Pyörän valoista

Onko mielessäsi nojapyöriin tai nojapyöräilyyn liittyvä kysymys? Haluatko kertoa kokemuksistasi? Kirjoita tänne ja saat varmasti vastauksia.
Avatar
ukram2
Viestit: 159
Liittynyt: 25 Heinä 2014, 15:33
Paikkakunta: Espoo

Re: Pyörän valoista

ViestiKirjoittaja ukram2 » 04 Heinä 2016, 10:56

Ei tuo vellemankaan oikein kiinnosta, liian alkeellinen... mikroprossulla saa siistiä pwm signaalia fetin ohjaukseen. Lisäksi tehon säätöön tarvii "älyä", tai siis jos napadynamosta tulee hitaassa vauhdissa vain harvakseltaan heikkoja pulsseja, olisi hyvä ohjata lediä pienellä tasaisella teholla, ja nostaa tehoa sitten kun dynamosta tulee enemmän tehoa. Lisäksi logiikan pitäisi varmistaa oma henki, eli prosessorin oma käyttöjännite otetaan dynamosta ekana ja vasta ylimääräisellä teholla ohjataan lamppua. Käytännössä kai siis siten että tasasuuntauskonkan jännitettä tarkkaillaan ja vasta kun se on tarpeeksi korkea, ledille annetaan tehoa.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 10197
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Pyörän valoista

ViestiKirjoittaja jori » 04 Heinä 2016, 11:14

ukram2 kirjoitti:Ei tuo vellemankaan oikein kiinnosta, liian alkeellinen... mikroprossulla saa siistiä pwm signaalia fetin ohjaukseen. Lisäksi tehon säätöön tarvii "älyä", tai siis jos napadynamosta tulee hitaassa vauhdissa vain harvakseltaan heikkoja pulsseja, olisi hyvä ohjata lediä pienellä tasaisella teholla, ja nostaa tehoa sitten kun dynamosta tulee enemmän tehoa. Lisäksi logiikan pitäisi varmistaa oma henki, eli prosessorin oma käyttöjännite otetaan dynamosta ekana ja vasta ylimääräisellä teholla ohjataan lamppua. Käytännössä kai siis siten että tasasuuntauskonkan jännitettä tarkkaillaan ja vasta kun se on tarpeeksi korkea, ledille annetaan tehoa.

Tässä on oikea asenne. Prosessori viisastelee kuorman ja saatavilla olevan sähköenergian mukaan, mitä tehdään. Jos sähköä ei ole riittävästi kaikkiin valoihin, ainakin takavaloa kannattaa vilkuttaa. Mitä vähemmän virtaa on tarjolla, sitä lyhyemmän välähdyksen ja sitä harvemmin. Varsinkin päivällä takavalon näkyvyys on kiinni kirkkaudesta. Ei hyödytä näyttää taakse himmeää tasaista valoa, vaan väläyttää sopivin välein saatanallinen välähdys, jotta pyörä huomataan takaa tulevasta atuosta myös sateessa vastavalossaa. Punaisen välähdyksen lisäksi sinne sekaan voi laittaa subliminaalisen sinisen välähdyksen, muistuttamaan poliisin valvovasta silmästä ja jokaisen liikenteeseen osallistujan syntisyydestä. :twisted: Kun välähdys on sopivan lyhyt punaisten välähdysten seassa, ei poliisi itse pääse tähän puuttumaan. Sininen välähdts kun on tietoisen havainnon tekemiseksi liian lyhyt. Subliminaalinen vaikuttaminen on EU alueella kaupallisessa käytössä kielletty, mutta nyt ollaankin liikenteessä henkensä kaupalla. :mrgreen:
Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 09:13

Re: Pyörän valoista

ViestiKirjoittaja vaaka » 04 Heinä 2016, 11:29

Pirullisen nerokasta tuo sininen subliminaalinen väläys :twisted: miten lyhyt pitäisi väläyksen olla,,jottei sitä havaita? Viime vuosina moniväriledeihin on tullut tehoja joniin verran, mutta en tiedä, missä mennään nyt valotehoissa. Moniväriteholedeistä en ole kuullut, onko niitä ja missä mennään sinisissä valoissa? Lasereita on sinisenä, mutta on vähän kapea kaista :D Voihan valkoisen teholedin päälle laittaa sinisen kalvon.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 10197
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Pyörän valoista

ViestiKirjoittaja jori » 04 Heinä 2016, 11:45

vaaka kirjoitti:Pirullisen nerokasta tuo sininen subliminaalinen väläys :twisted: miten lyhyt pitäisi väläyksen olla,,jottei sitä havaita? Viime vuosina moniväriledeihin on tullut tehoja joniin verran, mutta en tiedä, missä mennään nyt valotehoissa. Moniväriteholedeistä en ole kuullut, onko niitä ja missä mennään sinisissä valoissa? Lasereita on sinisenä, mutta on vähän kapea kaista :D Voihan valkoisen teholedin päälle laittaa sinisen kalvon.

Valkoiset ledit ovat itse asiassa sinisiä, joiden päälle on lisätty vihertävänkeltainen loisteaine. Luulen, että riittää, kun laittaa sinisen ledin sinne punaisten sekaan. Sininen laserledi osoittamaan taakse olisikin vielä parempi, niin vaikutelma ei ole valosta, vaan heijastusvälähdykstä. Laservälähdys voi olla pidempi ilman että syntyy tietoinen havainto sinisestä valosta. :twisted:
Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
ukram2
Viestit: 159
Liittynyt: 25 Heinä 2014, 15:33
Paikkakunta: Espoo

Re: Pyörän valoista

ViestiKirjoittaja ukram2 » 04 Heinä 2016, 12:21

Partcossa näkyy olevan 6W RGB teholedi, siis sisältää kolme lediä, joilla saa kaikki värit...

http://www.partco.biz/verkkokauppa/data ... bcbc1e.pdf

Pinkki valo olisi hieno, mutta taitaa olla tieliikennelaissa kielletty.

Avatar
kuparinen
Sisällöntuottajakokelas
Viestit: 389
Liittynyt: 12 Tammi 2010, 23:23
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Pyörän valoista

ViestiKirjoittaja kuparinen » 04 Heinä 2016, 13:02

vaaka kirjoitti:Pirullisen nerokasta tuo sininen subliminaalinen väläys :twisted: miten lyhyt pitäisi väläyksen olla,,jottei sitä havaita? -klip -

Silloin kun elokuvat olivat vielä filmiä, väitettiin että yksi erillinen ruutu (1/24 sekuntia) menee katsojan kaaliin ihan huomaamatta muun juonen seassa. Esim. ennen väliaikataukoa oli kuulemma laitettu rainaan muutama karkkipussin tai hampurilaisen kuva... lisäsi aulakioskin menekkiä kummasti.

Nixor
Viestit: 46
Liittynyt: 17 Tammi 2016, 20:23
Paikkakunta: Kaarina

Re: Pyörän valoista

ViestiKirjoittaja Nixor » 04 Heinä 2016, 13:41

Tuo sininen laser menisi kyllä jo vähän liian pitkälle :twisted: , osa sinisistä teholedeistäkin luokitellaan silmille vaarallisiksi kuten laserit. Mulla on yksi kelloradio, jonka näytön taustavalo oli syvän sininen alunperin. Häiritsi pahasti nukkumista joten laitoin oranssin hintalapun ledin ja näytön väliin jolloin väristä tuli mukavan pinkki. Puoli vuotta tuo kesti mutta alkoi vähitellen taas sinertää, kun avasin lampun taas niin siinä hintalapussa oli valkoinen kohta ledin edessä :shock: :mrgreen: Vaikka ledin teho oli vain 16mW. Nykyään tuossa on turkoosi led.

Tuollaista RGB lediä oon suunitellu sekä etu- että takavaloon mutta on vielä keskeneräinen. Satunnaisesti vilkkuvat eri värit, kuitenkin niin että keskiarvo on lähellä valkoista tai punaista. Seassa muutama selvemmin erottuva erivärinen välähdys. PIC- mikrokontrollerilla tuo onnistuisi, mutta en vaan saa toimimaan niitä kun kellotaajuus on aina väärä. En oo tuohon ongelmaan ehtiny tarkemmin perehtyä :oops:

Noita RGB teholedejä on ollut jo aika kauan ja niissä on tehot samaa luokkaa kuin yksivärisissäkin. Punainen noissa on vähän ongelma, kun sen tehonkesto on rajallisempi. Mulla on kymmenen RGBW led valaisinta joissa on kaikissa osa punaisista ledeistä kärähtänyt. Ne on hajonneet jännästi niin että pienellä virralla ei huomaa eroa muihin, mutta isolla virralla alkavat vilkkua tai himmenevät, suurennuslasilla näkee että led siru on täynnä pieniä halkeamia ja vain ledin linssi pitää sen koossa.

Viimeksi ihmettelin rikkinäisiä halpoja valkoisia 4W led lamppuja. Niissä on ledit hajonneet siten että sisäiset johdot on menneet poikki. Voi olla että johtuu valmistusvirheestäkin. Revin ledeistä linssin ja fosforin pois ja ajattelin koittaa saanko korjattua ledin ja kyllähän se onnistui:

IMG_b6976m2.JPG
valaisimessa 3 tuollaista lediä joista 2 rikki
IMG_b6976m2.JPG (44.71 KiB) Katsottu 2829 kertaa
IMG_6977m2.JPG
mikroskoopin läpi tarkasteltuna kaunis tuo led siru
IMG_6977m2.JPG (176.6 KiB) Katsottu 2833 kertaa

IMG_6983m2.JPG
Toimii
IMG_6983m2.JPG (125.84 KiB) Katsottu 2833 kertaa
:o 8)
IMG_6984m3.JPG
lopputulos: muuten hyvä mutta linssi ja fosfori ei enää mahdu tuohon päälle
IMG_6984m3.JPG (123.72 KiB) Katsottu 2833 kertaa
Ehkä seuraava kirurginen operaatio onnistuu kokemuksen ansiosta paremmin ilman komplikaatioita :mrgreen:

Avatar
ukram2
Viestit: 159
Liittynyt: 25 Heinä 2014, 15:33
Paikkakunta: Espoo

Re: Pyörän valoista

ViestiKirjoittaja ukram2 » 05 Heinä 2016, 15:45

Jos haluaa nostaa jännitettä, tuommoinen boost kytkentä on mahdollinen. Siis jopa 1.5V akusta tai 2.7V superkonkasta saa sen jotain 3.7V mitä teholedi tarvii.

Napadynamon teho varmaankin hitaassa nopeudessa putoaa joka tapauksessa, siis mitään ihmeitä tuolla jännitteen nostolla ei voi tehdä.
Liitteet
zxsc310.jpg
zxsc310.jpg (22.01 KiB) Katsottu 2780 kertaa

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 10197
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Pyörän valoista

ViestiKirjoittaja jori » 05 Heinä 2016, 18:20

ukram2 kirjoitti:Jos haluaa nostaa jännitettä, tuommoinen boost kytkentä on mahdollinen. Siis jopa 1.5V akusta tai 2.7V superkonkasta saa sen jotain 3.7V mitä teholedi tarvii.

Napadynamon teho varmaankin hitaassa nopeudessa putoaa joka tapauksessa, siis mitään ihmeitä tuolla jännitteen nostolla ei voi tehdä.

Juuri tuolla ylöshakkurilla voi tehdä sen helvetillisen välähdyksen, jolla pyöräilijä huomataan. Jos teho ei riitä kuin lyhyeen välähdykseen, niin sitten väläytetään. Jos tehoa suuremmassa nopeudessa on enemmän, voi sitten keksiä monimutkaisempia ja enemmän tehoa vieviä moodeja valoille. Tähän tarvitaan ehdottomasti tietokoneohjausta, jotta päästään helposti kokeilemaan, miten vähimmällä sähkönkulutuksella pyöräilijä tulee havaituksi ja parhaassa tapauksessa itsekin näkee eteensä.
Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
ukram2
Viestit: 159
Liittynyt: 25 Heinä 2014, 15:33
Paikkakunta: Espoo

Re: Pyörän valoista

ViestiKirjoittaja ukram2 » 06 Heinä 2016, 02:26

Väläytykseen ledi ei oikein sovi, kun se ei (kai?) kestä ylivirtaa, mutta kameroissa käytössä olevaa flash putkea voi käyttää tähän... Niissä käytetään melko korkeajännitteistä konkkaa, joka puretaan tyhjäksi. Tai no ennen kai käytettiin jotain magnesiumpölyä...

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 09:13

Re: Pyörän valoista

ViestiKirjoittaja vaaka » 06 Heinä 2016, 12:45

Kyllä Magic Shinestä potkua löytyy, kun kolmesta mallista XXLssä tehottomin antaa 1200Lm. On sen verran paljon, että pitäisi auttaa, on aika paljon enemmän kuin täällä pyörivät Alepan mainospyörät, joissa on tuikku verrattuna. Tuikkukin näkyi päivällä yli sadasta metristä puiden varjosta ainakin eilen. Tuon mallin MS 1200 Lm on ongelmallinen kahden tunnin paloajan puolesta tuolla teholla.

Nixor
Viestit: 46
Liittynyt: 17 Tammi 2016, 20:23
Paikkakunta: Kaarina

Re: Pyörän valoista

ViestiKirjoittaja Nixor » 06 Heinä 2016, 14:56

Tuo pulssitus voisi toimia niin, että ledin virta rajoittuu vaikka kaksinkertaiseksi speksattuun maksimivirtaan nähden. Noista hakkuripiireistä vois tuohon vilkutteluun hyödyntää standby- tai alijännitteentunnistusominaisuutta tai jotain vastaavaa toimintoa. Tuo alijännitteentunnistus voisi toimia kun mittaa ensiöpuolen kondensaattorista? Mulla ainakin käyny välillä niin että kytkennästä tuleekin oskillaattori vaikka ei ollut tarkoitus :o :oops:

Pitää kehitellä jotain kytkentää. Ensin komparaattorilla yksinkertainen kytkentä ja jos se toimii niin sitä voi soveltaa johonkin hakkuripiin. Yritin simuloida kytkentää eilen, mutta se vilkutus jäi päälle eikä siirtynyt normaaliin moodiin. Voi olla että johtuu ohjelmastakin. Ärsyttää kun simulaatio kaatuu usein eikä tiedä olisiko kytkentä toiminut juuri silloin :x Labcenter Proteus ohjelmaa oon käyttänyt. Pitää kokeilla kytkentää käytännössä vielä.

Tuo näyttäis toimivan, kun resistanssi on 10Ω. Vilkkumistaajuus vaan hidastuu 30Ω resistanssilla 1Hz kanttiaalloksi. Jotain hystereesiä varmaan vaatii?

dynamoledkokeilu1.jpg
dynamoledkokeilu1.jpg (29.61 KiB) Katsottu 2635 kertaa

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 10197
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Pyörän valoista

ViestiKirjoittaja jori » 06 Heinä 2016, 17:24

Eikös tuo välähdysmoodi kannattaisi tehdä niin, että ladataan konkkaan sopiva joulemäärä, joka sitten puretaan ledin läpi.
Tässä vähän perusteita tietokoneistettuun ledinpolttoon. http://www.hutasu.net/index.php?sivu_id=137&parent=131
Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
ukram2
Viestit: 159
Liittynyt: 25 Heinä 2014, 15:33
Paikkakunta: Espoo

Re: Pyörän valoista

ViestiKirjoittaja ukram2 » 06 Heinä 2016, 18:17

Tuo pwm säätö on himmennys, siis lediä poltetaan maksimiteholla, mutta vain osan ajasta. Joulen jysäyttäminen lediin kuulostaa varmalta tuholta...

Hankin koemielessä Bilteman led-napadynamovalon, ja pettymys se oli, vain 1W (lukee muovikotelon kyljessä, bilteman webbisivuilla tai paketissa tehoa ei mainita. Tosin valo vaikutti aika kirkkaalta... Kokeilin virtalähteellä ajaa 100 mA välin kasvavaa virtaa siihen, 300 mA jälkeen valo ei enää kirkastunut, ilmeisesti suojaus-zener? Schmidtin dynamosta lähtisi luultavasti 500 mA, joten huijausta...

Iq fly valoihin verrattuna peili on onneton kun keskeltä näkyy suoraan ledi, vain sivuilla on tunnelimaisesti valoa ohjaavaa metallia.

En ainakaan heti saanut koteloa auki, vaikka se näytti siltä että etuosa lähtee vääntämällä irti rungosta.

Kiinnostaisi päästä ohjaamaan lediä itse, missäköhän valossa olisi mahdollisuus ottaa häiritsevä elektroniikka pois? Iq fly valoissa tuntui olevan jonkinlainen epoksiinvalettu systeemi, siis lähes mahdoton tehdä itse mitään. Toinen mahdollisuus olisi rakentaa valo itse ja ostaa optiikka jostain, mutta tuohon iq fly tyyliseen peiliin ei taida päästä standardikamoilla?

Avatar
ukram2
Viestit: 159
Liittynyt: 25 Heinä 2014, 15:33
Paikkakunta: Espoo

Re: Pyörän valoista

ViestiKirjoittaja ukram2 » 06 Heinä 2016, 18:54

No lähtihän se "lasi" irti ruuvarilla vääntämällä, ja valo oli sen jälkeen purettavissa, piirilevy oli ruuveilla ja ledikin oli ruuveilla kiinni heijastimessa. Piirilevyllä oli mm. 1F 5.5V superkonkka, kahden nappipariston kokoinen, mutta ei hakkurikelaa. Kaikki rungon ja heijastimen osat muovia, ledillä oli metallinen jäähdytyslevy. Elektroniikassa parannettavaa löytyy esim. siinä että zenerin voinee korvata korkeammalla jännitteellä toimivalla zenerillä, jolloin virta pienenee ja jarrutus vähenee.


Palaa sivulle “Yleistä nojapyöräilystä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa