Ketjukyssäriä...

Onko mielessäsi nojapyöriin tai nojapyöräilyyn liittyvä kysymys? Haluatko kertoa kokemuksistasi? Kirjoita tänne ja saat varmasti vastauksia.
Avatar
mhelander
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3750
Liittynyt: 20 Syys 2010, 22:55
Paikkakunta: Oulu

Re: Ketjukyssäriä...

ViestiKirjoittaja mhelander » 30 Heinä 2019, 11:37

jori kirjoitti:Kovasti Velogi varoitteli tekemästä ketjuliitosta, kuten me vanhan polven ketjunkorjaajat teemme, eli käyttämästä ketjun omaa tappia uudelleen ketjua liitettäessä. Lähteehän siitä tavaraa irrotettaessa ja onhan se tappi uudelleen laitettuna vähemmän kiinni, mutta onko kenellekään koskaan sattunut ketjukatko tästä syystä. En ole kuullut.

Ketjun tappihan pysyy ajossa paikoillaan ulompien poskilevyjen rei'issä ja ketjun käyntiliikkeen pyörintä tapahtuu sisempien lenkkien kaulustettujen reikien kohdalla. Jos tappi paikoilleen laittaessa ei ole aivan väljä, en näe syytä, miksei se siinä pysyisi ajaessakin maailman tappiin. :mrgreen:

Jos jollain on tapahtunut ketjun katkeamisia tappien irtoamisen takia, haluaisin kuulla näistä.

Mulla on ollut ajossa nuo Campagnolo Record 9 ja 11 ketjut. Jälkimmäiset pitäisi liittää valmistajan omalla ketjun katkaisijalla / liittäjällä, ja jokaisen ketjun mukana tulee yksi kertakäyttöinen tappi.

Aluksi liitin 2.5 ketjua noilla tapeilla ja viimeiseksi laitoin yhden Wippermann:n pikalukon. Kaksi kertaa on tuollainen tappi pettänyt ajossa, toinen kisassa ja toinen työmatkalla. Nykyisin käytän KNC:n 11-vaihteisen pikalukkoja ja tappeja ei ole käytössä ollenkaan.

Campyn 9-ketju kuuluukin liittää perinteisesti, sen kanssa ei koskaan ollut mitään ongelmia. Eli jos 9-lehtinen pakka kelpaa niin parempaa ja kestävämpää ketjua sille saa hakea, ja nämä ei ole edes kalliita (kun viimeksi hintoja katsoin).
-Mika

Käytössä: omavalmisteet Evo off-roader @ 2015 & Vendetta kopio @ 2012, tehtaalta M5 CrMo Lowracer @ 2010
Myydyt: Proto off-roader omavalmiste @ 2012-2016, MetaPhysic (26"/29er & 700c) @ 2011-2017.

MikaH
Viestit: 56
Liittynyt: 06 Kesä 2016, 17:10
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ketjukyssäriä...

ViestiKirjoittaja MikaH » 30 Heinä 2019, 13:15

Minä olen ollut huomaavinaan, että uusissa (KMC:n 9 speed) ketjuissa tappien päät on hieman levennetty. Tappia pois puristettaessa se naksahtaa oikein kunnolla työntyessään uloimman lenkin läpi. Takaisin puristaminen alkaa taas helposti levittämään ja vääntämään lenkkiä eikä tappi tunnu mahtuvan reikään millään. Väkisin työnnettäessä tuloksena on jäykkä nivel, johon ei auta jännitteen poistaminen vastasuunnasta tappia painamalla. Näitä ei ole ilmeisesti ole tarkoistus liitää kuin pikaliittimellä (näin varoittaa maulaalikin)


Palaa sivulle “Yleistä nojapyöräilystä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa