Butter Chicken (Voikana)
Perplexityn tekoälyllä siivosin reseptin ja teetin kauppalistan. En ole siis kokeillut tätä reseptiä.
Tässä on siivottu, suomenkielinen versio Twosleevers Instant Pot Butter Chicken -reseptistä. Ohjeessa noudatetaan alkuperäisen reseptin makua ja rakennetta, mutta ylimääräinen tarinointi ja mainonta on karsittu pois[1][3]:
Ainekset
- 1 tölkki (noin 400g) säilöttyjä tomaatteja (murska tai kokonaiset)
- 5–6 valkosipulinkynttä, murskattuna
- 1–2 tl tuoretta inkivääriä, hienonnettuna
- 1 tl kurkumaa
- 0,5 tl cayennepippuria
- 1 tl savupaprikaa
- 1 tl karkeaa suolaa (esim. merisuolaa)
- 1 tl garam masala -mausteseosta (+ 1 tl lopussa)
- 1 tl jauhettua jeeraa (juustokuminaa)
- n. 450g broilerin reisipaloja ilman nahkaa ja luita (tai vastaava määrä rintafileetä, myös luullinen käy)
- 110g voita, kuutioituna
- 1,2 dl (noin 110g) kuohukermaa
- 0,5 dl tuoretta korianteria, hienonnettuna
Valmistusohjeet painekeittimelle (Instant Pot)
- Laita tomaattisäilyke ja kaikki mausteet (paitsi voi, kerma ja 1 tl garam masalaa) Instant Potin pohjalle. Sekoita huolellisesti.
- Lisää broileripalat mausteseoksen päälle. Jos käytät pakastettua kanaa, työnnä lihat hieman seoksen sisään, jotta ne sulavat paremmin.
- Sulje kansi ja kypsennä korkealla paineella 10 minuuttia. Anna paineen laskea luonnollisesti noin 10 minuuttia, sitten vapauta jäljelle jäänyt paine.
- Ota kypsät kanafileet pois ja jätä odottamaan.
- Soseuta kastike esimerkiksi sauvasekoittimella kunnes sileä.
- Anna kastikkeen jäähtyä hetki, lisää sen jälkeen voi, kerma ja loput garam masalat. Sekoita kunnes voi on sulanut ja kastike sileä. (Jos kastike on liian juoksevaa, anna jäähtyä jääkaapissa hieman, jotta se sakenee.)
- Ota puolet kastikkeesta sivuun ja säilytä jääkaapissa tai pakasta myöhempää käyttöä varten.
- Lisää kypsät kanapalat takaisin kastikkeeseen, kuumenna hellästi ja jaa annoksiin.
- Viimeistele hienonnetulla korianterilla.
Tarjoiluehdotuksia
Tarjoile basmatiriisin, naan-leivän, paistettujen vihannesten tai esimerkiksi kukkakaalimuusin kanssa. Kastiketta tulee reilusti, joten voit säästää osan myöhempään käyttöön tai käyttää esim. paneerin, kalan tai soijapaloihin.
Vinkkejä
- Älä lisää vettä – tomaateista ja kanasta irtoaa riittävästi nestettä.
- Lisää voi ja kerma vasta kypsennyksen ja jäähdytyksen jälkeen, jotta kastike pysyy täyteläisenä.
- Voit käyttää myös kookoskermaa ja kasviöljyä, jos haluat maidottoman version.
- Älä kypsennä kastiketta enää paineessa kun siihen on lisätty kerma ja voi – rakenne kärsii.
Tämä ohje perustuu alkuperäisen reseptin versioon ja maustetasoon, mutta ilmaisu ja ohjeet on selkeytetty suomalaiselle kotikokille[1][3].
[1] https://twosleevers.com/instant-pot-butter-chicken/
[2] https://www.reddit.com/r/instantpot/com ... dry/?tl=fi
[3] https://twosleevers.com/web-stories/ins ... chicken-2/
[4] https://twosleevers.com/web-stories/30- ... r-chicken/
Tässä on kauppalista edellisen Instant Pot Butter Chicken -reseptin perusteella:
Kauppalista
Tuoreet tuotteet:
- 5–6 valkosipulinkynttä
- Tuore inkivääriä (tarvitset 1–2 teelusikallista hienonnettuna)
- n. 450 g broilerin reisipaloja (nahattomia ja luuttomia, tai vaihtoehtoisesti rintafileetä)
- Tuore korianteri (1 ruukku tai pieni nippu)
Säilykkeet ja kylmätuotteet:
- 1 tölkki (n. 400 g) säilöttyjä tomaatteja (murskattu tai kokonainen)
- 110 g voita
- 1,2 dl (n. 110 g) kuohukermaa
Mausteet (yksi pieni pakkaus riittää):
- Kurkumajauhetta
- Cayennepippuria
- Savupaprikaa
- Karkeaa suolaa (esim. merisuolaa)
- Garam masala -mausteseosta
- Jauhettua jeeraa (juustokuminaa)
Tarjoiluun (valinnainen):
- Basmatiriisiä
- Naan-leipää
- Vihanneksia tai kukkakaalia muusia varten
Tarkista mahdolliset perusmausteet ja muut tarpeet kotona ennen kauppaan menoa – esimerkiksi suola ja öljy saattavat jo löytyä!