Oispa kaljaa

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Nebulus kirjoitti: 03 Touko 2022, 20:56

Heh, tänään join ekan pullollisen omaa kombuchaani. Sehän kihahti päähän. Hiivaa ilmeisesti tuli hieman aiempaa enemmän scobyyn. 😁

Siitä tuli Hard Kombuchaa :D

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Mexican Cerveza on pullokäynyt nyt 9 viikkoa. Koko ajan paranee. Moittimani raaka maku on nyt poistunut, eikä olut muutu suussa vaahdoksi kuten aiemmin.
Hyvänmakuisten juomien valmistus kotona ei ole mitenkään vaikeaa, mutta kypsytysaika on tuskaisen pitkä!

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2003
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 06 Touko 2022, 19:00

Hyvänmakuisten juomien valmistus kotona ei ole mitenkään vaikeaa, mutta kypsytysaika on tuskaisen pitkä!

Sen takia niitä pitää olla sopivasti varastossa, jotta uutta erää ei tarvitse suoraan käymisastiasta nauttia niin kuin kiljudivisioonan edustajat usein tekevät.

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Paljonko on sopivasti?
Kohtuullisen käytön määrä on virallisesti 14 annosta viikossa miehille ja 9 naisille. Miksei kukaan tasa-arvoihminen puutu tähän törkeään sukupuolitukseen?
Joten henkilön kohtuullinen määrä 11,5 annosta. Pyöristetään 12 annokseen, niin saadaan kivasti puoli korillista.
Maukkaan miedon alkoholijuoman valmistus ottaa noin 10 viikkoa.
Eli 12 x 10 = 120kpl 0,33 litran pulloa on virallinen suositus kotivaraksi.

Avatar
jooseha
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5150
Liittynyt: 09 Kesä 2009, 22:43

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jooseha »

Toi viikkotason pulloraja vain sukupuolen perusteella lajiteltuna on kyllä yksilötasolla vitsi. Jos 60 kiloinen mies juo kaiken kerralla tai 150 kiloinen yhden annoksen joka lämpimällä aterialla, on siinä aika iso ero :shock:
Vähän samanlainen tasapäistävä suositus kuin vyötärölihavuuteen annettu kiinteä yhtenäinen senttiraja. Lyhyt voi muka olla terveellisesti mahakas ja pitkän on vastaavasti pakko olla hoikka.
Keskimäärin kumpikin voi kyllä toimia kunhan tarkastellaan riittävän ison väkijoukon keskiarvoja eikä yksittäisiä ihmisiä.

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Bmi on kans hauska mittari. Sen perusteella kireässä kisakunnossa oleva pienen rasvaprosentin bodari voidaan tuomita lihavaksi. :D

Avatar
Nebulus
Sisällöntuottaja
Viestit: 1051
Liittynyt: 10 Syys 2007, 19:40
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Nebulus »

Löytyi aika optimi kombuchan valmistukselle: Muokkasin kombuchasientä syöttämällä sille ison kasan maitohappobakteereja parin viikon aikana ja pikkuisen hyppysellisen hiivaa kaveriksi. Astian pinnalle muodostui uusi sienikerros, jota olen nyt käyttänyt. Nykyisessä tilassaan sieni tekee kahdesta litrasta vihreää sitruunateetä oikein makoisaa kombuchaa noin kolmessa päivässä + muutama päivä jälkikäymistä pulloissa viileässä. Sokerit tulevat siirapista, n. 65 g/l, juoma käy melko kuivaksi. Alkoholia muodostuu ilmeisesti hieman, etikkaa hyvin vähän. Hapotan juoman sodastreamilla ennen juomista, jälkikäyminen muodostaa aika vähän hiilihappoja.

Tuosta BMI:stä: InBody-mittaukset antavat aika kivasti kehonkoostumuksesta tietoa, myös vyötäröllä olevasta viskeraalisen rasvan määrästä. Niitä järjestetään kaupungin liikuntapalvelujen puolestakin pari kertaa vuodessa ja kuntosaleilla sen saa mitattua kympillä. Nimimerkillä jos pudottaisin painoni BMI:n mukaan sopivaksi, rasvaprosenttini olisi noin 7,5.

Alligt Kruiser - Actionbent Trike - Optima Baron - Rainbow Lyra - Flevobike - Zox lowracer - Nazca Paseo - Arcus velomobiili

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Hieno homma, että sientä voi muokata mieleisekseen. Itselläni ei ois käynyt edes mielessä.

Hiilihappoja en minäkään ole onnistunut kombuchaan jälkikäyttämällä saamaan. Oisko kotipanimomestarillamme tähän vinkkiä?

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2003
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 10 Touko 2022, 13:32

Hiilihappoja en minäkään ole onnistunut kombuchaan jälkikäyttämällä saamaan. Oisko kotipanimomestarillamme tähän vinkkiä?

Eikö jälkikäymissokeri + hiiva tuota kombuchaan hiilaria? Syökö se volgansieni jälkikäymissokeritkin? Ehdotan kokeiluja: jotta hiilaria syntyisi, pitää olla sekä sokeria että hiivaa ja umpinainen pullo.

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Sieni popsii jälkikäyntisokerit mielellään, vaikka scobymöykkyä ei pulloon laitetakaan. Liukoista sientä juomassa kuitenkin lienee.
Nyt laitoin litran patenttikorkkipulloon kombuchan joukkoon 6g sokeria ja maustemitallinen kuivahiivaa. Katsotaan tuleeko hiilihappoa.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13787
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jori »

Turhaan sinne sitä hiivaa lisäät, ellet erityisesti kaipaa alkoholia juomaasi. Myös maitohappobakteeri tuottaa hiilidioksidia aineenvaihduntatuotteenaan, jos vaan on sokeria mitä syödä.

Jos juoma on jo kuivaa, kun se pannaan pulloon, ei siihen mistään voi tulla hiilidioksidia. Tyhjästä ei pysty scobykään nyhjäisemään.

Pane vaan kombuchasi umpipulloon aikaisemmin, niin saat hiilidioksidia. Avoastiasta se piru karkaa taivaalle tuhoamaan ilmastomme. :mrgreen:

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Siis olen kokeillut aiemmin laittaa keskenkäyneenä tiiviiseen pulloon ja olen kokeillut loppuunkäyneeseen lisätä jälkikäyntisokeria myös tiiviiseen pulloon. Kummankaan kaltaisissa tapauksissa hiilihappoja ei muodostunut, mutta etikkahappoa kyllä.

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2003
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 10 Touko 2022, 22:41

Siis olen kokeillut aiemmin laittaa keskenkäyneenä tiiviiseen pulloon ja olen kokeillut loppuunkäyneeseen lisätä jälkikäyntisokeria myös tiiviiseen pulloon. Kummankaan kaltaisissa tapauksissa hiilihappoja ei muodostunut, mutta etikkahappoa kyllä.

Scobyssä mitä ilmeisimmin on homofermentatiivisia maitohappobakteereita, jotka tuottavat sokerista vain maitohappoa, mutta eivät lainkaan hiilidioksidia. Etikkabakteerit taas tuottavat vain etikkahappoa, mutta eivät nekään hiilidioksidia. On olemassa heterofermentatiivisia maitohappobakteerikantoja, jotka tuottavat sokerista sekä maitohappoa että hiilidioksidia, mutta ne ovat harvinaisia ja hitaita tuottamaan hiilidioksidia. Niitä käytetään esim. emmentaljuustojen valmistuksessa, jotta juustoihin saataisiin koloja yhdeksän kuukauden kypsyttämisen aikana (emmentaljuustojen koloja ei siis tehdä poraamalla, vaan mikrobiologisesti...).

Näin ollen pelkällä scobyllä ei taida helposti saada kombuchaan hiilidioksia. Sen takia suosittelin hiivan lisäämistä jälkikäymiseen. Jos taas joku pystyy muuntamaan scobyn niin, että siinä kasvaakin hiilidioksidia tuottava heterofermentatiivinen maitohappobakteerikanta, niin mikä ettei...

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13787
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jori »

Mistäs noita heterobakteereja voisi saada. Kai niitä jostain saa palkattua tuohonkin juustonporaushommaan. Onko niitä valmiissa juustossa jäljellä. Kuulostaisi hauskalta sellainen bakteeri, joka tekisi maitohappolimsaa sokeroidusta teestä pelkästään pulloon sulkemalla. :D Tuo hitaus tietenkin hieman haittaa, jos siinä menee kuukausia, kuten emmental-juuston valmistuksessa. :?

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Nebulus
Sisällöntuottaja
Viestit: 1051
Liittynyt: 10 Syys 2007, 19:40
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Nebulus »

Vilijami kirjoitti: 10 Touko 2022, 22:41

Siis olen kokeillut aiemmin laittaa keskenkäyneenä tiiviiseen pulloon ja olen kokeillut loppuunkäyneeseen lisätä jälkikäyntisokeria myös tiiviiseen pulloon. Kummankaan kaltaisissa tapauksissa hiilihappoja ei muodostunut, mutta etikkahappoa kyllä.

Kokeilin tuossa yhteen erään lisätä vähän reilummin sokeria jälkikäymiseen; mullahan on enemmän hiivaa ja vähemmän etikkabakteereja tuossa kannassani nyt. Happoja tuli hieman, mutta pulloon alkoi kasvaa uusi scoby pinnalle. :D Sen verran irstaan näköinen lopputuote tuli, että taidan jatkossakin tehdä hapot sodastreamilla.
Scobyni nimi on muuten Tero.

Alligt Kruiser - Actionbent Trike - Optima Baron - Rainbow Lyra - Flevobike - Zox lowracer - Nazca Paseo - Arcus velomobiili

Vastaa Viestiin