Sivu 1/1

Kanoottivaellus Kymijoki Pernoonhaara 24-25.8.2019

Lähetetty: 03 Syys 2019, 22:48
Kirjoittaja janx
Olipa kerran kanoottivaellus...

En ole aikaisemmin ollut kanoottivaelluksella. Koko vuosi retkeä suunniteltiin. Loppujen lopuksi joelle asti päätyi 1 kanoottikunta. Alunperin tarkoituksena oli laskea Kymijoen Pyhtäänhaara (2 yötä ja 55km). Johtuen perjantain monsuunisateista (23.8.2019) lähtöä päätettiin siirtää lauantaille ja vaihtaa reitiksi Pernoonhaara (1 yö ja 34km).

Reittikartta Pernoonhaara.JPG
Reittikartta Pernoonhaara.JPG (236.43 KiB) Katsottu 3191 kertaa


Lauantai alkoi ajomatkalla Inkeroisiin Kouvolaan. Olin hakenut kanootin (Winkkari 175) auton katolle jo edellisenä päivänä Welhonpesästä Klaukkalasta. 60 euroa viikonloppu. Varsin maltillinen hinta. Kun kanootti saatiin alas Inkeroisissa, ajoin auton Korkeakoskelle Kotkaan ja tulin junalla Kymi-Inkeroinen -välin takaisin kanootille. Saavuin Kymin asemalle ensimmäisenä. En ollut heti ihan varma, että onko asema toiminnassa, mutta ihmisiä saapui jonkin ajan kuluttua lisää. Oletin, että he odottavat samaa junaa kuin minä.

Kymin asema.JPG
Kymin asema.JPG (349.08 KiB) Katsottu 3191 kertaa


Lauantain melonnat sujuivat kohtuullisen kovasta tuulesta ja koskien jännityksestä huolimatta hyvin. Tulostetusta reittioppaasta karttoineen oli aloittelijoille paljon apua etenkin koskien suhteen. Jaloiteltiin laavujen kohdalla ja valmistettiin pataruokaa nälän siirtoa varten. Meloimme kolme etappia: Inkeroinen – Huhdanniemen laavu 3,9 km, Huhdanniemi – Susikosken laavu 6,2 km ja Susikoski – Ahvion laavu 5,6 km. Yöksi päätettiin jäädä Ahvioon Kuovinkallion laavulle.

Melontaa Kymillä.JPG
Melontaa Kymillä.JPG (369.19 KiB) Katsottu 3191 kertaa

Kuovinkallion laavu.JPG
Kuovinkallion laavu.JPG (340.48 KiB) Katsottu 3191 kertaa


Hieno paikka, jonne pääsee myös autolla. Tämän huomasi liikenteen määrästä, joka tuskin oli kovimmillaan. (opetus: jos haluat nukkua rauhassa autoliikenteen takia, majoitu kauemmaksi) Ilta sujui mukavasti. Kasattiin riippumatot tarppeineen ja tehtiin iltapalaa laavulla. Ideoimani retkisuihku (3D-tulostettu suihkukorkki 1,5 litran pulloon) toimi juuri kuten piti. Lämmin suihku keskellä metsää noin 15ml Marinolia. Aika luksusta. Lämmityksen aikana pystyi kokeilemaan sormin, että milloin kylpy on valmis. Kävin laiturilla pesulla. Tuona iltana pari veneilijää näkivät toisenlaisen kuutamon.

DSC_0023.JPG
DSC_0023.JPG (214.6 KiB) Katsottu 3191 kertaa


Tähän asti kaikki sujui hyvin, kunnes yö saapui. Kokematonta luonnossa nukkuja, vajaa varustus, pimeys, “kamalaluonto” ja kylmyys eivät ole onnistuneiden yöunien yhdistelmä. Huomasin noin tunnin jälkeen täriseväni. Päätimme siirtyä laavuun nukkumaan. Olin ostanut perjantaina halvan Kuru -merkkisen ilmatäytteisen makuualustan, jos riippumatossa nukkuminen ei onnistu, mutta se oli täysin käyttökelvoton - tai en vaan osannut käyttää sitä. “Kaksikammioinen” patja, jonka ilmat karkasivat jompaan kumpaan päähän, kun sen päälle meni makaamaan. (Opetus: testaa varusteet ENNEN varsinaista reissua paikassa, josta pääsee helposti pois esim. mökillä)

Iltatulet.JPG
Iltatulet.JPG (260 KiB) Katsottu 3191 kertaa


Sytytimme nuotion, joka oli enemmänkin henkinen lämmitin. Lämpötila putosi auringonlaskun jälkeen tasaisen varmasti aina vielä tunnin auringonnousun jälkeenkin viiteen ja puoleen asteeseen ilmankosteuden ollessa täydet sata. Joki peittyi sankkaan sumuun.

Ahviolla sumussa.JPG
Ahviolla sumussa.JPG (228.6 KiB) Katsottu 3191 kertaa


Arvioisin, että mukana olleet 2 vanhaa makuupussiani olisivat selvinneet ehkä 10-15 asteen yöstä. (opetus: amatöörivirhe lähteä reissuun liian ahtaalla ja ohuella makuupussilla - varusteet kelin mukaan) Yritimme kuitenkin jatkaa nukkumista, kunnes laavun “pihaan” tuli auto. Kello oli 01:48. Se pyöri epämääräisesti pihassa ja kuulosti siltä, että Toyota Avensiksen kytkin oli loppumassa, kun sitä piti luistattaa. Tässä vaiheessa molemmat pomppasivat ylös kuin kauhuelokuvan kohtauksessa. Todellisuus kuitenkin oli, että pari nuorehkoa miestä saapuivat koiransa kanssa telttailemaan laavun telttapaikoille. Saapumisajankohta vain oli vähän myöhäinen. Juteltiin niitä näitä retkeilystä ja valittelin kylmyyttä ja halkoliiterin tyhjyyttä.

Halkoliiteri tosiaan ammotti tyhjyyttään. Vilkkailla laavuilla ilmeisen usein on tällainen tilanne, että halot ovat loppu. Vieressä oli kasa kaadetun kuusen oksia, joista ryhdyin sahailemaan polttopuita. Parin sylillisen roudaamisen jälkeen jostain syystä katsahdin vessaan johtavan rampin alle. Joku oli ilmeisesti piilottanut sinne 50 litran multasäkkiin halkoja ja tuohta. Se tuntui sillä hetkellä lottovoitolta.

Pidin tulta yllä, kun selän takaa alkoi kuulua unen ääniä. No saipahan edes toinen nukuttua. Jossain vaiheessa nukkuja heräsi ja valitteli oloaan. Hetken keskustelun perusteella kävi selväksi, että melontaa ei voitu enää terveyssyistä jatkaa. Terveys on tietenkin tärkein. Retkivarustukseeni kuului särkylääkkeitä, joten lääkitsin potilasta, annoin toisen makuupusseistani lisäpeitoksi ja jäin valvomaan tulen ääreen. Kävin välillä ihastelemassa tähtitaivasta ja sankkaa sumua joen yllä ajankulukseni. Jotain positiivista edes - näitähän ei olisi nähnyt, jos yöunet olisivat onnistuneet kunnollisesti.

Apuvoimille viestiä laitettiin viiden aikoihin. Ajomatkaa hänellä oli reilun tunnin verran. (opetus: kokeilureissut kannattaa tehdä sellaisella etäisyydellä sivistyksestä tai apuvoimista, että saa tarvittaessa apua - toki 112 palvelee tarvittaessa) Juuri tänä aamuna apuvoimien uni oli maistunut normaalia pidempään. No hengen hätää ei ollut, joten odottelimme vastausta. Saimme vastauksen ja vahvistuksen, että tulossa ollaan. Iso kiitos!

Kanootti oli edellisen päivän maihinnousuista mutakenkien sotkema. Ajattelin, että se on helpompi pestä joen rannassa valmiiksi, ettei sitä tarvitse enää ottaa auton katolta pois ennen vuokraamoon palauttamista. (vinkki: auton pesusieni - kanootin kuivaamiseen ja pesuun toimii hyvin eikä maksa paljoa)

Aurinko oli ryhtynyt lämmittämään reissulaisia. Laavu oli edelleen kylmä kuin kellari, joten tasainen kallio joenrannassa, jonne aurinko paistoi houkutteli lämmittelemään. Apujoukot pelastuskoirineen saapuivat laavulle. Matkaan lähdettiin piakkoin kohti autoani Korkeakoskelle. Matkaa oli noin 35 kilometriä. Sitten sama reitti molemmilla autoilla takaisin peräkanaa. Kanootti katolle ja kamat konttiin. Kotiin. Kerrankin kaipasin omaa sänkyä ja ylilämmintä makuuhuonetta kotona.

Maanantaiaamuna palautin kanootin Welhonpesään Klaukkalaan.

Sen pituinen (kanoottivaellus) se. ^_^

Ps. Sunnuntaipäivä olisi tietenkin ollut täydellinen päivä esimerkiksi melontaa ajatellen. +20 ja pilvipoutaa. Tyyntä. Joskus luonto puuttuu peliin ja sotkee kuviot. Toiseen kertaan.


Linkit reittioppaisiin:
Pyhtäänhaara: https://www.outdoorsfinland.fi/reitti/p ... ntareitti/
Pernoonhaara: http://www.outdoorsfinland.fi/reitti/ky ... tka-34-km/

Melontareitti Mapsin kartalla (pidempi Pyhtää, lyhyempi Pernoo): https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 84125&z=12

2019-08-25 13_52_49-Sää Kymi, Kotka - Ilmatieteen laitos 600.png
2019-08-25 13_52_49-Sää Kymi, Kotka - Ilmatieteen laitos 600.png (59.27 KiB) Katsottu 3191 kertaa

2019-08-25 13_53_57-Sää Kymi, Kotka - Ilmatieteen laitos - kosteus.png
2019-08-25 13_53_57-Sää Kymi, Kotka - Ilmatieteen laitos - kosteus.png (50.34 KiB) Katsottu 3191 kertaa

Re: Kanoottivaellus Kymijoki Pernoonhaara 24-25.8.2019

Lähetetty: 03 Syys 2019, 22:59
Kirjoittaja tm
Kiitos janx tämän retkikokemuksen jakamisesta!
Kaikki ei mene aina kuin Strömsössä.
Mutta monta asiaa tuli opittua, ja ensi kerralla retki sujuu jo paljon paremmin.
Kantapään kautta opittuna asiat jäävät myös paremmin mieleen.

Re: Kanoottivaellus Kymijoki Pernoonhaara 24-25.8.2019

Lähetetty: 03 Syys 2019, 23:23
Kirjoittaja janx
tm kirjoitti:Kiitos janx tämän retkikokemuksen jakamisesta! Kaikki ei mene aina kuin Strömsössä. Mutta monta asiaa tuli opittua, ja ensi kerralla retki sujuu jo paljon paremmin. Kantapään kautta opittuna asiat jäävät myös paremmin mieleen.

Eipä mitään. Edelleenkin jäi minulle epäselväksi, että voiko inkiväärillä (hoitoannos oli 2 sokeroitua ja kuivattua palaa) hoitaa pahoinvointia, niin että kykenee nukkumaan riippumatossa. Pienen retkeilijän pää on nyt myös sekaisin oikeiden varusteiden valinnassa seuraavia koitoksia ajatellen (teltta vai hammock, makuupussi vai topquilt, underblanketilla vai makuualustalla). Yhtään ei helpota, että retkeilijä on lyhyt ja leveä. :roll: :D

Ps. Kuulemma jokainen enemmän riipparissa nukkuja päätyy ainakin underblanketin käyttäjäksi.
Pps. Positiivista oli myös, että kahden viimeisen kuvan kohdassa "Lumensyvyys" on viiva elokuun Suomessa. ^_^
Ppps. Luultavasti kuplamuovi korvattuna underblanketilla olisi pelastanut yöunet.

Re: Kanoottivaellus Kymijoki Pernoonhaara 24-25.8.2019

Lähetetty: 04 Syys 2019, 06:25
Kirjoittaja torneol
Omasta kokemuksesta sanon, että underquilt on pop. Riipparissa ollessa sitten vielä kunnollinen makuupussi, niin alkaa pärjätä. Hyvä makuupussikaan ei pelasta, kun kylmä tulee alhaalta. Nukkujan ja riipparin välissä se litistyy eikä näin ollen juurikaan eristä.

Re: Kanoottivaellus Kymijoki Pernoonhaara 24-25.8.2019

Lähetetty: 04 Syys 2019, 10:43
Kirjoittaja Mahe
Ääni underblanketille/quiltille täältäkin, makuualustaa ei ole ikävä.

Itse en tykkää myöskään makuupussista riippumatossa, se on aina jotenkin kierteellä tai mytyssä ja olen sen verran kuumaverinen että vetskaria auki tulee nukuttua kesäkeleillä. Sen vuoksi paskartelin vintissä maanneesta vanhasta untuvapussista peiton.

Ratkoin huppusauman auki ja irrottelin suurimmaksi osaksi vetskarin joka oli jo valmiiksi rikki. Jalkopäähän jätin metrin verran vetoketjua jolla peiton saa kurottua pussiksi jalkopäästä, sinne on hyvä pujottaa varpaat. Tuo untuvapussi peittona on juuri passeli kesäkeleihin ja hengittää ihan eri tavalla kuin nykyaikaisempi kuitutäytteinen makuupussini vaikka peittoon kääriytyisi ihan kunnolla.

Tänä kesänä tuolla on muutama yö nukuttu ja todettu hyväksi ainakin n. 10 asteen läpötilaan saakka. Pussina se oli toimiva pikkupakkaseen asti, veikkaan että 0-10 asteessa menisi ihan hyvin vielä.

Peittoa on pajon mukavampi asetella kuin kierteelle menevää pussia ja se myös tuulettuu tehokkaammin. Riippumattoon on helppo mennä peiton alle.

Re: Kanoottivaellus Kymijoki Pernoonhaara 24-25.8.2019

Lähetetty: 07 Syys 2019, 13:35
Kirjoittaja janx
Underblanketin tai muun aluseristeen tarve on käynyt selväksi myös lukuisista muista tietolähteistä. Vaikeuksia on tuottanut peiton valinta. Tästä videosta käy hyvin ilmi, että riippumatossa peitto (top quilt) on varsin pätevä. Vielä kun löytäisi synteettisen, vähän alle nollan limitillä, kohtuullisen kevyen ja järkevän hintaisen tälle kaudelle. YouTube: "DD Hammock Quilt - Intro Video" - https://www.youtube.com/watch?v=GPum1Pfra30

Lisätty: Tuo ko. peitto toimii myös lämpöasusteena, koska jalat saa päästä ulos.