ajou kirjoitti:LiFePo4 ei kait ole sama kuin Li-Ion ja Wikipediaan en nyt kyllä luottais, vaan ennemmin akkukennojen valmistajaan. Suosittelevat "fully charched" ylläpitoa (siis LiFePo4), mikä tietenkään ei tarkoita 100%.
Itse poistan akun kyllä ajokista latausta varten, Arcus kun on ulkona ja lataan akut sisällä.irakas kirjoitti:jori kirjoitti:Vilijami kirjoitti:
-litiumiakkua ei saisi säilyttää täyteen ladattuna. Tämä ominaisuus on suuri miinuspuoli. Pitää aina kolme tuntia ennen lähtöä tietää että on lähdössä ja muistaa laittaa lataukseen. Kyllä se näin talvella menettelee, mutta ainoaksi pyöräksi sähköistetty ei sovellu, varsinkaan kesällä. Kyllä silloin pitää halutessaan päästä heti lähtemään. Tietenkin vapaakytkimellä varustettu keveä pikkumoottori voisi auttaa tähän vaivaan, niin voisi ajella ilmankin akkua?
Mikset tekisi niin, että lataat akuun vain 80% varaustasoon ja käytät sitä 20%-80% välillä –kuten se akun keston suhteen onkin parasta. Jos sitten tarvitset joskus aivan täyttä akkua, lataat sen lopun juuri ennen lähtöä. Voit myös tehdä niin, että lataat akun aivan täyteen ja käyt sitten pienen kierroksen, jolloin akkuun jää vähemmän haittaava alempi varaustaso. Ei tämä ihan niin tarkkaa taida kuitenkaan olla tuon täytenä säilyttämisen kanssa. Akkulaturit on suunniteltu lataamaan akut sopivaan lataustasoon. Ei ne normaalistikaan lataa akkuja akun näkökulmasta 100% tasoon.
Laitan tähän vielä lainauksen wikipediasta, jossa suositellaan jopa 90% lataustasossa säilyttämistä:Li-ion-akut tulisi säilyttää varattuina; suositeltavin varaustaso on 70–90 %. Varaustaso ei saa päästä laskemaan niin alhaiseksi, että kennon napajännite putoaa alle 2,5 volttiin kolmea kuukautta pidemmäksi ajaksi. Jos niin pääsee käymään, osa akun kapasiteetista on mennyttä lopullisesti. Tällöin akku voi vuotaa ja sen lataaminen voi olla vaarallista. Toisinaan akun syväpurkaantuminen voi vaurioittaa sitä välittömästi. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat kannettavien tietokoneiden akut, jotka voivat menettää suurimman osan kapasiteetistaan jo yksittäisen syväpurkautumisen yhteydessä. Syväpurkautumista estämään akussa on yleensä erillinen ohjainpiiri. Piiri ei kuitenkaan suojele akkua, mikäli se ensin käytetään tyhjäksi ja tämän jälkeen jätetään lataamatta, jolloin se syväpurkaantuu hyvinkin pian itsestään.
Kylläpä menisi vaivalloiseksi, jos noudattaisi em. ohjeita. Minulla on ollut käytössä E-Spin4 systeemin 48V/10Ah LiFePO4/-akut 2 kpl. Lataan ne aina täyteen heti reissulta palatessa, ja ovat toimineet moitteettomasti jo pitkään. Täällä jossain ketjussa oli puhetta, että latauksen ajaksi olisi akku irroitettava collectorista. En ole niin tehnyt, eikä siitä ole ilmennyt mitään haittaa.
Minulla on tarkalleen samat E-Spin4 systeemin 48V/10Ah LiFePO4/-akut 2 kpl. Olen niillä ajellut viime alkukesästä lähtien läpi talven n. 3000 km. Minäkin lataan ne aina reissulta palatessa täyteen ja useimmiten lataus on päällä läpi yön. En myöskään ole irrottanut akkua latauksen ajaksi collectorista. Pieniä alkuhankaluuksia lukuun ottamatta akut ovat toimineet erittäin hyvin. Olisikohan yksi syy siihen, että moottorissa on tehoa 1kW.