Sivu 13/30

Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 03 Helmi 2017, 21:42
Kirjoittaja ajarmala
ajarmala kirjoitti:

Ja joo, Ruohonjuuren nettikaupassa on tosiaankin myynnissä soijapapuja 4 euron kilohintaan. Selvästi kalliimpia kuin Puuilon tavara...

Jippii! Paikalliseen cittariin oli tullut myyntiin soijapapuja kauhistuttavan kalliiseen hintaan 2,89 e/500 g eli 5,78 e/kg (niiden maailmanmarkkinahintahan on alle 40 c/kg...).

http://www.indexmundi.com/commodities/? ... months=120

Mutta niitä sentään oli siellä cittarissa! Raaskin ostaa siis sen 500 g paketin. Sillä pääsee kokeilemaan soijamaidon ja tofun tekoa. Kiva.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 06 Helmi 2017, 18:57
Kirjoittaja vaaka

Aasian tofu eroaa Euroopan teollistuotteista sanoi kokkituttu. Ei voi kuulemma verrata. Turha koittaa, alkuperäinen aasialainen voittaa. Reseptejä kannanee katsella idästä ensin base linen tekemiseksi. Kuulemma on terveellisempää alkuperäinen tofu idästä.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 09 Helmi 2017, 11:51
Kirjoittaja PW

Jokusen vuoden oon ollu, käytännössä ilman lihaa - en mitenkään absoluutti mutt jos on vaihtoehto ni sitten kala- ja tai kasvisruoka. Kuitenkin oon käyttäny enemmän voita, aikasemman margariinin tilalla ja jopa öljyjen tilalla monesti voita paistoon ym. - juustojakin syön runsaasti.
Pieni pelko on ollut miten korkeella miun kolesteroliarvot huitelee kun virallinen suositus pelottelee, eläinrasvojen käytöstä. Miulta on kerran aikoinaan otettu kolesteroliarvo (n.25 vuotta sitten), en muista mitä se oli mutt mielestäni sitä kehotettiin laskemaan. Nyt sitten pääsin verikokeeseen ja mm. kolesteroli mitattiin - helpotuksen huokaus kokonais kolesteroli oli 3,5 ja nuo muutkin arvot kuulemma hyvät :mrgreen:
Niin sokerin käyttö on myös vähentynyt tän 25 vuoden aikana huomattavasti.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 09 Helmi 2017, 16:21
Kirjoittaja E-Cruiser

Itseni sain puhuttua täydellisiin verikokeisiin, noin 50 mitattavaa parametria. Verta imivät melkein kymmenen putkiloa. Viikon päästä tulokset.
Edelliset vastaavat kokeet olivat 2006. Vähän maksa-arvot jännittävät. Verenpaine oli normaali kolminkertaisen mittauksen jälkeen. Tavallisestihan se on tässä iässä jo lievästi koholla, mutta mulla oli yhä ihannearvoissa. Viiniä ja lihaa on nautittu:) Kalaa menee paljon, yli kilo joka viikko. Kalan kanssa täysmajoneesia.

Kasvisruuasta en juuri muuta hiffaa kuin sen, että nyhtökaura oli ihan hyvää kun kesällä Mirja sitä velodromilla tarjosi. Sitä voisi syödä.
Sokerin käyttö on murto-osa siitä mitä parikymppisenä. Ei enää mehuja eikä limuja, teehen vain yksi kaksi palaa per puoli litraa.
Ainoa vihannes josta tykkään on paprika. Niitä menee kesäisin 500g-1kg per päivä. Talvisin kilohinta on liian kova.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 09 Helmi 2017, 16:33
Kirjoittaja vaaka

Ei ehkä halpoja vaihtoehtoja ole paprikalle miedoissa chileissä, mutta kannattaa katsoa.

