Sivu 7/28

Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 30 Joulu 2021, 18:59
Kirjoittaja Vilijami
jooseha kirjoitti: 30 Joulu 2021, 15:39

Mutta meni offtopikiksi tai voihan sitä kaljaa haluta muutenkin :mrgreen: :D

Tosiaan, sitä omatekoista jouluoluttakin oon nyt juonut pari lasillista päivässä.
Liekkö sillä minkälainen vaikutus mahan hyvinvointiin?

Itse valmistettuun olueen tulee ihan toisenlainen suhde, kuin kaupan tarjouslageriin.
Joka hörppyä maistelee antaumuksella, miettii prosessin vaiheita ja pohtii ”mitä tässä voisi parantaa?”, fiilistä voi ihan verrata omatekoisen nojapyörän ajamiseen. :D


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Tammi 2022, 11:37
Kirjoittaja Vilijami

Jännä homma kombuchassa on, että sokerin vähentäminen tekee juomasta makeampaa.
70g/litra annostuksella tulee todella tiukka hapan maku.
60g/litra annostuksella tulee miellyttävä hapon ja makeuden suhde ja kombuchaa voi juoda irvistelemättä.

Vähensin kombuchan juomista, kun loppui jouluherkkujen mättäminen. Aika pienellä (n.2dl/vrk) annostuksella mahavaivat pysyvät poissa, mutta aivot tarvitsevat enemmän. Kaamosmasennus ja ahdistus vaativat yli puoli litraa vuorokaudessa. (Tätä ahdistusta hoidin ennen -varsinkin nuorempana- adrenaliinilla. Moottorikelkalla ja autolla hurjastellen)

Olen edelleen hämmästynyt juoman tehokkuudesta.

Lääkäri kommentoi tähän että "Yksittäistapaus, eikä sitä ole edes tutkittu."
Mutta miksi sitä ei tutkita? Mahaongelmat ovat kuitenkin yleisiä, eikä minkäänlaista virallista hoitoa ole olemassa. Tiedän tämän melkein 50-vuoden mahakivun perusteella.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Tammi 2022, 12:19
Kirjoittaja jori

Ei tutkita, jos siihen ei ole edes ehdolla lääkettä, jota myydä.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Tammi 2022, 15:06
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 12 Tammi 2022, 11:37

70g/litra annostuksella tulee todella tiukka hapan maku.
60g/litra annostuksella tulee miellyttävä hapon ja makeuden suhde ja kombuchaa voi juoda irvistelemättä.

Olisiko vaan niin, että pienemmästä sokerimäärästä syntyy pienempi määrä happoa... Tyhjästä on näet paha nyhjäistä.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Tammi 2022, 16:16
Kirjoittaja Vilijami
ajarmala kirjoitti: 12 Tammi 2022, 15:06

Olisiko vaan niin, että pienemmästä sokerimäärästä syntyy pienempi määrä happoa... Tyhjästä on näet paha nyhjäistä.

No näinhän se tietenkin on.
Makeus peittyy suurempaan happomäärään.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Tammi 2022, 16:29
Kirjoittaja Vilijami

Tein kotikaljaa. Kyllä on loistava janojuoma.
Kotikaljaohjeissa sanotaan, ettei säily kauan aikaa, vaan pitää juoda noin viikon kuluessa. Mutta miksi?
Pilaantuuko se vai meneekö maku vaan kuivaksi, kun sokeri käy pois?

Aikaisempi saapumiserä muistelee 60-luvun vaarinkaljaa kaiholla. Onkohan tuo ollut vain normaalia kotikaljaa?
Netistä löytyi vain ympäripyöreitä muisteloita.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Tammi 2022, 17:04
Kirjoittaja jori
Vilijami kirjoitti: 12 Tammi 2022, 16:29

Tein kotikaljaa. Kyllä on loistava janojuoma.
Kotikaljaohjeissa sanotaan, ettei säily kauan aikaa, vaan pitää juoda noin viikon kuluessa. Mutta miksi?
Pilaantuuko se vai meneekö maku vaan kuivaksi, kun sokeri käy pois?

Aikaisempi saapumiserä muistelee 60-luvun vaarinkaljaa kaiholla. Onkohan tuo ollut vain normaalia kotikaljaa?
Netistä löytyi vain ympäripyöreitä muisteloita.

Itärajan takana ne juovat kvassia, joka on aika lähellä tuota vaarinkaljaa. Sitä oli monta lajia myytävänä Disas Fish marketissa Haminassa.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Tammi 2022, 18:52
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 12 Tammi 2022, 16:29

Kotikaljaohjeissa sanotaan, ettei säily kauan aikaa, vaan pitää juoda noin viikon kuluessa. Mutta miksi?
Pilaantuuko se vai meneekö maku vaan kuivaksi, kun sokeri käy pois?

Nyt, kun sinulla juomaa on, niin kokeile, miten käy...


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 14 Tammi 2022, 20:15
Kirjoittaja Vilijami

Nyt kotikalja oikeista maltaista, eikä uutteista. Tästä erästä säilytän pullon ja maistan joskus kuukauden tai kahden päästä. Sitten selviää mitä tapahtuu. Desinfioin käymisastian ja säilytyspullon, joten säilyvyys on tältä osin kunnossa.

Resepti muistiin itselleni.

333g kaljamallasta
170g sokeria
3g kuivahiivaa
5L vettä


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 14 Tammi 2022, 21:31
Kirjoittaja jooseha
Vilijami kirjoitti: 12 Tammi 2022, 16:29

Kotikaljaohjeissa sanotaan, ettei säily kauan aikaa, vaan pitää juoda noin viikon kuluessa. Mutta miksi?
Pilaantuuko se vai meneekö maku vaan kuivaksi, kun sokeri käy pois?

Eipä se tahdo säilyä edes niin kauaa, että valmistuisi kunnolla. Maistuu liian hyvin :mrgreen:


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 15 Tammi 2022, 21:53
Kirjoittaja Vilijami

Kylläpä kaljamaltaasta keitelty kotikalja käy raikkaammin ja tuoksuu paremmalta, kuin uutepusseista tehtynä.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 16 Tammi 2022, 00:01
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 15 Tammi 2022, 21:53

Kylläpä kaljamaltaasta keitelty kotikalja käy raikkaammin ja tuoksuu paremmalta, kuin uutepusseista tehtynä.

Niinhän se on: aito asia on aina parempi kuin feikki.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 16 Tammi 2022, 13:36
Kirjoittaja Vilijami

Maistoin jo tätä kotikaljaa. Melkoiset tuhti ruisvelli. Seassa on pieniä partikkeleita. Pitäiskö ne suodattaa pois, vai vaihtaa nimeksi suodattamaton kotikalja? :D
Mallasta laitoin enemmän kuin ohjeessa ja keittelin miedolla lämmöllä. Ohjeessa käsketään vaan kaataa kuuma vesi maltaiden päälle. Ehkä ois kantsinut tehdä ohjeen mukaan.
Pohjalla on sentti ruispuuroa, vaikka sihdillä erottelin maltaat nesteestä pullottaessa.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 16 Tammi 2022, 13:43
Kirjoittaja Vilijami

Sahti suodatetaan kuurnassa katajan oksien läpi.
Nyt tiedän miksi. Näin sitä oppii.
Hyllyssä ois mehumaija mikä toimii kuurnana pienille erille, mutta katajan oksat on vielä metsässä.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 16 Tammi 2022, 18:00
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 16 Tammi 2022, 13:36

Seassa on pieniä partikkeleita. Pitäiskö ne suodattaa pois, vai vaihtaa nimeksi suodattamaton kotikalja? :D

Painovoima hoitaa ne astian/pullon pohjalle.
Jos on kiire, pitää säätää painovoimaa isommalle...