Selkävaivaisten keskusteluketju

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
PW
KOM
Viestit: 16633
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Selkävaivaisten keskusteluketju

ViestiKirjoittaja PW » 18 Huhti 2017, 16:29

Selkä kivut vaan jatkuu, melkeen viikon jo. Kun ei muuta kykene kirjottelen tästäkin aiheesta. Välillä oli jo parempi mutt taas eilis iltana räväytti pari kertaa kunnolla, selkä lihakset kramppiin. Yskimiset ja aivastukset läväyttää samaan kohtaan tuonne, ristiselkään. Särkylääkkeitä oon vetäny koko ajan, tänään otin vasta iltapäivällä, pakko oli ku alko taas vihloo. Pahinta on ylös nousu, kipu nyt oikeella selkärangan viereisessä lihaksessa. Täänään viel menossa tutulle hierojalle jos se sais sitä vähän rauhottumaan.
Tää tuntuu miusta erilaiselta ku aikoinaan, tai sitten en vaan muista minkälaista, selkäkipujen kanssa on elää. Tuli vaan meleen ons tää nyt välilevyn pullistumaa? Onks tietoo, miten se todetaan, näkyykö röntgenissä, vai magneetissa? Voishan tähän kerätä muutenkin kokemuksia, miten parhaiten kukakin on selkänsä kanssa on pärjänny.
Itsellä on tietyst aina ollu selkäkipuja, koska se on pitkä. Reilu 10v sitten selästä kuitenkin särkyi pari nikamaa, auton kippauksen yhteydessä. Noiden nikamien välitkin taitaa olla alentuneet. Hieronta ja liikunta, niihin on auttanu tähän asti - astangajoogan jälkeen hieronnassakin ollu taukoa.
Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 12328
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Selkävaivaisten keskusteluketju

ViestiKirjoittaja jviirret » 18 Huhti 2017, 16:44

Itse sain hierojalta aikoinaan tämän vinkin:

Kuva

Koko juttu täällä http://www.hieros.fi/akuutti-alaselkakipu/

Oli viikko että vaivoin pääsin sängystä ylös, mutta matolla tulla tavoin jalat tuolilla makoilemalla kivut hellitti sen verran että pääsi liikkeelle.

Jukka
Riman ali ja suoraa ohi maalin...

sompi
Viestit: 82
Liittynyt: 15 Marras 2015, 13:43
Paikkakunta: Oulu

Re: Selkävaivaisten keskusteluketju

ViestiKirjoittaja sompi » 18 Huhti 2017, 18:40

Välilevyn pullistuma voidaan käsittääkseni nähdä jopa röntgenkuvissa mutta ei kaikissa tapauksissa. Vaatii sitten tietokonetomografian tai magneettikuvauksen. Eli tuosta röntgenistä kai yleensä lähdetään liikkeelle, sen hinnankin vuoksi.

Itseltäni röntgenkuvattiin alaselkä kipujen vuoksi ja niistä kuvista löytyi ainakin jokin selitys. Ongelmana silloisen hoitavan lääkärin mielestä oli/on nikaman kiinnittyminen lannerankaan, jos nyt oikein muistan. Kuulemma vaiva josta monet nykyisin kärsivät ja joka saattaa jopa iän myötä osittain kadota... tai pahentua (koko kevään syyssää :)) Ainoana hoitona on kuulemma fysioterapia ja kotiharjoitteet.

Hoitoina kotiharjoitteet on ne tärkeimmät ja monesti niillä jo pääsee jumeista eroon. Itselläni siis käy niin, että tuon vian vuoksi selässä olevat pitkät selkälihakset alkavat jumimaan ja sitten aiheuttavat eri puolille selkää kipuja. Monesti tuntuu, että kantaisi kahta rautakankea selässään. Jos tilanne menee kovin pahaksi niin sitten tuo fyssari on ainoa joka tilanteen saa helpottamaan. Noilla kotiharjoitteilla pystyy kuitenkin pitämään tilanteen stabiilina. Käyn silti säännöllisesti myös fyssarilla.

Kotiharjoitteissa käytän apuna putkirullainta, jolla saa hyvin lihaksien kramppeja avattua. Lisäksi venyttelyt ja pientä lihastreeniä. Erikoisin ja hyvin toimiva apukeino on roikkua jaloista pää alaspäin. On vain kohtuullisen vaikea toteuttaa kotioloissa :) Tähän siis riittää että on vaikka 45° kulmassa sellaisella vatsalihaspenkillä. Yläkroppa pitäisi siis roikkua vapaana jolloin se venyttäisi selkää ja nikamia. Tämä varmaankin vastaa osittain tuota jviirretin kuvaamaa liikettä? Ainakin kuvasta saa sen käsityksen, että alaselkä jää tuossa hieman roikkumaan ilmaan jolloin venytystä pitäisi juuri tulla nikamille ja alaselälle? Tuotahan pitää kokeilla itsekin!

Myöskin lämmöstä on apua. Itse ostin lämpötyynyn jonka päällä joskus iltaisin makaan ja katson tv:tä
http://www.clasohlson.com/fi/L%C3%A4mp%C3%B6tyyny-HK-Comfort,-Beurer/34-1315
Performer JC70 (Savenmaa Taipale trike) 2015-17
Cruzbike Silvio S30 2017

Avatar
PW
KOM
Viestit: 16633
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Selkävaivaisten keskusteluketju

ViestiKirjoittaja PW » 18 Huhti 2017, 19:48

Semmosesta roikkumalaudasta, ehkä täällä ollu joskus juttuakin, hämärä muistikuva.
Lihakset selässä ja pakaroissa tiukalla - hieronnassa niitä käsiteltiin ja torstaina uudestaan. Josko tuo vähitellen rentoutus ja tulehdus häviäis. Olisko saanu selkä kylmää, näissä kevän viimoissa ajellessa?
Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 09:13

Re: Selkävaivaisten keskusteluketju

ViestiKirjoittaja vaaka » 18 Huhti 2017, 20:53

Minusta röntgen ja olikohan fysiatri titteli, tutki mm. joka nikaman välistä painaen sormella. Totesi, että yläselkä jäykkä, ristiselkä löysä. Ei samba kiinnosta, vaikka alaselkä onkin kuin mateella. Tuota ylävartalon roikutusta saa ilman välineitä aikaan kahdella tavalla. Vähemmän vaikuttava on ottaa käsin kiinni jostain, taittaa polvia ja nojata peffalla taakse ja alas. Ilman käsien käyttöä paremmin venyttävä ja kipua paremmin lievittävä liike on jalat hartioita leveämmässä asennossa ristiselkä pyöreänä kuin kissan selkä eteen alas pään vienti kädet edessä alhaalla roikkuen. Kivun mukaan voi lievästi nytkyttää ylös alas lantion ylöpuolisia osia ja hieman etuviistoihin. Lihakset rentoutettuina. Ehkä lämmityksen jälkeen olisi turvallisinta.

Venytystä vahvistaa kuntoutuksessa syvän vatsalihaksen ja ristiselän lihasten jumppa. Viisi cm navan alla lähellä selkärankaa sijaitsee syvä vatsalihas, jota kohti rankaa veto ristiselän lihasten kanssa yhdessä taistelee tulehdusta vastaan ja tuo kipua lievittävää happea kudoksiin. Usein happivaje on suurin kivun aiheuttaja. Kymmenen sekuntia pitoa napaa sisään vetämättä koko ajan hengittäen ja kymmenen toistoa. Aamulla ja illalla lopun ikää paitsi voimistuessa 20 s 20 toistoa.

Kun saa navan alta vedettyä lihakset rankaa kohden hengittäen navan ollessa edessä rentona, voi vahvistaa liikettä vetämällä kivekset ylös lantioon. Lekurin sanat, ei minun. Kipujen hellitettyä välillä pito väsymykseen asti.

Parissa minuutissa lähtee yleensä kivut syvän vatsalihaksen treenissä. Vahvemmat lihakset oikovat rankaa vähentäen nikamien painumista välissä oleviin pehmytkudoksiin. Jatkossa kivut tulevat harvemmin, kun selkä on vahvempi.

Nikamien yhteen linjaan palausta auttaa ja kipua vähentää nopeasti ja tehokkaasti rankaa käärmeen tavoin s kurvilla alhaalta eteen, ylhäältä taakse kylkiluiden alta ja vaihtaen. Tekee gutaa pian. Lantion virheryhti peffa takana edessä törröttävien lantioluiden ollessa myös takana ristiselkä kärsii ja pää roikkuu edessä. Lantio eteen ja rinta rottingille nostaa päänkin pystyyn ja taakse oikeaan kohtaan. Vasta hyvässä ryhdissä selkäranka toimii iskunvaimentimena kunnolla. Lantion taka-asento vie liikevaran rangasta poistaen joustovaran.

Lantio on usein jumissa ja sen vapautus nosti ryhtini pystyyn normaaliksi Notre Damen kellonsoittajasta parin viikon sisään. Googlaa kuva cow face posture. Samoin gluteus stretch. Alligator pose. Polvi takana maassa toisen jalan pohja kaukana edessä selkä pystyssä kädet suorana pään päällä siirry eteen jaloilla niin kauan kunnes venyttää lantion edestä nikaman edestä.

Kannattaa venyttää jalkalihakset rennoksi, jotta eivät nyi lantiota väärään asentoon.

Avatar
samuel
Sisällöntuottaja
Viestit: 1303
Liittynyt: 29 Syys 2012, 14:48
Paikkakunta: Tampesteri

Re: Selkävaivaisten keskusteluketju

ViestiKirjoittaja samuel » 19 Huhti 2017, 10:27

Linkkaampa tähän aiemman viestin aiheeseen liittyen vuodelta 2015.

Luulisi että tässä ajassa jo olisi terveitä teräsmiehiä kun on ohjeita noudattanut, mutta ei.
( tämä yo. moite kohdistuu siis itseeni. Istumatyö on pahasta)

viewtopic.php?t=4441&p=82512#p82512
- Henri -
Pyörinä omasta päästä muokatut SaschaSascha Evo ->> Sascha eVo (sähkö) ja PYSTY pyöräNopsilla

NikoK
Treenaileva sisällöntuottaja
Viestit: 638
Liittynyt: 12 Huhti 2014, 12:17
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Selkävaivaisten keskusteluketju

ViestiKirjoittaja NikoK » 01 Kesä 2017, 10:16

Omaan välilevyn pullistumien vaivaamaan selkääni parhaat jumpat on nojapyöräily ja leuanvedot. Nojapyöräilyyn heräsin neljä vuotta sitten ja nykyisin selkä on välillä jopa oireeton kunhan maltaa olla varovainen ja erityisesti olla ottamatta juoksuaskelia/hyppäämättä. Leuanvedon yllättävän monipuoliset vaikutukset hokasin vasta menneenä talvena, suosittelen kokeilemaan. Silloin kun selkä on kunnossa pyrin myös astangajoogaa harrastamaan. Silloin kun on kipujakso päällä, niin omalla kohdalla olen huomannut että nopeimmin siitä pääsee lopettamalla kaikki jumpat mutta jatkamalla nojapyöräilyä.
Azub Max, Cruzbike Vendetta V20

https://www.instagram.com/nikoakoskela/

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 09:13

Re: Selkävaivaisten keskusteluketju

ViestiKirjoittaja vaaka » 01 Kesä 2017, 13:51

Minulla on pysyvä leuanvetokielto ja punnerrus omalla painolla sekä penkistä grr. Puolapuista roikkuminen osin jaloilla kropan painoa kannatellen on sallittua, mutta ei ole sellaista käytettävissä. Minulla apua tulee s kurvissa käärmeen tavoin eteen taas ristiselällä teko ja syvät vatsalihakset treenattuna plus muu aiemmin kirjattu.

Avatar
PW
KOM
Viestit: 16633
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Selkävaivaisten keskusteluketju

ViestiKirjoittaja PW » 20 Kesä 2017, 16:32

Kipu on valahtanut oikeaan lonkkaan, aikasemminkin ollu kipee - poika sitä käsitteli reilu vuos sitten jäsenkorjausopein ja se tokeni noin vuodeks mutt on nyt taas ilmaantunu. Yön jälkeen on pahin, sängystä vaikee päästä ylös, yskiessä vihlasee kunnolla. Uus sänkykään ei auttanu, oikeella kyljellä ei voi pitkään nukkua ja toisella kyljellä nukkuessakin, kipeytyy. Selällään en oikeen osaa nukkua - mahallaan lonkka tuntuu parhaalta (oikee polvi koukussa) mutt siinäkään asennossa, en oikeen osaa pitkään makoilla. Päivän touhuissa ei niin vaivaa paitsi jos tarttee kantaa jotain raskaampaa. Oikee jalka on lyhyempi tai asento lonkassa semmonen, ett se näyttää lyhyemmältä. Tuon jäsenkorjauskäsittelyn jälkeen jalat oli saman mittaset. Pitänee taivutella poika taas hoitamaan jos joutas - ehkä se siitä :roll:
Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

Avatar
samuel
Sisällöntuottaja
Viestit: 1303
Liittynyt: 29 Syys 2012, 14:48
Paikkakunta: Tampesteri

Re: Selkävaivaisten keskusteluketju

ViestiKirjoittaja samuel » 20 Kesä 2017, 18:04

Kun Nokialle tulet niin varaat ajan Timo Maaraselta kun kerran Lahden läpi taidat ajella.

Mä olen äitiäni yrittänyt saada varaamaan ajan tuonne, lonkkavaivoja myös.
- Henri -
Pyörinä omasta päästä muokatut SaschaSascha Evo ->> Sascha eVo (sähkö) ja PYSTY pyöräNopsilla

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 11667
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Selkävaivaisten keskusteluketju

ViestiKirjoittaja jori » 20 Kesä 2017, 18:07

PW kirjoitti:Kipu on valahtanut oikeaan lonkkaan, aikasemminkin ollu kipee - poika sitä käsitteli reilu vuos sitten jäsenkorjausopein ja se tokeni noin vuodeks mutt on nyt taas ilmaantunu. Yön jälkeen on pahin, sängystä vaikee päästä ylös, yskiessä vihlasee kunnolla. Uus sänkykään ei auttanu, oikeella kyljellä ei voi pitkään nukkua ja toisella kyljellä nukkuessakin, kipeytyy. Selällään en oikeen osaa nukkua - mahallaan lonkka tuntuu parhaalta (oikee polvi koukussa) mutt siinäkään asennossa, en oikeen osaa pitkään makoilla. Päivän touhuissa ei niin vaivaa paitsi jos tarttee kantaa jotain raskaampaa. Oikee jalka on lyhyempi tai asento lonkassa semmonen, ett se näyttää lyhyemmältä. Tuon jäsenkorjauskäsittelyn jälkeen jalat oli saman mittaset. Pitänee taivutella poika taas hoitamaan jos joutas - ehkä se siitä :roll:

Muuta fengshuin kätisyyttä. Vaihda nukkumaan jotenkin toisin päin. Pää eri suuntaan samalla puolen sänkyä tai sitten samaan suuntaan, mutta eri puolelle sänkyä tai miten tahansa, jotta öinen vakiokuormitus muuttuu toiseksi. Minulla auttoi pään kääntäminen toiseen suuntaan ja töissä seisoma-asentoon nouseminen.
Kuva
Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
PW
KOM
Viestit: 16633
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Selkävaivaisten keskusteluketju

ViestiKirjoittaja PW » 20 Kesä 2017, 18:17

Viikonloppuna nukuin yhden yön yhellä kesämökillä, kosteeta, viileetä - aamulla ihmettelin ku.ei oo lonkka kipee. Olipas hyvä sänky, aattelin - kurkkasin, millasessa sängyssä tuli kuorsattua. Ihan tavallinen, rimapohjanen laveri - vanha kulahtanu, ohuehko joustinpatja. Ei ollu ainakaan liian pehmee.
Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 11667
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Selkävaivaisten keskusteluketju

ViestiKirjoittaja jori » 20 Kesä 2017, 18:23

PW kirjoitti:Viikonloppuna nukuin yhden yön yhellä kesämökillä, kosteeta, viileetä - aamulla ihmettelin ku.ei oo lonkka kipee. Olipas hyvä sänky, aattelin - kurkkasin, millasessa sängyssä tuli kuorsattua. Ihan tavallinen, rimapohjanen laveri - vanha kulahtanu, ohuehko joustinpatja. Ei ollu ainakaan liian pehmee.

... mutta fengshui oli muuttunut ja lonkka sen huomasi. :D
Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
PW
KOM
Viestit: 16633
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Selkävaivaisten keskusteluketju

ViestiKirjoittaja PW » 20 Kesä 2017, 19:31

jori kirjoitti:
PW kirjoitti:Viikonloppuna nukuin yhden yön yhellä kesämökillä, kosteeta, viileetä - aamulla ihmettelin ku.ei oo lonkka kipee. Olipas hyvä sänky, aattelin - kurkkasin, millasessa sängyssä tuli kuorsattua. Ihan tavallinen, rimapohjanen laveri - vanha kulahtanu, ohuehko joustinpatja. Ei ollu ainakaan liian pehmee.

... mutta fengshui oli muuttunut ja lonkka sen huomasi. :D

Pitänee muuttaa Virolahelle;)
Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

Avatar
PW
KOM
Viestit: 16633
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Selkävaivaisten keskusteluketju

ViestiKirjoittaja PW » 04 Elo 2017, 09:02

Kävi eilen omajäsenkorjaaja käsittelemässä, jalat lonkkaan asti. Taas oli oikea jalka lyhyempi tai ylti siis huonommin maahan :wink: Odotukset oli ehkä liian suuret kun ihme parantumiselta ei tuntunut - viime kerralla muistelen, ett lonkkakivut hävis ja pysyi poissa n. vuoden.
Nukkuminen aamuyöstä vaikeeta, oikeeta asentoo ei meinannu löytyy, sängystä nousu tuntu kuitenkin helpommalta ja istuessa ei vaivaa. Ensi viikolla uusi käsittely, varmaan tää vei kuitenkin oikeaan suuntaan.
Täytyy käyttää pojan opiskelemia taitoja josko ne siitä kehittyisivät ja tiedä vaikka hänestä ihmeparantaja kehkeytyiskin :mrgreen:
Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.


Palaa sivulle “Off-Topic”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija