Vain istuimen jousitus nojiksessa?

Rakennatko omaa nojapyörää? Täältä voit saada vinkkejä projektiisi.
Avatar
optimistx
Treenaileva sisällöntuottaja
Viestit: 675
Liittynyt: 26 Marras 2006, 19:49
Paikkakunta: Espoo

Vain istuimen jousitus nojiksessa?

ViestiKirjoittaja optimistx » 15 Kesä 2009, 12:35

Maastopyörissä on nykyään tapana tehdä etuhaarukka jousitetuksi pneumaattisesti, nesteillä tai jousilla, ja myös
takaosia näkee usein jousitettavan aika lystikkäillä virityksillä.

Kun pyörän paino on luokkaa 20 kg ja ajaja esim. 80 kg, niin eikö olisi yksinkertaisempaa pistää 80 kg ajaja istumaan jousitettuun satulaan ja unohtaa jouset muualta?

Yritänpä vastata osin itsekin :)

Jos pystypyörään satulan alle kuvitteli vain pystysuoraan liikkuvan jousen (ei siis yhtään eteen-taakse-sivuille), niin polkiessa ajaja varmaan keinuisi häiritsevästi ylös alas. Alaspäin voimakkaasti polkaistessa jousella on vähempi kannatettavaa, joten se tyrkkää sitä vähää ylös, ja hommasta voi tulla aika hauskaa jojoilua. Ei varmaan hyvä. Siis istuimen jousitus näin on unohdettava.

Mutta nojapyörässä polkimet ovatkin suoraan edessä. Jos nojapyörän tuolin kuvittelee jököttävän jousen nokassa siten, että se saa vain kulkea ylös alas, painovoiman ohjailemana, mutta ei sivuille, eteen, eikä se saa pyörähdellä villisti? Eihän nyt polkeminen vaikutakaan jousen jännitykseen! Homman pitäisi toimia.
Kuva
punanen = jousi
vihreä = (ehkä taipuisa) saranoitu putki
sininen = sarana
Ehkä koko jousta ja saranaakaan ei tarvita, jos vihreä putki on sopivan taipuisa ja kimmoisa (mutta ei äkkiä poikkirusahtava)
Joku yksinkertainen konsti vaimentaa mahdollisia heilahteluja?
Näin 80 kg olisi hyvin (?) ja yksinkertaisesti jousitettu, mutta 20 kg ei lainkaan.
Näkökohtia, ehdotuksia, varotuksia?

(kuva piirretty microsoft paintilla, kun liitua ja taulua tai edes flappitaulua ei ollut käsillä tähän).

Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 11895
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Vain istuimen jousitus nojiksessa?

ViestiKirjoittaja jviirret » 15 Kesä 2009, 12:53

Parin sentin jousto heilauttaa hartioita 5cm? Aika inhottavan tuntoinen ajaa jos ohjaustangon etäisyys muuttuu koko ajan ,luulisin :roll:

Jukka
Riman ali ja suoraa ohi maalin...

Avatar
jooseha
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 4288
Liittynyt: 09 Kesä 2009, 22:43

Re: Vain istuimen jousitus nojiksessa?

ViestiKirjoittaja jooseha » 15 Kesä 2009, 13:28

Luulisi tuon toimivan noin mikäli jousto pyritään pitämään riittävän lyhyenä. Ei ohjaustangon ja harioden välinen eteisyys tuon kuvan mallisessa systeemissä oleellisesti muutu, mutta ohjaustangon korkeus kyllä muuttuu hartiohin verrattuna.

optimistx kirjoitti:Jos pystypyörään satulan alle kuvitteli vain pystysuoraan liikkuvan jousen (ei siis yhtään eteen-taakse-sivuille), niin polkiessa ajaja varmaan keinuisi häiritsevästi ylös alas. Alaspäin voimakkaasti polkaistessa jousella on vähempi kannatettavaa, joten se tyrkkää sitä vähää ylös, ja hommasta voi tulla aika hauskaa jojoilua. Ei varmaan hyvä. Siis istuimen jousitus näin on unohdettava.

Kyllä pystypyörissä on ollut maailman sivu jousitettuja satuloita, ja olenpa tavannut myös jousitettuja satulatolppia. Katseleppa mummopyörien satuloita.
Noissa jousto on vain luokkaa 1-2cm. Ottavat mukavasti vastaan terävät iskut.

Avatar
Nebulus
Treenaileva sisällöntuottaja
Viestit: 986
Liittynyt: 10 Syys 2007, 19:40
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Re: Vain istuimen jousitus nojiksessa?

ViestiKirjoittaja Nebulus » 15 Kesä 2009, 13:31

optimistx kirjoitti:Näkökohtia, ehdotuksia, varotuksia?

Tuossahan penkki heiluu jonkin verran eteen-taakse, eli painopiste muuttuu. Voi kaarreajossa olla yllättävää, kun eturengas kevenee yhtäkkiä. Lisäksi: mitä pienempi jousittamaton massa, sitä nopeammin jousitus reagoi töyssyihin ja sitä paremmin renkaiden pito säilyy.
Alligt Kruiser - Actionbent Trike - Optima Baron - Rainbow Lyra - Flevobike - Zox lowracer - Nazca Paseo

Joutilas
Sisällöntuottajakokelas
Viestit: 241
Liittynyt: 02 Maalis 2009, 21:07

Re: Vain istuimen jousitus nojiksessa?

ViestiKirjoittaja Joutilas » 15 Kesä 2009, 14:08

Esitetty rakenne palvelee enemmänkin ajajan mukavuutta kuin ajo-ominaisuuksia.

Huolimattomalla ohivilkaisulla se tuo mieleen Jukan clwb:n, paitsi, että jukan pyörässä istuin, ohjaus ja polkimet keikkuvat samaan tahtiin kuskin kanssa.

Paljon on puhuttu jalkojen polkimilta putoamisesta. Onko se vaarana tässäkin, kun penkin selkänoja voimakkaassa töyssyssä heilahtaa alas ja taakse? Mitoituksista riippuen ohjaus- ja poljinote häiriintynee kuitenkin enemmän kuin clwb-tapauksessa..

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 10789
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Vain istuimen jousitus nojiksessa?

ViestiKirjoittaja jori » 16 Kesä 2009, 08:27

Minuakin huolestuttaa tuossa etupään joustamattomuus. Jos etupyörälle annetaan tälli alhaalta päin, kuten esim. rotvallin reunan ylityksessä, saavat jalat polkimilla saman kiihtyvyyden kuin ilman joustoa. Lisäksi tuo etupyörän pystyliike aiheuttaa takapyörän maakontaktipisteen suhteen rotaation, joka suuntautuu navan takana olevaan painopisteeseen nähden jouston kannalta epäedullisesta suunnasta. Takapään joustot tuo nielee varmasti hyvin. Toinen huomioitava näkökulma on nojapyöräilijän painon jakautuminen pitkälle alueelle. Jalat ovat jousittamattomalla puolella ja paino lepää istuimen selkänojalla eri kohdissa riippuen polkemistilanteesta. Ylämäessä lapaluiden varassa polkemista tehostaessaan voimalinja siirtyy pois nivellinjasta, jousi painuu ja penkki hytkyy.
Jos tuon täydentäisi kampipuomin nivelöinnillä emäputkeen ja siirtäisi istuimen nivelpistettä ylemmäs polkimen ja keskiselän väliselle linjalle, saattaisi tuo hyvinkin olla käyttökelpoinen ratkaisu. Se, onko se helpompi tai keveämpi kuin jousitetut haarukat onkin sitten eri juttu.

Jori


optimistx on tönäissyt viestiketjua viimeksi klo 16 Kesä 2009, 08:27
Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma


Palaa sivulle “Nojapyörän rakentaminen”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa