Sivu 12/30

Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 28 Tammi 2017, 22:10
Kirjoittaja kuparinen
ajarmala kirjoitti:

- klip - Kauraleipä on herkkuani ja se on nähty jo monilla Lowrideilla... Mutta mistään ei saa kaurajauhoja. Höh! Osuuskaupassa on kyllä kaurajauhoja, joiden väitetään olevan gluteenittomia ja hintakin on sen mukainen jotain yli 5 euroa kilolta... Miksei ole tavallista kaurajauhoa, jonka hinta olisi samaa luokkaa kuin vehnä- tai ruisjauhojen, siis 50 c per kilo? Se olisi kohtuullista. Nyt joutuu kauraleipää leipoessaan käyttämään kaurahiutaleita, jotka ovat leivän rakenteeseen liian karkeita - toki paremman puutteessa niilläkin pärjää.- klip-

Maata viljelevä tuttavani on aina kiukutellut sitä että viljan tukkuostajat ostavat Suomessa vain rehukauraa. Ja rehun hinnalla. Sitten hän ihmettelee, mistä täällä kaikki kauraleipä tehdään, pitääkö kaikki leipävilja tuoda ulkomailta. Yhden vuoden kaurasadon hän poltti keskuslämmityskattilansa alla. Oli kuulemma lämpöteho halvempaa kuin itse tehdyissä koivuhaloissa ja bonuksena tontilla leijaili hieno leipomon tuoksu.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 28 Tammi 2017, 22:40
Kirjoittaja jviirret

Tykkään Googletella asioita, kaurajauhoja hakiessa löysin tämän:
http://eilistapaistoa.blogspot.fi/2015/ ... jauho.html
Jätän tämän vain tähän ja jatkan keskustelun seuraamista...

Jukka


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 02:07
Kirjoittaja samuel
ajarmala kirjoitti:
samuel kirjoitti:

Mahtaisko toimia että kaurahiutaleet ajais tehosekoittimella/ sauvasekoittimella pieneksi? Tai sitten kahvimyllyllä.
Olisko soijapapuja itämaisen ruuan kaupoissa?

Kyllä ne kaurahiutaleet taikinaa vaivatessa sinne mukaan sekoittuvat, ei siinä mitään. Kritisoin vaan, että joutuu turvautumaan hiutaleisiin, kun jauhoa ei ole kohtuuhintaan.

Soijapapujen etsintä jatkui ja löysin Lohjalta yhden aasialaisen kaupan, mutta ei niilläkään ollut soijapapuja, huoh. Ainoa kauppa, joka väittää myyvänsä papuja on Ruohonjuuri. Niillä toki on nettikauppa, mutta on se aika kaukaa, jos netistä pitää ruveta ruokaa tilailemaan.

On se silti kummallista, kun elintarvikeviraston/tullin raporttien mukaan Suomeen tuodaan soijaa 80000 tonnia vuodessa. Se tekee n. 14,5 kg nokkaa kohti kaikille suomalaisille - imeväiset mukaan lukien. Lisäksi se on noin 2000 rekkalastillista. Jos oletetaan, että rekka on n. 20 m pitkä, niin tuo rekkajono yltää vaikka kolmostiellä Helsingistä Hyvinkäälle asti. Mutta silti mistään kaupasta ei löydy soijapapuja!

No joo, soija menee tietenkin eläinten rehuksi. Jospa soittaisi vaikka Suomen Rehu -firmaan ja kyselisi, saisiko niiltä omaan säkkiin vaikka 25 kg kohtuuhintaan...

Puuilossa oli soijarouhetta, 25kg 29eeroa. Hevos-osastolla tosin... :-)


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 04:39
Kirjoittaja Nojanalle

Miksi hakee jotain kaukaa . Monelta paikkakunnalta , tai sen läheisyydestä löytyy mylly .
Niissä on monessa laaja oma jauho ja hiutale tuotanto . Tässä nyt mainostan yhtä , joka on todella hyvä . http://lievestuoreenmylly.yhteystietopa ... /index.php :roll:


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 07:37
Kirjoittaja jviirret
samuel kirjoitti:
ajarmala kirjoitti:

Soijapapujen etsintä jatkui

Puuilossa oli soijarouhetta, 25kg 29eeroa. Hevos-osastolla tosin... :-)

Samaa meinasin ehdottaa, mutta tässä kai haussa kokonaisia papuja...

Jukka


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 08:45
Kirjoittaja Nojanalle

https://kauppa.ruohonjuuri.fi/soijapapu ... 3860089/dp Tuosta papuja.
Tuolta ainaskin saa.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 10:11
Kirjoittaja vaaka

Jumanskega Lidl on löytänyt kokin, joka osaa tehdä kasvisruoasta hyvän makuista eineksessäkin. Tofusta tehty spaghetti bolognese on myös lihaversion makuinen, siis hyvä ja äijäruokalihansyöjäkelpoinen.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 17:46
Kirjoittaja terppa
jviirret kirjoitti:
jori kirjoitti:

Happona on ollut hyvin usein myös minulla tuota Lidlin maustekurkun lientä, mutta jos on sitä, ei kannata laittaa porkkanaa paljon, ettei mene makeaksi. Viimeksi oli pelkkää oliivin lientä, joskus hapankaalin.

Tähän asti olen kaadellut nuo maustekurkkujen yms. liemet viemäriin :shock: En enää ;)

Jukka

Toihan on ihan hyvä vinkki. Mäkin olin ennen liemet viemäriin kaatanut, nyt laitoin soppaan :)

0292017172613.jpg

Tuo on semmoinen helppo ja kait protskurikas...

Öljyä kattilaan ja paketti tofua kuutioina perään (tai mä kuutioin ne siellä kattilassa lastankärjellä). hetken saa tofut ruskistua. Tuossa vaiheessa laitan jo mausteet, mustapippuria ja jotain valmista vegesekoitusta.

Seuraavana
paketti tomaattipyreetä
Paketti valkoisia papuja
Kasa härkäpapurouhetta
Pienempi kasa punasia linssejä
Kurkkuliemet (ehkä 2dl) ja vettä sen verran, että näyttää keitolta.

10 min hämmentelyä ja lopuksi rusettimakaroneja sen verran kun kuvittelee kattilan vielä vetävän. Niitä saa 15-20 min keitellä kunnes soppa on valmis lusikoitavaksi.

Hyvää oli ja pirttikin lämpeni samalla :)


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 29 Tammi 2017, 22:09
Kirjoittaja ajarmala
samuel kirjoitti:

Puuilossa oli soijarouhetta, 25kg 29eeroa. Hevos-osastolla tosin... :-)

Hyvä vinkki! Pitääkin tarkistaa. Hinta olisi ainakin ihan kohdillaan. Toivottavasti ovat kypsentämättömiä. Kuulunee samaan sarjaan kuin linnuille tarkoitetut maapähkinät ja auringonkukan siemenet, joita myydään kohtalaisen edulliseen hintaan monissa kaupoissa.

Ja joo, Ruohonjuuren nettikaupassa on tosiaankin myynnissä soijapapuja 4 euron kilohintaan. Selvästi kalliimpia kuin Puuilon tavara...


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 30 Tammi 2017, 10:05
Kirjoittaja Vilijami
ajarmala kirjoitti:

Kauraleipä on herkkuani ja se on nähty jo monilla Lowrideilla... Mutta mistään ei saa kaurajauhoja. Höh! Osuuskaupassa on kyllä kaurajauhoja, joiden väitetään olevan gluteenittomia ja hintakin on sen mukainen jotain yli 5 euroa kilolta... Miksei ole tavallista kaurajauhoa, jonka hinta olisi samaa luokkaa kuin vehnä- tai ruisjauhojen, siis 50 c per kilo? Se olisi kohtuullista. Nyt joutuu kauraleipää leipoessaan käyttämään kaurahiutaleita, jotka ovat leivän rakenteeseen liian karkeita - toki paremman puutteessa niilläkin pärjää.

samuel kirjoitti:

Mahtaisko toimia että kaurahiutaleet ajais tehosekoittimella/ sauvasekoittimella pieneksi? Tai sitten kahvimyllyllä.

Tuntui hiutaleesta tulevan jauhoa 2kW tehoisella myllyllä :D


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 30 Tammi 2017, 10:26
Kirjoittaja PW

Meillä eilen paistettiin kauraleipää kun ei oo ny leipää ostettu gluteenin välttämiseksi. Pelkästä kaurajauhosta, ei kyllä tullu ku kovin murenevia sämpylöitä, jotka murut sitten meinaa jäädä kurkkuun kiinni. Mieluummin syön kauran puurona.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 30 Tammi 2017, 10:40
Kirjoittaja vph
ajarmala kirjoitti:
samuel kirjoitti:

Puuilossa oli soijarouhetta, 25kg 29eeroa. Hevos-osastolla tosin... :-)

Hyvä vinkki! Pitääkin tarkistaa. Hinta olisi ainakin ihan kohdillaan. Toivottavasti ovat kypsentämättömiä. Kuulunee samaan sarjaan kuin linnuille tarkoitetut maapähkinät ja auringonkukan siemenet, joita myydään kohtalaisen edulliseen hintaan monissa kaupoissa.

Soijarouhehan on pitkälle prosessoitua teollista ruoan korviketta, jonka valmistuksessa käytetään myrkkyjä. Jos rouheen vielä ostaa halvimmasta lähteestä eläinrehuna, niin raaka-aineenkin alkuperä jäänee täysin tuntemattomattomaksi. Todennäköisyys saada geenimanipuloitua soijaa sisuksiinsa alkaa olemaan aika suuri, myrkkyjäämien lisäksi.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 30 Tammi 2017, 13:12
Kirjoittaja vaaka

Kauraolut on hyvää, joten mietityttää Arin motivaatiot kaurajauhojen jahtaukselle :-D Ei passaa soijaa sysiä oluenkaan raaka-aineena. Kuulemma jotkut veteraaniurheilijat ostavat nivelrikon raiskaamien nivelten iloksi apteekkia selvästi halvemalla bulkkihinnalla koneille tarkoitettua glukosamiinia.

Tuurilla soija skulaa nyt eläinrehuna, mutta siitä ei ole takeita ja vielä vähemän takeita on tulevasta elintarvikekelpoisuudesta. Ekolon ja muiden ekokauppojen asiakkaana voin todeta poskettomat hinnat, joten ymmärrän hyvin laaduiltaan vaihtelevien ja kyseenalaisten soijan lähteiden ja hintojen vaivan.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 30 Tammi 2017, 18:16
Kirjoittaja Härski

Ari taitaa olla eka ketä kannattaa täs porukassa mennä kaljan teossa neuvomaan=)

Mäskimaltaissa ei toi proteiini kyl taida ihan halutuinta ravintoainetta olla.

Täs kohtaa Arille erittäin korkea hatunnosto ensiluokkaisesta sivistystyöstä, minkä hän on tehnyt kotioluen valmistamisen saralla.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 31 Tammi 2017, 18:54
Kirjoittaja vaaka

Ei pelkästään kotona valmistetuissa. Vähän epäilen kaurajauhon käyttökohdetta miehen tuntien, ettei käyttökohteena oleva leipä olisi nestemäisessä kuohuvassa muodossa? Muuten antiikin Egyptissä olut tehtiin ensin leiväksi ja Dogfishead panimo yritti perinneolutsarjaansa aika kehnon makuisen antiikkileipäoluen tekoa. Ei taida olla myyntihitiksi. Chicha oluttulkinta on hyvää. Toivon, että se jää ainoaksi olueksi tai miksikään, mitä vedän, joka valmistetaan henkilökunnan purukalustoa käyttämällä :!: :shock: