Performer Highracer 26

Haluatko jakaa Sinun omia kokemuksiasi/näkymyksiäsi nojapyöräilystä?
Makelau
Viestit: 53
Liittynyt: 09 Huhti 2012, 07:38
Paikkakunta: Lahti

Performer Highracer 26

ViestiKirjoittaja Makelau » 24 Elo 2012, 10:23

Ostelin viikko sitten tuollaisen Performer Highracer 26:n.

Kuva

Pari lenkkiä olen tehnyt ja hankalalta tuntuu. Ohjaustanko tuli liian lähelle kaulaa, joten lyhensin stemmin putkea sen 1,5cm minkä uskalsin. Vaijerinpäiden pidikkeet on hitsattu putkeen kiinni ja pelkäsin että liika lyhennys haittaa vaijereiden toimintaa. Käänsin myös ohjaustangon toisinpäin jotta saan kädet vähän enemmän vatsan päälle ohjatessa. Ohjaus muuttui hyvin kiikkeräksi. Aloittelijahan minä vasta olen mutta ekalla lenkillä uskalsin hetkittäin päästää toisella kädellä irti sarvesta. Stemmin lyhennyksen jälkeen ei puhettakaan. Jatketaan harjoituksia mutta haisu olisi että ohjaus on paljon kiikkerämpi kuin niissä neljässä muussa nojiksessa mitä ajoin Savenmaan koeajopäivillä. Tuohon ohjauksen kiikkeryyteen ei taida olla mitään helppoa ratkaisua?

Seuraavaksi aion nostaa satulaa pystympään. Näin aloittelijalle asento on liian makaava. Penkissä ei ole säätöä joten teen sinne pari jatkopalaa joita laitan penkin ja kiinnityskorvakkeen väliin.

Kypärä osuu niskatukeen ja sen joutuu työntämään aivan silmille jotta pystyy nojaamaan. Joko lasken niskatukea alemmas tai etsin nojapyöräkypärän jossa on takaraivolla lovi niskatukea varten. :roll: Kokeilen tuota ensimmäistä vaihtoehtoa ensin. :)

Melko nopeasti ylämäessä selvisi myös että lukkopedaalien suosimiselle nojiksessa on syynsä. Hankin jo lukkopedaalit ja kengät mutta kokeiltuani eilen tuota lyhennettyä stemmiä päätin mennä harjoittelemaan lukkopedaalien käyttöä johonkin syrjäiseen paikkaan ja patjaan kääriytyneenä. :wink:
Performer Highracer 26

Avatar
mhelander
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3765
Liittynyt: 20 Syys 2010, 22:55
Paikkakunta: Oulu

Re: Performer Highracer 26

ViestiKirjoittaja mhelander » 24 Elo 2012, 11:07

Makelau kirjoitti:Pari lenkkiä olen tehnyt ja hankalalta tuntuu. Ohjaustanko tuli liian lähelle kaulaa, joten lyhensin stemmin putkea sen 1,5cm minkä uskalsin. Vaijerinpäiden pidikkeet on hitsattu putkeen kiinni ja pelkäsin että liika lyhennys haittaa vaijereiden toimintaa. Käänsin myös ohjaustangon toisinpäin jotta saan kädet vähän enemmän vatsan päälle ohjatessa. Ohjaus muuttui hyvin kiikkeräksi.


Alku on aina kiikkerää mutta ennen kuin ajoasento sellainen että polkea voi rennossa asennossa niin vaikeeta on...

Makelau kirjoitti:Aloittelijahan minä vasta olen mutta ekalla lenkillä uskalsin hetkittäin päästää toisella kädellä irti sarvesta. Stemmin lyhennyksen jälkeen ei puhettakaan. Jatketaan harjoituksia mutta haisu olisi että ohjaus on paljon kiikkerämpi kuin niissä neljässä muussa nojiksessa mitä ajoin Savenmaan koeajopäivillä. Tuohon ohjauksen kiikkeryyteen ei taida olla mitään helppoa ratkaisua?


On siihen varmasti. Onhan kampien etäisyys sopiva ? Helppo säätää kun pistää kantapäät polkimille ja polkee rennosti takaperin, jalka saa mennä suoraksi (tai melkein suoraksi), polkimille pitää yltää ilman kurkottelua.

Sitten lähtisin rauhassa hakemaan ohjaustankoa sopivaan paikkaan. Ensin niin lähelle reisiä kuin saa, kuitenkin niin ettei edes kovaa polkemalla reidet ota kiinni tankoon/käsiin. Seuraava on makuasia mutta itse tykkään että kyynärpäät tulee hieman kylkiluiden päälle kuin että roikkuvat sivulla. On myös aerodynaamisempi.

Mitä lyhemmäksi stemmin saa, sitä pienemmillä liikkeillä ohjaus sujuu. Mutta vaatii harjoittelua & totuttelua...

Makelau kirjoitti:Seuraavaksi aion nostaa satulaa pystympään. Näin aloittelijalle asento on liian makaava. Penkissä ei ole säätöä joten teen sinne pari jatkopalaa joita laitan penkin ja kiinnityskorvakkeen väliin.


Minun M5 lowracer oli myös tehtaan säädöillä, siis että niitä säätöjä ei ole penkin kaltevuudelle. Opettelin vaan ajamaan suoraan 20 asteen lepoasennossa. Oli aluksi aika hurjaa mutta kyllä se siitä lähtee...

Makelau kirjoitti:Kypärä osuu niskatukeen ja sen joutuu työntämään aivan silmille jotta pystyy nojaamaan. Joko lasken niskatukea alemmas tai etsin nojapyöräkypärän jossa on takaraivolla lovi niskatukea varten. :roll: Kokeilen tuota ensimmäistä vaihtoehtoa ensin. :)


Tuollainen niskatuki ei toimi about minkään kypärän kanssa. Samanlaiselta näyttää melkein kuin millainen MetaPhysic:n mukana tuli. Taitoin mokoman ihan kaarelle taaksepäin jolloin ei enää häiritsevästi ota kypärään. Lopulta tein itse mokomat niskatuet 3mm:n alumiinista kun en tarvitse säätöjä.

Makelau kirjoitti:Melko nopeasti ylämäessä selvisi myös että lukkopedaalien suosimiselle nojiksessa on syynsä. Hankin jo lukkopedaalit ja kengät mutta kokeiltuani eilen tuota lyhennettyä stemmiä päätin mennä harjoittelemaan lukkopedaalien käyttöä johonkin syrjäiseen paikkaan ja patjaan kääriytyneenä. :wink:


Opettele ensin ohjaamista CruzBike-ohjeilla:
  • Rennosti pyörän päälle, roikota molempia jalkoja edessä ja alhaalla, ja kaveri työntää vauhtia. Opettele ohjaamaan niin ettei kaverin tarvi pitää pystyssä
  • Kun alkaa sujua niin napsauta toinen kenkä kiinni polkimeen ja sama jatkuu. Älä polje vielä... työntämällä vaan kunnes homma sujuu hyvin ja opit myös pysähtymään laittamalla irti oleva jalka maahan
  • Lopulta kun myös liikkeelle lähtö yo tavalla onnistuu (työntämällä) niin napsauta toinenkin kenkä kiinni ja ei kun polkemaan
  • Sitten vaan paljon liikkeelle lähtö harjoituksia, kahdeksikkoja parkkipaikalla, loivahkoissa alamäissä ajoa (miten ohjaus käyttäytyy nopeammassa vauhdissa) ja takaisin ylös (hitaammassa vauhdissa).

Näillä vinkeillä tytär ja kolleega oppivat ajamaan highraceria vartissa.
-Mika

Käytössä: omavalmisteet Evo off-roader @ 2015 & Vendetta kopio @ 2012, tehtaalta M5 CrMo Lowracer @ 2010
Myydyt: Proto off-roader omavalmiste @ 2012-2016, MetaPhysic (26"/29er & 700c) @ 2011-2017.

Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 12198
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Performer Highracer 26

ViestiKirjoittaja jviirret » 24 Elo 2012, 11:56

Tuo on raceri. Ei mikään helpoin mahdollinen opettelu pyörä. Nojakulma loiva ja todennäköisesti keulan jättö matkanojakkeja pienempi. Aiheuttaa sen että ei juuri hitaassa vauhdissa keskitä, mutta on taas kovassa vauhdissa helpompi hallita.

Jukka
Riman ali ja suoraa ohi maalin...

Avatar
terppa
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3546
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 16:02
Paikkakunta: Lahden perämetsä

Re: Performer Highracer 26

ViestiKirjoittaja terppa » 24 Elo 2012, 12:11

Harjoitusta vaan :wink: sen vähän minkä tuolla pyörällä ajelin niin ihan ok ohjaus kun vaan saa etäisyydet itselle sopiviksi, mhelanderilta tuli hyviä vinkkejä. Niihin muihin nojakkeihin kun vertaa niin tuossa on kaikista makaavin ajoasento mikä aluksi vaikeuttaa ajamista eli kun teet säätöpalat selkänojan kiinnitykseen, että saat pystymmän istuma-asennon niin ajaminen helpottuu. Jos oikein muistan minkälainen vaijerien kiinnitys oli niin vaijerien kuoret vaihtamalla "täysimittaisiin" stemmiä voisi lyhentää lisää jos käsiä ei saa vielä luontevaan asentoon.

Lukkopolkimet saattaa myös auttaa ajokin vakaana pitämiseen kun jalkoja ei tarvitse jännittää vaan voi pyörittää rennosti, pikkujuttu mutta etenkin herkässä pyörässä tuntuisi vaikuttavan, tai ainakin sellainen mielikuva jäi kun kokeilin eri pyöriä normipolkimilla.
Nojasyklismiä vuodesta 2010

"Nojapyöräily on parasta mitä voi tehdä housut jalassa mutta kinnerillä voi ajaa myös ilman housuja"

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Avatar
Mustasudenkorento
Sisällöntuottaja
Viestit: 1680
Liittynyt: 14 Maalis 2008, 14:50
Paikkakunta: Oulunsalo
Viesti:

Re: Performer Highracer 26

ViestiKirjoittaja Mustasudenkorento » 24 Elo 2012, 12:17

Muistuttaisin tässä vaiheessa että kannattaa tosiaan rauhassa totutella eikä antaa pyörän masentaa heti lähtökuoppiin...

vaati kuitenkin reippaasti ajoa jotta sulautuu yhdeksi pyörän kanssa.

uskoisin että tuon ohjauksenkin saa luonnistumaan ilman suurimpia muutoksia.
kädet pitää malttaa pitää rentona, ja antaa pyörän ikään kuin ohjata.
jos käsiä jännittää pyörä ei pääse itse tekemään niitä "luonnollisia korjausliikkeita.

joku iso parkki paikka ja sinne kikkailemaan ja ihmettelemään.
Vastatuuli vihaa meitä... tahtoo alemmas....
http://kotisivu.suomi.net/mustasudenkorento/

Avatar
terppa
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3546
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 16:02
Paikkakunta: Lahden perämetsä

Re: Performer Highracer 26

ViestiKirjoittaja terppa » 24 Elo 2012, 12:32

Mustasudenkorento kirjoitti:

joku iso parkki paikka ja sinne kikkailemaan ja ihmettelemään.


Juu, itse kun aloitin nojailun niin kävin parina ekana päivänä ajamassa ympyrää ja kaheksikkoa autiolla parkkipaikalla ja siitä varmaan oli apua, että ajo tuntui alussa suht helpolta, toki pyöräkin oli helpommin opeteltava malli.
Nojasyklismiä vuodesta 2010

"Nojapyöräily on parasta mitä voi tehdä housut jalassa mutta kinnerillä voi ajaa myös ilman housuja"

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Jarcco
Sisällöntuottaja
Viestit: 1804
Liittynyt: 05 Syys 2006, 17:06
Paikkakunta: Hamina
Viesti:

Re: Performer Highracer 26

ViestiKirjoittaja Jarcco » 24 Elo 2012, 12:41

Ohjauskeskusteluun vielä lisäyksenä: Aerobar- tyyppinen on helpompi aloittelijalle koska ote on leveämpi ja heiluriliike pienempi. Tässä sellainen on laitettu Perfomeriin: http://www.bentrideronline.com/messageboard/showthread.php?t=47675
Tietysti ensin kannattaa yrittää löytää parhaat säädöt nykyiseen tankoon. Omassa pyörässä on aerobar ja olen siihen tykästynyt (tainnut aiemminkin sitä hehkuttaa).

Kyytsis
Sisällöntuottajakokelas
Viestit: 298
Liittynyt: 11 Elo 2010, 20:56

Re: Performer Highracer 26

ViestiKirjoittaja Kyytsis » 24 Elo 2012, 18:58

Sähän voit myydä ton pyörän mulle kun siinä on selväsi jotain vikaa :)

Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 12198
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Performer Highracer 26

ViestiKirjoittaja jviirret » 24 Elo 2012, 19:15

Jarcco kirjoitti:Tietysti ensin kannattaa yrittää löytää parhaat säädöt nykyiseen tankoon. Omassa pyörässä on aerobar ja olen siihen tykästynyt (tainnut aiemminkin sitä hehkuttaa).


Yhdyn mielipiteeseen, väittävät(uskon myös näin) tätä "hampsteri tankoa" nopeammaksi joten siksi kai yleisempi näissä racer-lisänimellä myytävissä pyörissä.

Jukka
Riman ali ja suoraa ohi maalin...

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 6463
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 17:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Performer Highracer 26

ViestiKirjoittaja Pastori » 24 Elo 2012, 20:26

Testasin Nokialla ajellessa huvikseni erilaisia asentoja käsillä.

Perusasentoja oli kaksi:
- kädet massun päällä
- kädet perseen alla olevalla tangolla.

Molempien ilmanvastus tuntui todella pieneltä kun testasin:
- käsiä niskan takana, jolloin käsivarret ottivat vastaan
- virtuaalista teräsmiesasentoa = aerobar, joka ei ollut ihan niin hurjan tuntuinen kuin kädet niskan takana
- hamsterityyppistä asentoa

Pythonin perusasennot voittivat nämä muut mennen tullen. Kädet edessä ja hamsteriasennolla ei kovin hurjaa eroa ollut, ehkä kuitenkin sitä hamsteria suosisin jos tavoittelisin jotain muuta tulosta kuin ystäväni Zenin kohtaamista.

Makelau
Viestit: 53
Liittynyt: 09 Huhti 2012, 07:38
Paikkakunta: Lahti

Re: Performer Highracer 26

ViestiKirjoittaja Makelau » 24 Elo 2012, 21:35

Laitoin penkin taaemman kiinnikkeen alle vain 10mm korotuspalan kun enempää ei mahtunut. Penkin etureuna olisi alkanut ottaa muuten kiinni runkoputkeen. Laskin niskatukea reilusti alemmas ja säädin ohjaustangon niin alas kuin sitä pystyy vielä turvallisesti käyttämään ja...--tadaa-- pyörä kulki kuin hirvi! ...ainakin sen neljä kilometriä minkä kunto riitti :mrgreen: mutta tuohan taas on aivan eri ongelma. Kiikkeryys oli tipotiessään. Polkimet tuntuvat olevan oikealla etäisyydellä ja selkä istuu penkkiin jämäkästi. Hienoa. Eilen vielä arvoin olisivatko polkimet liian kaukana mutta olisiko tuon penkin nosto tuonut sen puuttuvan sentin polkimiin.

Nyt en laittanut kypärää päähäni ja jäin miettimään johtuiko vakaampi fiilis siitä että pystyin nojaamaan huoletta niskatukeen. Tarttee huomenna koittaa vielä kypärän kanssa. Pystyssä pysyminen ja suunniteltuun suuntaan eteneminen vaativat vielä niin paljon huomiota ettei osaa jäsentää kaikkea. Joka tapauksessa nojakilla ajelu vaikuttaa olevan todella paljon kiinni niistä oikeista säädöistä ja harjaantumisesta. (Kuten täällä ovat kaikki sanoneetkin)
Viimeksi muokannut Makelau, 24 Elo 2012, 21:51. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Performer Highracer 26

Makelau
Viestit: 53
Liittynyt: 09 Huhti 2012, 07:38
Paikkakunta: Lahti

Re: Performer Highracer 26

ViestiKirjoittaja Makelau » 24 Elo 2012, 21:45

Kyytsis kirjoitti:Sähän voit myydä ton pyörän mulle kun siinä on selväsi jotain vikaa :)


Tunnustan että eilisen jälkeen mietin jotta "Oh dog, what have I done!" mutta en enää tänään. :) Sortsi, ei kauppoja ainakaan toistaiseksi.
Performer Highracer 26

Avatar
MikaL
Sisällöntuottajakokelas
Viestit: 431
Liittynyt: 18 Helmi 2012, 13:44

Re: Performer Highracer 26

ViestiKirjoittaja MikaL » 24 Elo 2012, 21:47

Minulla ainakin niskatuki häiritsi alkuun todella paljon silloin, kun se osui kypärään. Pää alkoi keikkumaan ja sen jälkeen varmaan kädet ja edelleen koko pyörä. Muutama sata kilometriä kun saa ajoa alle niin alkaa löytyä rutiini ajamiseen.
MetaPhrastic 2012

Avatar
irakas
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3805
Liittynyt: 26 Touko 2008, 17:19
Paikkakunta: Vaajakoski

Re: Performer Highracer 26

ViestiKirjoittaja irakas » 25 Elo 2012, 07:39

Jos kypärä ottaa kiinni niskatukeen, voi tehdä radikaalin tempun leikkaamalla Stanley-veitsellä kypärän takaosasta riittävän ison palan styroksia pois niinkuin tässä olen tehnyt:

Kuva

Ei ehkä ole mahdollista kaikissa kypärissä. :roll:

Sakari
Sakari
You were born an original.
Don´t die a copy!
John Mason

http://www.flickr.com/photos/saholm/ ja http://www.flickr.com/photos/15504224@N07/
SH1, SH2, SH3, SH5, SH6, SH15, SH18, SH21, SH26, SH30, SH32 ja SH33

Makelau
Viestit: 53
Liittynyt: 09 Huhti 2012, 07:38
Paikkakunta: Lahti

Re: Performer Highracer 26

ViestiKirjoittaja Makelau » 25 Elo 2012, 15:31

Laskin niskatuen kaikkein alimpaan asentoonsa ja taivuttelin sitä hiukan. Nyt se ei osu lainkaan kypärään ja tukee silti päätä. Case closed. Käänsin vähän ohjaustankoa alaviistoon kun tuntuu tulevan kyynärvarret kipeiksi paniikinomaisesta puristamisesta. Tuo on vähän ikävää mutta ehkä se rentous vielä löytyy tuohonkin.

Virittelin myös tarakan kiinni ja sovittelin noita ammattipyöräilijöidenkin suosimia Lidlin huippulaukkuja paikalleen. Olisi pitänyt ostaa noita kaksi silloin kun niitä sai.

Kuva

OT: Kaivelin tarakkaa asennellessani miljoonalaatikoita ja löysin kaksi juurikin nojikseen sopivaa aluslevyä. Materiaali alumiinia ja toisen puolen ulkonurkassa R1-pyöristys. Tein nuo itse joskus vuonna -91 töissä. Ne sorvattiin ensin kärkisorvilla ja reunapyöristys tehtiin nc-jyrsimellä säteellisellä terällä. (Älkää kysykö miksi näin, en muista) Tilausmäärä oli juhlavat 5-10kpl joten tulihan siinä alumiinille hintaa. Laitoin ne pari ylimääräistä prikkaa taskuuni. Enpä silloin reilut parikymmentä vuotta sitten arvannut miten tarpeeseen ne aikanaan tulevat. :)

Kuva
Performer Highracer 26


Palaa sivulle “Päiväkirjat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija