Oispa kaljaa

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Tein kotikaljaa nyt pitkästä aikaa ja huomasin sen parantavan heikohkoa ruoansulatustani. Hapankaali vaikuttaa samansuuntaisesti.

Tuli ajatus tehdä hapankotikaljaa (olisiko se tuplasti tehokkaampaa?), miksei myös ihan sour olutta?

En sekunnin kooklettamisella löytänyt oikein ohjetta. Onko nojapyöräfoorumilla asiantuntemusta kalja ja oluthommiin?

Härski
Sisällöntuottaja
Viestit: 1626
Liittynyt: 01 Syys 2014, 17:36
Paikkakunta: "satakunta"

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Härski »

Ajarmala on moninkertaisesti palkittu mestari. Virtuoosi.

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Pohdintaa Virtuoosin vastausta odotellessa...

Kotiolutohjeissa korostetaan hygieniaa ja desinfiointia ylenmäärin. Tästä tuli mieleen, että onko se juuri maitohappobakteeri mitä koitetaan vältellä?

Jeesuksen aikana Jerusalemin Siwasta ei luultavasti löytynyt elintarvikekäyttöön olevaa desinfiointiainetta, vaikka olutta on tehty myös tuolloin.

Eli tuleeko oluesta automaattisesti hapanolutta ilman desifiointia?

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13787
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jori »

Hipsterit käyttävät tuohon samaan vaivaan kombuchaa. Se on oikeastaan teekiljua, mutta sen fermentointiin käytetään SCOBYä, jossa on hiivaa, maitohappobakteeria ja asetobakteeria. Tässä rento selitys ja ohjeet kombuchahommiin.
https://www.youtube.com/watch?v=_0hC_qiBoE8

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Ralii
Treenaileva sisällöntuottaja
Viestit: 504
Liittynyt: 06 Tammi 2009, 20:14
Paikkakunta: Espoo

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Ralii »

jori kirjoitti: 11 Marras 2021, 12:29

Hipsterit käyttävät tuohon samaan vaivaan kombuchaa. Se on oikeastaan teekiljua, mutta sen fermentointiin käytetään SCOBYä, jossa on hiivaa, maitohappobakteeria ja asetobakteeria. Tässä rento selitys ja ohjeet kombuchahommiin.
https://www.youtube.com/watch?v=_0hC_qiBoE8

Tää oli aika hyvä.

Optima Baron | 1kw Velogatti

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13787
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jori »

Ralii kirjoitti: 11 Marras 2021, 13:34

https://www.youtube.com/watch?v=_0hC_qiBoE8
Tää oli aika hyvä.

Hyvä, rento ja yksinkertainen tyyli tehdä ruokaa. Kannattaa kurkkia muitakin ohjeita.

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7040
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Pastori »

Mä olen tota konbuchaa nyt puoli vuotta tehnyt. Voin lähettää postissa SCOBYn halukkaille = ei tarvi ensin sitä kasvattaa erikseen.

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Pastori kirjoitti: 11 Marras 2021, 15:16

Mä olen tota konbuchaa nyt puoli vuotta tehnyt. Voin lähettää postissa SCOBYn halukkaille = ei tarvi ensin sitä kasvattaa erikseen.

Laitoin whatsuppia

Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 4618
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja janx »

Melko varakkaat epähipsterit ostavat Kombuchan alesta. https://fiksuruoka.fi/search?query=kombucha
Puhdistamon Persikka on yks mun suosikeista.

Scobyjä eli volgansieniä myydään myös paketissa. https://www.ruohonjuuri.fi/products/the ... olgansieni

Viimeksi muokannut janx, 11 Marras 2021, 16:45. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Avatar
trike76
Viestit: 190
Liittynyt: 21 Helmi 2019, 17:36
Paikkakunta: Vehmaa Varsinais-Suomi
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja trike76 »

Onko halua tehdä hapanolutta uutteesta? Tuolla olisi ainakin valmista uutetta https://panimonurkka.fi/tuote/mangrove- ... -kg-kopio/
Hapanoluen tekeminen on vielä itseltä kokeilematta, mutta sekin on suunnitelmissa.

AZUB, ICE, HASE, HP Velotechnik, VeloMotion ja Toxy nojapyörien edustus ja maahantuonti
http://www.nojabike.com/
https://www.facebook.com/nojabike/
https://www.youtube.com/@nojapyorapintelioy1442
Ginkgo-Veloteile osien ja tarvikkeiden edustus

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2002
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 11 Marras 2021, 10:14

Tein kotikaljaa nyt pitkästä aikaa ja huomasin sen parantavan heikohkoa ruoansulatustani. Hapankaali vaikuttaa samansuuntaisesti.

Tuli ajatus tehdä hapankotikaljaa (olisiko se tuplasti tehokkaampaa?), miksei myös ihan sour olutta?

En sekunnin kooklettamisella löytänyt oikein ohjetta. Onko nojapyöräfoorumilla asiantuntemusta kalja ja oluthommiin?

Okei, lainaan pari kappaletta Kotipanimomestarin käsikirjasta:

---cut---
Mäskäyksen jälkeen vierre hapatetaan, Papazian /2/ esittää seuraavanlaisen menetelmän: Mäski siivilöidään normaalisti, mutta ei keitetä. Sen annetaan jäähtyä esim muovisaavissa n. 55 asteeseen ja siihen lisätään neljänneskilo pilsnermaltaita ja sekoitetaan. Asetetaan muovikelmu tiiviisti vierteen pinnalle (estää vierteen pinnalla viihtyvien aerobisten mikrobien kasvua). Lämpöeristetään saavi vierteineen esim. huovalla tai makuupussilla. Annetaan seistä lämpimässä (25 – 35°C) 15 – 30 tuntia, jotta maltaissa olleet luontaiset maitohappobakteerit ehtivät tuottaa vierteeseen maitohappoa ja siten hapattaa vierteen. Maitohappobakteerit ovat termofiilisiä eli ne pitävät lämpimästä, optimi lämpötila-alue on 40 – 55 astetta.

Maitohappokäymisessä ei synny lainkaan kaasua – jos astiasta alkaa nousta paljon kaasukuplia, niin siinä kasvaa jokin villihiiva. Tällöin hapatus kannattaa ehdottomasti keskeyttää ja jatkaa prosessia keittämällä vierre. Happamuuden kehittymistä kannattaa seurata tarkkaan (esim. maistamalla) ja kun sopiva happamuustaso on saavutettu, vierre siivilöidään ja keitetään välittömästi humaloiden kanssa. Tästä eteenpäin valmistusprosessi jatkuu normaalilla tavalla. Hapattamisen aikana vierre haisee happamalle, mutta sitä ei siitä huolimatta pidä heittää menemään.

Työvälineet on hapattamisen jälkeen pestävä ja desinfioitava kunnolla, koska ne ovat kontaminoituneet maitohappobakteereilla. Bakteerien ei enää haluta kasvavan oluessa, kun se on keitetty ja hiivattu. Aikansa kutakin siis.

Aloittelijoille suositeltavampi hapatusmenetelmä on kuitenkin seuraava osittaishapatustekniikka: ennen vierteen keittoa otetaan erilleen n. 5 -25 % vierteestä, joka lämmitetään n. 50-asteiseksi. Lisätään siihen kourallinen rouhuttuja pilsnermaltaita. Sekoitetaan. Peitetään muovikalvolla kuten edellä. Pidetään lämpimässä (>40ºC) kaksi vuorokautta tai huoneenlämpötilassa niin pitkään että alkaa syntyä kaasua, joka merkitsee villihiivan kasvavan vierteessä. Lopuksi erää keitetään 10 minuutin ajan, suodatetaan, jäähdytetään ja lisätään käyvän oluen sekaan.
---tuc---

En tiedä kuinka edistynyt kotipanija Vilijami on, mutta toki myös olutuutteesta tehdyn vierteen voi hapattaa yllä kuvatuilla tavoilla. Tarkoitus on vaan saada viljoissa (ja maltaissa) luontaisesti esiintyvät maitohappobakteerit kasvamaan jonkin aikaa vierteessä, jolloin ne hapattavat sen. Happaneminen keskeytetään keittämällä vierre. Sen jälkeen vierre jäähdytetään ja hiivataan. Jos pilsnermaltaita ei ole, voi käyttää kaljamaltaita tai ruisjauhoja.

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13787
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jori »

ajarmala kirjoitti:

Pitkä ja perusteellinen vastaus, jossa pieninkin yksityiskohta huomoidaan.

Mitäs kysyitte. :wink:

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

ajarmala kirjoitti: 11 Marras 2021, 18:43

En tiedä kuinka edistynyt kotipanija Vilijami on

Ihan aloittelija. Kotikalja ja sima on lähivuosina ollut ohjelmassa. Kiljua tein yli 30-vuotta sitten.

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7040
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Pastori »

Vilijami kirjoitti: 11 Marras 2021, 21:34
ajarmala kirjoitti: 11 Marras 2021, 18:43

En tiedä kuinka edistynyt kotipanija Vilijami on

Ihan aloittelija.

Eikös sulla perillisiä ole?

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2002
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 11 Marras 2021, 21:34

Ihan aloittelija. Kotikalja ja sima on lähivuosina ollut ohjelmassa. Kiljua tein yli 30-vuotta sitten.

Kiljun tekeminen on nykyisin sallittua. Tämä kannattaa erityisesti pohjalaisten huomioida. Sehän on sikäläinen juoma.

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

Vastaa Viestiin