Sivu 1/2

The Jerven

Lähetetty: 19 Loka 2016, 18:53
Kirjoittaja Puusilmä

Yleisön pyynnöstä.

Omistan Jerven King-Size ja Jerven Exclusive passipussit, jälkimäiseen olen hankkinut sekä 60 g/m2 että 170 g/m2 eristeet.

Kuva

Kuva

King-Size mallin hankin ensin. Olen nukkunut sen sisällä pikkupakkasella käyttäen kuitueristettyä Carinthia Tropen kesäpussia. Olen nukahtanut sen sisälle toukokuisella pyöräretkellä räntäsadekuurossa taukoa viettäessäni. Lisäksi olen käyttänyt sitä muutamalla talviretkellä leiriasuna ja makuupussin päälipussina -15C pakkasessa (tuolloin oli 3 vuodenajan pussi mukana). Lisäksi tietysti istuskelin pussin sisällä, kun odottelin autokyytiä pinnani katkettua jälleen kerran, nollassa oli keli tuolloinkin, ellei jopa pikkupakkasella.

Kuva

Kuva

King-Size mallin kiinteän eristeen vuoksi sen käyttö ainoana majoitteena kesäaikaan on hieman rajoittunutta, tarvitaan aina makuupussi lisänä, jos pussista tekee laavun.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Ja hyttysiä varten pitää olla vähintäänkin hyttyshuppu.

Kuva

Kerran pyöräillessäni -20C pakkasessa tuulessa järven jäällä otin Jervenin pyöräilyasuksi, kun reisiäni alkoi kummasti jäätämään kesken paluumatkan. Hyvin pelitti siinäkin hommassa.

Kuva

Tässä King-Size verrattuna alustaan ja Tropen makuupussiin.

King-Size koko on kiva siksi, että sen alle mahtuisi varmasti isokin reppu, Exclusiven kanssa ei tämä itselleni ainakaan onnistu.
En vielä oikein tiedä mitä tekisin, jos olisin liikkeellä ison rinkan kanssa sadesäässä ja ainoa sadevaatteeni olisi Jerven-Exclusive, laittaisin varmaan viitan päälleni ja repun sen päälle, mutta osuvatko hiha-aukot sitten sopivasti ja pysyykö huppu riittävän hyvin päässä suojaamassa sateen valumiselta niskaan?

Jervenissähän ei ole minkäänlaista mekanismia ”hupun” pitämiseksi paikallaan. Istuessa homma toimii joten kuten, mutta liikkeessä käytänössä aina tulee pidettyä pää aukosta kokonaan ulkona. Miten sitten käy kun sataa kaatamalla tunti toisensa perään ja pitäisi rämpiä ryteikössä pää viitan sisällä suojassa - en osaa sanoa.

Toinen syy, laavu ja makuupussikäytön samanaikaisuuden mahdollistamisen lisäksi, Exclusiven hankintaan oli kuivattelun nopeuttaminen. Passipussi ei hengitä ja kerää väistämättä kosteutta. Käytännössä kuitenkin kosteus tiivistyy aina pintakankaan alle, eikä juurikaan haittaa nukkujaa/sisällä istujaa. Primaloft tuntuu myös eristävän hyvin kosteanakin, varsinkin kun pintakangas ei päästä tuulta läpi eikä jäähdy haihtumisenkaan vuoksi. Irroittetttava eriste mahdollistaa ymmärrettävästi nopeamman kuivattelun. Ja lisäksi pelkkää eristettäkin on mukava käyttää lisälämpövaatteena tai makuupussina. Suomen kesän viileydessä pelkkä kuorikin toimii hyvin taukotupana, Pohjois-Karjalan reissullakin meinasin kerran torkahtaa märälle mättähälle ollessani pussin sisällä sateista taukoa viettämässä.

Primaloftin laadusta ja kestävyydestä en oikein osaa sanoa vielä mitään. Pitäisi olla untuvaa vastaava eristyskyky ja pakattavuus, mutta usein se tarkoittaa heikkoa kestävyyttä - kuidut hajoavat atomeiksi ja eriste ei enää eristä. Toistaiseksi olen tyytynyt ajatukseen, että kaipa valmistaja tietää mitä tekee. Useita vuosia ovat kuitenkin eristettä käyttäneet tuotteissaan. Periaatteessa makuupussina pelkkä 170 g/m2 eriste pitäisi riittää -10C pakkasille, jos painoa katsoo. Kyseessä ei ole muumiomalli, joten 1,5 kg painoa pitää verrata 1,1 kg tiukkaan muumiomalliseen makuupussiin. Tämä jää nähtäväksi.

Sivuhuomiona mainittakoon, että en käyttäisi untuvalla eristettyä makuupussia Jervenin sisällä. Kastuu varmasti, nopeasti ja pysyvästi.

Kokonaisuudessaan voisin tässä vaiheessa todeta, että valmistajan lupaus siitä, että ilman Jerveniä ei enää tule lähdettyä luontoon on totta. Itselleni käytännössä on kyse siitä, että voin jättää kotiin sadevaatteet, sekä ylimääräiset lämpövaravaatteet ja talvella voin ottaa kevyemmän makuupussin ilman riskiä palelusta, jos ilma onkin kylmempi kuin ennusteessa luvattiin. Plussakeleille en raahaa makuupussia lainkaan. Ja jos joskus vaikka murtaisin jalkani maastossa saattaisi pussi pelastaa henkenikin etsijöitä odotellessa. Käytännössä tärkein etu passipussista on huonolla säällä retkeillessä mahdollisuus pitää taukoja kaikessa rauhassa. Ikinä ei enää tule tunnetta, että on pakko vaan painaa eteenpäin väsyneenä ja viimeisillä voimillaan, koska pysähtyessä kylmettyisi ja kastuisi pahasti tuulessa ja tuiskussa. Lämmin taukotupa löytyy aina repun kyljestä.

Tuote on kuitenkin törkeän hintainen, ostamalla Climashield eristelevyä ja sopivat kankaat kaupasta (Esim. http://www.extremtextil.de/index_en.html tai http://www.shelby.fi/?language=fi) säästä varmasti pitkän pennin, ja voi tehdä itselleen juuri sopivan kokoisen vastaavan värmeen vähäisellä ompelutaidolla. Ainoa järjellinen selitys tuotteen hinnalle on Norjalaisen työn arvo, käsittääkseni tuote tehdään Norjassa. Jos olen väärässä kiroan hintaa vielä enemmän.

Tunturiviitta King Size, mitat 286 x 220 cm avattuna, 60 g/m2 PrimaLoft lämpövuoraus. Paino 1900 g.

Fjellduken Exclusive, koko avattuna noin 204 x 220 cm, paino 750 g.

PrimaLoft 60 g/m2, paino 850 g

PrimaLoft 170 g/m2, paino 1500 g

Kuva


Re: The Jerven

Lähetetty: 19 Loka 2016, 21:12
Kirjoittaja samuel

Varustelekan tuoteselosteen kun aikoinaan luin niin iski mahdoton omistamisen halu.
Mut sitten mä tajusin että satunnaista telttayöpymistä mummulan pihassa lukuunottamatta ei sille ole käyttöä. :oops:


Re: The Jerven

Lähetetty: 19 Loka 2016, 22:16
Kirjoittaja jooseha
Puusilmä kirjoitti:

Tuote on kuitenkin törkeän hintainen, ostamalla Climashield eristelevyä ja sopivat kankaat kaupasta (Esim. http://www.extremtextil.de/index_en.html tai http://www.shelby.fi/?language=fi) säästä varmasti pitkän pennin, ja voi tehdä itselleen juuri sopivan kokoisen vastaavan värmeen vähäisellä ompelutaidolla. Ainoa järjellinen selitys tuotteen hinnalle on Norjalaisen työn arvo, käsittääkseni tuote tehdään Norjassa. Jos olen väärässä kiroan hintaa vielä enemmän.

Laadukkaat materiaalit eivät ole halpoja. Tuo mainitsemasi täyte(primalofti olisi ehkä kympin kalliimpi), vuorikangas ja tukeva ulkokangas, jokaista reilu neljä metriä, niin hinta on helposti lähellä kahtasataa. Siihen vetoketjut, langat, purjerenkaat ja kanttinauhat päälle. Tarpeet maksaa niin paljon ettei jää kuin tekemisen ilo, jos tekee vastaavan laatuisen :wink:
Valmistajan sisäänostot on tietysti halvempia kuin kuluttajahinnat, mutta on varsin epäreilua verrata laatutuotetta johonkin aasialaiseen bulkkikamaan. Materiaalit ovat erit vaikka raaka-aine olisikin sama.

Pihistelemällä voi tietysti tehdä oikeasti halvan "kopion". Päällystää vaan sellaisen kympin makuupussipeiton vaikka laavukankaalla. Ilman lankaa rahaa ei kulu edes kahta kymppiä.


Re: The Jerven

Lähetetty: 20 Loka 2016, 02:32
Kirjoittaja vaaka

Retkeilevä kolleega vannoo pressun nimeen laavumateriaalina, on kevyt ja pieni kantaa. Primaloft on kuulemma kestävää ja tuohan on Norskiarmeijan sotakäyttöön suunniteltu ja jatkuvassa käytössä. Kalliita muitakin matskuja on mukaanlukien hengittävämpi Alpha, olikohan Polartecin matsku ja japanilainen minulle nimeltä tuntematon vielä hengittävämpi, mutta viileämpi per gramma matsku, jota käytetään Patagonia Nano Air takissa. Ilma suhahtaa läpi siitä, joten höyryt poistuvat äkkiä kosteuden ohella. En tiedä, saako mistään ostaa ilman takin ostoa.

Sotakäyttöön tehty luulisi tosiaan kestävän, mutta maastokuvio kivikossa on niin hyvä, että etsijöille voi olla vaikeaa löytää hädässä oleva. Muuta väriä olevaa matskua kannattaa olla mukana valojen ohella.

Kiitoksia käyttökokemuksista. Toi kosteuden jääminen kankaaseen sisälle haihtumatta olus oli yllätys. Ei kangas loputtomasti kosteutta sido, jossain vaiheessa saturoituu ja kastaa sisällä olevan, jos ei ulkokautta aloita haihtumista tarpeeksi tehokkaasti. Jos oikein ymmärsin, alun perin ajattelemani tuo päälle ja olet valmis systeemi ei toimi, joten vie tilaa kuljettaessa useamman osan kuljetus. Siten Musuc Bag sadesuojalla tai Brittiarmeijan lämpöasuista se paksumpi toiminee paremmin tauolla ja leirissä, ajossa Musuc tuskin kestää polkimia vasten pitkään. Brittilämmikkeillä menty pari talvea ongelmitta.

Pyöräilyssä arvelin Jervenin olevan kätsyn, joten hupputuunaus ja kiinnitystarve oli ikävä ylläri. Nojaillessa ei ehkä yhtä kätsy kuin pystärillä. Pysyisikö huppu helposti paikallaan kypärän alla?


Re: The Jerven

Lähetetty: 20 Loka 2016, 03:43
Kirjoittaja Puusilmä

Nyt tulee kyllä tunne, ettei ole löydetty perustietoa tuotteesta.

Kannattaa käydä sivulla: http://www.jervenduken.se ja painaa Suomenlippua, niin aukeaa Flash-pohjainen Jerven esite. Sitä kautta saa sitten ladattua esitteen tavallisena PDF-tiedostona omalle koneelleen.

Exlcusive ja eriste liitetään yhteen vetoketjuilla, joten niitä ei varsinaisesti tarvitse kuljettaa/käyttää erillään. Tosin kesäaikaan olen kuljettanut osat erillään sen takia, että eristettä olen käyttänyt makuupussina ja pressuosaa passipussina taukojen aikana. Pyöräillessä käytin erillistä Fulap sadeviittaa, koska ison hengittämättömän pussin sisällä ei kannata polkea pitkiä matkoja, paitsi jos on pirun kylmä keli.

Sen sijaan erillisiä osia tulee mukana siinä muodossa, että hihat ovat erilliset eristämättömät kuminauhalla kummastakin päästä varustetut Jerven Textil -putket. Ja lisäksi mukana tulee oranssi heijastimilla ja naruilla varustettu turvalippu, joka on juuri sitä varten, että pussissa makaava loukkaantunut löytyy paremmin maastosta.

Mutta tosiaan, kannataa perehtyä tuohon PDF-dokumenttiin, niin saa paremman käsityksen perusasioista.

Lyhyesti sanottuna kyse on neliskanttisesta pressusta, johon on laitettu vetoketjut reunoihin ja muutama jytäkkä purjerengas laavuvirityksiä varten. Vetoketjut aukeavat osin kaksisuuntaisesti siten, että pressusäkkiä saa käytettyä säkkimäisenä vaatteena mukana tulevan vyön avulla. Niin ja onhan tuossa pressussa myös hihareiät, jotta kädet saa ulos säkistä. Osassa malleista pressuun on integroitu eriste, ja Exclusive mallissa eristeen saa irroitettua tarvittaessa. Exclusivessa vyössä on pikasolki, muissa malleissa "vyö" on käytännössä retkihihna muovisella tikapuusoljella - ja hihna on hankala pujottaa hanskat kädessä tuohon solkeen.

Mystisesti eristetyn vesitiiviin säkin sisällä voi nukkua räntäsateessakin kastumatta, jos vain asettelee kankaat vetoketjuineen sopivasti, siten että jostain kohtaa on hengitysaukko pienestä avoimen vetoketjun pätkästä alassuin osoittaen. Kaksi yötä olen nukkunut ilman ongelmia säkin sisällä perättäin ilman, että kuivattelin sitä välillä, ja tämä siis muutaman asteen pakkasessa ja tuon Tropen pussin sekä Thermarestin solumuovipatjan kera, kts. yst. kuvat.

Käytännössä pidemmällä retkellä kuivattelua pitää tietysti tehdä, ja yksinkertaisin tapa kuivata eriste on käyttää sitä leirivaatteena ilman vesitiivistä kuorta (Ja tämä onnistuu vain Exclusive mallilla, jossa on bonuksena myös ns. vesitiiviit vetoketjut. Perusmalleissa on tavalliset.), jolloin suuri osa vedestä kyllä haihtuu pois varsin nopeasti. Tuotteen vahvuus on juuri siinä, että muutaman yön reissuille on helppo lähteä, kun paketti korvaa niin sade- kuin varavaatteetkin sekä teltan ja makuupussin. PIdemmälle jotokselle tämä ei sinänsä päde esim. teltan suhteen ja silloin pitää ajatella, miten kaikki varusteet pelaavat yhteen.

Sadevaatteena käyttö perustuu osin siihen, että kun ollaan ulkona 24 h ei käytännössä koskaan sada jatkuvasti kaatamalla tunti toisensa perään - ja muutaman tunnin tauko kaatosateessa sen katkeamista odotellen ei retkellä haittaa mitään - varsinkaan lämpimän Jerven pussin sisällä eväitä syöden. Lisäksi pientä kastumistahan retkellä aina tapahtuu ja itse olen ratkaissut ongelman Ventilellä, joka on hengittävä ohut kastuessaan tuulitiiviiksi turpoava/jäykistyvä 100% puuvillakangas sekä merinovillavarusteilla, jotka ovat mukavia päällä myös kosteina. Käytän siis Jerveniä sadevarusteena vain harvinaisen kaatosateen sattuessa kohdalle ja taukomajoitteena. Pienessä tihkussa liikkuessani en käytä mitään erillisiä sadevaatteita. Gore-asujen (ja sama pätee tietysti oikeisiin sadevaatteisiinkin) ongelma on, että pienikin hikoilu liikkuessa kastelee kulkijan sisältä päin vähitellen litimäräksi, käytännössä tuote ei siis minulla ainakaan hengitä riittävästi, jotta sellaiset päällä viitsisi retkellä kulkea nollakeleillä ja kunnon pakkasella ei taas ole vesisadetta. Gore on siis tarpeeton. Toki joskus tulee räntää vaakatasossa, mutta juuri noina hetkinä Jervensäkki toimii riittävän hyvin suojana. Mutta niin toimii halpa sadeviittakin.

Kokonaisuudessaan Jerven-säkkisysteemi retkeilykäytössä on mysteeri - järjen mukaan sen ei pitäisi toimia lainkaan, mutta niin vain se tulee aina pakattua mukaan reissuun lähtiessä. Siksi kai tuotteesta on vaikea kirjoittaa "normaalia" testiä tai arvostelua, se on käytännössä koettava itse.

Olen aina miettinyt kuinka monta kappaletta Suomeen on myyty ja ovatko ne oikeasti käytössä jossain. Löytyyköhän näitä vähän käytettynä Torilta, ja jos ei löydy niin johtuuko se siitä, ettei kukaan kehtaa tunnustaa ostaneensa pari metriä pressua yli 300€ hinnalla ;) (Exclusiveen eristeet on siis ostettava erikseen!) - Vai siitä, että kukaan ei halua myydä omaansa pois?

(Hihat ja turvaliput jätän kyllä nykyään yleensä kotiin, etteivät vahingossa huku metsään)

P.S. Helsportilla on vastaava tuote, jossa on hihat ja ilmeisesti muotoiltu huppu. http://www.helsport.no/produkter/fjellutstyr


Re: The Jerven

Lähetetty: 20 Loka 2016, 08:08
Kirjoittaja vaaka

Perusgoret ovat yleisimmät ja siksi virhekäsitys siitä, että Gore=Gore on yleinen. Mallistossa on useita erilaisia kalvoja, joista kalleimmat hengittävyyteen kallellaan olevat eivät kastu, kuten peruskura, joka kastelee äkkiä hiestä sisältä päin.

