa tiloissa ku muita viljoja - (tai näin oon asian ymmärtäny).
Kauraleipä on herkkuani ja se on nähty jo monilla Lowrideilla... Mutta mistään ei saa kaurajauhoja. Höh! Osuuskaupassa on kyllä kaurajauhoja, joiden väitetään olevan gluteenittomia ja hintakin on sen mukainen jotain yli 5 euroa kilolta... Miksei ole tavallista kaurajauhoa, jonka hinta olisi samaa luokkaa kuin vehnä- tai ruisjauhojen, siis 50 c per kilo? Se olisi kohtuullista. Nyt joutuu kauraleipää leipoessaan käyttämään kaurahiutaleita, jotka ovat leivän rakenteeseen liian karkeita - toki paremman puutteessa niilläkin pärjää.
Ja vielä: mistä ihmeestä löytäisi soijapapuja, kun haluaisi tehdä soijamaitoa ja tofua. Kävin Prismassa, Citymarketissa ja Supermarketissa sekä Nummelassa että Lohjalla. Eikä löytynyt. Myöskään Punnitse, et säästä -liikkeessä ei ollut soijapapuja... Pah! Kaikenlaisia valmiiksi keitettyjä soijarouheita on kyllä, mutta niistä ei näemmä saa soijamaitoa. Eli missä on pavut?
Mahtaisko toimia että kaurahiutaleet ajais tehosekoittimella/ sauvasekoittimella pieneksi? Tai sitten kahvimyllyllä.
Olisko soijapapuja itämaisen ruuan kaupoissa?
Laitoin Jorin reseptiä mukaillen seljankakattilan tulille. Liemi ainakin maistuu jo hyvälle
Kotona oli liemessä mustiapapuja, meinasin ne lopuks heittää sekaan ja pilkon pari suolakurkkuu myös sinne. Selleri jäi tällä kertaa pois.
Tutun näköistä soppaa.
Onko chiliä ja inkivääriä tarpeeksi. Nyt olen viime aikoina tehnyt aika teräviä chili-inkivääri-paprika-papu-linssipatoja. Ovat niin ruokaisia, ettei ole tarvinnut edes miettiä lihan lisäämistä.
Viimeeksi kokeilin Belunga linsseja. Aika mainioita.
jori kirjoitti:Tutun näköistä soppaa.
Onko chiliä ja inkivääriä tarpeeksi. Nyt olen viime aikoina tehnyt aika teräviä chili-inkivääri-paprika-papu-linssipatoja. Ovat niin ruokaisia, ettei ole tarvinnut edes miettiä lihan lisäämistä.
Viimeeksi kokeilin Belunga linsseja. Aika mainioita.
En tiijä onko tarpeeks ytyä, tuskin siulle Mutt harjotellaan
Hyvin uppos, noin ekaks seljankaks. Pientä moitetta tuli liian suolaisista oliiveista, suolaa ripottelin keittoon vain hiukan. Itselle tuon vertanen suolaisuus oli ok.
Mitä kurkun lientä Jori käytit, maustekurkun vai jotain happamempaa suolakurkkuu? Ite laitoin Lidlin maustekurkkuja liemineen.
Lidl myy valkosipuliöljyä spraypullossa ja ei se pizzassa aidolle pärjää, mutta leivällä on kivaa. Kokeilin Vaasan Jyväistä Ruispalaa öljyllä, Lidlin XXL teeman Butterkäse juustolla ja kivan raikkaalla sekä hapokkaalla Brittiteeman Hatherwood inkiväärisitruunaappelsiinimarmelaadilla. Nam, mutta leivän kaveria chiliä en laittanut nyt ja varmasti toisi uuden ulottuvuuden valmiiksi monipuoliseen raikkaaseen herkullisen viljaiseen hedelmäpuiden raikkaaseen mausteiseen makuun.
Jorin inkiväärin ja chilin käyttö oli ajallinen yhteensattuma leipäni kanssa, joten kehua piti. Tykkään valkosipulista myös herne/papu/linssiosastossa, joten suosittelen lisäystä kokeeksi, sopiiko makupreferensseihin pataan lisättynä. Aiempi kokemus valkosipulin, chilin ja inkiväärin yhdistelmästä leivällä ja pääruoassa kertoo yhteensopivuudesta. Currykin päälle tuo vaihtelua, intensiteettiä, syvyyttä ja uuden maku-ulottuvuuden. Menipä hifistelyksi, mutta hifimies ja silti säädin ekvalisaattoriappia mobiilikuulokkeille tänään...
PW kirjoitti:Hyvin uppos, noin ekaks seljankaks. Pientä moitetta tuli liian suolaisista oliiveista, suolaa ripottelin keittoon vain hiukan. Itselle tuon vertanen suolaisuus oli ok.
Mitä kurkun lientä Jori käytit, maustekurkun vai jotain happamempaa suolakurkkuu? Ite laitoin Lidlin maustekurkkuja liemineen.
Joo, ne oliivit ovat ensimmäisessä tarjoilussa tosiaan vähän suolaisen makuisia, mutta paranevat keiton lämmityskertojen lisääntyessä. Meinasin tuossa jo edellisessä viestissä sanoa, että aika nirkoisesti olit tuota keittänyt liekö jäänyt ollenkaan lämmitettäväksi. Muutenkin tuohon seljanka-keiton tyyliin kuuluu, että sitä syödään myös muina kuin valmistuspäivänään.
Happona on ollut hyvin usein myös minulla tuota Lidlin maustekurkun lientä, mutta jos on sitä, ei kannata laittaa porkkanaa paljon, ettei mene makeaksi. Viimeksi oli pelkkää oliivin lientä, joskus hapankaalin. Pitää maistella, ettei makeus nouse dominoivaksi.
Vaakalle kerron, etten laske valkosipulia mausteeksi, vaan ruoan raaka-aineeksi. Sitä kuuluu tuohon reseptiin noin yksi sipuli/3l soppa.
jori kirjoitti:Happona on ollut hyvin usein myös minulla tuota Lidlin maustekurkun lientä, mutta jos on sitä, ei kannata laittaa porkkanaa paljon, ettei mene makeaksi. Viimeksi oli pelkkää oliivin lientä, joskus hapankaalin.
Tähän asti olen kaadellut nuo maustekurkkujen yms. liemet viemäriin En enää
Jukka
jori kirjoitti:PW kirjoitti:Hyvin uppos, noin ekaks seljankaks. Pientä moitetta tuli liian suolaisista oliiveista, suolaa ripottelin keittoon vain hiukan. Itselle tuon vertanen suolaisuus oli ok.
Mitä kurkun lientä Jori käytit, maustekurkun vai jotain happamempaa suolakurkkuu? Ite laitoin Lidlin maustekurkkuja liemineen.Joo, ne oliivit ovat ensimmäisessä tarjoilussa tosiaan vähän suolaisen makuisia, mutta paranevat keiton lämmityskertojen lisääntyessä. Meinasin tuossa jo edellisessä viestissä sanoa, että aika nirkoisesti olit tuota keittänyt liekö jäänyt ollenkaan lämmitettäväksi. Muutenkin tuohon seljanka-keiton tyyliin kuuluu, että sitä syödään myös muina kuin valmistuspäivänään.
Jäi sitä vähän huomisellekin, tein varovaisena pienehkön koe satsin - enskerralla isompi kattila.
Lisäsin chilijauhetta leivälle em. reseptin lisäksi ja toimii. Maustekurkutkin rakastavat chiliä ja valkosipulia leivän ohella...
Kerrankin hyvä kasviseines tuli vastaan. Lidlin chili sin carnea ei mausta erota Chili Con carnesta. Vaikka ilmoitettu suolapitoisuus on 0,73 %, se maistui suolaiselle vähäsuolaiseen tottuneelle. Salaattia kyytipojaksi ja ei ongelmia maussa suolasta. Kun treenaa, saakin ottaa suolaa. En vahvojen mausteinen makujen ystävänä kaivannut pakolla lisämausteita, oli hyvää sellaisenaan. Mahtava tuunauspotentiaali.
Maultaan todellista äijäruokaa lihansyöjänkin makuun. Vain lihan jäykän purutuntuman puute viittaa tofuun. Tämä tulee sekasyöjältä, joten kyseessä ei ole viherpipertäjien virheellinen mainonta, vaan aidolle liharuoalle maistuva.
Kun purutuntumassa on ero, voi huijata kiinalaiseen tyyliin mureutettua lihaa käytetyn, kun jäynää lihansyöjää, joka ei kasviksia suostu syömään odotan ruoan pystyvän huiputtamaan enemmistön lihapitoiselta maistuvana. Mä menisin halpaan.
samuel kirjoitti:Mahtaisko toimia että kaurahiutaleet ajais tehosekoittimella/ sauvasekoittimella pieneksi? Tai sitten kahvimyllyllä.
Olisko soijapapuja itämaisen ruuan kaupoissa?
Kyllä ne kaurahiutaleet taikinaa vaivatessa sinne mukaan sekoittuvat, ei siinä mitään. Kritisoin vaan, että joutuu turvautumaan hiutaleisiin, kun jauhoa ei ole kohtuuhintaan.
Soijapapujen etsintä jatkui ja löysin Lohjalta yhden aasialaisen kaupan, mutta ei niilläkään ollut soijapapuja, huoh. Ainoa kauppa, joka väittää myyvänsä papuja on Ruohonjuuri. Niillä toki on nettikauppa, mutta on se aika kaukaa, jos netistä pitää ruveta ruokaa tilailemaan.
On se silti kummallista, kun elintarvikeviraston/tullin raporttien mukaan Suomeen tuodaan soijaa 80000 tonnia vuodessa. Se tekee n. 14,5 kg nokkaa kohti kaikille suomalaisille - imeväiset mukaan lukien. Lisäksi se on noin 2000 rekkalastillista. Jos oletetaan, että rekka on n. 20 m pitkä, niin tuo rekkajono yltää vaikka kolmostiellä Helsingistä Hyvinkäälle asti. Mutta silti mistään kaupasta ei löydy soijapapuja!
No joo, soija menee tietenkin eläinten rehuksi. Jospa soittaisi vaikka Suomen Rehu -firmaan ja kyselisi, saisiko niiltä omaan säkkiin vaikka 25 kg kohtuuhintaan...
ajarmala kirjoitti:Soijapapujen etsintä jatkui ja löysin Lohjalta yhden aasialaisen kaupan, mutta ei niilläkään ollut soijapapuja, huoh. Ainoa kauppa, joka väittää myyvänsä papuja on Ruohonjuuri.
Et K-kaupasta oo kysyny: http://www.k-ruoka.fi/pirkka-tuotteet/p ... papu-250g/
Jukka