Kinnerikierros ja matka Mangolla mökille tai sitten jotain ihan muuta...

Oletko kokenut pyörämatkailija vai suunnitteletko vasta ensimmäistä reissuasi? Täällä voit jakaa kokemuksia, raportoida matkoistasi tai hakea inspiraatiota ensi kesän suunnitelmiin.
Avatar
terppa
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3538
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 16:02
Paikkakunta: Lahden perämetsä

Re: Kinnerikierros ja matka Mangolla mökille tai sitten jotain ihan muuta...

ViestiKirjoittaja terppa » 05 Syys 2018, 00:19

Laittelen kuvia tuosta polkemisasennosta huomenissa...

2.9.
5. päivä
62,8 km
24,5 kmh
68,2 kmh max
15 - 21 astetta max.

Onnellinen on se joka tällaiseen maisemaan saa herätä.

DSC_0613.jpg

Aamupalaa ja kahvia, vähän täydellisen ravintoympyrän perään haikailin kun muistelin donitsipakkausta, rasvaa, sokeria, suolaa ja proteiinia ympyrämallisena :) no maistuu se leipäkin.

Vielä oli kesää jäljellä. Auringon puolella oli 36 astetta.
DSC_0682.jpg


Hirveitä suunnitelmia ei ollut pyhäpäivälle, soutelua ja mökkiölumpialaisten näytöslaji laiturilta kumiveneeseen hyppy. Kaikki osasi ottaa aamun rauhassa.

Soutelu oli eka, Vene oli kumollaan ja sen Sailan kanssa kääntelimme, vähän rätillä hinkkasin jakkaroita ja Eija etsi tapin ja pelastusliivit matkaan, kun pari hämäkkiä oli siirretty turvaan ja kaikki oli onnellisesti veneessä niin läksin soutelemaan. Kivan tyyntä niin meni kevyesti. Pieni järvi ja oli helposti kierretty, aloitin yhdestä valkoisesta kivestä mikä mökiltä katsellessa näytti siltä, että siinä aina lokki nököttäisi, nyt ei ollut mutta kakasta valkoinen, sitä pähkäiltiin porukalla mikä juuri tuosta kivestä tekee suositun, toisaalta mikä tekee abc:stä suositun, ei tarjoa ainakaan erityistä ostokokemusta, edullista hintaa tai hyvää kahvia... mutta se on siinä, ehkä tuo kivikin.
DSC_0651.jpg

DSC_0621.jpg


Kävimme katsomassa jokunen vuosi sitten ammutun majavan pesäkoloa, ei ollut uusia jälkiä.
DSC_0636.jpg


Vähän sadettakin yritti mutta riuskoin liikkein sateettomalle puolelle järveä.
DSC_0644.jpg


Soutajaakin taas vaihdettiin, että kaikki saa. Mietittiin miksi lampi jostain on kaislikkoinen, jostain täysin ruovikkoinen ja mökinpuoleiselta rannalta ei? katsottiin maastokarttoja puhelimesta ja metsä- ja peltoojien laskuojien kohdilla oli reilummin kaislikkoa. Sieltä mistä ojitetut suot laski vetensä oli umpeenkasvanutta ruovikkoa. Olisi mielenkiintoista tietää millainen järvi alkujaan on ollut.
DSC_0680.jpg

Mutta semmoista se on... jos ei omassa mökissä ole viimeisen standardin mukaista imeytyskenttää tai umpisäiliötä niin varmaan kohta uhkasakkoa saa mutta jos tuhoat kokonaisen järven ojitushommilla niin 50-vuotispäivän jälkeen voit jäädä odotelemaan talousneuvoksen titteliä jos on suhteita kissayhdistykseen tms. kavereihin, vähintään mitalia itsenäisyyspäivänä. Jos tuhoat kokonaisen vesistön niin saatat päättää päiväsi kauppaneuvoksena ja todennäköisesti pääset kilistelemään linnanjuhlissa.

Sillai ihan veikeetä, että isät on nuo metsä- ja suo-ojat kuokkineet yhteiskunnan tuella ja nyt lapset saa ostaa hyvän omantunnon Hiilipörssistä https://hiiliporssi.fi/ Jossain vaiheessa pitää aiheeseen perehtyä tarkemmin ja tehdä sijoitus. Vaikka ei se meno vielä näytä paljoa muuttuvan, ensi vuonna turvetuotannon tuki nousee muistaakseni 179 miljoonaan euroon mikä kertoo omaa kieltään suomalaisesta erityisestä luontosuhteesta...

Jooh, väliin pukki sadekuuroakin vaikka pilviä ei ollut päällä, järvi tuli kierreltyä ja kierroksen jälkeen vene nostettiin talviteloille ja aloimme ruuanlaittoon. Minä grillailin ne vähät grillaukset mitä oli, toiset teki kastikkeen ja pastat keittiössä. Soijasuikaleita tomaattikastikkeessa, ei muuten Erkkikään epäilisi jos sanoisi liharuokaa olevan ;)

Ruuan päälle ruokalepoa teki mieli mutta mökkiölumpialaisten näytöslajina ollutta laiturilta kumiveneeseen hyppäämistä ei voinut missata, ainahan on olemassa mahdollisuus, että hyppy menee vikaan ja tulee ns. pellehyppy :D

Airot olisi kivat mutta hyppyturvallisuuteen vedoten ne jätettiin laiturille ja kun veneen etäisyys oli hyvä, hyppy voitiin suorittaa. Vene lähti kuin moottorilla ajamalla kohti ulappaa mutta suoritukseenpa kuuluukin käsin rantaan kauhominen. Sama kolmella kokeilulla ja seuraavalla kerralla kilpailu saunomisen yhteyteen, ei niin suuria paineita vaikkei veneeseen osuisikaan. Sitä ei ole päätetty onko tyyli pääasia vai tehdäänkö matka haastavaksi, sen myötä se tyylikin löytyisi :)
MOV_0710_000_000004.jpg


Kello oli jo sen verran, että paikkoja piti ruveta siistimään, sillai ripsakkaan puuhaamalla 1,5h ja oli kaikki kasassa ja lähtövalmiina.

Ihan täydellinen mökkiviikonloppu, siitä kertoo se, että mölkkyä ei tullut edes mieleen kaivaa esiin, on mölkkykin ihan kivaa mutta siis ”vaikka ei tehdä mitään” aika kului siivillä ja kun kaikilla on arkikiireensä ja välimatkaa asuinpaikoilla niin kiva tavata välillä tuollai perusteellisesti, joten kiitokset Eija!

Tai ei ihan täydellinen viikonloppu, meille luotiin mielikuvia, että iso-D esiintyy lavalla
DSC_0746.jpg

Mutta eipä keikkabussia näkynyt maisemissa, Onneksi sentään rap-artisti Mahtava-E kiipesi lavalle, promokuvien ajaksi ja kuulema seuraavalle kerralla artistitoveri Sivu esiintyy myös, liput on tulossa ennakkomyyntiin ja omani meinasin maksaa näin näkyvyydellä
DSC_0750.jpg

Jos kinnerillä olisi pihasta lähtenyt niin muistaakseni 5 km soratietaipaleen jälkeen olisin valtatie 13 päässyt, nyt tuli sakkomutkaa 20 km kun kuljetin Mangoa katolla siihen saakka kun Saila kääntyisi Lahden suuntaan asfalttitielle. Ei haitannut, Savitaipaleelle päin tie oli tuttu ja tiesin nauttivani siitä, paloa ajamiseen oli niinpä uskoin tykkääväni pätkistä isompaa valtatietä mitä reitillä oli.

Ja nautin, oisipa kesäkuu ja valoisuus, nyt hämärä suositteli klo 21 aikaan siirtymään metsän siimekseen, muuten helposti pari tuntia varmaan olisin vielä ajellut. Väliin nuo tiet oli sellaisia, että nousua tuntui olevan kilometrikaupalla mutta olipa niitä laskujakin samalla. Polvi tuntui hyvälle, mieli virkeälle niin mikäs mennessä. Vähän ennen hämärää pysähdyin syömään myslipatukkaa, laittelin viestejä Sailalle ja lähtiessä napsautin takavalon päälle, hämärän tullessa myös kypärävalon.

Sailalle reittejä näyttelin erotessa ja itsekseni kilometrejä/aikoja laskin niin arvelin ennen Mäntyharjua jääväni yöksi, olisi näppärä kahvipaikka tiedossa heti aamusta joten metsäleirin idyllisyydellä ei olisi väliä.

Lähempänä Mäntyharjua katsoin maastokarttasovelluksesta paikan mutta oli niin mukavaa kyytiä myötämäessä, että en topannut. Kartta käteen ajaessa ja seuraavalle metsäautotielle, oli vähän liian nuorta ja vähän liian tiheää ja tie todennäköisesti veisi jonkun mökille niin palasin takaisin ja yhtä erkanevaa uraa poljin 100 metriä sivuun vähän vanhempaan metsään, siinä uran yli oli hyvä riippumatto laittaa ja vaikka tie oli kivenheiton päässä niin senverran tiheää lehtipuuta oli välissä, että uskoin rauhassa saavani olla. Kännykkähommia tein kinnerin vieressä istuen metsänpuolella (ei ainakaan kännykän valo paljasta) samalla kun mutustelin iltapalaa. Niin hyvin syöty päivällä ettei tuota paljoa enää tarvinnut syödä.

Päätin taas ettei sada ja jätin sadekatteen laittamatta, WhatsAppilla mökkijengiryhmään kerroin päätökseni ja vastauksena tuli: ”eikai se sada”... kuulen jo kuinka kiroat ensi yönä :D

Mutta minkä kesä kastelee, sen keskuslämmitys kuivaa :) On ihan näppäriä noi ryhmät jos jaksaa puhelinta räplätä, helppo sopia asioista ja jos ei mukaan pääse kuten nyt kävi, voidaan välittää tunnelmia.
Viimeksi muokannut terppa, 05 Syys 2018, 00:31. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Nojasyklismiä vuodesta 2010

"Nojapyöräily on parasta mitä voi tehdä housut jalassa mutta kinnerillä voi ajaa myös ilman housuja"

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Avatar
terppa
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3538
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 16:02
Paikkakunta: Lahden perämetsä

Re: Kinnerikierros ja matka Mangolla mökille tai sitten jotain ihan muuta...

ViestiKirjoittaja terppa » 05 Syys 2018, 00:28

Kartta vielä kun edelliseen postiin näemmä kuvamäärä tuli täyteen.

su kartta.jpg
su kartta.jpg (181.02 KiB) Katsottu 4647 kertaa


Muoks. ja kiva kuulla jos lukijat on tykännyt :) tätä tekisi kyllä mielellään koko kesän, polkisi ja kirjoittaisi, ei se varmaan vielä ensikesä ole mutta joskus vielä.
Nojasyklismiä vuodesta 2010

"Nojapyöräily on parasta mitä voi tehdä housut jalassa mutta kinnerillä voi ajaa myös ilman housuja"

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Baskeri
Treenaileva sisällöntuottaja
Viestit: 518
Liittynyt: 10 Elo 2012, 20:34
Paikkakunta: Oulu

Re: Kinnerikierros ja matka Mangolla mökille tai sitten jotain ihan muuta...

ViestiKirjoittaja Baskeri » 05 Syys 2018, 04:55

Taattua Terppaa:) Aina yhtä mukava lukea sun juttuja reissuista. Meikäläinen tälläinen vähän patalaiska jurottaja
niin stoorit jää vähemmälle. Tekniikkakin hakusessa.

Jouni

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 09:13

Re: Kinnerikierros ja matka Mangolla mökille tai sitten jotain ihan muuta...

ViestiKirjoittaja vaaka » 05 Syys 2018, 09:25

Kemppes Velokeila tapahtumassa pari vuotta sitten Orton sairaalan fysioterapeutti pisti minut selkälankun vahvistettua versiota tekemään. Olin ajanut triathlonpyörällä 60 km pohjia, muttei kuulemma vaikuta päätelmään. Yksi jalkapohja maassa, ilmassa oleva jalka suorana kuminauha polvien ympärillä polvet nauhaa voimalla sivuille kääntäen lantio niin ylös kuin ylettyy kysyttiin, missä tuntuu. Sanoin ristiselässä ja fyssari oli kauhuissaan. Kuulemma pitäisi ekana hapottaa pidossa pakaroissa, mihin vastasin nojapyöräilyn kehittävän peffaa ja siinä jutellessa peffaa rupesi hapottamaan mennen äkkiä selkää pahemmaksi. Käskyksi tuli etureiden vahvistusta suoralla jalalla jalkakippikoneella painon nostoa. Muuten kiva, mutta juoksun aiheuttama penikkatauti etureidessä ärtyi kippikoneesta, vaikka lisäsin polvisuojan säären ja koneen väliin.

Maan parhaaksi kehuttu työfysioterapeutti toisesta firmasta käski jatkaa jalkakipillä ennen penikkaa. Etureittä treenaan edelleen. Työterveyslääkäri myös muualta kuin Ortonista käski saman, kun kuulemma juoksijoille ja pyöräilijöille (tietää minut nojailleen pystärien lisäksi) takareidet kehittyvät vahvemmiksi kuin etureisi. Ja voimaero vääntää polvea. Selkälihaksetkin vääntävät polvia etu- taka akselissa.

Korjauksessa on kaikki vaikuttava hoidettava, ryhdistä yli naapurinivelien mukaanlukien. Lonkan koukistajat, ristiselkä, yläselkä ja niska sekä rintalihasten liikkuvuus kaikki vaikutti minulla liikeradoilta, jäykkyydeltä lihaksien tonus, eli pinkeydessä, etu- taka voimatasapainoon. Suomennettuna some niska piti korjata ja ryhtiliikkeen suora rinta rottingilla ryhti hankkia.

Dynaaminen venyttely auttoi sikana, kun vapautti kalvojen jumeja. Joillekin kalvohieronta wörkkii, ei niinkään mulle. Ymmv. Polvi on siitä villi, että naapurijalkakin vaikuttaa sivuttaissijaintiin plantaarifaskiitista alkaen, onneksi ei ole eripituiset jalat. Jos on, pohjallinen lyhyemmän jalan kenkään vähintään pyöräilykenkiin. Ei tarvitse olla eripituiset jalat, jos naapurissa on mitään jäykkää, nykii se toisen jalan polvea sivuttain.

Ilotibiaalinen jänne on tyypillisesti jäykkä paljon pyöräilevillä, joten vääntää polvea sivuun. It jänne, it band stretching video googleen, sijaitsee reiden ulkosivulla.

Avatar
terppa
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3538
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 16:02
Paikkakunta: Lahden perämetsä

Re: Kinnerikierros ja matka Mangolla mökille tai sitten jotain ihan muuta...

ViestiKirjoittaja terppa » 05 Syys 2018, 17:08

jori kirjoitti:
Sen verran entinen tutkija pönkii esiin sielusta, että toivoisin, että kirjaisit tarkasti ylös vielä kun muistat, mihin suuntaan ja miten paljon penkki oli vinossa ja mihin suuntaan jalkaterä oli vinossa ja mihin suuntaan polvi koukki ja mistä kohtaa polvi sitten kipeytyi, kun mitäkin asentovirhettä oli sille tarjottu. Kuva on hvyä tapa dokumentoida tällaisiakin.


DSC_0917.JPG
DSC_0917.JPG (345.26 KiB) Katsottu 4512 kertaa

Kun tuo polvi kipeytyy niin se on kipeä ympyrän paikkeilta, rata-ajossa huomaa välillä polkevansa mutkissa jalka tuollai vinossa (ehkä kuvassa vähän korostetusti)
DSC_0915.JPG
DSC_0915.JPG (411.28 KiB) Katsottu 4512 kertaa

Klossi on aika löysällä ja tykkäisin ajaa jalkaterä vinossa mutta se tekee kans hallaa.
DSC_0912.JPG
DSC_0912.JPG (419.46 KiB) Katsottu 4512 kertaa
o
Jos pakkaa liian paksuja kuivasäkkejä penkin alle niin se jää tuollalailla vinoon. Kun tulee paino päälle niin oikenee mutta jäänee sen puolisenttiä vinoon ja ainakin minun mielestä nojapyörässä polkimen etäisyys on tosi tarkalla, esim. talvikengistä kesäkenkiin siirtyessä aina pitää pari milliä säätää. Sandaaleista lenkkarimallisiin on siinä rajoilla.
Liitteet
DSC_0908.JPG
DSC_0908.JPG (365.02 KiB) Katsottu 4512 kertaa
Nojasyklismiä vuodesta 2010

"Nojapyöräily on parasta mitä voi tehdä housut jalassa mutta kinnerillä voi ajaa myös ilman housuja"

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Avatar
terppa
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3538
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 16:02
Paikkakunta: Lahden perämetsä

Re: Kinnerikierros ja matka Mangolla mökille tai sitten jotain ihan muuta...

ViestiKirjoittaja terppa » 05 Syys 2018, 18:06

3.9.
6. päivä
122,5 km
25,1 kmh
64 kmh max. soralla n. 50 kmh
15 - 25 astetta sisälämmöt

Aamusumuun sai heräillä, makoilin aika pitkään kun ajattelin etten lähde sumuiselle tielle jos ei ole pakko. Toisaalta jossain vaiheessa sitä haluaa eteenpäin ja verkalleen ryhdyin aamutoimiin ja pari karjalanpiirakkaa söin, juomana oli colan loput.

Sumut oli enää ”kuvaussumun” luokkaa kun läksin liikenteeseen mutta takavalon laitoin sumuvaloasentoon eli kirkkaimmalle. Kaneliässä kahvilana minulla oli tavoitteena, reilu 10 km matkaa, siellä aina joskus matto/pyykkiautoa ajaessa on tullut poikettua kun Pellosniemi on ollut listalla, Hartolaan mennessä on pari kilometriä kannattanut poiketa reitiltä Mäntyharjun keskustaan.

Vähän nihkeästi lähti vaikka aika lämmintä oli ja koko ajan lämpeni, kuiva tie mutta kova kosteus. Mukavan leppoisaa tahtia ja ohi lammen jossa oli pari joutsenta ruokailemassa. Hitaasti livuin ohi ja näky aamusumuineen oli taas semmoinen, että näiden hetkien takia pelkästään kannattaa lähteä liikkeelle. Pysähtyä en viitsinyt etten ole häiriöksi kun aika lähellä tietä olivat.

Kaneliässässä otin munkkikahvit, yleensä eilistä pullaa mutta nyt myöhemmin liikenteessä tai kauppa oli sitten käynyt, 2,70€ eli olemme palanneet edulliselle alueelle :) vähän liian viileässä rasvassa kai munkki oli tällä kertaa paistunut mutta ihan jees. Pitkään räpläsin puhelinta ja taisinpa hetken kirjoittaa ja laittaa jonkun päivityksen foorumille. Töpselipaikkaa ei näkynyt mutta virtapankissa pitäisi loppureissulle riittää virtaa ihan tuhlata asti, mökillä oli aurinkosähköt ja siellä olin ladannut täyteen.

Loppu matkasta olisi moneen kertaan ajettua tietä, useiten autolla mutta silloin monesti mietin, että tänne pitää tulla pyörällä. Matka Mäntyharjulta Pertunmaalle oli hienoa maalaistietä, ei hirveitä mäkiä ja tie menee usein vesistön vieressä tai yli. Monta kertaa olisi pitänyt pysähtyä katselemaan ja kuvaamaan mutta en malttanut, en edes juomaan... Oli hieno ajaa. Lähtiissä järvien yllä oli vielä muisto sumuista ja ilman pitkää kahvitaukoa näkymiin olisi varmasti saanut sen pisteen iin päälle mutta en valita.

Pertunmaalla ajattelin, että jos kaupassa pysähtyisin mutta en malttanut, en kahvilaankaan tai googlannut ruokalistoja. Pertunmaan jälkeen kääntyi tie Hartolaan, ei niin hieno mutta mukava maalaistie, vähän liikennettä. Yksi videokuvaaja oli vartoomassa tienvarressa :) lie aiemmin autolla ohittanut?

Koitissa oli kyläkauppa jonka ohi oli töissä aina pyyhältänyt, arvelin sen aina kiinni olevan kun oli aamu. Paikassa on myös kuppila ja nyt toppasin Mangon pitkähkön viinerikahvin ajaksi. Räpläsin taas puhelinta ja pätkin kuvaamani hyppyvideota sopivan pituiseksi ja napsin parit kuvakaappaukset taas eteenpäin lähetettäväksi, sanaleikkiä vielä yritin mutta irtosi vaan:

”Koitin Koitin kaupan karsinassa katkaista vilminauhan oikeista kohtaa”

Kuva karsinasta
DSC_0751.jpg

Limsaa ja kismettiä matkaevääksi ja läksin Hartolaan päin, kyltit sanoi 15 km matkaa olevan. Nelostielle tultua pysähdyin ensimmäistä kertaa kuvaamaan.
DSC_0753.jpg

Keskellä tietä on jyrsitty tärinäraidoilla metrin levyinen väli, reunassa leveä tärinäraita ja piennarta ei ollenkaan. Työntäkää nämä kokeilut sinne minne päivä ei paista vai meinaatteko, että kaikilla ihmisillä on auto? Tai edes ajokortti? Mahdollisuus ylläpitää autoa? Halua ajaa autolla jokapaikkaan? Tiessä piisaisi leveyttä tehdä leveä ja turvallinen piennar mutta ei... tuolla ei ajaisi mopollakaan, saati kolmipyörällä. Onneksi vaan parit kilometrit tarvitsi ajaa valtatienvartta, pyörätie alkoi toisella puolella mutta en ruvennut kyttäämään väliä sinne siirtymiseen kun kohta kääntyisin oikealle, Hartolan keskustaan vievälle tielle.

Keskustassa pitäisi jokin pitseria olevan mutta ei sattunut heti silmiin niin kävin kaupasta evästä lisää. Vähän vissiin nälkä kun ei oikein aatosta ollut mitä ostaa. Suklaabanaani ilta oli kuitenkin pelastettu, kosteuspyyhkeet unohdin mutta sentään soijasuklaajuomaa illan palautusjuomaksi.

Kun läksin liikenteeseen löytyi se pitseria naapurista kulman takaa joten nopea u-käännös ja syömään. Nyt laturipaikalle ja syödessä surffailin ja kirjoittelin. Pitsaa teki mieli mutta kasvisrullan otin, ostajan krapula tuli jossain vaiheessa, että se pitsa olisi sittenkin parempi :) mutta vatsa täyttyi ja aikanaan eteenpäin, mukavan tasaisia teitä.

Maantie maistui vielä, vanhoille kotiseudun reunoille aloin palata niin silmiä sai lepuuttaa kaikessa tutussa. Sysmä tuli nopeasti ja vasta keskustassa pyörähdin pyörätielle niin voi hetken hiljakseen ajella. Sysmän jälkeen taikaisin ajoradalle ja ilmeisesti 100 km tultua täyteen, asfaltin muututtua heikommaksi ja koska matkassa Sysmän jälkeen on paljon loivaa nousua niin enää meno ei ollut niin irtonaista ja alkoi odottamaan perille pääsyä. Päivä oli kuin kesällä parhaimmillaan, 25 asteeseen nousi sisälämmöt eikä ulkopuolellakaan liene paljoa kylmempi, uimisesta jo hekumoin vaikka jännitti miten kylmä vesi Päijänteessä on.

Viimeiset 5,3 km soratietä, joutuisammin kun oletin, 50 metriä ennen ajattelemaani leiriytymispaikkaa upotin Mangon hiekkaan, olin siis saapumassa upealle hiekkarannalle. Loput työntämällä. Kuva jakoon ja uimaan. Sitä ei äkkinäinen uskoisi, että minä joka lämmintä vettä rakastan, polskisin syyskuussa Päijänteessä kuin pikkutenavat, tai ensin vartin varmaan vaan seisoksin vedessä ja sitten uiskentelin. Vielä oli ihan uintilämpöistä vettä ja koska aurinko paistoi oli rannallakin mukava istuksia.
DSC_0755.jpg

Missä kaikki ihmiset on?
DSC_0760.jpg

Leiri
DSC_0817.jpg

Iltaa jatkoin kahvia keittelemällä ja ihan vaan istuksimalla rannalla, tällainen kahvisuodatinkeksintö kulkee mukana. Nuo kolmiomalliset astiat on myös mukavasti pakkautuvia ja sisään menee leikkuulauta ja pari pienempää astiaa ja maustepurnukkaa.
DSC_0770.jpg

Kun ilta alkoi hämärtymään rupesin grillailemaan, makkarapaketin loppu mitä käsiin sattui, karjalanpiirakkaa ja suklaabanaania. Yhdestä halosta tein monta ja niissä puissakin oli puolet liikaa :)
DSC_0776.jpg

Lajimääritelmää en kauempaa hämärässä osannut tehdä mutta arvasin päänmuodosta ja kuvatekstiksi laitoin ”Ilta Naumissa, vain koskelot ja minä”
DSC_0787.jpg

Pari minuuttia sen jälkeen kun kuvan olin Instagrammiin laittanut alkoi räiskintä jostain päin Päijännettä, näkeekö ne oikeasti mitä ne ampuu vai ampuuko ne kaikkea liikkuvaa?

Ennen puoltayötä nukkumaan, puoliltaöin tuli lisää porukkaa ja kuuntelin ja katselin matosta kun tulia virittelivät. Taas meinasin ettei sada niin eipä ollut näköesteitä.
kartta ma.jpg
Nojasyklismiä vuodesta 2010

"Nojapyöräily on parasta mitä voi tehdä housut jalassa mutta kinnerillä voi ajaa myös ilman housuja"

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 09:13

Re: Kinnerikierros ja matka Mangolla mökille tai sitten jotain ihan muuta...

ViestiKirjoittaja vaaka » 06 Syys 2018, 12:06

Minulla ei ole koskaan sattunut samasta kohdasta, siten on paha analysoida lääketieteen subjektina, ei aktorina ja koulutettuna mitään. On siis parempi kysyä, Jori on ennen paljon analysoinut syntymekanismeja, oireita ja korjauksia. Siksi kiinnostaa raadin mielipide pähkäilystäni, että olenko hongikossa.

Ilotibiaalinen jänne menee jonnekin ympyrän osoittamaan suuntaan. Siksi pyöräillessä jännittyvä jänne yksin voi aiheuttaa ongelmia. Venyttely, ehkä kivun mukaan kevyt hieronta voisi myös auttaa.

Olenko harhassa seuraavassa arvauksessa? Jalkaterän osoittaessa ulos polkaisun sääriluuta kohti polvea nousu liiskaa iskunvaimentimena toimivaa kierukkaa lievästi viistoon kompressoiden sivu-ulkosyrjää enemmän kuin sisäsyrjää? Jos näin käy, reisi- ja sääriluun keskinäinen asento muuttuu joka kampikierroksen eteen polkuvaiheessa sääriluun kääntyessä lievästi ylhäältä toista polvea kohti ikään kuin makaavan polvea pidettäisiin paikallaan ja kuvan vasemman jalan nilkkaa väännettäisiin vasemmalle. Toisto monena päivänä monta tuhatta kertaa riskeeraa rasitusvaurion. Jos ei ehkä suoranaisesti nivelrikon pahan muodon siruja estämään luiden liikettä polven oikaisussa. Vai?

Oli kyse nivelrikosta tai rasitusturvotuksesta, oireisiin ja väliaikaisesti osaan syistä auttaa kylmä. Pakasteesta jätskiä tai mitä vaan syötäväksi kelpaavaa polven kautta pötsiin on halpa vakuutus osan vaivoista hoitoon. Ei pelkkä mukavuustekijä kivun ja turvotuksen hoitoon, vaan ennaltaehkäisyksi uusien turvotusten toivottavalle välttämiselle ja tien päällä pysymiselle.

Mahdotonta on diletanttina arvata, käykö kuten monelle oireiden hoidolla rasituksen jatko ja ongelman pahentaminen. Mulle kävi näin, kun ei ollut oikea diagnoosi tiedossa ja sopiva kuntoutus. Tein liian kovaa monin verroin liian suurella rassilla ja pahensin vaivoja. Rasitusvammat vievät kuukausia korjaukseltaan oikeilla ohjeilla. Väärillä vammauduin lisää. Oh boy.

Yllä oli vain osa mahdollisista syypäistä kivulle.

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 09:13

Re: Kinnerikierros ja matka Mangolla mökille tai sitten jotain ihan muuta...

ViestiKirjoittaja vaaka » 06 Syys 2018, 12:16

Minusta näytti siltä, että kamera on ollut enemmän vasemmalla kuin vasen reisi, joten kuva on viistossa vasemmalta oikealle eteen kuvattu. Kai. Se aiheuttaa arvaustarpeen reiden sijainnista polkimeen nähden, jos tuo on edes normaali jalan sijainti. Ettei polvea olisi siirretty oikealle, jotta kamera mahtuu kuvaamaan? Silloin ei voi kuvasta arvata polven ja peffan asentoa sen arvioimiseksi, onko jokin osa vartalosta vinossa kohdistamassa painetta polven ulkosyrjään. Oletan penkin oikealla puolella liikaa istumisen heti häiriköivän ympyröityä kohtaa. Myös vasemman polven oikealle siirto peffan ollessa keskitettynä saattaa rassata.

Lyhyt video muutamalla polkaisulla kuvattuna reiden keskikohdasta suoraan eteen kertoisi, miten polvesi ja muut koiven osat liikkuvat kaikissa osissa kampikierrosta. Olisi hyvä diagnoosiväline kaikkien osien oikean sijainnin vs toteutuma ja siitä johtuvan virheen sekä korjauksen arvailuun.

On ihan tyypillistä, että eri vaivoilla like vinoutuu eri tavalla toiseen ongelmaan verrattuna. Pelkkä jalan näkeminen ei vielä kerro ylempien kropan osien vaikutuksesta, mutta penkki voi maskeerata muutenkin niitä. Ehkä kertovampaa olisi puhtaan liikkeen sijaan jonkun vinouman näkeminen, vaikkei sitä toivokaan kenellekään. Korjauksen tueksi olisi hyvä olla edes valistunut arvaus, mistä päästä etsiä minkälaista korjausta. Vaikeampaa on arvata korjausta, jos ei näy virhettä.

Ainoa mahdollinen ongelmakohta mitä kuva näytti, on tiedostamasi jalkaterän haritus. Se riittää yksin. Voi olla pino muita syitäkin. Jos ei uudelleen pakkaus riitä, kannattaa kokeilla ennen peräkärryostoksia eri lyhyemmällä reissulla vapauttaa jalan ja polkimien ympäristö sekä kokeilla, onnistuuko jalkaterä ilman haritusta polkeminen. Ja poistuuko ongelma.

Haritus voi olla luontaista, jos reisiluun kulma johtaa haritukseen sanoi yksi fyssari ja sanoi ongelmia voivan syntyä liian heikkojen lihasten käytöstä, jotka eivät ole tottuneet rassiin, jos harittavan reiden omaava väkisin vääntää suoraksi jalkaterän. Silleen saa kuulemma pian vaivoja kovempina. Hiljaa hyvä tulee. Siten rajatut tehot ja lenkit sekä peräkkäisten ajopäivien rajaus on halpa vakuutus.

Avatar
terppa
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3538
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 16:02
Paikkakunta: Lahden perämetsä

Re: Kinnerikierros ja matka Mangolla mökille tai sitten jotain ihan muuta...

ViestiKirjoittaja terppa » 06 Syys 2018, 17:03

4.9.
7. päivä
62, 6 km
24,1 kmh
70,4 kmh max


Hirveästi en illalla pyntännyt vaatetta päälle kun säätieto sanoi aika lämpöistä yötä, makuupussin vetskari oli tosin sillai rikki, että säätely olisi työläämpää ja silkkilakana riekaleina mutta aina sitä selän alle vähän sai tökittyä. Vetskarin ylävedin itseasiassa jäi käteen edellisyönä ja sen pujottelin jotenkin paikalleen otsalampun valossa, homma pysyy kasassa kun ylävetimen laitan siihen kohtaan mihin haluan vetoketjun sulkeutuvan ja vedän alavetskarin ylös ja takaisin alas. Tarkenin hyvin kumminkin ja heräsin dronen pörinään kait ennen kello seitsemää, ei sitä näkynyt mutta ääni tuntui kun olisi ollut korvan juuressa, ensin oli vähän sama fiilis kuin kotipihassa, että onpa täällä paljon pölyttäjiä... Hmm? Näin syksyllä?

Meillä Asikkalassa on ollut tapana dronen kohdatessa toimia näin https://yle.fi/uutiset/3-9673827 mutta nyt ei ollut haulikkoa käsillä :mrgreen: Muut majoittujat olivat lähdössä kun kömmin ylös.

Auringolla alkoi aamu mutta sen myötä tuli myös sumut. Sumujen saapumista seurailin. Istuksin pyörään nojaten ja keittelin aamukahveja. Juuri sopivasti sain keitettyä viimeisistä kahveista ja kaasuista, kaasun loppumista vähän olen jännitellyt kun patruuna jo aika kauan on kulkenut mukana, ehkäpä kaasupolttimen huonoin puoli. Toisaalta uusia patruunoita saa melkein joka kylästä.
DSC_0839.jpg

DSC_0836.jpg

DSC_0843.jpg

DSC_0849.jpg

Sumut saapuu

Sumuja siis seurasin, ensin saapumista ja sitten loittonemista. On se mielenkiintoisempaa kun ruohonkasvun katsominen :) Rauhoittavaa... Välissä tosin ehdin hieman rannalla käppäillä ja syödä aamupalaa. Laitoin tulet ja etsiskelin evästä, kuvittelin yhden täyden makkarapaketin pakanneeni ja sitä ajattelin aamupalaksi mutta vissiin Sailan matkaan kumminkin työnsin kun ei pyörästäkään löytynyt. Kaupasta onneksi olin ostanut pari rieskaa ja ne lämmitin nuotiolla sormia polttavaksi, väliin pikkelssiä ja juuston sukulaista, oli muuten hyvää. Jälkiruuaksi banaani, uskotteko muuten jos sanon, että väliin laitoin Fatzerin sinistä? No ette niin tässä kuva :)
DSC_0864.jpg


Sumujen loitontumista ihmetellessä räpläilin puhelinta, surffailin netisssä, katselin kuvia ja vähän kirjoittelin. Väsyn pukkasi johonkin aikaan ja siirrtyin riippumattoon ja uni vei. Joskus kahden aikaan havahduin ja oli ihan töttöröö-olo. Vanhemmilla olin luvannut käydä kylässä ja Sailalle sanoin tiistai-iltana tulevani kotiin mutta jos en olisi ennakolta suunnitellut niin myslipatukoita olisin ruvennut laskemaan ja jäänyt toiseksi yöksi. Nyt rupesin laittamaan tavaroita kasaan. Tuolla rannalla aika kuluu hyvin, ihan vaan oleillessa, jos olisin jäänyt niin ehkäpä kirjan olisin avannut. Käynyt olen aiemminkin ja tuolta parempi sijaintikartta http://www.nojapyorafoorumi.fi/viewtopic.php?t=4340
DSC_0865.jpg

Näkyvyys lisääntyyy
DSC_0894.jpg

Lähdön hetki

Viesti äidille, että lähdössä olen ja suunta soratielle. Ihan joutuin se meni toiseenkin suuntaan kun ei pahoja mäkiä ole, vähän kuulalaakeria ja kuoppia kyllä. Kun pääsin asfalttitielle ja ensimmäiset kilometrit niin meno alkoi taas maistua, Kalkkisten risteyksen paikkeilla asfaltti parani ja sai ajella yhdellä upeimmasta tienpätkästä mitä Suomesta löytyy, Pulkkilaharjun tie kulkee 9 km matkalta niin, että vähintään toiselta puolelta vesi pilkistelee. Kuvaamaan en malttanut pysähtyä joten se täytyy lukijan itse käydä kokemassa :)

Vääksy on vanha kotipaikkakunta niin en sitä sen kummemmin katsellut, tutusti sompailin ajoradalta pyörätielle ja takaisin isoimpien ylämäkien kohdalla, saattoipa alamäissä mennä vähän ylinopeuden puolelle... ja lopulta kaarroin vanhempien pihaan. Pitkään on taas kulunut kun ei olla nähty. Kahvia, leipää ja kahvileipää oli heti tarjolla niin, että kun äiti ruokaa vielä teki, ei sitä jaksanut syödä paljoa :) Tovi vaihdettiin kuulumisia ja katselin äidin uutta puhelinta ja yritin pähkäillä yhtä kirjautumisongelmaa. Isä olisi heittänyt pakettiautolla kotiin kun samalla olisi yhtä ja toista kuskattavaa, puuta, puuntaimia ja omenoita, jos tyrniäkin siirtäisi, mutta en malttanut ja läksin polkemalla lopun 30 km taipaleen, Sailalle sain vietäväksi tuliaispussin omenia ja luumuja, sen mitä kippoon helpolla mahtui, viikonloppuna lisää mutta sillä kerralla auto- ja peräkärrymeiningillä.

Vääksy – Lahti väli on eniten ajettu väli minulla, vanha työmatka. Ei juuri muistikuvia ja ajatuksissani ajelin. Kukkilan jälkeen huiput reilu 70 kmh, tuulilasin jätin tältäkin matkalta pois niin tuntuu leikkaavan huippunopeuksista viimeisen terän, eipä sillä väliä kun seuraavissa valossa piti heti pysähtyä..

Kotitie läheni ja viimeinen polku työntäen niin säästää jyrkän soramäen. Sisään ja heti kärkeen laadukasta sananvaihtoa:

Minä: Moi!
Saila: Moi!
minä: Melkein liiskasin tattiperheen viimemetreillä tossa kotipolulla
Saila: Miksi?
Minä: No ku mul oli kauhea kiire ja ne seiso siinä keskellä ja mä en kattonu
Saila: höh!
Minä: Kauhee kire antamaan pusu mun naiselle
Saila: no saat anteeks
:mrgreen:
Kiitokset lukijoille, mukavia reissuja ja niiden suunnitteluja teillekin!
Nojasyklismiä vuodesta 2010

"Nojapyöräily on parasta mitä voi tehdä housut jalassa mutta kinnerillä voi ajaa myös ilman housuja"

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.


Palaa sivulle “Matkakertomukset, reittivinkit yms.”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija