Ensimmäiset kokemukset nojiksesta [Nazca Fuego]

Haluatko jakaa Sinun omia kokemuksiasi/näkymyksiäsi nojapyöräilystä?
Alpo
Viestit: 5
Liittynyt: 29 Huhti 2012, 17:25

Ensimmäiset kokemukset nojiksesta [Nazca Fuego]

Viesti Kirjoittaja Alpo »

Ostin Nazca Fuego nojiksen, laitoin kasaan (rihtasin renkaat, laitoin taustapeilin yms.) ja ajoin noin 18 km. Elämäni ensimmäiset kilometrit. Mitähän tuli ostettua, mietin. Sitten laitoin retkivarustuksen päälle, takalaukku ja sivulaukut, tavaraa riittävästi reilun viikon reissuun.

  1. päivä: Lohja - Porvoo, n. 110 km.
  2. päivä: Porvoo - Lahti, n. 100 km.
  3. päivä: Lahti - Heinola ja sieltä vielä kaverin mökille, n. 80 km.
  4. päivä: Mökiltä Heinolan kautta Lahteen ja edelleen Mäntsälän Shellille, n. 110 km.

Sitten reidet olikin niin puhki, että vaimo sai hakea autolla ukkonsa kotiin.

Tämän kokemuksen perusteella en sillä retkiajoa lähde harrastamaan (siis minun henkilökohtainen mielipide eo. kokemuksella). Pisin matka "tavallisella" pyörällä yhdessä päivässä 310 km (piitkäää päivä). Nojiksella en näissä Suomen mäkisissä maastoissa moiseen usko kykeneväni.

Millaisia retkimatkoja mäkisissä maastoissa olette ajaneet?

Harkitsen pyörän myymistä, jos joku on kiinnostunut. Koko M, 160 cm - 185cm kuskille. Tosin epäilen, että alle 165 cm ei yllä polkimille. Itse olen 169 cm.

Tulipahan kokeiltua.

Viimeksi muokannut Alpo, 12 Heinä 2012, 17:17. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Wacky
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3837
Liittynyt: 14 Heinä 2010, 12:38
Paikkakunta: Helsinki, Vesala

Re: Ensimmäiset kokemukset nojiksesta

Viesti Kirjoittaja Wacky »

Nojapyörällä ajo vaatii totuttelua vaikka olisit kuinka kovasti ajanut pystärillä koska ajotekniikka ja lihaksiston totuttaminen vaatii aikaa. Nojallaan et voi käyttää painoa polkemiseen vaan kaikki on tehtävä lihaksilla. Oliko muut paikat kipeet ajon jälkeen? Veikkaan että ei ja reidet palautuu nopeasti. Suosittelisin että jatkat ajoa vielä niin saatat huomata että homma alkaa toimimaan.

Alpo
Viestit: 5
Liittynyt: 29 Huhti 2012, 17:25

Re: Ensimmäiset kokemukset nojiksesta

Viesti Kirjoittaja Alpo »

Kiitos kannustuksesta. Pari kuvaa löytyy

http://www.saunalahti.fi/puurone

kohdasta Nojapyörä. En ole mikään kotisivujen tekijä! Enemmänkin kiekkojen tekijä ;)

Ei ole kuin reidet tukossa. Kaupungissa piti nousta kadun ylityksissä työntämään, kun en nähnyt ympäristöä muuten riittävän hyvin. Eihän nojista kaupunkipyöränä mainostetakaan. Tiellä oli hieman ahdistava tunnelma, kun taaksepäin ei näe kuin peilin kautta. Kurkkimaan ei kannattanut yrittää, silloin ajolinjan pitäminen olisi ollut hankalaa.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13784
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Ensimmäiset kokemukset nojiksesta

Viesti Kirjoittaja jori »

Aloittelijat valittavat etureisien ja polvien kipeytymistä. Tämä johtuu väärästä polkemistekniikasta. Nojapyörällä poljetaan kuopaisemalla jalalla heti polkimen ylimmän kohdan jälkeen alas ja tämän jatkona, kun jännitys on valmiina takareidellä, koukistetaan jalkaa vetäen poljinta taakse. Tämä polkemistekniikka vaatii lukkopolkimet, mutta ilmankin onnistuu jotenkin, ojentamalla nilkka suoraksi kuopaisun ajaksi. Tuo tekniikka mahdollistaa kuormituksen tasaamisen etu ja takareisien, pakaroiden ja jopa selkälihasten välillä. Pienellä painotusmuutoksella saat siirrettyä rasitusta noiden lihasryhmien välillä ja helpottaa heti kuormaa siellä, missä alkaa tuntua pahalta. Polkemisrytmi, varsinkin mäkisessä maastossa, on pystypyörästä poikkeava siten, että ylämäkeen voi ja kannattaa ottaa pienemmän ilmanvastuksen takia kunnolla vauhtia, jottei tarvitse niin pitkään pää alaspäin punnertaa. Mäen päällä sitten huilaillaan ja katsellaan maisemia, kunnes lähdetään uuteen laakson ylitykseen. Lisäksi nojapyörällä on hyvä käyttää enemmän vaihteita ja suurempia kampikierroksia kuin pystärillä -jotkut myös lyhempiä kampia ;)

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7040
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Ensimmäiset kokemukset nojiksesta

Viesti Kirjoittaja Pastori »

Harjoitusten edetessä pystyy kyllä kiinteärunkoisella nojäpyörällä vilkuilemaan taakse. Jos kaulan alue on irtonainen, niin ihan pään käännöllä ja tönkömmällä rakenteella hiukan hartiaa ylös penkin yläosasta.

Mustasudenkorento
Sisällöntuottaja
Viestit: 1690
Liittynyt: 14 Maalis 2008, 13:50
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: Ensimmäiset kokemukset nojiksesta

Viesti Kirjoittaja Mustasudenkorento »

Rapakuntosena voin huudella täältä jos tuollaisia kilometrejä olet nojiksella vetänyt "puskista" niin älä ihmeessä hävitä.
Nyt kun saat kilsoja lisää ja lihakset tottuu niin uskon että ajat sillä aivan tautisia matkoja...

Suurin ongelma tuollaisessa aloituksessa on se että peruslihaskunto joka sinulla on tajuttoman hyvä pystärillä ajon kautta on ihan ihmeissään tuosta uudesta ajo asennosta.
Koska kuitenkin aina kun lähdetään tekemään jotain uutta niin lihaksilla menee oma aikansa tottua.

Nostaa hattua hienolle suoritukselle.

8)

Vastatuuli vihaa meitä... tahtoo alemmas....
http://kotisivu.suomi.net/mustasudenkorento/

Nojanalle
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 4798
Liittynyt: 09 Touko 2010, 07:33
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Ensimmäiset kokemukset nojiksesta

Viesti Kirjoittaja Nojanalle »

Itse kun aloitin tän Nojailun , ei ollut aluksi toivoakaan tuolaisista matkoista. Jyväsjärven ympäri ajo oli suoritus. Nyt kuuden vuoden jälkeen , se on ohiheitto juttu. Niinkuin sanotaan että kukaan ei ole mestari syntyessään, koskee se myös Nojapyöräilyä. Itsellä oli takana yli tuhat kilometriä, ennenkuin tei ensinmäisen pitenmän matkan. Niin kauan kun mies ei ole siinä pyörän päällä sinut , ei ole toivoakkaan mistään suurista ajonautinnoista. Varsinkaan pitkistä päivämatkoista. Mutta voin sanoo että kun pääset tän lajin saloihin täysin kiini on suuremmat nautinnot vasta edessä. Eli harjottelua lisää, tämä ei ole pystypyöräilyä eikä tätä kannata siihen verrata. Lajit ovat aivan erinlaisia , erillainen pyöritystekniikka , niinkuin Jori jo mainitsikin. Erilainen ajamisen nautinto on vasta eressä. :lol:

Syväri
Sisällöntuottaja
Viestit: 1236
Liittynyt: 24 Kesä 2011, 14:35
Paikkakunta: Ilmajoki

Re: Ensimmäiset kokemukset nojiksesta

Viesti Kirjoittaja Syväri »

Ajoit kumminki 4 päivässä enempi ku minä puoles vuodes nojapyörällä.. Ei mikään ihme jos poltteli reisissä. Tuli sellainen kuva että heti ryntäsit tuolle reissulle? Mulla alkoi vasta muutaman kuukauden harjoittelun jälkeen vauhdit nousta kunnolla. (sitten ne kans nousi ja paljon!) Lukkopolkimet oli kumminkin?

Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 12381
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Ensimmäiset kokemukset nojiksesta

Viesti Kirjoittaja jviirret »

Ihan kuin vertaisi juoksua ja kävelyä. Jos pystyt kävelemään 60km päivämatkoja, mutta et ole koskaan juossut, niin yhtäkkiä peräkkäisinä päivinä vedetyt 20km juoksulenkit saattaa kipeyttää paikkoja.

Jukka

Riman ali ja suoraa ohi maalin...

Avatar
terppa
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3614
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 16:02
Paikkakunta: Lahden perämetsä

Re: Ensimmäiset kokemukset nojiksesta

Viesti Kirjoittaja terppa »

Älä vielä myy, vaan totuta lihakset lyhyemmillä lenkeillä, 1000 km jälkeen mieli kyllä muuttuu, mä oon nyt reissussa kolmatta päivää ja ei alle 120 km päivämatkaa vielä ole, lihaksissa ei tunne mitään ihmeellistä vaikka koko matka on mennyt suht mäkistä seutua, tosin eilen akilesjänne vihoitteli mutta tänään ei enää. Painoa on kärryineen n. 55kg

Olihan sinulla lukkopolkimet, ne on ihan ehdoton varuste nojapyörässä.

Nojasyklismiä vuodesta 2010

"Nojapyöräily on parasta mitä voi tehdä housut jalassa mutta kinnerillä voi ajaa myös ilman housuja"

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Avatar
mhelander
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3772
Liittynyt: 20 Syys 2010, 22:55
Paikkakunta: Oulu

Re: Ensimmäiset kokemukset nojiksesta

Viesti Kirjoittaja mhelander »

Minäkin suosittelen että heität kevyttä lenkkiä ensi alkuun ja totuttelet ajamaan.

Itse hankin nojakin kun teki mieli käynnistää uudelleen pyöräilyä 15 vuoden tauon jälkeen. Ennen taukoa tuli muutamassa vuodessa ajettua sitten vähän enemmän, 100t+ kilsaa aika-ajo pyörällä. Sillä en enää pysty ajamaan, liian epämukavaa.

Ajamaan oppiminen ei ollut lopulta vaikeaa mutta homman todella hallitseminen vaati vuoden ajot. Vielä toisena kesänä ei ylämäet tahtoneet sujua mutta sitten kun lähdin kelaamaan kilsoja enemmän kun päätin hypätä kesken kauden foorumin km-kisatiimiin niin johan alkoi kuntokin kohota.

Minulle vaikeinta oli oppia ajamaan niin että kadenssin saan vanhalle, totutulle tasolle, eli päälle 95:n. Se vaati ekan kesan treenausta, kadenssisensorin ja lopulta ovaalien ketjurattaiden tekemisen.

Itse asiassa minulle taisi olla hyväksi ettei ollut alla kovaa pyöräilykuntoa, nyt oli pakko pysyä nöyränä ja tehdä vaan kaikki perustyö eli opetella ajamaan ja kehittämään kuntoa. Ja edistystä tuntuu tapahtuvan...

-Mika

Käytössä: omavalmisteet Evo off-roader @ 2015 & Vendetta kopio @ 2012, tehtaalta M5 CrMo Lowracer @ 2010
Myydyt: Proto off-roader omavalmiste @ 2012-2016, MetaPhysic (26"/29er & 700c) @ 2011-2017.

Alpo
Viestit: 5
Liittynyt: 29 Huhti 2012, 17:25

Re: Ensimmäiset kokemukset nojiksesta

Viesti Kirjoittaja Alpo »

Kovasti hyviä kannustuksia. Kiitos kovasti.

Minulla on siinä lukkopolimet (toinen puoli flat, toisella puolella lukot). Niitä kyllä heti alusta alkaen käytin ja yritin kyllä pyörittää ja ikään kuin myös vetää pyörää eteenpäin, kun jalka tuli polkemisliikkeessä takaisinpäin. Tuo "koukkaus" ei kuitenkaan tainnut vielä toimia eli liike ei lähtenyt riittävän ylhäältä. Kuopaisu tai koukkaus on hyvä termi visualisoimaan sitä. Täytyypä pitää se mielessä.

Hyvästä tuesta huolimatta ei minusta taida tulla nojapyöräilijää, mutta hyvä kokeilu se oli (ja kallis). Nyt lähden tästä pohdiskelemaan pyöräilyn syvintä olemusta maastopyörällä ensin Salpausselän harjuille ja sitten Evon kansallispuiston nurkille. Ja kiinnitän nyt siinäkin huomiota polkemistekniikkaan. Sen kehittämisellä varmaan maastofillarikin alkaa kulkemaan joitakin paikkoja paremmin.

Mustasudenkorento
Sisällöntuottaja
Viestit: 1690
Liittynyt: 14 Maalis 2008, 13:50
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: Ensimmäiset kokemukset nojiksesta

Viesti Kirjoittaja Mustasudenkorento »

btw tuli tuosta paikkojen kipeytymisestä mieleen kun huhtikuussa ajoin itselle uppooudon auton helsingistä ouluun kahden pysähdyksen taktiikalla...
Oli seuravat kolme päivää yläselkä ja ojentajat kipeänä..

Ja ei oltu ensimmäistä kertaa auton ratissa...

Vastatuuli vihaa meitä... tahtoo alemmas....
http://kotisivu.suomi.net/mustasudenkorento/

Avatar
tavasti
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2745
Liittynyt: 06 Elo 2007, 10:55
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Ensimmäiset kokemukset nojiksesta

Viesti Kirjoittaja tavasti »

Alpo kirjoitti:

Sitten laitoin retkivarustuksen päälle, takalaukku ja sivulaukut, tavaraa riittävästi reilun viikon reissuun.

  1. päivä: Lohja - Porvoo, n. 110 km.
  2. päivä: Porvoo - Lahti, n. 100 km.
  3. päivä: Lahti - Heinola ja sieltä vielä kaverin mökille, n. 80 km.
  4. päivä: Mökiltä Heinolan kautta Lahteen ja edelleen Mäntsälän Shellille, n. 110 km.

Sitten reidet olikin niin puhki, että vaimo sai hakea autolla ukkonsa kotiin.

Siis ymmärsinkö oikein, että täysin kylmiltään lähdit viikon reissulle?

Harvassa taitavat olla sellaiset ihmiset, jotka voivat ottaa uuden liikuntamuodon, ja suoraan vetää 5h /päivä muutamana päivänä. Kyllä siitä kipeäksi tulee.

Vaikka pystärillä onkin ajellut, on nojapyörä kuitenkin erilainen. Aivan samoin tapahtuu kun punttisalilla käynyt vaihtaa vähän lajia, menee Body Pumppiin tai kahvakuulatreeneihin (tai vaikka kisoihin!).

Ajokkina Nazca Paseo 26/26 ja opeteltavana kiertopalkinto-Python

"... mutta ei se toimi kuoppaisella savisella soratiellä, varsinkaan jyrkässä ylämäessä!"

Nojanalle
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 4798
Liittynyt: 09 Touko 2010, 07:33
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Ensimmäiset kokemukset nojiksesta

Viesti Kirjoittaja Nojanalle »

Jatkan tähä Tavastin viestiin. Olisi ihan sama kuin lähtisin kylmintään potkiin Kicbikellä satasen lenkejä. Luulen että seuraavana päivänä ei kyllä eres Nojapyörän pyöritys sujuisi. Niin nää kaikki lajit käyttää erinlaila lihasryhmiähyväksi. Taitaa kokeilu olla liian aikaista luopumista, nautinto olisi vasta eres. :oops: :oops: :oops:

Vastaa Viestiin