Flevolla nojalleen

Haluatko jakaa Sinun omia kokemuksiasi/näkymyksiäsi nojapyöräilystä?
hjv1527
Viestit: 74
Liittynyt: 23 Joulu 2016, 14:22

Flevolla nojalleen

ViestiKirjoittaja hjv1527 » 20 Touko 2018, 00:44

Hei!

*Lisään tähän alkuun edellisen omistajan kuvat, joiden perusteella alettiin kauppoja hieroa.

Flevo2.JPG
Trike
Flevo2.JPG (179.94 KiB) Katsottu 1886 kertaa


Flevo_800x600-600x450.jpg
Bike
Flevo_800x600-600x450.jpg (70.2 KiB) Katsottu 1886 kertaa


Nyt voitanee nojailu julistaa alkaneeksi täälläkin. Ensimmäiset kilometrit nojapyörällä on koettu.

Olen lueskellut foorumia jo parin vuoden ajan. En muista mitä kautta "eksyin" foorumille, mutta välittömästi taisin jäädä koukkuun. -Ainakin on tullut lueskeltua suunnilleen kaikki mitä sen jälkeen tänne on kirjoiteltu. Ajatus oman nojakin hankkimisesta alkoi heti itää.

Koska minulla ei ole yhtään nojailukokemusta ajattelin, että olisi ehkä hyvä jonkinlainen testi saada aikaiseksi. Olinkin yhteydessä täällä päin vaikuttavaan nimimerkki Nojailijaan. Hän lupasi järjestää koeajon, mutta sillä hetkellä oli vielä jäätä ja liukasta, joten jäimme odottelemaan parempia kelejä. -Myöhemmin tulivat muut kiireet ja tapaaminen jäi.

Rakenteluketjuja lueskelemalla alkoi oman rakentaminen näyttää houkuttelevalta vaihtoehdolta. -Vaikutti siihen ajatukseen myös kaupallisten vaihtoehtojen hinnatkin. Koska kuitenkin lapsiperhe-elämä ja samanaikainen autotallin rakentaminen vaikuttavat ajankäyttöön radikaalisti haeskelin myös muita vaihtoehtoja. Olin yhteydessä ukrainanpenkkejä valmistaneeseen Aleksiin, hän mainosti tekevänsä myös runkokittejä. Yhteydenotto sujui tosin huonolla menestyksellä. Vasta "virallisen dealerin" PW:n avustuksella saimme sovituksi rungon toimituksen. Toimitusajankohtaan tuli muutamia siirtoja ja loppujen lopuksi Aleksi ilmoitti valitellen, ettei pystykään valmistamaan ja toimittamaan runkoa.

Seuraavaksi hankin foorumilta ukrainanpenkin itselleni. Yhtä luovuttajapyörääkin kerkesin jo rälläköidä osiin. Ajatus oli kasata sen penkin alle mbb nojapyöräilyyn tutustumista varten. Tutustumista varten sen vuoksi, että tällä olemattomalla kokemuksella on mahdotonta tietää mitä oikeasti haluaa tai tarvitsee.

Kun osto- ja myyntipalstalle tuli Henkan ilmoitus Flevosta sekä trike että bike -perällä, olin jo sen verran paljon foorum-oppinut, että tiesin teoriassa mitä on tarjolla. Ilmoittauduin jonoon halukkaaksi ostajaksi ja niinhän siinä kävi, että loma- ja työmatkakuvioiden ym. tekijöiden sopivasti loksahdeltua kohdilleen tapasimme Henkan kanssa työpaikkani pihalla ja Flevo siirtyi auton perästä toiseen. Pieni demonstraatio oli ko. tapahtumien välillä myyjän puolelta, mutta ostaja ei uskaltautunut kolhimaan työkavereiden autoja koeajon merkeissä.

Vasta kotona otin ensimmäiset polkaisut pyörällä. Niitä taisi olla kaikkiaan kaksi. :) Kahdesta polkaisujen määrä alkoi pikkuhiljaa lisääntyä, mutta hikistä hommaa harjoittelu oli. 15 minuutin jälkeen olin jo aivan poikki. Jaloilla ohjaaminen samanaikaisesti polkemalla tuntui sujuvan hetkittäin, mutta välillä iski jäykkyys. Hetken levähdyksen jälkeen pohdiskelin, että jostakin syystä kädet osallistuivat liikaa toimintaan, vaikka kuulemma Flevoa pitäisi voida ohjata ilman käsiä. Siirsin etuhaarukassa kiinni olleen tangon takarungossa oleviin kiinnikkeisiin ja jalkatyöskentely alkoi sujua paljon paremmin. Huomasin tarvitsevani käsiä siihen, että pidin itseäni penkissä paikallaan. Rungon ja penkin "kiemurtelu" eivät tuntuneet vielä luontevilta selän alla. Flevon kääntämiseen riitti pienen harjoittelun jälkeen jo kadun leveys. Vaihde sai olla keveimmällä koko ajan ja vauhti tuntui silti riittävältä. -Niin, Flevo on siis trikeperällä tällä hetkellä.

Toisena iltana uskaltauduin jo omalta kadulta vähän kauemmaksi. Muutaman kilometrin lenkin aikana jouduin useamman kerran ottamaan vauhdin pois, kun aivot ja selkäydin alkoivat taistella siitä mitä jalkojen kanssa pitäisi tehdä. Varmuus ja luotto rakentuivat kuitenkin pikkuhiljaa joka polkaisulla.

Tänään, kolmantena iltana, kävin kiertämässä 7 km lenkin lähialueella. Vaihde oli jo alussa asetettu kolmanneksi keveimmälle välitykselle, vauhdissa vaihtaminen tuntui vielä liian vaativalta. :) Ajo hiljaisilla pyöräteillä sujui kohtuullisen kivuttomasti. Pientä kiemurtelua välillä ja risteyskohtien sekä routavaurioiden kohdalla selvästi havaittavaa jänitystason nousua. Keskinopeus oli 15 km/h. Pari "brainlockia" tuli matkalla. Toinen loivassa alamäessä vauhdin kasvaessa ja toinen kohtuullisen jyrkässä vasemmalle kaartavassa ahdasta alikäytävää lähestyvässä kohdassa. Jälkimmäinen oli selvästi puhdasta pelkoa, kun jo etukäteen hirvitti ajatus ko. kohdasta. Molemmista selvittiin jarrutuksella.

Sen verran ehti jo ajoasentoakin tarkkailla, että tuli ajatus kokeilla siirtää keskiötä hieman lähemmäksi. Olen lukenut kyllä nojapyörän "kuopaisusta", mutta tuntuu, että nyt joutuu kuopaisemaan ja ojentamaan nilkkaa ihan jo sen vuoksi, että yltää tai että jalka ei tipu polkimelta. Polvikin käy ihan suorana. Lukkopolkimet voisivat auttaa, mutta vielä ei ole niiden aika.

Tästä jatkuu opettelu.
Viimeksi muokannut hjv1527, 29 Marras 2018, 23:17. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
-Harri-
Flevotrikestä Flevobikeen

Avatar
PW
KOM
Viestit: 16536
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Flevolla nojalleen

ViestiKirjoittaja PW » 20 Touko 2018, 08:28

Onnee vaan uudelle nojailijalle! Perusteelliset teoriaopiskelut ensin ja mbb alle :D siitä se lähtee.
Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

Skyliner68
Viestit: 91
Liittynyt: 29 Heinä 2016, 15:10
Paikkakunta: Joutsa

Re: Flevolla nojalleen

ViestiKirjoittaja Skyliner68 » 20 Touko 2018, 08:36

Onnea uudelle Flevoilijalle :D .Sitkeys palkitaan kuulostaa niin samalaiselta kuin oma harjoitteluni :D .
Flevotrikellä kun lenkille lähtee niin jalkoja ei tartte polkimilta alas laskea.Itselläni nyt noin rapiat päälle tuhat kilsaa flevoilua mittarissa.Täytyy nyt myöntää :D pikku tauko nyt tälle kesälle tulossa flevolla ajoon kun alla Challenge hurricane.Tuskin tuo Flevolla ajon taito mihinkään häviää jos sen kerran on oppinut.

Mika

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 4382
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 10:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Flevolla nojalleen

ViestiKirjoittaja Vilijami » 20 Touko 2018, 14:10

Onnea ja kärsivällisyyttä uudelle flevoilijalle. Alle 1000km ei kannata tehdä hirveästi säätöjä. Koko ajan siinä tuntuu olevan säätötarvetta, mutta vasta sitten oikeasti tietää, kun ajaminen sujuu suunnilleen ajattelematta.

hjv1527
Viestit: 74
Liittynyt: 23 Joulu 2016, 14:22

Re: Flevolla nojalleen

ViestiKirjoittaja hjv1527 » 31 Touko 2018, 19:48

Jokunen kilometri kertynyt Flevon (asentamattomaan) mittariin. Vielä ollaan n. 10%:ssa siitä esitetystä 1000 km rajasta. Varoituksista huolimatta olen "hieman" säätänyt. :)

Ķeskiötä siirsin muutaman sentin taaksepäin. Sen jälkeen ei ole enää tuntunut, että jalat tippuu jokaisella polkaisulla polkimelta.

