Oispa kaljaa

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Vilijami kirjoitti: 31 Touko 2022, 11:21

Nyt laitoin kylmäuutetun kombuchan hapottumaan 8g jälkikäyntisokeria ja 0,5ml kuivahiivaa per litran pullo.
Odotukset on kovat. Tulisko kesäinen janojuoma?

Tuli vähän happoja, mutta ei tarpeeksi. 0,5ml kuivahiivaa on liian vähän. 1ml/litra on sopiva.
Ja Pastorille: kyllä sekoitin ryönät asian pohjalta sekaisin, vaan ei auta. Scobyssäni on ilmeisesti bakteerikanta selvästi voitolla ja hiiva jää hopealle.

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7040
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Pastori »

Vilijami kirjoitti: 06 Kesä 2022, 16:50
Vilijami kirjoitti: 31 Touko 2022, 11:21

Nyt laitoin kylmäuutetun kombuchan hapottumaan 8g jälkikäyntisokeria ja 0,5ml kuivahiivaa per litran pullo.
Odotukset on kovat. Tulisko kesäinen janojuoma?

Tuli vähän happoja, mutta ei tarpeeksi. 0,5ml kuivahiivaa on liian vähän. 1ml/litra on sopiva.
Ja Pastorille: kyllä sekoitin ryönät asian pohjalta sekaisin, vaan ei auta. Scobyssäni on ilmeisesti bakteerikanta selvästi voitolla ja hiiva jää hopealle.

Ja se sun fermentointiaika ykkösvaiheessa oli?

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

9 päivää

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7040
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Pastori »

Hyvä. Oot pidentänyt. Lähetä mulle kuva watsupilla sun scobysta.

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Lähetin WA ja tänne muidenkin ihmeteltäväksi.

Liitteet
IMG_20220606_191129.jpg
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Ruskeaa hiiivaröhnää ei juurikaan ole.
Onko tästä tullut SCOB ja Yeast on kadonnut?

Liitteet
IMG_20220606_193800.jpg
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Onko paikallinen hanavesi täällä niin ultrapuhdistettua ja siitä on tapettu kaikki elämä, ettei heikompi hiivakanta jaksa elää?
Pitäskö kombucha tehdä rapaiseen ojaveteen?

Oulun veden testissä 33vrk kuluttua ei ollut vielä minkäänlaista elämää muodostunut vesisaaviin.

Avatar
Nebulus
Sisällöntuottaja
Viestit: 1051
Liittynyt: 10 Syys 2007, 19:40
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Nebulus »

Mää olen ihan vain ruokkinut scobyäni hiivalla ja maitohappobakteereilla. Kokeilepoas piruuttaan, mitä omasi siitä tykkää. Mulla on viimeisissä erissä ollut jo happojakin, neljän päivän käymisajalla.

Alligt Kruiser - Actionbent Trike - Optima Baron - Rainbow Lyra - Flevobike - Zox lowracer - Nazca Paseo - Arcus velomobiili

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Mulla alkoi scoby tuottamaan hiilihappoa kombuchaan, kun ruokin scobyä leivinhiivalla muutaman satsin verran.

Tein sämpylää, jossa käytin nesteenä kombuchaa. Parin päivän kylmäkohotuksessa leipään tuli aika kivoja makuvivahteita.

Liitteet
IMG_20220830_123414.jpg
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Yksivaihemäskäsin 500g kaljamallasta ja löin ominaispainomittarin rikki pesualtaan kulmaan. No nyt ei päässyt sitten mittaamaan irtosiko kaljamaltaista sokereita.
Laitoin vierteeseen 500g sokeria ja annoin 10 litran erän käydä loppuun. Vinometri näytti lopulliseksi alkoholiprosentiksi 5%. 500g sokeria 10L nesteessä voi tuottaa vaan alle 3%. Kai niistä kaljamaltaista sitten jotain irtosi tai sitten vinometri näyttää suurpiirteisiä arvoja? Mielestäni maussa ei huomannut viiden prosentin edestä alkoholia?
Pullotus jälkikäyntisokerin kanssa ja nyt odotellaan lopputulosta.

Kuvassa on vaan 7,65 litran verran juomaa. Loput join kotikaljana käymisen aikana.

Liitteet
IMG_20220912_193307.jpg
Viimeksi muokannut Vilijami, 13 Syys 2022, 13:24. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Eihän vasta tiskattua käymisastiaa kannata jättää pölyyntymään ja onnistuin saamaan vielä vanhalla hinnalla uutepurkin, joten uusi olut tulemaan:

Finlandia tumma uute
300g sokeria
Nestemäärä 10L.
.
Pakkauksen ohjeet ovat 15 ja 20 litran erille ja kilolle sokeria, mutta aikaisempi Finlandia perinteinen olut onnistui tosi hyvin 10 litraan ja 300g sokeria tehtynä. Siispä kokeillaan tähän tummaan samaa.

Liitteet
IMG_20220913_114301.jpg
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Loppuun käyneestä kotikaljasta maistoin lasillisen. Vielä ei ollut hiilihappoja oikein kovasti tullut. Maku oli hämmästyttävä happaman makea. Mikään muu ei maistu tällaiselle. En osaa vielä tältä istumalta sanoa oliko tuo hyvää vai pahaa?

Liitteet
IMG_20220916_131221.jpg
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Finlandia Synkkä pulloon ja sen jälkihiivalla Menu kotikaljauute + 500g sokeria + 9 litraa vettä käymisastiaan. Jotain 10,5L kokonaistilavuus.

Liitteet
IMG_20220920_185029.jpg
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Kaljamallas kuivatavarana on pelkkää ruista.
Molemmat kaupalliset kaljamallasuutteet (valmistajat lahian mallas ja bonne) sisältävät suurimmaksi osaksi ohraa, vähemmän ruista ja myös humalaa.
Ohjeiden mukaan tehtynä uutteista saa täyteläisempää makua aikaiseksi, kuin pelkästä kuivaruismaltaasta. No tämähän ei ole mikään hirmu yllätys, kun ainesosia vertailee. Mutta miksi reseptit ovat erilaiset?

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2003
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 20 Syys 2022, 19:39

Menu kotikaljauute

Kas! Sehän on Bonne-Juoman tekemää. Se sijaitsee pyöräilyreittini varrella Lohjan asemalla vanhassa meijerissä.

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

Vastaa Viestiin