Sivu 18/18

Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 05 Maalis 2018, 22:36
Kirjoittaja Vilijami
PW kirjoitti:Oon paistanu ohutta leipää pellilisen päivässä tai joka toinen pvä. Resepti elää, sen mukaan mitä kaapista löytyy. Ensin tein jugurttipohjalla, päivän tai kaks taikina seiso kulhossa happamoitumassa huoneen lämmössä, miusta tuli sopivan hapanta jo päivässäkin. Sitten jätin maidon pois ja tein veteen taikinan, tää viimenen tekeyty 3 päivää. Kyllä niistäkin hapanta tulee mut vähän erilaista. Tattarijauho, kaurahiutale, kauralese, siemeniä mm.

Veteen tehtynä oon saanu hapantaikinan kahdesti pilalle. Se on tuuripeliä, että mikä bakteerikanta siinä saa yliotteen. Siksi suosin piimää. Joskus oon ohjannut bakteerikantaa vesitaikinassa maitohappobakteerijauheella tai molkosanilla oikeaan suuntaan. Se on jännä miten erimakuisia taikinoita tulee eri hapatustavoilla.

Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 06 Maalis 2018, 08:36
Kirjoittaja PW
Vilijami kirjoitti:
PW kirjoitti:Oon paistanu ohutta leipää pellilisen päivässä tai joka toinen pvä. Resepti elää, sen mukaan mitä kaapista löytyy. Ensin tein jugurttipohjalla, päivän tai kaks taikina seiso kulhossa happamoitumassa huoneen lämmössä, miusta tuli sopivan hapanta jo päivässäkin. Sitten jätin maidon pois ja tein veteen taikinan, tää viimenen tekeyty 3 päivää. Kyllä niistäkin hapanta tulee mut vähän erilaista. Tattarijauho, kaurahiutale, kauralese, siemeniä mm.

Veteen tehtynä oon saanu hapantaikinan kahdesti pilalle. Se on tuuripeliä, että mikä bakteerikanta siinä saa yliotteen. Siksi suosin piimää. Joskus oon ohjannut bakteerikantaa vesitaikinassa maitohappobakteerijauheella tai molkosanilla oikeaan suuntaan. Se on jännä miten erimakuisia taikinoita tulee eri hapatustavoilla.

::? eikö kuitenkin yleensä hapanleipä tehdä veteen? Mie oon siis tehny aina uuden taikinan, edellisen pohjaan - aatellu jos siitä kehkeytys jonkinlainen juuri. Mutt voihan se todellakin mennä pieleenkin jos väärät bakteerit löytää siihen.

Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 06 Maalis 2018, 08:55
Kirjoittaja jori
PW kirjoitti:
Vilijami kirjoitti:
PW kirjoitti:Oon paistanu ohutta leipää pellilisen päivässä tai joka toinen pvä. Resepti elää, sen mukaan mitä kaapista löytyy. Ensin tein jugurttipohjalla, päivän tai kaks taikina seiso kulhossa happamoitumassa huoneen lämmössä, miusta tuli sopivan hapanta jo päivässäkin. Sitten jätin maidon pois ja tein veteen taikinan, tää viimenen tekeyty 3 päivää. Kyllä niistäkin hapanta tulee mut vähän erilaista. Tattarijauho, kaurahiutale, kauralese, siemeniä mm.

Veteen tehtynä oon saanu hapantaikinan kahdesti pilalle. Se on tuuripeliä, että mikä bakteerikanta siinä saa yliotteen. Siksi suosin piimää. Joskus oon ohjannut bakteerikantaa vesitaikinassa maitohappobakteerijauheella tai molkosanilla oikeaan suuntaan. Se on jännä miten erimakuisia taikinoita tulee eri hapatustavoilla.

::? eikö kuitenkin yleensä hapanleipä tehdä veteen? Mie oon siis tehny aina uuden taikinan, edellisen pohjaan - aatellu jos siitä kehkeytys jonkinlainen juuri. Mutt voihan se todellakin mennä pieleenkin jos väärät bakteerit löytää siihen.

Näin juuri. ;)
Yllättävän paljon sitä juurta pitäisi siihen seuraavaan taikinaan jättää, jotta niillä maitohappobakteereilla olisi yliote, eikä tunkeilijat pääse voitolle. Olikohan se jopa kolmasosa taikinan kokonaismäärästä. Pitää kysyä tyttäreltä tarkemmin. :roll:

Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 08 Maalis 2018, 16:39
Kirjoittaja Pentti M Reku
PW kirjoitti:Oon paistanu ohutta leipää pellilisen päivässä tai joka toinen pvä. Resepti elää, sen mukaan mitä kaapista löytyy. Ensin tein jugurttipohjalla, päivän tai kaks taikina seiso kulhossa happamoitumassa huoneen lämmössä, miusta tuli sopivan hapanta jo päivässäkin. Sitten jätin maidon pois ja tein veteen taikinan, tää viimenen tekeyty 3 päivää. Kyllä niistäkin hapanta tulee mut vähän erilaista. Tattarijauho, kaurahiutale, kauralese, siemeniä mm.


Jogurttitattarihapanleipä kuulostaa tosi hyvältä. Paljonko jogurttia suhteessa jauhoihin ja tuleeko vettä lisäksi?

Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 08 Maalis 2018, 16:58
Kirjoittaja PW
Pentti M Reku kirjoitti:
PW kirjoitti:Oon paistanu ohutta leipää pellilisen päivässä tai joka toinen pvä. Resepti elää, sen mukaan mitä kaapista löytyy. Ensin tein jugurttipohjalla, päivän tai kaks taikina seiso kulhossa happamoitumassa huoneen lämmössä, miusta tuli sopivan hapanta jo päivässäkin. Sitten jätin maidon pois ja tein veteen taikinan, tää viimenen tekeyty 3 päivää. Kyllä niistäkin hapanta tulee mut vähän erilaista. Tattarijauho, kaurahiutale, kauralese, siemeniä mm.


Jogurttitattarihapanleipä kuulostaa tosi hyvältä. Paljonko jogurttia suhteessa jauhoihin ja tuleeko vettä lisäksi?

Ihan oon vetäny tunteella ja vedellä laimentanu jos liian jäykkää ;) semmosta eilisen kaurapuuron paksusta. Viimeses satsis oli jo aika tymäkän hapan haju, tiedä missä menee se pilalle menneen raja?

Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 09 Maalis 2018, 07:51
Kirjoittaja Vilijami
PW kirjoitti:Viimeses satsis oli jo aika tymäkän hapan haju, tiedä missä menee se pilalle menneen raja?

Eihän keittäjän tai leipurin tarvi ikinä tunnustaa virheitään. Aina voi sanoa, että tuollaista tein ja sellaista se just kuuluu olla :D

Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 10 Maalis 2018, 16:26
Kirjoittaja Pentti M Reku
PW kirjoitti:Ihan oon vetäny tunteella ja vedellä laimentanu jos liian jäykkää ;) semmosta eilisen kaurapuuron paksusta. Viimeses satsis oli jo aika tymäkän hapan haju, tiedä missä menee se pilalle menneen raja?


Mitenkäs tästä saa kuohkeaa vai saako mitenkään? Maussa ei vikaa, mutta rakenteessa on toivomisen varaa.

Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 10 Maalis 2018, 16:36
Kirjoittaja PW
Pentti M Reku kirjoitti:
PW kirjoitti:Ihan oon vetäny tunteella ja vedellä laimentanu jos liian jäykkää ;) semmosta eilisen kaurapuuron paksusta. Viimeses satsis oli jo aika tymäkän hapan haju, tiedä missä menee se pilalle menneen raja?


Mitenkäs tästä saa kuohkeaa vai saako mitenkään? Maussa ei vikaa, mutta rakenteessa on toivomisen varaa.

Ilmeisesti lisäämällä gluteenia/gluteenipitosta jauhoa ja hiivaa.

Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 10 Maalis 2018, 16:40
Kirjoittaja jori
PW kirjoitti:
Pentti M Reku kirjoitti:
PW kirjoitti:Ihan oon vetäny tunteella ja vedellä laimentanu jos liian jäykkää ;) semmosta eilisen kaurapuuron paksusta. Viimeses satsis oli jo aika tymäkän hapan haju, tiedä missä menee se pilalle menneen raja?


Mitenkäs tästä saa kuohkeaa vai saako mitenkään? Maussa ei vikaa, mutta rakenteessa on toivomisen varaa.

Ilmeisesti lisäämällä gluteenia/gluteenipitosta jauhoa ja hiivaa.

Tyttäsen leipä on erttäin kuohkeaa, eikä siinä taikinajuuren lisäksi ole kuin vettä ja vehnäjauhoja. :P

Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 10 Maalis 2018, 21:11
Kirjoittaja ajarmala
jori kirjoitti:Tyttäsen leipä on erttäin kuohkeaa, eikä siinä taikinajuuren lisäksi ole kuin vettä ja vehnäjauhoja. :P


Vehnästä toki aina saa kuohkean leivän, koska siinä on sitä sitkoa eli gluteenia. Ja minäkin teen vehnäleipäni aina juureen, mutta lisään siihen myös hiivan, joka varmistaa kunnollisen ja riittävän nopean nousun.

Toki pelkässä juuressakin on hieman hiivaa maitohappobakteerien lisäksi. Ja myös osa maitohappobakteerikannoista tuottaa myös hiilaria. Sen takia pelkkä juurikin nostattaa taikinan, kunhan se vaan on vehnästä.

Re: Kasvisjuoma

Lähetetty: 16 Touko 2018, 15:01
Kirjoittaja PW
Juomana kokeilussa raparperi mustikka keitto. Raparperikeittoo tein kesän ekoista varsista, mustikoita pakkasesta ja mausteeksi inkivääri + chili. Sauvasekottajalla sekasin ja vettä lantringiksi. Mukavan säväyksen antaa nuo mausteet, pitänee koneilla muitakin vaikka saksankirvelii, minttuu ym mitä pihamullasta pukkaa. Kaakaopavun murut toimis seassa myös. Jäiset mustikat pitää juoman viileenä näillä helteilläkin jonkun aikaa.