Ohjauksen kesitysjousi

Tiedätkö uuden kiinnostavan linkin? Infoa muitakin kirjaamalla linkkisi tänne.
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 6522
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Ohjauksen kesitysjousi

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Ihan kuulkaa kuuminta hottia on ohjauksen keskitysjousi!
Enpä ois ite keksinyt tällaista :mrgreen:
https://tekniikanmaailma.fi/tiedatko-mi ... 1666781475

Avatar
Wacky
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3791
Liittynyt: 14 Heinä 2010, 12:38
Paikkakunta: Helsinki, Vesala

Re: Ohjauksen kesitysjousi

Viesti Kirjoittaja Wacky »

Näitä on ollu iät ajat mummopyörissä joissa on yleensä etukori. Ei siis mitään uutta taaskaan. Täytyy vissiin ottaa kuva miten yksinkertainen tuollainen voi olla kun sattuu kohdille pyörä jossa sellainen on.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13451
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Ohjauksen kesitysjousi

Viesti Kirjoittaja jori »

Joo, mummopyörässä tuon keskitysjousen tarkoitus lienee sama kuin tässä. (Liian) loivan ohjauskulman ja jätön yhteisvaikutuksesta johtuva, hitaassa vauhdissa ilmenevä, etupyörän painovoimainen kääntyminen liian jyrkkään kulmaan.

Vino ohjausakseli siirtää kääntyvän etupyörän ja -haarukan painopisteen niin kauas ohjausakselin etupuolelle, että kallistuvan pyörän etupyörä kääntyy liian hanakasti kallistuksen suuntaan.

Iso jättö rauhoittaa ohjausta kovassa vauhdissa, mutta paikoillaan ja hiljaisessa vauhdissa se tuottaa vinon ohjausakselin kanssa painopisteongelman lisäksi tuota wheel floppia, joka vielä pahentaa etupyörän liian voimakasta kääntymistä, hiljaisessa vauhdissa ja paikoillaan, kallistuksen suuntaan.

Tämä on tuttu ilmiö MBB-pyörien kanssa pelaaville. Nekin ovat vauhdissa mukavan stabiileja ajettavia, mutta aivan hitaassa ajossa ja paikoillaan käsiteltäessä tai nostettaessa, ohjaus kääntyy ärsyttävän hanakasti poikittain. Tätä varten tuo jousi on laitettu vanhanmallisiin vinoemäputkisiin mummopyöriin ja mitä ilmeisimmin myös tähän alamäkipyörän geometrialla varustettuun pyörään.

Kevlarnauhamekanismi vaikuttaa tuohon tarkoitukseen ylireagoinnilta. Mummopyörissä ja jossain Sakarin pyörässään käyttämä vipu ja yksi jousi riittää tuohon oikein hyvin. :)

Tyypillisesti Tekniikanmaailman toimittaja ei ole ymmärtänyt asiasta yhtään mitään.

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Vastaa Viestiin