Wannabe istuinmukavuus pystärissä

Täällä nojapyöräilijät voivat keskustella pystypyöräilystä.
vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 09:13

Wannabe istuinmukavuus pystärissä

ViestiKirjoittaja vaaka » 03 Loka 2018, 17:28

Saa pystäri leikkiä peffanalusergonomiaa, mutta vielä taitaa taikatemppu puuttua nojapyörän penkin mukavuuden saavuttamisesta. Koeistuin uuden Brooks B33 satulan jousituksineen baarituoliksi muokattuna, joten polkeminen jäi tekemättä. Nahkapenkin väitetään pehmentyvän käytössä, joten pintafiilis voi hieman parantua. Jousituksen liikematka pystysuunnassa ei herättänyt suuria toiveita iskunvaimennuksesta kuin ehkä pintavärinän poistoon. Sivuttain karkaili tai kallisteli turhan herkästi, vaikkei baarijakkaralla poljeta ja alusta kallistele. Join holitonta :-) Etu- taka-akselissa ei ollut paikallaan olevassa penkissä ongelmaa.

Tiedän, että ajettaessa kokemus on eri kuin istuessa paikallaan. Peffa litistyi ikävästi niissä eri jalkojen asennoissa, missä koivet eivät kannatelleet stereona koko kengän pohja lattialla. Polkiessa ei ehkä ole yhtä hyvää painon kannattelua kuin molemmat kenkien pohjat lattialla.

Eri asennoissa jalat kannattelivat vähemmän kuin polkimilla polkiessa, joten pintapaine pakaroissa lienee ollut pyöräilyä suurempaa hetkittäin. Silloin kallistuksella pysty selkä vs etukeno oli suuri merkitys pakaroihin ja säkkiin kohdistuvasta painossa. Satulan kärki oli perän tasalla ja pitkälle eteen ei tarvitse nojata, kun kipu siirtyy pakaroista hupiosastolle. Jousitus ei lohduta, kun kärkipiikki painaa arkaa kohtaa melko lievässä etukenossa. Ongelmaa ei ole anatomiallani selkä pystyssä istuen ymmv.

Ei voi vajaaksi satulaa tuomita ilman polkemiskokeilua ja jos on läskipyörä tai hyvin täysjousitettu pyörä, ei ongelmia ehkä tule. Sen verran tarkkaan sai pakarat olla oikeassa kohdassa, että mukavuuteen vaikuttaa pienikokoisellakin pian satulan oikea sijainti. Sweet spot on pieni ja pienellä peffan siirtymällä oli äkkiä pakara yli laidan ja satulan katon sekä kyljen kulma painoi ikävästi. Minulla oli liukkaat tuulihousut jalassa, joten liukkaalla nahkalla luistelu alta sivuille karkailevan jousituksen kanssa tekee elämän mielenkiintoiseksi. Isopeffaiselle varmaan hankalaksi.

Omassa käytössä laittaisin ehdottomasti säämiskähousut. Lycra vasta liukuukin, jos istuinaluetta ei ole karhennettu satulassa luistelun vähentämiseksi. En tiedä varmaan jatkossakaan tuon satulan hyvyydestä, kun lupaavammalta tuntuu joko kokeilla jousitettua satulatolppaa tai vierintävastuksen lisäystä läskirenkaan paineen pudotuksella. Vaikka omistan vähän liukuvan säämiskäshortsin, Brooksin B33 tuskin päätyy alleni omaan pyörään. Vaikka vierintävastus on tuntuvasti suurempi iskut imevin painein kuin täristävin painein ajaessa. Lukemani perusteella suuremman iskupituuden satulatolpat eivät taida täräyttää yhtä paljon ja muljua väärissä akseleissa kuin B33n jouset. Suntourilla on kehuttu malli ulkomailta alle satkulla.

Alle satkulla lähtisi yli kilon kevyempi ja rullaavampi 20 mm leveämpi Jumbo Jim kuin ensiasennus Wanda Tiresin halpamalli. Ymmärtääkseni Jumbo Jim ei oikein ole luotettava tappajasepelillä. Wandassa on korkeammat nappulat. Toisaalta voin yrittää välttää pitkiä flunssia lopettamalla talviajon. 4 talvea pilalla 2,5-4,5 kk flunssien takia. Paha tehdä päätelmiä ilman rahan syytämistä tuntemattomaan. Tosin Jumbo Jim taakse Wandan sijaan auttoi selvästi iskunvaimennuksessa, vierintävastuksessa ja painossa, eli kiihtyvyydessä ja rappusissa kantaessa. Ylämäissä en havainnut eroa paljon, kun on lyhyt välitys maastopyörän tapaan. Miellyttävä yllätys.

Onko teillä näkemystä ja kokemusta jousitettujen satulatolppien ja satuloiden mukavuudesta? Paljonko kaventavat mukavuuseroa kiinteän tolpan ja satulan sekä nojapyörän penkin välillä parhaimmillaan? Ja mitkä ovat hyvät jousitetut mallit? En ole vielä kokeillut satulatolppajousitusta, mutta speksien mukaan parhaissa on reilusti iskupituutta ja eritasoisia iskareita. Aluksi pehmeä jäykistyen pidemmissä liikkeissä tievärinän ja pomppujen tasoittamiseksi. Tievärinä ei ole ongelma läskillä rullaavilla paineilla, mutta töyssyt ovat, jos ei aja kädet pois tangoilta. Ohjaus sellaisilta :-)

Kun B33 on hyvä välttämään reisiin hinkkausta ja erimuotoisia malleja löytyy Brooksilta, voi pidokkaiden säämiskäshortsien kanssa olla hyviä malleja mallistossa, kunhan ei tykkää huonoa kovilla tehoilla polkiessa luultavasti satulan alta karkailusta. Milloin voi nousta satulasta.

Jos saisin sprintata, peffa olisi nipin napin satulasta, kuten Caleb Ewanilla. Joten ei jousitus estä sporttista ajoa, mutta on maku- ja keskitehokysymys, hötkyykö satula liikaa alla. Nämä löysähkön jousituksen satulat sopivat parhaiten autuaaseen hymyyn ja luonnon kauneuden ihailuun räkä poskella kaahaamisen sijaan, joten henkisesti ovat askel kohti nojapyöräilyä? Parempia sopimisia minulle saattaa löytyä leveämmän satulan perän malleista.

Tutkimatta Brooksin ja kilpailijoiden malleja, ulkoa speksien osaamista ajatellen, B17 saattaisi antaa enemmän pelivaraa peffan päältä osin sivulle luiskahdusta vastaan. Tuli spekseihin syventymistarve. Halvempia satuloita nahkasta jousin samaan wanhan maailman malliin tehdään muissa firmoissa. Suomen sateet tietäen, nahka ei ole ykkösvalintani pyörään materiaaleista ja kuka kaipaa lisää huoltotarvetta pyörään? Paino on tyly jousisatuloissa ja mieluummin alennan läskin painoa kuin korotan. En ole punninnut, mutta alkuperäisellä renkaalla oli selvästi painavampi kuin 20 kiloiseksi punnittu pyörä, kun vuoronperään nostelin. Autsh! 399 € uutena näkyy jossain.

Palaa sivulle “Pystypyöräily”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija