Oispa kaljaa

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Samat kokemukset, että pulloon sokeria laittamalla saa scobyn kasvamaan nesteen pintaan.

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Finlandia olut on pääkäynyt nyt 16 päivää ja edelleen vesilukko pulpahtaa silloin tällöin. Ominaispaino 1,014.
Juomaan on tullut hieman hiilihappoa jo käymisastiassa, uusi kokemus minulle.
Maku oli hyvä jo nyt :shock:
Tässä oluessa noin puolet hiilareista on olutuutetta ja puolet tavallista sokeria.
Onkohan niin, että olen miedon kiljun ystävä? :D
Sokerilla käyttämäni juomat ovat olleet pirteän raikkaita ja notkeita juoda.
Täysmallas Mexican Cerveza hiersi pitkään, ennen kuin lopulta pullokypsyi juotavaksi.
Kotikaljakokeiluni ovat osoittaneet, että liika kaljamallas huonontaa tuotetta.

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7040
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Pastori »

ajarmala kirjoitti: 10 Touko 2022, 14:05
Vilijami kirjoitti: 10 Touko 2022, 13:32

Hiilihappoja en minäkään ole onnistunut kombuchaan jälkikäyttämällä saamaan. Oisko kotipanimomestarillamme tähän vinkkiä?

Eikö jälkikäymissokeri + hiiva tuota kombuchaan hiilaria? Syökö se volgansieni jälkikäymissokeritkin? Ehdotan kokeiluja: jotta hiilaria syntyisi, pitää olla sekä sokeria että hiivaa ja umpinainen pullo.

Siinä on Scobyn mukana myös hiivaa - ne on sitä harmaat sotkua siinä mukana. Ei sinne tarvi mitään hiivaa lisätä. Huljautat vaan siitä ekasta fermentaatiosta sitä sakkaa mukaan. Sokeriahan siinä pitää siis olla.

Pitääkin tänään laitella ite toi kakkosfermentointi liikkeelle. Reilun viikon on tuossa toi ykkösvaihe pöhissyt.

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Vilijami kirjoitti: 10 Touko 2022, 15:20

Nyt laitoin litran patenttikorkkipulloon kombuchan joukkoon 6g sokeria ja maustemitallinen kuivahiivaa. Katsotaan tuleeko hiilihappoa.

KYLLÄ! Tuli hiilihappoa niin ettei meinannut pullossa pysyä kun korkin avasin.
Terävän etikkainen kombuchan maku oli pyöristynyt limonadiksi.
Enää ei edes tunnistaisi kombuchaksi. :shock:

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Finlandia traditional käymisastiassa nyt 3 viikkoa. Edelleen vesilukko pulpahtaa noin 10 minuutin välein. Pitkähköltä tuntuu käymisaika, jospa se joskus loppuu.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13787
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jori »

Vilijami kirjoitti: 16 Touko 2022, 20:36
Vilijami kirjoitti: 10 Touko 2022, 15:20

Nyt laitoin litran patenttikorkkipulloon kombuchan joukkoon 6g sokeria ja maustemitallinen kuivahiivaa. Katsotaan tuleeko hiilihappoa.

KYLLÄ! Tuli hiilihappoa niin ettei meinannut pullossa pysyä kun korkin avasin.
Terävän etikkainen kombuchan maku oli pyöristynyt limonadiksi.
Enää ei edes tunnistaisi kombuchaksi. :shock:

6% sokeria tuottaa myös noin 3% alkoholia. Mitenkähän nuo maitohappobakteerit pärjäävät alkoholin kanssa. Etikkahappobakteeri pärjää kyllä, mutta mahaystävällisyys on kai enempi niiden maitohappobakteerien ansiota. :?

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Eikö sour oluessa ole alkoholi ja maitohappo sulassa sovussa?

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13787
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jori »

Vilijami kirjoitti: 16 Touko 2022, 21:14

Eikö sour oluessa ole alkoholi ja maitohappo sulassa sovussa?

On toki, mutten tiedä, onko ne bakteerit hengissä siinä oluessa, vai onko käymisprosessi niin päin, että ensin tulee maitohappobakteeri ja sitten hiiva hoitaa loput sokerit ja samalla tappaa maitohappobakteerit. :(

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2003
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 16 Touko 2022, 20:59

Finlandia traditional käymisastiassa nyt 3 viikkoa. Edelleen vesilukko pulpahtaa noin 10 minuutin välein. Pitkähköltä tuntuu käymisaika, jospa se joskus loppuu.

10 minuutin välein yksi hiilarikupla? Sen käyminen on siis jo loppunut. Jos sieltä tulisi kupla 10 sekunnin välein, niin voisi vielä sanoa, että käy. Mutta ei 10 minuutin välein. Pulloihin vaan.

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2003
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

jori kirjoitti: 16 Touko 2022, 21:04
Vilijami kirjoitti: 10 Touko 2022, 15:20

Nyt laitoin litran patenttikorkkipulloon kombuchan joukkoon 6g sokeria ja maustemitallinen kuivahiivaa. Katsotaan tuleeko hiilihappoa.

6% sokeria tuottaa myös noin 3% alkoholia.

6 g/l on vain 0,6 % sokeria, josta syntyy öbaut 0,3 % alkoholia. Se ei haittaa edes autoilijoita.

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13787
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jori »

Hups, se olikin g, eikä %. :oops:

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

ajarmala kirjoitti: 17 Touko 2022, 00:09

10 minuutin välein yksi hiilarikupla? Sen käyminen on siis jo loppunut. Jos sieltä tulisi kupla 10 sekunnin välein, niin voisi vielä sanoa, että käy. Mutta ei 10 minuutin välein. Pulloihin vaan.

Mikä on käymisen raja-arvo, kupla x ajan välein?

No nyt on olut pulloissa.
Tosi kirkasta oli. Eihän pulloihin voi mennä liian vähän hiivaa eihän? Täytyy kai se jälkikäynti onnistua, vaikka kuinka kirkasta ois.

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Käymisastiaan jäi hyvä hiivakakku pohjalle. Siispä Lidlistä 10 litraa omenatäysmehua 0,85€/kpl ja siideri tulemaan.

Liitteet
IMG_20220517_190149.jpg
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Vilijami kirjoitti: 17 Touko 2022, 15:38

Mikä on käymisen raja-arvo, kupla x ajan välein?

No löytyihän se tieto ajarmalan nettisivulta: 1 kupla minuutissa.

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2003
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 17 Touko 2022, 15:38

Tosi kirkasta oli. Eihän pulloihin voi mennä liian vähän hiivaa eihän? Täytyy kai se jälkikäynti onnistua, vaikka kuinka kirkasta ois.

No ei. Täysin kirkkaaltakin näyttävässä kotioluessa on luokkaa miljoona hiivasolua millilitrassa. Niitä mahtuu, koska ovat aika pieniä...

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

Vastaa Viestiin