Sivu 8/8

Re: Retkeilyvarusteet - ruokahuolto

Lähetetty: 04 Touko 2021, 15:02
Kirjoittaja jooseha
Vilijami kirjoitti: 04 Touko 2021, 13:05

Pari versiota rocket stoveja olen tehnyt ja ne toimiikin hienosti, välillä. En oikein ole päässyt perille miksi hetkittäin poltto on täydellisen savuton ja kuuma, mutta seuraavassa hetkessä savuaa ja palaa kituliaasti. Tämä sykli vaihtelee epätasaisesti.

Ehkä piipun eristys auttaisi?
Vai mikä?

Eristys auttaa. Tuo ei ole mikään uusi ideä täällä pohjolan perukoilla. Se on vain pystyuuni ja uuni perustuu mahdollisimman kuumana palamiseen. Eriste nostaa palamislämpötilaa eli on tarpeen tuollaisessa avomallissa.
Vastavirtauunissa on yleensä kivinen palotila ja vastavirtaan kulkevat palokaasut lämmittää sitä myös ulkoapäin. Se palaa luonnostaan kuumana eikä tarvitse siten lisäeristystä.

Jos kaasuttamalla haluaa polttaa, kannattaa tutustua yläpalotilaiseen takkaan uunin sijasta. Niissä on aivan eri polttamisen periaate, vaikka tyhmempi ei huomaa eroa😉


Re: Retkeilyvarusteet - ruokahuolto

Lähetetty: 04 Touko 2021, 15:32
Kirjoittaja jori
jooseha kirjoitti: 04 Touko 2021, 15:02

Jos kaasuttamalla haluaa polttaa, kannattaa tutustua yläpalotilaiseen takkaan uunin sijasta. Niissä on aivan eri polttamisen periaate, vaikka tyhmempi ei huomaa eroa😉

Vähän oudoksun tuota puukaasu sanaa tässä yhteydessä. Kaikki puun polttaminen perustuu puun kaasuttamiseen ja lopulta hiilen hehkuttamiseen loppuun. Noissa puukaasuvehkeissä näyttää olevan ainoana lisäarvona sekundaari-ilmasuuttimet. Joissain lisäksi kunnollinen kurkku ensiö- ja toisiopalotilojen välissä. Kurkku on hyvä sekoittamaan kaasuja ja näin parantamaan paloa, mutta monesti liian suuri, jolloin se ei toimi kunnolla sekoittimena, tai huonosti muotoiltu tai liian pieni, jolloin aiheuttaa liikaa vastusta sytytysvaiheessa. Säätyväkurkkuinen voisi olla hyvä tässäkin. :D

Kaikissa puutulipesissä on sama ongelma. Puu palaa hyvin ja puhtaasti, kun veto kova ja lämpötila korkea. Nämä riippuvat toisistaan ikävällä tavalla ja saavat aikaan juuri tuota Vilijamin ihmettelemää "välillä toimii, välillä ei" vaikutusta. Kun puut ovat kuivia ja palavat hyvin, veto lähtee hyvin käyntiin ja palaminen tehostuu, joka tehostaa vetoa jne. Kaikki onnistuu ja lämmittäjä hymyilee. JOs taas sitten puut ovat märkiä, väärän kokoisia tai ilma pääsee tulen ohi hormiin, veto huononee, tuli heikkenee ja alkaa savuttaa, mikä heikentää vetoa, mikä entisestään heikentää paloa. Lämmittäjä alkaa kiroilla. :|

Olen uusissa pyrolyysitutkimuksissani tullut siihen tulokseen, että puutulipesä pitää sytyttää aivan erityisillä sytytyspuilla (tai kaasutöhöllä) niin pitkälle, että hormikin lämpenee sen verran, että veto pääsee kunnolla käyntiin. Vasta tuon jälkeen voi lisäillä heikommin kuivunutta tavaraa pesään. KUn laitteisto sitten viimein on oikeasti lämmin, sinne voi laittaa vaikka mitä palamaan, ja se palaa kauniisti savuttamatta. Ihan sama systeemi kuin kaasuautossa ja petroolikäyttöisessä veneenmoottorissa; käynnistetään paremmalla polttoaineella ja siirrytään perusaineeseen vasta kun systeemi on lämmin. :D

Rakettilieden tapauksessa laittaisin parimetrisen apupiipun parantamaan vetoa sytytysvaiheessa. Kaikenkaikkiaan ne näyttävät kaikki minun silmiini liian pienillä ja lyhyillä savupiipuilla varustetuilta. :?


Re: Retkeilyvarusteet - ruokahuolto

Lähetetty: 04 Touko 2021, 23:00
Kirjoittaja janx
jori kirjoitti: 04 Touko 2021, 13:25
Vilijami kirjoitti: 04 Touko 2021, 13:08
jori kirjoitti: 04 Touko 2021, 11:28

Toinen hyvä tapa parantaa palamista on metalliverkko, joka toimii katalysaattorina palamisreaktioille ja myös lisää sekoittumisastetta. Metallit vain tahtovat ruostua ja lakata toimimasta katalyytteinä kovin helposti. :(

Metalliverkko minne? Piippuun?

Tuossahan siitä oli jo kuva ja video muutama viesti aiemmin.

Kun palokaasut pakotetaan metalliverkon läpi, noki tarttuu verkkoon ja palaa sitten, kun perässä tulee kuumia kaasuja, jossa on ylimäärä happea. Verkko säilyy kuumana, jolloin noki pääsee siitä palamaan pois, toisin kuin kattilan pohja, joka on niin kylmä, ettei noki pala, vaikka happea olisi riittävästi.

Verkon ongelma on, että se heikentää kokonaisvirtaamaa. Hyvä puoli, että se sekoittaa läpi meneviä aineita keskenään varastoimalla niitä hetkeksi pinnalleen. Ihan sama tekniikka kuin muissakin pakokaasukatalysaattoreissa. :) Yleensä katalysaattoreissa käytetään platinaa, jotta pinta pysyy metallisena, sillä se metallisuus antaa elektroneille vapaan reitin ja helpottaa siten reaktioita.

Mun Biltemapolttimessa tuo verkko on alunperin kahdesta syystä. Estämään palavien objektien lentoon lähtö ja nostamalla kattilaa sen verran irti polttimesta, että palotapahtuma toimii paremmin. Mutta näköjään sillä on kolmaskin funktio. :mrgreen:


Re: Retkeilyvarusteet - ruokahuolto

Lähetetty: 19 Huhti 2022, 15:17
Kirjoittaja Vilijami

Päivitin 28-vuotiaan sprii-alumiini Trangian uuteen kaasu-duossal versioon. Duossal on ruoanvalmistusastioiden kerrosmateriaali, ulkopuoli alumiinia ja sisäpuoli rosteria.
Uusi Trangia on edellistä pienempi. Nykyisessä litran kattilat kun vanhassa 1,75 ja 2 litraa.
Tein kokeeksi kahvia ja pannaria. Hyvin onnistui rosterilla paistaminen, ei minkäänlaista tarttumisongelmaa.
Kaasukeitin ei nokea, on tehokas ja helppo säätää.
Tyytyväinen olen hankintaan, kaikki ominaisuudet paranivat entiseen verrattuna.


Re: Retkeilyvarusteet - ruokahuolto

Lähetetty: 19 Huhti 2022, 21:27
Kirjoittaja janx

Rosteri on parempi kun alumiini. Hyvä, että kehittyy tämäkin puoli.


Re: Retkeilyvarusteet - ruokahuolto

Lähetetty: 21 Helmi 2024, 22:40
Kirjoittaja janx

Retkellekään ei ole päässyt liian usein. Vielä tämä vuosi avaamatta. Yritystä oli, mutta Noro tuli taloon. :roll:

Ruokahuoltoa on yritetty sillä aikaa kehittää. Tein kuivalihaa naudan sisäpaistista.

Ostin testiin Varuste.netistä munajauhoa, kun kehuivat. Vielä halvempaa saa Munaxilta. Lisäksi hankin Kotigastronomilta porkkanaa ja palsternakkaa, että saisi mössöihin jotain lisää ja vaihtelua.

Trekneat_Munajauhe_135g.JPG
Trekneat_Munajauhe_135g.JPG (81.86 KiB) Katsottu 160 kertaa