Joko mä kehuin Lidlin kasvislasagnea? Mieto kuin lihaeineslasagnetkin, mutta ketsuppia, chiliä, inkivääriä ja valkosipulia esimerkiksi tekee paremmaksi kuin useimpien ravintoloiden lasagnet lihalla tai kasviksilla. Juustoisuus auttanee.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 20 Helmi 2017, 12:32
Kirjoittaja PW

http://yle.fi/uutiset/3-9465795
Tuossa otsikossa pelotellaan gluteenittoman ruokavalion lisäävän arseenin ja elohopean määrää virtsassa - syöpäriski kasvaa! Jutun lopussa kylläkin sanotaan, raskasmetallien lisäys johtunee esim. riisin lisäämisestä ruokavalioon, muiden viljojen tilalle. Riisin väitetään keräävän reskasmetalleja helposti? Kuinkahan ne aasiassa pysyy hengissä?


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 20 Helmi 2017, 13:59
Kirjoittaja vph

Joitakin vuosia sitten gluteenittomuudesta tuli muotidieetti

Kas, myös tämä muotidieetti synnyttää toisinajattelijoita. Déjà vu.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 26 Helmi 2017, 18:29
Kirjoittaja Vilijami

Kasvissyönti on tuntunut jotenkin etäiseltä ja ilottomalta, mutta nyt valaistuin, kun katsoin väritelevisiosta Li Anderssonin kommentin: Sipsi-kaljaveganismi on nouseva trendi. Nyt alkoi kasvissyönti tuntumaan kotoiselta ja iloiselta :mrgreen:


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 26 Helmi 2017, 19:35
Kirjoittaja vaaka

Entä EUn mukaan aiemman version HK Bleusta leivonnaiseksi kutsuminen liian pienestä lihapitoisuudesta johtuen? :lol:


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 24 Maalis 2017, 16:44
Kirjoittaja PW

Parikertaa oon ny ite tehny nyhtökaurasta syötävää, menis miulle täydestä jos väitettäs jauhelihaks - tiedä sitt onks tuo hyvä ominaisuus. Mausteita, chiliä, valkosipulia ym. oli kyll sen verran, ett pahvisilppukin ois menny alas :mrgreen: Eli ihan toimiva raaka-aine, varsinkin jos nopeesti haluu syötävää, eikä viitti/kerkee alusta asti safkaa tehdä. Mieluummin kuitenkin teen ruokani, raaka-aineista joissa ei ole tuoteselostetta ;)


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 24 Maalis 2017, 23:42
Kirjoittaja ajarmala
PW kirjoitti:

Mieluummin kuitenkin teen ruokani, raaka-aineista joissa ei ole tuoteselostetta ;)

+1 eli täsmälleen samaa mieltä.
Täällä käytetään sipulia, perunaa, papuja, linssejä, (kik)herneitä, chiliä, porkkanaa ja punajuurta.
Lanttu taas ei kelpaa, sitä on jo kokeiltu, ei hyvä...

Uusin herkkuni on linssimuhennos intialaiseen tapaan: punaisia linssejä, keitetään muusiksi, sillä aikaa lisätään silputtuna pari sipulia, muutama valkosipulinkynsi, yksi habanero, pari senttiä raastettua inkivääriä, teelusikallinen garam masalaa. Sekoitetaan tahnamaiseksi ja lisätään tarvittaessa vettä/oliiviöljyä. Syödään uunilohkoperunoiden kanssa. Nam. Kantava idea on tehdä siitä tarpeeksi mausteista ja tulista. Jos siitä haluaa punaista, niin siihen voi lisätä muutaman teelusikallisen paprikajauhetta.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 25 Maalis 2017, 10:23
Kirjoittaja jori
ajarmala kirjoitti:
PW kirjoitti:

Mieluummin kuitenkin teen ruokani, raaka-aineista joissa ei ole tuoteselostetta ;)

+1 eli täsmälleen samaa mieltä.
Täällä käytetään sipulia, perunaa, papuja, linssejä, (kik)herneitä, chiliä, porkkanaa ja punajuurta.
Lanttu taas ei kelpaa, sitä on jo kokeiltu, ei hyvä...

Uusin herkkuni on linssimuhennos intialaiseen tapaan: punaisia linssejä, keitetään muusiksi, sillä aikaa lisätään silputtuna pari sipulia, muutama valkosipulinkynsi, yksi habanero, pari senttiä raastettua inkivääriä, teelusikallinen garam masalaa. Sekoitetaan tahnamaiseksi ja lisätään tarvittaessa vettä/oliiviöljyä. Syödään uunilohkoperunoiden kanssa. Nam. Kantava idea on tehdä siitä tarpeeksi mausteista ja tulista. Jos siitä haluaa punaista, niin siihen voi lisätä muutaman teelusikallisen paprikajauhetta.

Arvaa vain, kuulostaako tuo hyvältä. Olen kymmenettä päivää paastolla. Ensi viikonloppuna kokeilen. :P


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 25 Maalis 2017, 17:15
Kirjoittaja NikoK
ajarmala kirjoitti:
PW kirjoitti:

Mieluummin kuitenkin teen ruokani, raaka-aineista joissa ei ole tuoteselostetta ;)

+1 eli täsmälleen samaa mieltä.
Täällä käytetään sipulia, perunaa, papuja, linssejä, (kik)herneitä, chiliä, porkkanaa ja punajuurta.
Lanttu taas ei kelpaa, sitä on jo kokeiltu, ei hyvä...

Uusin herkkuni on linssimuhennos intialaiseen tapaan: punaisia linssejä, keitetään muusiksi, sillä aikaa lisätään silputtuna pari sipulia, muutama valkosipulinkynsi, yksi habanero, pari senttiä raastettua inkivääriä, teelusikallinen garam masalaa. Sekoitetaan tahnamaiseksi ja lisätään tarvittaessa vettä/oliiviöljyä. Syödään uunilohkoperunoiden kanssa. Nam. Kantava idea on tehdä siitä tarpeeksi mausteista ja tulista. Jos siitä haluaa punaista, niin siihen voi lisätä muutaman teelusikallisen paprikajauhetta.

Hyvin samantapaista reseptiä minäkin olen käyttänyt. Mutta ilman garam masalaa, mausteina lisäksi jotain tai kaikkia seuraavista fiiliksen mukaan: curry, sinappijauhe, valkopippuri, kumina. Siihen päälle raejuustoa, smetanaa tai rasvaista jugua.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 25 Maalis 2017, 17:34
Kirjoittaja PW

Opettelen chilin käyttöä tänä keväänä, ihan tuota mitä lidlissä on, kapeita, vihreitä, keltasia ja punasia samassa paketissa. Yleensä kuullu ett siemenet pitää ottaa pois, mites te chiliammattilaiset teette? Onko siemenet syömä kelvottomia vai miks? Jäi vaan vasta jostain tv:n kokkiohjelmasta mieleen selitys: "Ettei tule liian tujua" Eiks se just oo tarkotus?
Tänään tein riisi/papu sekotusta, chiliä, valkosipulia, inkivääriä, kurkumaa - chili ei tuntunutkaan niin polttavalta ku eilisessä ruuassa. Riisi ilmeisesti "laimentaa" chilin vaikutusta.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 25 Maalis 2017, 17:50
Kirjoittaja jori

Teette tahallanne kiusaa :wink: paastoa kärvistelevälle. :D

Nuo Nikon lisäykset vain pahensivat ajatusten kiertymistä tuon ruoan variaatioiden ympärille. Minäkin laittaisin maitorasvaa oliiviöljyn lisäksi. Ravintola-alan ahmattilainen pikkuveljeni ns. säikäyttäisi chilit ja inkiväärit sinappiöljyssä pannulla ennen lisäystä. Mielestäni turhaa hifistelyä. Arin suoraviivainen tyyli viehättää, mutta enemmän rasvaa kaipaan tuohon. Tai no, voinhan syödä muhennoksen voisulan kanssa. :D

Ne chilin siemenet otetaan pois siinä tapauksessa, että halutaan välttää tulisuutta, mutta saada chilistä väriä ja rakennetta ruokaan. Sellainen seikka kannattaa myös huomata, että kaksi tulista erilaista maustetta ei ole edes yhtä tulista, kuin noista kahdesta tulisempi yksin –jostain syystä.

Jos tarve on pelkästä tulisuudesta, pakastealtaasta löytyy pakastettua chilimurskaa. Helppoa käyttää, eikä väljähdy säilytyksessä. Ison smarketin valikoimista näytti löytyvän. (joo, en osta sieltä muuta kuin tuota, pakastepurjoviipaleita ja irtoteetä kilon pusseissa :evil: ) :mrgreen: