Sivu 1/5

täysjousitettu (lähes) tadpole trike hiilikuituputkesta

Lähetetty: 16 Huhti 2018, 08:23
Kirjoittaja kemppes
Nojapyörässä jousitus on usein tarpeen, ainakin meilläpäin pyörätiet on täynnä poikittaisia pykimiä ja ne tuntuvat liikaa 20" etupyörissä. Toisaalta trike on kyllä itselle sopivimmalta tuntuva peli.
Piirustuksia ei ole mutta tavoitteena on tehdä kompaktin kokoinen pyörä. Leveys vain 70 cm luokkaa ja pituus (wheel base 110 cm). Etupään geometriaan yritän panostaa, camber noin -7 astetta, caster 12 (muuttuva), olkapoikkeama n 1,5 cm negatiivinen, ackermann vähän sinnepäin, sen säätö lopuksi raidetangolla.
Etupyörät 20", taakse 26" pyörät. Rungon riittävä jäykkyys lienee haaste, trikessähän runkoon tulee kaarteissa takapyörän aiheuttama reilua vääntöä. Taakse tulee perinteinen joustohaarukka. Etujousitus on kapeassa pyörässä ongelmallinen. Trikessä toisen etupyörän mennessä kuoppaan runko heilahtaa vain puolet kuopan syvyydestä eli siinä on "telivaikutusta". Mietin talven hiihtolenkeillä että kokeilen jousitusta jossa edessäkin on yksi haarukka tai jonkinlainen yhdysheiluriakselisto väärin päin. Tai vanhojen mopojen keinuhaarukka kaksipyöräisenä. Hiilikuitu on joustavaa joten tuentaan tulee jonkin verran myös erillisjousitusta jos pystyy mitoittamaan tuon yhdistävän osan oikein. Toisaalta haluan sen napakaksi koska se toimii kallistuksen vaimentajana.
Talvella tilailin ja tavaraa, kiinankuitua... Pätkä 38/34 mm putkea, 44/40 mm putkea ja varastossa on 32/30,5 ja 35/32 mm putkea sekä pätkä 54,5 mm putkea. Lisäksi Kevralla oli 12 mm putken 30 cm pätkiä oli poistossa hyvin edullisesti.
Jousuksi tulee nelitoimiset ilmajouset, niissä pidän tärkeänä vastapaineen säätöä niin että saa herkästi toimivan ja ulosjoustavan liikkeen. Jousituksiin tarvitaan linkut ja paljon laakereita, tilailin kiinasta "laatutuotteita", laipallisia 22/8 mm ja 16/8 mm ruostumattomia laakereita. Suurimmat runkolaakerit tulevat itsevoitelevina liukulaakereina.

Ethaarukan sain kasaan jigissä ja mittausten mukaan sain aika hyvin tavoitellut ohjauskulmat kasaan. Caster tai jättöhän on muuttuva akselin rakenteen johdosta. Camber tuli noin 8 asteeseen.
Ohessa kuva etuakselistosta. Siinä oli aika paljon työtä, piti liimailla kasaan 9 erilaista palaa. Lisäksi akselistoon tulee jarruvoimat ja kuoppien aiheuttamat rasitukset. Yritin vahvistaa liitokset todella paksusti mutta silti epäilyksiä on sen suhteen kestääkö. No sen mahdolliset tulevat testaukset näyttävät jos tästä on jotain syntymässä.
Pahoittelen että kuva on väärinpäin, en osaa kääntää sitä.

Re: täysjousitettu (lähes) tadpole trike hiilikuituputkesta

Lähetetty: 16 Huhti 2018, 08:43
Kirjoittaja samuel
Hienoa kuituosaamista on.
Onko 4-pyöräisyys tullut mieleen?

Mites kiinalaisten putkien hinnat suhtautuu Suomi-kauppaan?
Exelillä metrinen 38/35mm putki on 39€.

Re: täysjousitettu (lähes) tadpole trike hiilikuituputkesta

Lähetetty: 16 Huhti 2018, 11:36
Kirjoittaja kemppes
Kyllä nelipyöräisyyttäkin olen miettinyt, pp-käyttöön sopivan tasauspyörästön saisi yllättävän edullisesti mutta lisäosia joutuisi tekemään. Aika moisia etujakin sillä olisi ainakin stabiliteetin suhteen... Pitäisiköhän tuota vielä pohtia kun peräpää ei ole vielä valmistuksessa, tosin putket on jo pätkitty.
Exelillä on hyvä verkkokauppa ja erinomainen palvelu, tosin tuo vinkkaamasi putki ei ole puhdasta hiilikuitua. Puhdas hiilikuitu on yli 100€/m. Toisaalta tuo voisi olla iskunkestävämpää. Nuo 54,5, 32 ja 35 mm putket on Exeliltä. Valitettavasti heillä ei ole 34 mm sisäläpimittaista putkea, sitä tarvitsin pyörien ohjainlaakerille. Kiinankuitu (mitä siinä sisällä sitten lieneekin) maksaa noin 30€ 50 cm pätkä seinämän paksuudesta riippuen, otin nuo 38/34 ja 44/40 pätkät sieltä kun tulivat samassa tilauksessa.
Exelillä on hiilikuituputkea poistomyynnissä https://www.exelwebstore.fi/poistomyynt ... kuitu.html mutta on epävarmaa mitä putkea paketissa on, halpaa se olisi. Jos useampi tilaisi voisiko vaihdella putkia ? Yksi kaveri sai juurikin ison määrän 32 ja 35 mm putkea tuossa paketissa.

Re: täysjousitettu (lähes) tadpole trike hiilikuituputkesta

Lähetetty: 16 Huhti 2018, 12:16
Kirjoittaja Vilijami
kemppes kirjoitti:Kyllä nelipyöräisyyttäkin olen miettinyt, pp-käyttöön sopivan tasauspyörästön saisi yllättävän edullisesti mutta lisäosia joutuisi tekemään. Aika moisia etujakin sillä olisi ainakin stabiliteetin suhteen... Pitäisiköhän tuota vielä pohtia kun peräpää ei ole vielä valmistuksessa, tosin putket on jo pätkitty.

Kyllä kannattaa pohtia. Itse tekisin vedon vain toiseen renkaaseen ja toiseen jäis mahdollisuus sähkökiekolle.

Re: täysjousitettu (lähes) tadpole trike hiilikuituputkesta

Lähetetty: 20 Huhti 2018, 08:47
Kirjoittaja kemppes
Kyhäelmä on jo niin pitkällä että nelipyöräisyys on poissuljettu koska etuhaarukassa ei ole täyttä erillisjousitusta ja taakse sellainen pitäisi laittaa. Myöskään ketjun sivuveto ei enää onnistu. Myös leveyden saaminen noin 70 cm luokkaan on ns. ehdoton vaatimus.
Takahaarukan liimailin valmiiksi. Kiertojäykkyys epäilyttää, se on tuon yhden osan varassa. Se on kyllä erittäin paksusti laminoitu ja voinee riittää. tuohon yhdistävään osaan sisään tuli pultit joihin jousitus kiinnittyy. Hitsailin pulttien päihin rosteria hiilikuidun sisään niin että ovat riittävän tukevat. Laakerointi runkoon tulee mahdollisimman leveänä eli se on luokkaa 21 cm. Laakerina ohjainlaakerit ja sisällä 1 1/8" putki. Päällä 38/34 mm putki, mihin siis runko kiinnittyy.
Dopoutit on tehty n 30 mm putkesta joka menee hiilikuituputken sisään ja siihen hotsattu rosterilevyn palaa. Kiinnitetty liimalla + hiilikuitulangalla.
Rungon saaminen riittävän jäykäksi jo huolestuttaa...

Re: täysjousitettu (lähes) tadpole trike hiilikuituputkesta

Lähetetty: 22 Huhti 2018, 11:12
Kirjoittaja rosteri
Kiinnostuksella seuraan tämän projektin etenemistä! Asiallisia hiilikuituputkia on tarjolla myös Ukrainasta: https://www.timcrossman.com

Re: täysjousitettu (lähes) tadpole trike hiilikuituputkesta

Lähetetty: 25 Huhti 2018, 11:48
Kirjoittaja kemppes
Sain etu- ja takahaarukan yhdistettyä parilla putkella. Vaati jigin että sen sai suoraan ja että takapyörä jäi pystyyn. Piti tehdä pariin kertaan kun ei meinannut onnistua. Lisäksi jouduin alustavasti liimaamaan kiinni keskiöön menevän puomin jotta sen korkeusasema hahmottuu. Puomi on 54,5 mm läpimittaista hiilikuituputkea, se ei minusta ole tarpeeksi jäykkää ja joudun sitä vahvistamaan. Ajattelin laittaa keskiön n. 35 cm korkeuteen, toivottavasti se riittää.
Nyt täytyy suunnitella yhdistävien putkien päälle niihin liittyvä sivulta katsottuna kolmiomainen istuimen kehto joka jäykistää samalla rakennetta. Selkänojan kallistuskulma 35 astetta ja selkänojaan jkv säätövaraa noin 5 asteen verran. Istuinkorkeus 27 cm. Maavaran ajattelin riittävän noin 12 cm. Tuleeko lonkkakulma oikeaksi ?

Re: täysjousitettu (lähes) tadpole trike hiilikuituputkesta

Lähetetty: 25 Huhti 2018, 19:02
Kirjoittaja Jarcco
Nyt tulee siis tämä yhtenäinen haarukka- jousitus kokeiltua, hyvä! Aiemmin ainakin Sakari on kokeillut vastaavaa, mutta ei tainnut kestää, koska oli vain yksi kapea nivel keskellä. Nyt ei sitä ongelmaa ole. Kallistus- ja lonkkakulma vaikuttavat osapuilleen useimmille sopivilta. Keskiö voisi minusta olla pari kolme senttiä ylempänä, ainakin jos kuski on isokenkäinen. Kannattaa tsekata jousituksen vaikutus ettei ainakaan mene alle tuon. Toinen mikä pitää aina tarkistaa aikaisessa vaiheessa, on ketjulinjan toimivuus. Vältytään ylimääräisiltä rissoilta joita ei vetopuolelle yhtä enempää yleensä tarvita.

Re: täysjousitettu (lähes) tadpole trike hiilikuituputkesta

Lähetetty: 25 Huhti 2018, 19:26
Kirjoittaja PW
Miun kolmipyörässä keskiö on n. 30cm maasta, jossain koneilussa ollu allekin ja oon isokenkänen - kammet 140mm, sekin vaikuttaa. Uskon, ett 35cm riittää hyvin.

Re: täysjousitettu (lähes) tadpole trike hiilikuituputkesta

Lähetetty: 26 Huhti 2018, 08:31
Kirjoittaja kemppes
Kiitokset rosterille linkistä, siellä oli mielenkiintoista tavaraa ja jotain runko-osia edullisesti, sellaisia mitä muualla en ole nähnyt. Seuraava projekti jo pyörii mielessä ja tuo natsaa siihen hyvin.
Kiitos myös Jarccolle ja PWlle, uskallan jättää puomin noin, keskiön korkeuttahan voi vielä säätää jousitusten, etenkin takajousituksen korkeusasemalla. Lisäksi vanhoja mopoja muistellen tuollainen keinuhaarukka ei niiaa jarrutuksessa, pelkona on tilanne, esim. jarrutus ennen kanttikiveä ja kantapää voisi jysähtää kiveen.
Olen aika varma että keinuhaarukan nivel kestää, laakeripintaa on paljon, itsevoiteleva liukulaakeriholkki ja hiilikuidun puolella puristesovitteinen speedy sleeve. Mutta etenkin tuohon yhdysrungon etuosaan tulee aikamoista vääntörasitusta eli sen lujuuteen pitää kiinnittää huomiota.
Ketjulinja on ongelmallinen ja uhkana on kahden rissan käyttö. "Sattumalta" rungon sisäleveys on 140 mm ja mietin sitä että laittaisin rataspakan/ylim. navan runkoon ja toisiovedon takapyörälle. Tulisipahan tuokin kokeiltua, merkittäviä etuja en nyt kyllä keksi. Siinä yksi ketjupyörä varmasti tuossa sydeemissä riittäisi.
Nyt työn alla on istuimen kehto/keskirunko ja jousitusten linkkien teko. Paksua levyä olenkin jo tuohon tarkoitukseen laminoinut.

Re: täysjousitettu (lähes) tadpole trike hiilikuituputkesta

Lähetetty: 30 Huhti 2018, 10:58
Kirjoittaja kemppes
Jousituksen osat valmistui. Niissä on tuplalaakerit, laakereita on yhteensä yli 20. Materiaali on paksua, peruslevy noin 1 cm paksuista sisältäen hiilikuitua, aramidia ja lasikuitua. Kolmiomaiset tulevat etuakselille, akselista puomiin ja loput taakse, takajousen joutunen siirtämään niin että kiinnityspiste on istuimen selkänojassa.

Re: täysjousitettu (lähes) tadpole trike hiilikuituputkesta

Lähetetty: 02 Touko 2018, 08:08
Kirjoittaja kemppes
Ohjauksen osat, ohjaus on epäsuora ja suunnittelin (?) sen suufilaisen mystiikan oppine mukaisesti. Australialaismallinen ja raidetanko. Se ja vinotanko ovat 12 mm hiilikuituputkea. Varsinainen ohjaustanko kiinnitetään runkoon tavallisella ohjainlaakerilla. Välitys ohjauksessa noin 1:1,2.

Myös keskirunko = istuimen kehto eteni ja sain putket yhdisteltyä.

Re: täysjousitettu (lähes) tadpole trike hiilikuituputkesta

Lähetetty: 07 Touko 2018, 11:16
Kirjoittaja kemppes
Alkaa valmistua koeajokuntoon. Kuvia etujousituksesta, ainakin teknisesti toimii. Takana jousitus jää penkin alle piiloon. Samassa kuvassa näkyy ylimääräinen napa ja rataspakka keskirungossa.

Re: täysjousitettu (lähes) tadpole trike hiilikuituputkesta

Lähetetty: 08 Touko 2018, 09:17
Kirjoittaja mhelander
Odotan mielenkiinnolla miten jousitus pelittää, siitä olisi kiva nähdä action-videota toiminnassa!

Re: täysjousitettu (lähes) tadpole trike hiilikuituputkesta

Lähetetty: 17 Touko 2018, 08:42
Kirjoittaja kemppes
https://www.youtube.com/watch?v=DlfQMoz ... e=youtu.be

Ohessa linkki videoon, tänne suoraan tallennus ei onnistunut. Sorry videon laatu. Koko liikettä en saanut esiin vaikka tyhjensin ilmakammiot, elementti vastustaa silti. Ketjun ensimmäisessä kuvassa näkyvä akselissa oleva kiinnityskorvake pyörii aksekin suhteen vaikka videolla liikettä ei juurikaan näy. Liikelaajuus elementillä on 38 mm ja jousituksessa noin 55 mm. Systeemi on hyvin stabiili ja vahva sivusuunnassa.