Puute Brittilämpöasussa on hupun puute, joten lupaavimmat löytämäni härvelit mättävät jokainen jollain tavalla pyöräily ja retkikäytössä. Pyöräillessä en ole löytänyt ongelmia Brittilämpöasusta, joten voitto, kun siinä käytän paljon ihan muunkin ulkoilun ohella. Kauppareissut kylmällä mukaanlukien. Kun on normivaatteiden mukainen muotoilu, voi käyttää, missä muuallakin vaatteita käytetään hehe.


Re: The Jerven

Lähetetty: 20 Loka 2016, 08:25
Kirjoittaja PW

Mielenkiintonen tuote ja mukavasti selostettu sen monipuolista käyttöä - toimis varmaan kinnerin katteenakin 8) Jokusen löysin myydyn, käytettynäkin.
Sen verran vähästä on oma retkeily ett ei tuu mieleen hankkia jos ei sit innostus vanhalla iällä.


The Jerven - Final judgement

Lähetetty: 25 Touko 2017, 20:22
Kirjoittaja Puusilmä

Äskettäisellä epäonnisella Karhunpolun -reissulla törmäsin jälleen siihen, että Jervenin eristekerrokset ovat suhteettoman painavia verrattuna lämpimyyteensä makuupussikäytössä.

Jerven eriste 170 g/m2 painaa 1500 g, eikä pitänyt miestä lämpimänä edes -4 asteen pakkasessa teltassa nukkuessa! Syy ei ole huono eristävyys vaan suuri koko. Koska tuote on tarkoitettu kuoren alle laitettavaksi on se tehtävä liian isoksi makuupussikäyttöön.

Yritin kokeeksi taitella eristeen samaan tapaan kuin tehdään villahuoville (https://www.youtube.com/watch?v=B669M0LI5u4), mutta liukkaana materiaalina ei se tietenkään kestänyt edes päivätorkkuja. Jos homma toimisi, niin silloin vartalon päälle tulisi 3 x 170 g/m2 eristekerros ja se olisi jo huomattavan lämmin. Ilmapatja alapuolella hoitaisi kyllä loput. Mutta itselleni isona miehenä Jerven, kuten villahuovatkin, ovat liian pieniä, rintakehän yläosaa ei saa kunnolla suojaan.

Koska oikeilla usean päivän retkillä makuupussi painaa enintään 1000 - 2500 g, ja varsinkin jos käytetään untuvaa sillä pärjää kovillakin pakkasilla, ei ole järkevää lisätä painoa 1500 g eristeellä vaan muutamalla vaatekappaleella, koska se eristevaatteena käytettynä ei ole yhtä hyvä esim. metsässä rymytessä. Ja jos leirissä hikisenä sateessa kastelee eristeen, missäs sitten nukut? Kun kannat lisävaatteita ja oikeaa makuupussia voit illalla sukeltaa lämpimään ja kuivaan autuuteen.

Pelkkä Jerven Exclusive päällikangas toki toimii sadeviittana, laavukatoksena, maavaatteena yms. mutta on ehkä hieman liian vahva (lue. painava ja tilaa vievä) suhteessa käytön vaativuuteen. Ja toisaalta sadevaatekäyttöön on parempiakin viittoja, joissa on esim. huppu lipalla ja hihat.

Mihin sitten suosittelen Jerveniä eristeen kera? Vastaus on: Päiväretkille talvella ja kylmänä vuodenaikana. Jerven-säkki eristeen kera on loistava ja helppo tapa tehdä kylmän ajan päiväretkien tauoista mukavia vaikka olisi minkälainen myräkkä tahansa, ja toisaalta onnettomuuden sattuessa säkki turvaa hengen yhden yön ajan. Mutta tähän käyttöön tuote on aivan suhteettoman kallis, marketin untuvatakki ja halpa tuulipussi ajaa saman asian.

Elokuussa Karhunpolulla minulla on mukanani nukkumiseen vanha Joutsen 1100 g untuvapussi; sateen varalle otan Hilleberg Bivanorakin ja repun päälle Lekan sadesuojan.

Kuva


27.5.2017: J.K. Painot olivat tässä tekstissä aluksi väärin. Eli 170g/m2 eriste painaa tuon 1500 g, ei 2200 g. Tuo 2200 g on kuoren ja eristeen yhteispaino.

Näinollen lisäisin järkeväksi käyttötarkoitukseksi vielä makuupussikäytön kuoren kanssa, eli silloin lämpö kyllä riittää, mutta eriste kastuu väistämättä, jolloin usean päivän reissut eivät ole enää niin järkeviä hankalissa oloissa, joissa ei pääse kuivattelemaan eristettä. Ja toisaalta, jos kantaa jo telttaa mukana, niin kuoren kanssa nukkuminen on hieman hassua.

Eli päiväretkikäytön lisäksi 1-2 yön reissut siten, että ei ota muuta majoitetta mukaan on järkevää Jervenin käyttöä.

Mutta kesäaikaan pitää hyttysuojaus kuitenkin järjestää jotenkin, eli siksi olen itse lopulta päätynyt kevyeen kupolitelttaan (hyttysverkkoteltta, maavaate ja laavukatos (vaikka tuo Jervenin kuori) naruineen ja kiiloineen painavat yllättävän paljon yhteenlaskettuna), jolloin taas kuoren mukana raahaaminen majoitusta varten ei ole järkevää ja silloin taas tavallinen makuupussi on painonsa vuoksi parempi ( 600 - 1200 g. vs. 1500 - 2200 g). Sadevarusteet on tietysti sitten vielä mietittävä reissukohtaisesti erikseen - ja jälleen arvioitava onko sittenkin parempi ottaa Jerven...

J.J.K. Testasin muuten Thermarestin Large koon RidgeRestiä yksinään ja se osoittautui niin mukavaksi sekä ulko että sisäkäytössä, että jätän elokuun reissusta ilmapatjan pois. Ja koska iso solumuovi korvaa maavaatteen on periaatteessa mahdollista lumettomaan aikaan majoittua mukavasti Jerven Exclusive kuorella, solumuovilla ja makuupussilla - jos vain ötökät saa hoidettua jollain konstilla. Tällöin kuori toimisi tilanteen mukaan tarvittaessa: laavukatoksena, taukotupana, pelastuspussina ja sadevaatteena.

Videolinkki testiasetelmaan:https://photos.smugmug.com/photos/i-kG6 ... C-1920.mp4

Hmm, olisiko elokuussa sittenkin majoitteena: Jerven Exclusive kuori (+narut ja kiilat), RidgeRest, hyttyshuppu ja kolmen vuodenajan Wiggy's kuitupussi (2,6 kg). Eli jättäisin teltankin pois... täytyy tuumia. Karhunpolulla on nimittäin niin paljon laavuja ja tupia, että telttaa ei tarvitse kuin harvakseltaan. Ja nukkuminen laavun alla maassa olisi kyllä aikamoista Erä-Jormailua! :D

Ja ehtiihän tässä vielä tilaamaan hieman kevyemmän Wiggy's pussin ennen elokuuta, tuo 2,6 kg tuntuu hieman liioittelulta. Untuvapussi kyllä olisi riittävän lämmin, mutta se kurastuisi ja kastuisi RidgeRestin päällä pyöriessä. Wiggy's Ultra-Light olisi 2,2 kg isona kokona, pienenä väittävät sen painavan 1,5 kg (3,25 lb). Ja tuo 2,6 kg Super-Light on siis Wiggy's painona 4 lb:tä, eli teoriassa 1,8 kg. Mutta siis oikeasti mitattuna suurikokoisena (Long/Wide) mallina 2,6 kg. En taida viitsiä 400 g takia tilata uutta pussia Ameriikasta asti.


Re: The Jerven

Lähetetty: 27 Touko 2017, 10:02
Kirjoittaja Puusilmä

Korjasin virheitä tekstissä ja lisäsin J.K. ja J.J.K. tekstit.


Re: The Jerven

Lähetetty: 28 Touko 2017, 16:04
Kirjoittaja Puusilmä

Pistin King-Size Jervenin myyntiin Torille, hinta 50€, eli hyvin halpa. Jos jotain kiinnostaa, laittakaa yksityisviestiä.


Re: The Jerven

Lähetetty: 28 Touko 2017, 17:43
Kirjoittaja PW
Puusilmä kirjoitti:

Pistin King-Size Jervenin myyntiin Torille, hinta 50€, eli hyvin halpa. Jos jotain kiinnostaa, laittakaa yksityisviestiä.

Laiton yv:n - vaikka en tiijä mitä tuolla tekisin?


Re: The Jerven

Lähetetty: 29 Touko 2017, 12:08
Kirjoittaja vaaka

Rätiksi rättikinneriin hehe ja tauolla voi pukeutua lämpimästi, jos on nopea irrotus ja kiinnitys.


Pakkastesti -22C

Lähetetty: 24 Helmi 2018, 09:39
Kirjoittaja Puusilmä

Nyt kun on jälleen kunnon talvi voi testata vehkeitä. Polskipussi + Jerven Exclusive + 170 g/m2 eriste. Ja -22 astetta pakkasta.

Polskipussi: http://sleepingbags-cumulus.eu/uk/categ ... =120&vid=6

Painoa n. 1400 g, Climashield eristettä 334 g/m2 etupuolella ja selän puolella 266 g/m2. Kompressiosäkissä vie tilaa vajaat 11 litraa.

Siihen päälle Jervenin eristeen 170 g/m2 Primaloftia ja vielä Exclusiven heijastava pinta sekä tietysti se seikka, että Jerven-kuori ei hengitä lainkaan, eli ei synny lämpöhävikkiä tuulen tai haihtumisen vuoksi. Jerven-kombon paino n. 2200 g.

Lopputulos:

  1. Yöllä oli jopa kuuma pelkissä boksereissa ja T-paidassa, pipo ja kauluri oli toki päällä. Huonosti nukuin, johtunee harjoituksen puutteesta. (Ja siitä seikasta, että olen nykyisessä elopainossani hieman liian iso tuohon makuupussiin. :oops: )
  2. Makuupussi oli aamulla kuiva, edes normaalia suuaukon ympärillä olevaa kosteutta ei ollut. Jalkopäässä aivan aavistus kosteutta.
  3. Jerven eristeen sisäpinta oli kuiva.
  4. Jerven Primaloft-eriste oli kuiva, mitä sitä nyt pystyy kankaan läpi arvioimaan.
  5. Jerven eristeen ulkopinta oli laajoilta aluelta märkä, jos olisin purkanut paketin ulkona olisi se ollut tietysti jäässä.
  6. Jerven kuoren sisäpinta oli käytännössä kuiva, eli siihen kondensoituva kosteus imeytyy käytännössä eristeen pintakankaasen.

Johtopäätökset:

Yhdistelmä on järkevä, se on lämpimämpi kuin itselläni oleva Wiggy's Antarctis 3,6 kg painoisena, johtuen lähinnä siitä, että Jerven luo sisälleen pienen absidin, joka mahdollistaa sen, ettei makuupussin sisälle tarvitse uppoutua pitääkseen kasvot lämpimänä. Antarctis myös kastuu kasvojen ympäriltä, kun hengitys tiivistyy yön aikana. Jerven + Polskipussi painavat siis myös n. 3,6 kg.

Aamulla Jerven + eriste kannattaa purkaa osiin ja käyttää eristettä aamutakkina, jolloin sen ulkopinta väistämättä kuivuu pakkasilman ja kehon lämmön vaikutuksesta. Jerven kuori ei vaadi kuin ravistuksen.

Jatkosuunnitelma: Ensiviikolla Kallavedelle kahden yön retkelle. Velonautti tulee mukaan - jos uskaltaa! :D

P.S. Alapohjan eristyksenä oli Ridgerest SoLite ja Solar (aavistuksen paksumpi) päällekkäin, molemmat Large kokoa.

P.P.S. Tätä kirjoittaessa Jerven eristeen pintakangas oli jo kuivunut, joten ei siinä eristeessä paljoa voinut kosteutta olla.


Re: The Jerven

Lähetetty: 03 Maalis 2018, 17:46
Kirjoittaja Puusilmä

Lopullinen tuomio

Lähetetty: 10 Marras 2019, 11:58
Kirjoittaja Puusilmä

Vuodet vierii. Jerven jatkaa nyt matkaa muualle. Viisi asiaa koitui sen kohtaloksi.

  1. Ostin viimetalvena kunnolliset untuvamakuupussit, kosteussuojattua untuvaa. Kokkola-Kuopio reissu oli viimeinen varmistus. Viikon reissu jaktuvassa kosteassa ja kylmässä ilmassa - pärjäsin 700 g makuupussilla. Vaikka useana yönä oli pakkastakin. Osin Hilloberg Soulon ansiota, kun sisäteltan ovet sulkee niin eron lämpötilassa kyllä huomaa. Ja pienessä teltassa ihmisen tuottama lämpö riittää pitämään sisäteltan huurteettomana.
    -> Jervenin eristeet ovat liian painavia ja tilaa vieviä suhteessa untuvaan. Osin syy on, että ne on rakennettu kookkaiksi kuoren muodon vuoksi. Untuvamakuupussi on juuri ja juuri sen kokoinen, että mahdun sen sisälle. Paksumpikaan Jerven eriste ei riitä pitämään ihmistä lämpimänä pikkupakkasilla vaikka olisi vaatetta päällä ja vaikka se painaa 2,2 kg.

  2. Varustelekan TST pakkaspuku on erittäin hyvä, helppokäyttöinen, mukava, pakkaantuva eristekerros. Ja sitä voi käyttää muiden varusteiden päällä, alla tai niiden sijasta ainoana vaatteena. Varustelakalla on myös kevyempi aluspuvuksi tarkoitettu toppapuku, joka vastaa suunnilleen Jervenin kesäeristettä lämpimyydeltään, mutta on huomattavasti pienempään tilaan pakkautuva. Leirivaatteena kesällä just passeli illan viilentyessä. Ja talvella toimii villatakkina, mutta vie huomattavasti vähemmän tilaa ja on kevyempi - itseasiassa se on fleecetakkia kevyempi ja pienempään tilaan menevä, mutta suojaa paremmin tuulelta.

  3. Poljin Kokkola-Kuopio reissulla sateessa Hillobergin Bivanorakin kanssa pitkiä matkoja. Ja olihan sen erittäin mukavaa. Kypärä piti hupun poissa kasvoilta, kypärän visiiri suojasi silmälasit. Ja polkiessa pitkä takki valui juuri sopivasti suojaamaan myös sääret, mutta rungon yläputki piti sen silti poissa polkimilta ja ketjun välistä. Ja kyllä oli mukavaa, kun oli hihat, jotka pitivät myös kädet kuivina. Jervenissähän ei ole kunnon huppua ja siinä on irtohihat, jotka eivät ole käytännössä kovin hyvät, jos tekee jotakin. Bivanorakki on ollut minulla vuosia käyttämättömänä - nyt löysin sille vihdoinkin käyttöä.

  4. Nukuin laavulla retken toisen yön makuupussin kanssa Jervenissä, jossa oli kesäeriste kiinni. Se piti kyllä makuupussin kuivana, kun kosteus siirtyi kuoren alle. Ja yö oli todella lämmin ilman teltan suojaakin. Mutta en sitten koko loppureissuna saanut Jerveniä ja eristettä kuivaksi. Vaikka iltaisin avasin ne aina ja aamuisinkin yritin levitellä niitä kuivumaan. Jerven on siis kyllä erinomainen lisävaruste lyhyille reissulle, mutta usean yön reissussa se osoittautui turhaksi ja vei aivan liikaa tilaa pyörälaukuista. Jos joudun joskus nukkumaan Bivanorakissa tulee makuupussin pintakangas olemaan aivan märkä - jää nähtäväksi miten sen kuivaaminen onnistuu. Mutta pyrin kuitenkin laavuöitä varten ottamaan matkaan lämpimämmän pussin syys- ja kevätaikaan, silloin kosteus haihtuu pois. Painavamman pussin painolisä on vähemmän kuin Jervenin kuoren paino.

  5. Tilasin halvan 3 m x 3 m laavukankaan, jossa on kiinityspisteitä myös keskellä laavua. Jervenin koko on aavistuksen pieni, jotta siitä saisi oikeasti hyvin suojaavan laavun. Ja tuon isomman laavukankaan paino on kuitenkin ihan siedettävä, että se kannattaa kantaa mukana. Laavun alle mahtuu myös mukavasti kaksi kulkijaa tarvittaessa, esim. hiihto tai lumikenkäretkellä.

Jatkossa siis Jervenin eristeineen korvaa: Yöretkillä untuvamakuupussi kosteussuojatulla untuvalla (malli lämpötilan mukaan), Hilloberg Bivanorak aina mukana, Lekan toppapuvut kelin mukaan valittuna aina mukana ja reilun kokoinen laavukangas, mukaan vain silloin kun on ajatus, että sitä tarvitsee. Teltta on tietysti oikea valinta, kun on itikoita tai odotettavissa oikeasti ikävää keliä.

Myyty TORI:n kautta