Oispa kaljaa

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7090
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Pastori kirjoitti: 11 Marras 2021, 21:48
Vilijami kirjoitti: 11 Marras 2021, 21:34
ajarmala kirjoitti: 11 Marras 2021, 18:43

En tiedä kuinka edistynyt kotipanija Vilijami on

Ihan aloittelija.

Eikös sulla perillisiä ole?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7090
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

ajarmala kirjoitti: 11 Marras 2021, 23:37
Vilijami kirjoitti: 11 Marras 2021, 21:34

Ihan aloittelija. Kotikalja ja sima on lähivuosina ollut ohjelmassa. Kiljua tein yli 30-vuotta sitten.

Kiljun tekeminen on nykyisin sallittua. Tämä kannattaa erityisesti pohjalaisten huomioida. Sehän on sikäläinen juoma.

Tuota mietiskelinkin aiheeseen tutustuessani, että jos tekis kiljua kuten kotiviiniä, eli panimosokerilla ja viinihiivalla, ni saiskos siitä paremman makuisen juoman?

Hiiva yleensäkin kiinnostaa kovasti. Minkälaisia makueroja pelkästään eri hiivoilla saa?

Entä kilju taikinajuurella?

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2004
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 12 Marras 2021, 07:31

Tuota mietiskelinkin aiheeseen tutustuessani, että jos tekis kiljua kuten kotiviiniä, eli panimosokerilla ja viinihiivalla, ni saiskos siitä paremman makuisen juoman?
Hiiva yleensäkin kiinnostaa kovasti. Minkälaisia makueroja pelkästään eri hiivoilla saa?
Entä kilju taikinajuurella?

Ei kannata käyttää glukoosia eli ns. "panimosokeria", koska se on tarpeetonta hienostelua ja turhan kallista. Tavallinen sakkaroosi eli taloussokeri kelpaa hyvin eikä maksa kuin 70 senttiä kilo.

Kiljussa perinteinen leivinhiiva (rajamäkeläinen) kannattaa vaihtaa johonkin puhtaamman flavorikuvan tuottavaan hiivaan. Hiivojen välillä on suuria eroja lopputuloksen tuoksussa. Suositellaan oluthiivaa ja niistä pintahiivoja esim. Fermentiksen S-33 tai S-04 tai Brewfermin Top. Ks. esim. lappo.fi: https://lappo.fi/kauppa/olut/oluthiivat ... -c_35-c%5D

Taikinajuurta voi kokeilla käyttää, jos tarkoituksena on juurikin tehdä hapanolutta tai -kiljua. Kokeilut kiljulla pienillä erillä eivät maksa käytännössä juuri mitään. Kilo sokeria on 70 c ja taikinajuuri on ilmainen. Jos tulos ei miellytä, ostaa Lapolta olutpintahiivaa.

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7090
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

ajarmala kirjoitti: 12 Marras 2021, 08:51

Taikinajuurta voi kokeilla käyttää, jos tarkoituksena on juurikin tehdä hapanolutta tai -kiljua. Kokeilut kiljulla pienillä erillä eivät maksa käytännössä juuri mitään. Kilo sokeria on 70 c ja taikinajuuri on ilmainen.

Tuollahan vois aloittaa testit. (Saa tasapainotettua kombuchan terveysvaikutukset :mrgreen: )
Onko taikinajuuren määrästä (g/litra) mitään arviota? Jääkaapissa ois rusina-hunaja pohjainen levain-juuri valmiina.
Onko hiivan määrällä yleensäkään mitään väliä, jos lyhyt käymisaika ei ole oleellinen asia?

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7090
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Miksi viiniohjeissa (jopa kiljuohjeissa) käytetään käymisen pysäyttäjää?

” KÄYMISEN PYSÄYTTÄJÄ
Mikäli käymistä ei lopeteta, ts. hiivaa ei "'tapeta", saattaa viini lähteä otollisissa olosuhteissa käymään pulloissa ja aiheuttaa suurtakin vahinkoa (irronneet korkit tai haljenneet pullot). Myös viinin säilyvyyden kannalta on käymisenpysäyttäjän käyttö enemmän kuin suotavaa. ”

Siis jos kaikki sokeri käytetään pois, niin ei kai se missään olosuhteissa voi lähteä käymään?

Ymmärrän toki sen, että jos on kiire humaltua, niin silloin käyminen pitää äkkiä saada pysäytettyä.
Ehkä tämä liittyy siihen yleiseen kiireeseen, mikä ruoka- ja leivontaohjeitakin vaivaa?

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2004
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 12 Marras 2021, 15:06

Miksi viiniohjeissa (jopa kiljuohjeissa) käytetään käymisen pysäyttäjää?

Siksi, että jos pullottaa kesken käymisen, niin pulloon syntyy käymisen jatkuessa hiilidioksidin painetta, joka joko tuuppaa korkkikorkit irti tai kruunukorkkeja käytettäessä räjäyttää pullon.

Tämä ei ole kiireisen ihmisen hommaa. Hiiva käyttää aina kaiken sokerin, kun sille vaan antaa tarpeeksi aikaa hoitaa hommansa (tässä puhutaan siis järkevistä sokerimääristä).

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7090
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Nyt lähti hapanjuuri-inkivääriolut testiin.
4,5 litraa vettä
Nyrkillinen inkiväärikuutioita
Lime
330g sokeria
Soppakauhallinen taikinajuurta.

Liitteet
IMG_20211112_212251.jpg
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7090
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Viikon käytin pöydällä, sokerit loppuun asti. Pulloihin muutama rusina ja 10g sokeria/pullo, hiilihappojen muodostukseen.

Liitteet
IMG_20211120_165057.jpg
ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2004
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 20 Marras 2021, 16:54

Viikon käytin pöydällä, sokerit loppuun asti. Pulloihin muutama rusina ja 10g sokeria/pullo, hiilihappojen muodostukseen.

Tuollainen harmaa juoma sopii hyvin marraskuulle.

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7090
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Haaparannan systembolaget ostoksia.

Julmumma 1,9€ turboahdettuna joulun makuja. Hämmästyttävä!

Blanc 1,8€ todella notkea kesäinen janojuoma.

Liitteet
IMG_20211121_173216.jpg
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7090
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Nyt pääsin maistelemaan itse tehtyä inkivääriolutta. Inkiväärin maku pehmeni aika paljon käymisen aikana.
Ihan jees simahenkinen juoma, ei kuitenkaan niin makea. Ehkä vähän kaipaisin jotain napakkuutta tai ryhtiä makuprofiiliin?
Pitää maistella koko erä, lopullista mielipidettä varten.

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2004
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 22 Marras 2021, 21:02

Inkiväärin maku pehmeni aika paljon käymisen aikana.
Ihan jees simahenkinen juoma, ei kuitenkaan niin makea. Ehkä vähän kaipaisin jotain napakkuutta tai ryhtiä makuprofiiliin?

Miten olisi vanhat suomalaiset villiyrtit? Kataja, koiruoho, suomyrtti, suopursu, siankärsämö, kanerva, maahumala ja erilaiset mintut? Näitä käytettiin oluen maustamiseen ennen kuin humalakasvi valtasi kaikki olutpannut.

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7090
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Villiyrtit kuulostais kyllä hyviltä mausteilta!
Nyt ei vaan ole oikein sesonki?
Ehkä katajalla/katajan marjoilla sais gin-lonkero tyyppistä makua?

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2004
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 22 Marras 2021, 22:39

Villiyrtit kuulostais kyllä hyviltä mausteilta!
Nyt ei vaan ole oikein sesonki?

Sitten vaan penkomaan lähimarketin tuoreyrttihyllyä: tilli, rosmariini, tinjami, korianteri, basilika, persilja, ruohosipuli...
Ja toki voisi lisätä myös sitruunaa, limeä, greippiä, appelsiinia jne. Kuorineen, toki hyvin pestynä.

Tai könyää sitten maustehyllylle: fenkoli, tilli, korianteri, pomeranssi, anis, kardemumma...

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7090
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Ginger beer tuntuu parantuvan ajan kanssa jääkaapissa. Nythän se vasta hyvää on!
Pitää vissiin uskoa, kun oluesta ja varsinkin viinistä sanotaan, että ne paranevat kypsyessään.

Tuli mieleen ajatus, että onko perinteisen vesi-sokeri-hiiva-kiljun pahan maun aiheuttaja vain kiire, mitä jos senkin antaisi rauhassa laskeutua, karbonoitua ja tekeytyä? Luultavasti tulis ihan irvistelemättä juotavaa.

Mutta sellainen ongelma on, että tekemäni inkivääriolut-satsi loppuu ihan kohta.
Panimotoiminnan kapasiteetin kasvattaminen auttaisi riittoisuuteen. Nyt oli 5 litran astia.

Vastaa Viestiin