Takarungossa olevan ohjaustangon koko olemus paljastui pikkuhiljaa tuntuman lisäntyessä. Koska se on kahdessa renkaassa olevassa osassa kiinni, siitä pystyy kampeamaan koko muuta pyörää, ts. pitämään pyörän pystyssä. Koska tavoite olisi päästä siirtymään kaksirenkaiseen versioon päätin alkaa harjoittelun siitä luopumiseen.

Ensin kurvailin tiukasti penkin reunasta kiinni pitäen kahdeksikkoja ja muita kiemuroita kääntöpaikalla tien päässä pelkästään jaloilla ohjaten. Liikkeelle lähdössä jouduin kahvoista vielä avustamaan. Sitten siirsin ohjauksen eturunkoon. Liikkeelle lähtö meni vähän hankalammaksi, mutta nyt ei enää voi "uida käsipohjaa", vaan kaikki oppiminen on pinnalla pysymistä. :D

Paria erimallista ohjaustankoakin olen jo ehtinyt kokeilla luontevan asennon löytämiseksi.

Matka jatkuu. :D
-Harri-
Flevotrikestä Flevobikeen

hjv1527
Viestit: 74
Liittynyt: 23 Joulu 2016, 14:22

Re: Flevolla nojalleen

ViestiKirjoittaja hjv1527 » 14 Kesä 2018, 15:13

Nyt on jo jonkin aikaa ajeltu kaksipyöräisenä versiona. Ensimmäinen lenkki hirvitti kovasti, mutta sen verran olin jo oppinut ajamaan uudessa asennossa, että pystyssä selvisin. Edelleen jokainen reissu tuo varmuutta ja rentoutta hivenen lisää. Pari kertaa olen uskaltautunut Turun tuomiokirkon ja Aurajokirannan maastoonkin töihin mennessäni. Liikennevalot suojatien edessä ylämäkeen on kyllä paha paikka lähteä liikkeelle. -Varsinkin useiden silmäparien seuratessa. :lol: Kaskenmäen jätin vielä suosiolla väliin ja kiersin hieman pidemmän, mutta loivanousuisemman reitin kautta.

Ohjaustangoksi näyttäisi asettuneen Bilteman Sport -tanko. Siihen asensin kiertovaihtajan vaihteille ja soittokellon etujarrukahvan lisäksi.

Istuinosaa on pitänyt myös säätää (edelleen vastoin kokeneempien ohjeita). :wink: Kääräisin istuinpehmusteen E-baysta hankituun skootteri-ventisitin sisälle ja siitä tuli erittäin hyvän näköinen, mutta aivan liian paksu. Tällä hetkellä mennään mallilla, jossa "retkipatjapehmuste" on pois kokonaan ja ventisit venytetty penkin päälle.
-Harri-
Flevotrikestä Flevobikeen

hjv1527
Viestit: 74
Liittynyt: 23 Joulu 2016, 14:22

Re: Flevolla nojalleen

ViestiKirjoittaja hjv1527 » 14 Kesä 2018, 15:34

Tällä mallilla harjoittelu sujui, kun sai pitää tukevasti kiinni "takarenkaista".
Pienempi_3.jpg
Pienempi_3.jpg (146.64 KiB) Katsottu 3515 kertaaVentisit käärittynä pehmusteen ympärille, kaksipyöräisenä.
Pienempi_2.jpg
Pienempi_2.jpg (101.2 KiB) Katsottu 3515 kertaa
-Harri-
Flevotrikestä Flevobikeen

Avatar
PW
KOM
Viestit: 16536
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Flevolla nojalleen

ViestiKirjoittaja PW » 14 Kesä 2018, 15:46

Onko kakspyöräsen takakiekko isompi ku etu, vai kuvako vääristää?
Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

hjv1527
Viestit: 74
Liittynyt: 23 Joulu 2016, 14:22

Re: Flevolla nojalleen

ViestiKirjoittaja hjv1527 » 14 Kesä 2018, 19:31

Ei vääristä kuva. Takana on 24" ( 37-507) ja edessä 20" (40-406) kiekot.
-Harri-
Flevotrikestä Flevobikeen

Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 12167
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Flevolla nojalleen

ViestiKirjoittaja jviirret » 14 Kesä 2018, 20:09

Jalustimiakin oikein kaksin kappalein :lol: Toinen arvatenkin estämässä keulan kaatumisen.

Sitä ei saisi pysymään pystyssä niinku Pythoneita

Kuva

Ilman ainoatakaan seisontatukea, poljin maata vasten.

Jukka
Riman ali ja suoraa ohi maalin...

hjv1527
Viestit: 74
Liittynyt: 23 Joulu 2016, 14:22

Re: Flevolla nojalleen

ViestiKirjoittaja hjv1527 » 15 Kesä 2018, 09:31

Joutuisi varmaan menemään päinvastaiseen suuntaan kuin yleinen käsitys kampipituudesta ohjaa. :)

Yhdelläkin saattaisi pärjätä, jos se olisi lähempänä painopistettä.
-Harri-
Flevotrikestä Flevobikeen

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 4382
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 10:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Flevolla nojalleen

ViestiKirjoittaja Vilijami » 15 Kesä 2018, 10:02

Sais flevon polkimen varaan parkkiin, mutta se edellyttää ohjauskumin poistoa.

hjv1527
Viestit: 74
Liittynyt: 23 Joulu 2016, 14:22

Re: Flevolla nojalleen

ViestiKirjoittaja hjv1527 » 23 Kesä 2018, 14:23

Keskiviikkona kävin tekemässä urheilusuoritteen flevolla, ainakin itselleni luokittelen sen sellaiseksi. Muutaman pystypyöräkaverin kanssa kierreltiin varsinais-suomalaista maaseutua 73,5 km. Ajoaikaa kertyi 3h 14 min ja kokonaisuudessaan, muutama lyhyt tauko ja yksi pidempi huoltoasemakahvi mukaan laskettuna n. tunnin kauemmin.

Reitti oli aika mäkinen minun kokemukselleni. Ylämäissä oli opettelua, mutta tulipa sitä oppiakin. :) Alamäkiajossa pääsi vauhdin makuun vaikka pieni hirvitys olikin pinnassa vauhdin kasvaessa.

Jälkimmäisellä puolikkaalla oli pitkähkö pätkä 110 tietä. Vaikka liikenne ei ollut kovin vilkasta, tuntui piennar vähän ahtaalta. Sille osalle sattui paljon mäkiä. Muutamassa ylämäessä meinasi jo usko loppua. Etureidet polvien yläpuolelta olivat se heikoin lenkki. Sivuvastainen navakka tuuli toi oman mausteensa. Tällä pätkällä en uskaltanut enää ottaa alamäistä kaikkea hyötyä irti. Jouduin jarruttelemaan. Väsyneet jalat eivät toimineet kovin rentoina ohjauksessa. Sivutuulen puuskat,  urat asfaltissa ja kypäräpeilistä näkyvä takaa tuleva rekka vaikuttivat myös jarrutustarpeisiin. :D

Viimeiset 15 km tuntuivat erityisen raskailta. Väsymyksen lisäksi siihen taisi vaikuttaa myös rahisemaan alkanut takalaakeri. Sen huomasin vasta perillä.

Screenshot_20180623-135201.png
-Harri-
Flevotrikestä Flevobikeen

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 11440
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Flevolla nojalleen

ViestiKirjoittaja jori » 23 Kesä 2018, 14:44

Onneksi olkoon, olet nyt täysiverinen retkinojapyöräilijä. Siitä se lähtee, eikä paluuta ole. :)

Kuvista päätellen sinulla ei ole lukkopolkimia ja -kenkiä. Kannattaa hankkia. Ojentajien väsyminen johtuu siitä, että joudut polkiessasi hieman pitämään jalkojasi polkimilla ja korostamaan ylös ja eteen työntäviä voimia, jotka nojapyörässä ovat polven ojentajien hommaa. Kun käytät lukkopolkimia, polkemiseen tulee, kuin toinen polkija lisää, kun voit polkea myös alas ja taakse, vetää jalkoja kantapään suuntaan, kuopia kuin sonni.

Tuo ei ole pelkästään kevyemmän etenemisen kannalta hyvä, vaan säästää myös polvikivuilta.
Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

hjv1527
Viestit: 74
Liittynyt: 23 Joulu 2016, 14:22

Re: Flevolla nojalleen

ViestiKirjoittaja hjv1527 » 23 Kesä 2018, 15:03

Kiitos. Siltä näyttää, paluuta ei ole. :D

On minulla lukkopolkimet, mutta en ole vielä uskaltanut laittaa kiinni. :) Jonkin verran auttaa jo se, että nykyinen poljin asettuu maasto/spd -kengän pohjan kuvioihin aika tukevasti.
-Harri-
Flevotrikestä Flevobikeen


Palaa sivulle “Päiväkirjat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija