Ketjut ja voitelu

Onko mielessäsi nojapyöriin tai nojapyöräilyyn liittyvä kysymys? Haluatko kertoa kokemuksistasi? Kirjoita tänne ja saat varmasti vastauksia.
Puusilmä
Treenaileva sisällöntuottaja
Viestit: 627
Liittynyt: 12 Elo 2008, 07:34

Re: Ketjut ja voitelu

ViestiKirjoittaja Puusilmä » 06 Marras 2019, 17:41

Totta, tuo 200 km oli kylllä liiottelua ja tarkoitti ehkä enemmänkin sitä, että jos on märkää ja välillä vähän sataa. Jos sataa jatkuvasti, niin pystypyörällä ehkä ajelee 100 km.

Mutta tuosta vesipesusta en ole huomannut haittaa, kunhan vain antaa ketjun kuivua ja vahaa sen samantien uudestaan. Välillä liian pitkällä vahausvälillä ketjuun tulee jonkin verran pintaruostetta, mutta se irtoo saman tien vahauksen aikana. Ja vahatessa on tärkeä jättää vahaa myös kaikille ulkopinnoille, eli ei saa pyyhkiä ketjua liian puhtaaksi vahaamisen yhteydessä. Ja jos taas jättää kaiken valuneen vahan ketjuun, niin se estää uuden vahan pääsyn kuluville pinnoille jatkossa, joten sekään ei ole hyvä.

Käytännössä vahaus on ollut helppoa. Alue kerrallaan olen kaatanut Clean Rideä ketjun päälle ja pitänyt alla rättiä, jolla kevyesti pyyhkäistään ylimäärinen vaha pois maahan valuamasta. Sitten ketjun siirto ja seuraava alue. Kun koko ketju on käyty läpi niin ketjun pyörittelyä rätillä pyyhkien, vaha pääsee voitelupinnoille ja ketjun päällekin jää sopiva ohut vahakerros ruostumista estämään. Ja ylenmääräinen vahaneste tarttuu rättiin.

Tämä Rexin vaha tiputellaan ketjulenkki kerrallaan ja sitten homma pitäisi olla valmista. Jää nähtäväksi miten onnistuu ja luulisin, että pitää kuitenkin vähän pyyhkiä, jolloin koko ketju tulee suojattua.

Yksi erityinen lisähyöyty vahasta tulee läskille siitä, että pakkaan ei tartu lunta vastasataneessa nuoskalumessa ajaessa. Pakkaa ei myöskään tarvitse koskaan pestä, se pysyy vahan ansiosta ruosteettomana ja puhtaana.

/Ensilevitys onnistui hyvin. Outo ilmiö oli, että vaikka Rexiä lisätään mikroskooppinen määärä, ja vaikka ketjua pyöritetään hyvin hitaasti Rexin lisäämisen jälkeen ja vaikka Rex vaikuttaa tahmealta aluksi - niin siitä huolimatta ketjun alla olevaan sanomalehteen tuli vähitellen mikroskooppisia roiskejälkiä. Roiskejälkiä levisi jopa sivusuunnassa ja renkaalle sekä vanteelle asti. Täysin käsittämätön ilmiö! :shock: Täysin liuotelitkuista Clean Ridea onnistuin levittämääni ilman minkäänlaisia roiskeita.
Pyyhkiessä syntyi vaikutelma, että tököttiä levisi myös ketjun pintaosiin, toivottavasti näin kävi myös oikeasti.

// Oli pakko levittää vielä toinen satsi, nyt laitoin vähän enemmän ja sain aikaan säikeet ketjun irrotessa rissalta sekä eturattaalta. Roiskeet, jotka lentävät/tippuvat ketjusta muistuttavat teflonia sisältäviä ohuita öljyjä. Hämmentävää on, että vaikka kyse on parafiinituotteesta se vaikuttaa öljlyltä. Eikä siinä pitäisi olla liuottimia, joten sen ei pitäisi kuivua. Clean Ride kun aina kuivui siten, että ketju oli täysin kuiva. Nyt on pelko perseessä, että työfarkkujen puntit saattavat mustua. Pyyhin ylimääräistä tavaraa pois, mutta aine on jotenkin ihmeellistä, että sitä ei ole juurikaan ylimääräistä, mutta silti ketju ja rattaat vaikuttaavat märiltä. Suap nähä! :? Pakkasta on vajaat kymmenen, taitaa olla pakko lähteä pienelle iltakierrokselle. Nostan ensin fillarin kuistille "jäätymään".

Noh, ketuöljystähän tuo valmistaja puhuukin, vaikka toisaalta sanovat tuotetta parafiinipohjaiseksi.
http://www.rex.fi/fi/bike/rex-domestique-ketjuöljy

Puusilmä
Treenaileva sisällöntuottaja
Viestit: 627
Liittynyt: 12 Elo 2008, 07:34

Re: Ketjut ja voitelu

ViestiKirjoittaja Puusilmä » 06 Marras 2019, 21:32

Kuva

Jos tuo pitää paikkansa, ei tarvitse loppuvuonna enää voidellakaan. Ajan viitenä päivänä viikossa työmatka-ajoa yhteenä 30 km ja sitten ehkä 20 km ylimääräistä. Eli kilometrejä ei juuri tule - mikä tietty jossain määrin kuuluu myös läskipyöräilyn luonteeseen.

Puusilmä
Treenaileva sisällöntuottaja
Viestit: 627
Liittynyt: 12 Elo 2008, 07:34

Re: Ketjut ja voitelu

ViestiKirjoittaja Puusilmä » 06 Marras 2019, 22:41

NO HUHHUH!

Varmaan unta näen, mutta kylläpä tuntui hyvältä ketjulinja. Eihän sitä 5 tuuman kokoisilla ja 0,6 bar paineilla varustetuilla nastarekailla nyt mitään kovin herkkiä arviota voi tehdä. Mutta äärimmäisen tiukoissa ylämäissä tuntui kuin pollkimet olisi kytketty suoraan taka-akseliin. Ei minkäänlaista viivettä, vastusta, rohinaa, rihinää, vääntämistä. Kaikki voima vain meni suoraan renkaalle. Vaihteetkin hiipivät päälle kuin sukkasillaan.

Mutta varmaan unta näin... :oops:

Avatar
mhelander
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3755
Liittynyt: 20 Syys 2010, 22:55
Paikkakunta: Oulu

Re: Ketjut ja voitelu

ViestiKirjoittaja mhelander » 07 Marras 2019, 09:38

Toivottavasti en ole ilon pilaaja, tai sitten on mennyt ohi että Rex -öljy on jotenkin parantunut.

Itse olen yhtenä talvena ajanut tuolla, sittemmin käytän ainetta etäohjauksen nivelten voiteluun ja muuallekin mihin pitää saada purkamatta öljy tunkeutumaan.

Nimittäin tämä ei ollut omassa testissä mitenkään puhdas voitelutapa verrattuna SquirtLube -ketjuvahaan. Ei se myöskään muistaakseni pelannut kunnolla kun pakkasta oli -30 paikkeilla, tuolloin vahat mukaanlukien Squirt talvilaatu on pois pelistä ja joudun siirtymään siihen Wet-ketjuöljyyn.

Eniten Rex:n käytössä nyppi pieni pullo jota joutuu puristamaan melkoisilla sormivoimilla, kun voimistelee minimaalista tippaa jokaiseen ketjun lenkkiin... ja mullahan ketjuja on 2.5 kappaletta maasturissa. Samat havainnot eli aine tavallaan "hyytyy" ja jos laittaa enemmän/liikaa niin ketjurattaiden ja ketjun väliin tulee seittejä.

Tosiaan tuota etäohjauksen niveltä olen Rex:llä voidellut. Homma toimii niin että kun ketjuun laitan Squirttia, ensin pyyhin ketjun ja nuo nivelet puhtaaksi liasta, tippa Rex:ä molempiin niveliin päälle ja vähän ohjauksen kääntelyä että lähtee menemään sisään. Sitten ketjun voitelu, teen senkin laiskan mallilla eli pyöritän takaperin kampia ja puristan pienellä Squirt-pullolla keskelle ketjua linkeille. Lopuksi niveliin tippa ja sormella pyöräytän nivelen pallon ympäri jolloin Squirt muodostaa joksikin aikaa suojaavan kalvon voitelulle.

Näillä tempuilla on tuolla pyörällä kohta ajettu 30 tuhatta kilsaa, ja alkuperäiset nivelet on edelleen käytössä, vain toisessa on vähän kulumisen aiheuttamaa klappia. Protossa meni 20 tonniin kaksi settiä niveliä... joka laittoi silloin miettimään tätä voitelu- ja puhdistusasiaa.
-Mika

Käytössä: omavalmisteet Evo off-roader @ 2015 & Vendetta kopio @ 2012, tehtaalta M5 CrMo Lowracer @ 2010
Myydyt: Proto off-roader omavalmiste @ 2012-2016, MetaPhysic (26"/29er & 700c) @ 2011-2017.

Puusilmä
Treenaileva sisällöntuottaja
Viestit: 627
Liittynyt: 12 Elo 2008, 07:34

Re: Ketjut ja voitelu

ViestiKirjoittaja Puusilmä » 07 Marras 2019, 16:05

Joo, luin tuon pullokokemuksen. Se on varmaan korjattu, helppo oli puristaa, ohutta pehmeää muovia.

Seuraavaksi, jos tarvetta, täytyy sitten testata tuo Squirt Lube. Kunhan käytän ensin nämä kaksi pulloa Rexiä loppuun - tai jos tulee jotain ikävyyksiä, niin jo aiemmin.


Palaa sivulle “Yleistä nojapyöräilystä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa