Sivu 25/30

Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 20 Tammi 2019, 23:10
Kirjoittaja janx

Tässä hedelmässä on kieltämättä yksi ruokatrendien kompastuskivistä. Kirjaimellisesti. Tosin vain ja pelkästään näitä tuskin raahataan ympäri maailmaa vegaanien takia. https://www.soppa365.fi/artikkeli/artik ... avokadosta

Vähän pureskeltavaa
Kolumni: Miksi erosin avokadosta
VENLA ROSSI

Nopea vaihtelu ruokavalioissa johtaa ennakoimattomiin seurauksiin.

En syö lihaa. Perusteeni liittyvät tuotantoeläinten kohteluun ja lihantuotannon ympäristövaikutuksiin. Pitkään kuvittelin, että kun jätän lihan, voin herkutella hyvällä omallatunnolla.

Olin väärässä. Myös sillä on väliä, mitä kasvissyöjänä valitsen ostoskoriini. Yksi suosikkejani on avokado. Sen maku on ihana, ja pehmeä rasva terveellistä. Mutta tämä vegaanien ja hipsterien suosikki on yksi ympäristölle haitallisimmista raaka-aineista. Se tarvitsee kasvaakseen valtavasti vettä: puolen kilon tuottaminen vaatii jopa 300 litraa. Chilessä tämä on johtanut siihen, ettei vettä riitä paikallisten ihmisten käyttöön yhtä paljon kuin ennen.

Avokadon tuotantoon liittyy myös ongelmia, jotka tuovat mieleen siirtomaa-ajat. Meksikossa, joka on yksi suurimpia avokadojen tuottajamaita, ongelmana ovat ”veriavokadot”. Paikallinen mafia on ottanut valtavasti kasvaneen bisneksen haltuunsa. Voitot menevät järjestäytyneelle rikollisuudelle, eivätkä mafiosot todellakaan kohtele tuottajia hyvin.

Samaan aikaan foodiet jakavat somessa kuvia avokadoruusuista. Minäkin viime kuussa. Vaaleanvihreä väri näyttää niin hyvältä kuvassa. Tuotantoon liittyvistä ongelmista tiesin aiemmin vain vähän, enkä oikeastaan halunnut ottaa niistä tarkemmin selvää.

Joidenkin arvioiden mukaan jopa puolet suomalaisten ostamasta ruuasta menee hukkaan. Ja mikä olisi tästä näkökulmasta ongelmallisempi raaka-aine kuin avokado? Kaupasta on lähes mahdotonta löytää täydellisiä yksilöitä: ärsyttävä hedelmä on ensin kolme viikkoa raaka ja sitten yhtäkkiä ylikypsä. Vaikka olen harjaantunut avokadonpuristelija, heitän säännöllisesti viallisia kappaleita roskiin.

Trendiruokien synnit on nostettu esiin viime aikoina. Guardian-lehti kirjoitti muutama kuukausi sitten avokadojen ja perulaisen parsan nurjasta puolesta. Ympäristöön ja tuottajien oloihin liittyviä ongelmia on raportoitu myös kvinoasta ja manteleista. Kvinoaa himoitaan maailmalla siinä määrin, että sitä perinteisesti syöneet ihmiset myyvät nykyään koko sadon ja syövät itse vähemmän ravitsevaa ruokaa. Mantelin paisunut tuotanto taas on Kaliforniassa osasyynä sekä kuivuuteen että mehiläiskatoon.

Kaukaa tulevan ruuan ilmastovaikutuksia on pohdittu ennenkin, kritisoitu esimerkiksi kuljetuksia. Suurin osa ympäristöhaitoista syntyy kuitenkin alkutuotannossa. Ja siitä me tiedämme vain vähän, jos ruoka tulee maailman toiselta puolelta. Esimerkiksi luomu ei ole merkki viljelijöiden reilusta kohtelusta, eikä reilun kaupan tarra takaa ympäristöystävällisyyttä.

Trendien haitallisuus korostuu, koska ne leviävät nykyään niin nopeasti ympäri maailmaa. Ei tarvita kuin yksi julkkiskokin somepäivitys, niin aiemmin tuntematon ruoka on hetkessä kaikkien huulilla. Nopeat vaihtelut ruokavalioissa johtavat ennakoimattomiin seurauksiin. Onneksi viime vuosiin mahtuu pari järkevääkin ruokamuotia: sesonki- ja lähiruoka. Sesonkiruoka tarjoaa ilmastoystävällisiä vaihtoehtoja kaikkiin ruokavalioihin ja lähellä tuotetuista raaka-aineista on tarjolla enemmän tietoa. Syön mielelläni esimerkiksi Järki särki -säilykettä tai härkistä, sillä tiedän mistä ja miten ne tulevat lähikauppaani.

Ruokainspiraatiota etsiessä olisikin välillä syytä sulkea Instagram ja soittaa esimerkiksi isoäidille. Ympäristön kannalta kaikkein parhaita kasviksia ovat nimittäin suomalaiset juurekset. Ne ovat muuten sesongissa juuri nyt. Ja punajuuresta saa tehtyä aivan yhtä kauniin ruusukkeen kuin avokadosta.

Juttu on julkaistu alkujaan Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 1/2017.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 21 Tammi 2019, 11:14
Kirjoittaja Vilijami

Juuri tätä koitin jo aiemmin kertoa, ettei maailma pelastu sillä, että ruokaa rahdataan pallon toiselta puolen.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 21 Tammi 2019, 20:15
Kirjoittaja torneol

Mikä mahtaa olla maailman eri maiden ruuan omavaraisuus aste? Että paljonkos sitä kuskataan milloin mistäkin... Ja millä perusteella milloinkin?

Taitaa länsimaat olla tän tilaston kärjessä...


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 21 Tammi 2019, 20:38
Kirjoittaja janx
Vilijami kirjoitti:

Juuri tätä koitin jo aiemmin kertoa, ettei maailma pelastu sillä, että ruokaa rahdataan pallon toiselta puolen.

Ei se pelastu yleistyksilläkään.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 22 Tammi 2019, 09:08
Kirjoittaja PW

https://yle.fi/uutiset/3-10603311
Sillä aikaa koto Suomessa kun ei oo ongelmia, ne etsitään :( aina löytyy yrittäjä, joka on tehnyt vilppiä.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 22 Tammi 2019, 15:09
Kirjoittaja jori
PW kirjoitti:

https://yle.fi/uutiset/3-10603311
Sillä aikaa koto Suomessa kun ei oo ongelmia, ne etsitään :( aina löytyy yrittäjä, joka on tehnyt vilppiä.

Kuva


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 28 Tammi 2019, 19:52
Kirjoittaja janx

Onko tällaisesta käytännön kokemusta kellään? Minähän olen edelleen sekasyöjä.

Vegaaniruoka laski Sannan kolesterolia: ”Ruokavalioni toimii kuin kolesterolilääke!”
https://seura.fi/hyvinvointi/terveys/ve ... rolilaake/

Vegaaniruoka laski Sannan kolesterolia: ”Ruokavalioni toimii kuin kolesterolilääke!”
Elämänarvojen mullistus toi Sanna Teissalalle iloisen bonuksen: kun eläinperäinen ravinto katosi ruokalistalta, kolesteroliarvot laskivat.


Nina Sarell
TERVEYS 28.1.2019 13:12
Korkea kolesteroli vaivasi Sanna Teissalaa jo kolmekymppisenä. Hänen arvonsa olivat todennäköisesti koholla jo ennen sitä, mutta itse hän tuli niistä tietoiseksi vasta, kun kolesteroliarvoja alettiin mitata työterveydessä.

”Kokonaiskolesterolini oli joka mittauksessa koholla, ja huonon LDL-kolesterolin osuus oli yli sallitun rajan. Asia ihmetytti minua. Urheilin säännöllisesti ja söin suhteellisen terveellisesti, mutta arvoni eivät muuttuneet paremmiksi.

Isäni epäili, että kyse olisi perimästä: hän on aina ollut normaalipainoinen ja hyvässä fyysisessä kunnossa, mutta joutuu syömään lääkettä korkeisiin kolesteroliarvoihinsa.”

Elämänmuutos toi myös uuden ruokavalion
”Eläinten hyvinvointi on ollut minulle aina tärkeä asia. Se sai minut joitakin vuosia sitten pohtimaan elämääni. Työelämässä olin ajautunut uraohjukseksi. En halunnut tehdä elämässäni vain töitä tai elää itselleni. Tahdoin tehdä jotakin muiden elävien olentojen hyväksi.

Siitä tuli aika iso käänne. Irtisanouduin, perustin oman yrityksen ja aloin työskennellä kotona. Aloin auttaa kodittomia kissoja. Minulle tuli tarve pohtia myös kulutustottumuksiani: halusin, että elämäntapani olisi arvojeni mukainen.

Aloitin määrätietoisen, mutta pitkän taipaleen kohti kasvisruokavaliota. Lopetin ensin punaisen lihan, sitten kanan, sitten kalan ja kananmunat. Lopulta uskaltauduin kokeilemaan Oikeutta eläimille -järjestön Vegaanihaastetta ja jäin sille tielle. Eläinperäisen proteiinin tilalle tulivat linssit, Nyhtökaura, Härkis ja soijatuotteet.”

Kokonaiskolesteroli laski vegaaniruoan myötä
”Ruokavaliomuutos toi mukanaan iloisen yllätyksen, jota en osannut odottaa: korkealla seilanneet kolesteroliarvoni alkoivat laskea.

Kokonaiskolesteroli laski vuodessa lukemasta 5,6 lukemaan 5, ja viimeksi lokakuussa se oli tasan 4. LDL-on pudonnut lukemasta 3,7 lukemaan 2,4. HDL on suosituksen mukainen, ja triglyseridit hyvin alhaiset – suositus on alle 1,7, ja vegaaniruokavaliolla arvoni ovat pysyneet koko ajan lukeman 1 alapuolella. Ruokavalioni toimii kuin kolesterolilääke!

Olen ollut vegaani kohta kuusi vuotta. Syön hyvin, voin hyvin, ja laboratorioarvot näyttävät hyviltä – myös ferritiini ja B12-vitamiini, joita vegaanien on hyvä seurata.

En kaipaa entistä ruokavaliota. Ennen ajattelin, että en koskaan voisi elää ilman kinkku-juustovoileipiä, mutta pelkäsin turhaan. Vegaaneille on nykyisin kaikkea: herkkuja, juustoa ja leikkeleitä.

Mutta kyllä joskus ihanan pullan nähdessä voi käydä sellainen ajatus, että vitsi kun ton saisi vegaanisena.

Tammikuussa on jälleen Vegaanihaaste-kampanja, ja olen siinä mukana tutorina. Haluan rohkaista kaikkia kiinnostuneita – tälle jutulle kannattaa antaa mahdollisuus!”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 11/18.


Sushia susirajalla

Lähetetty: 03 Helmi 2019, 17:34
Kirjoittaja PW

Sushi ei oo varsinaista kasvisruokaa, kalaahan noissa kääröissä usein myös on. En oo oikeen tykästyny, merilevään käärittyjä riisi nyyttejä - ei oikeen maistu miltään :? Sitten wasabitahnaa kylkeen, jonka läpi ei maistu sen vertaa :?
Onko täällä sushin ystäviä? Anni oli sitä mieltä, ett jos foorumilla kehuttas sushia, ni söisin innolla ;) Koitetaan nyt tätäkin konstia - ans kattoo miten käy ;)


Re: Sushia susirajalla

Lähetetty: 03 Helmi 2019, 18:25
Kirjoittaja jvuotila
PW kirjoitti:

Sushi ei oo varsinaista kasvisruokaa, kalaahan noissa kääröissä usein myös on. En oo oikeen tykästyny, merilevään käärittyjä riisi nyyttejä - ei oikeen maistu miltään :? Sitten wasabitahnaa kylkeen, jonka läpi ei maistu sen vertaa :?
Onko täällä sushin ystäviä? Anni oli sitä mieltä, ett jos foorumilla kehuttas sushia, ni söisin innolla ;) Koitetaan nyt tätäkin konstia - ans kattoo miten käy ;)

Oi joi, olen sushin suuri ystävä! Mutta sushissa on se ongelma että hyvää sushia saa aika harvassa paikassa ja huono sushi taas aiheuttaa jopa oksennusrefleksin.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 03 Helmi 2019, 19:07
Kirjoittaja Vilijami

Samaa mieltä. Hyvä tuore sushi on hyvää, mutta buffettien teollisuussushit aivan surkeaa.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 04 Helmi 2019, 20:41
Kirjoittaja yaana

Sushi on hyvää! Söisin sitä varsinkin lounasaikaan. Sushin seuraksi misokeitto oli sellainen, jonka maku piti aikanaan opetella. Vanhoina hyvinä aikoina Maruseki Tampereella on kalibroinut mun makuaistini.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 04 Helmi 2019, 20:51
Kirjoittaja PW

Jos vaimo tekee itse sushia, ei varmaan oo oikee vastaus, ett se on huonoa :? Mieluummin vika olkoon miun makutottumuksissa ;)


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 04 Helmi 2019, 22:07
Kirjoittaja Vilijami
PW kirjoitti:

Jos vaimo tekee itse sushia, ei varmaan oo oikee vastaus, ett se on huonoa :? Mieluummin vika olkoon miun makutottumuksissa ;)

Jos on vaimon tekemää, niin silloin se on hyvää :wink:


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 06 Helmi 2019, 20:52
Kirjoittaja janx

En voi sietää sushia. Se on yksinkertaisesti pahaa. Sen myötä epäilevät, että on loistartunnat lisääntyneet länsimaissa. Suomeahan tämäkään ei koske, JOS toimitaan kuten pitää. Kasvissushit ovat ok. :oops: Tosin pelkästään itselle ei viitsi alkaa kokeilemaan tekemistä, kun toinen talouden syöjä ei syö mitään veden alla kasvanutta. Koskee myös riisiä. Vesi ei varsinaisesti liity asiaan, mutta on helpompi sanoa tämä näin.
https://yle.fi/uutiset/3-9609706

Tästä voisi tehdä oman ketjun. Tästä sushista.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 14 Heinä 2019, 11:14
Kirjoittaja janx

Keskustelu. Mitä se on. Onko se vegaanista vai seka(vaa). Huoh. :roll:

"Vegaani tekee ruoasta uskonnon/ideologian" https://keskustelu.suomi24.fi/t/1572656 ... ideologian