Nanoselluloosa runkomateriaalina

Onko mielessäsi nojapyöriin tai nojapyöräilyyn liittyvä kysymys? Haluatko kertoa kokemuksistasi? Kirjoita tänne ja saat varmasti vastauksia.
Avatar
PW
KOM
Viestit: 15357
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Nanoselluloosa runkomateriaalina

ViestiKirjoittaja PW » 09 Tammi 2018, 10:37

Aamutelkussa hehkutettiin nanoselluloosaa tulevaisuuden materiaalina ja siitä oli tehty myös polkupyöränrunko (runkoputket ja takahaarukka) - kevyt ja kestävä, biohajoavuus myös mainittu (tärkein polkupyörän valinta kriteerikö = voi heittää kompostiin?:lol: )
Jäin miettimään, millä tuo kovetetaan? Vai tarviiko se erillistä "epoksia"? Jos lopputuote on biohajoava, kai se "epoksikin" pitäs olla?
Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

Avatar
kemppes
Viestit: 161
Liittynyt: 15 Elo 2016, 09:57

Re: Nanoselluloosa runkomateriaalina

ViestiKirjoittaja kemppes » 09 Tammi 2018, 16:37

Puhtaasta nanoselluloosasta voidaan valmistaa kiinteitä kappaleita mutta se on teknisesti hyvin haastavaa niin että kappaleet säilyttävät muotonsa. Yleensähän raaka-aineena käytettävässä nanoselluloosasuspensiossa on yli 95% vettä. epätasainen kuivuminen vääntää kappaleet. Lisäksi kiinteä kappale on saatava eristettyä pysyvästi vedestä, muuten se turpoaa ja heikkenee.
Kuivattaessa nanokokoiset selluloosakiteet aggregoituvat johtuen kiteiden välisistä voimakkaista vetysidoksista ja van der Waalsin voimista etc., mutta kappaleet eivät ole hirveän lujia, mitatut jännitykset on luokkaa 80 MPa. Yksittäisten nanoselluloosa fibrillien lujuus on luokkaa 7,5 MPa kun teräs samassa paksuudessa on luokkaa 4 MPa.
Ainoa keino on tehdä komposiitteja, sekin on haastavaa että saa riittävästi nanoselluloosaa tasaisesti ja oikeaan suuntaan kappaleeseen. Nanoselluloosa komposiitteja on valmistettu ainakin seuraavista polymeereistä: polyeteeni, polypropyleeni, polyuretaani, polyesteri, nailon, epoksi, polystyreeni ja myös biohajoavista polymeereistä, kuten polymaitohappo, polyvinyylialkoholi, polykaprolaktoni, polyhydroksibutyraatti, polyhydroksiavaleraatti,metyyliselluloosa, soijaproteiini, glukomanna ja kitosaani.

Minulla on nanoselluloosaa hyllyssä mutta miten sen kuivaisi jauhemaiseksi (ettei heti mene klimpeiksi) ja laittaisi epoksiin. Hiilikuitu taitaa olla helpompaa.


Palaa sivulle “Yleistä nojapyöräilystä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija