Oon miettinyt käyttöä säilöntäöljyille, kuten vaikka aurinkokuivattu tomaatti ja feta mausteöljyssä.
No tässäpä tuote joka pohdinnasta syntyi ja vielä tosi hyvän makuinen.
Vaivataan hyvin ja jääkaappiin yöksi tai kahdeksi.
Taikinaa on täytteeseen nähden puolet liikaa, mutta pienempää taikinaa on vaikea tehdä. Loput mitä jää yli, voi pakastaa tai leipoa vaikka sämpylöiksi.
Täyte
6dl vettä
1dl puuroriisiä
1dl punaisia linssejä
(Chian ja auringonkukan siemeniä)
Kasvisliemikuutio
1tl suolaa
35g öljyä
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
Chilisoosia maun mukaan
Sitruunamehua, hapankaalta tai etikkaa hapoksi
Soijakastiketta
Keitetään miedolla lämmöllä noin tunti ja jäähdytetään.
Taikina kaulitaan melko ohueksi ja leikataan 15cm (pikkukattilan kannella?) pyöreiksi kiekoiksi.
Kiekon päälle pari rkl täytettä ja taitetaan kahtia. Sauman voi kastella märällä sormella, niin tarttuu paremmin kiinni.
Valmiit vihapiirakat uuniin 200 ˚C ja 30 min. Annetaan jäähtyä ennen syöntiä. Jääkaapissa yön yli maku vain paranee.
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 16 Maalis 2021, 15:20
Kirjoittaja jori
Tuo rasvan käyttäminen leivän seassa on ollut suomessa harvinaista, koska perinteisesti Suomessa ei ole käytetty kasviöljyjä, ei perinteisiin suomlaisiin leivonnaisiin ole kuulunut rasvaa –tietenkin pullaa lukuunottamatta. Pullaanhan kuuluu laittaa runsaasti voita.
Teillä siellä Oulussa on tuo Vihapiirakan viha-etuliite kovin suosittu nykyään. Siitä saakin mukavan aasinsillan mainostaa oululaisen Tiina Wiikin kulttuurihistoriaa käsittelevää ohjelmaa "Vaimomatskua". Tämä Vaimomatsku esitetään (tietenkin) Vihapuhe FM Dlive-kanavalla. Tässä mielestäni hyvä ohjelma, joka kertoo Noituuden historiasta ja sen yhteyksistä feminismiin varsin kriittisestä näkökulmasta. Wiikin ajattelu on hämmentävän terävää ja johdonmukaista, vaikka (tai ehkä juuri siitä syystä) onkin ajettu marginaaliin. https://dlive.tv/p/vihapuhefm+3bOyOQ8GR
Oon miettinyt käyttöä säilöntäöljyille, kuten vaikka aurinkokuivattu tomaatti ja feta mausteöljyssä.
Mä olen käyttänyt ne siellä missä öljyä muutenkin tulee käytettyä. Kalasäilykkeiden öljyä ei tosin huvita juuri muualla käyttää, mutta se ei olekaan tämän topikin ongelma
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 22 Huhti 2021, 10:00
Kirjoittaja Vilijami
Vaivaton ja vaivaamaton sämpylä.
Tätä ohjetta on hierottu kauan ja kannattaa kokeilla.
Sämpylöistä tulee sisältä pehmeitä, mutta päältä rapeita.
Kaikki ainekset kippoon ja nopeasti lusikalla sekaisin.
Kansi päälle ja jätetään yöksi pöydälle.
Seuraavana päivänä lusikoidaan sämpylän kokoisia taikina kasoja pellille ja uuniin 200˚c ja 30 minuuttia.
(lusikan tai kauhan öljyäminen helpottaa taikinan irtoamista lusikointivälineestä)
Loppu taikina nostetaan jääkaappiin ja siitä voi leipaista sämpylöitä sitten halutessaan. Ainakin 5 päivää kestää taikinaa säilyttää.
Mustat pisteet on karpaloita. Niitä ja cashew pähkinoitä voi halutessaan nakata sekaan.
Tuo rasvan käyttäminen leivän seassa on ollut suomessa harvinaista, koska perinteisesti Suomessa ei ole käytetty kasviöljyjä, ei perinteisiin suomlaisiin leivonnaisiin ole kuulunut rasvaa –tietenkin pullaa lukuunottamatta.
Täsmälleen. Leipään ei kuulu voi eikä öljy. Leipä leivotaan jauhoista, hiivasta, suolasta ja vedestä. Jos leivotaan hapanjuurileipää, niin hiivaakaan ei tarvita. Helppoa ja varsinkin hyvin edullista: itse leivottu leipä maksaa 37 senttiä kilolta (keskiarvoni ajalta 2015 - 2021), kun taas kaupasta ostettu leipä on vähintään kymmenen kertaa kalliimpaa. Itse leivottu leipä on tosiasiassa artesaanileipää, joka kauppojen leivontapisteistä ostettuna maksaa jopa 7,4 euroa kilolta. Ja sitten vielä perustoteamukseni: kun itse leipoo, saa sellaista leipää kuin haluaa.
Ja lisäksi: tuolla 37 sentin leivällä ihminen elää yhden päivän. Toki, seuraavana päivänä pitää jostain saada C-vitamiinia, esim. perunoista. Kuka vielä väittää, että ruoka on kallista?
Ja lisäksi: tuolla 37 sentin leivällä ihminen elää yhden päivän. Toki, seuraavana päivänä pitää jostain saada C-vitamiinia, esim. perunoista. Kuka vielä väittää, että ruoka on kallista?
Joku haluaa protskui myös. Muutama papu siihen tarpeeseen.
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 23 Huhti 2021, 12:19
Kirjoittaja jooseha
Jos päivän energiantarpeensa syö leivästä tai vaikka perunoista, on proteiinin määrä täysin suositusten mukainen muutenkin eli proteiinin lähdettä ei tarvitse ajatella erikseen. Sitä kun saa muualtakin kuin "proteiininlähteistä".
Pastorin mainitsema lihansyöjämäinen proteiinit erikseen ajattelu on tehnyt hyvän markkinaraon pitkälle teollistetulle kasvisruoalle. Eipä sillä. Hyvä niille, jotka syövät mieluusti mahdollisimman käsiteltyä ruokaa.
Herääkö hiiva Noissahan on ohje vähintään 42 asteen lämmölle. Kaljaa tehdessä olen epäonnistunut ihan kädenlämpöisen veden kanssa. Ei hiiva herännyt
Herää. Varmasti. Ainakin Sunnuntai kuivahiiva, vaikka jääkylmään veteen ja suoraan jääkaappiin nostettu taikina. Aikaa voi tällöin mennä pari vuorokautta.
Joskus 20-vuotta sitten taikina ei kerran noussut, vaikka vesi oli 42 asteista. Silloin oli kyseessä joku pirkka/rainbow/tai joku muu halpamerkki. Sen jälkeen olen käyttänyt vain ja ainoastaan Sunnuntai merkkistä kuivahiivaa.
Jos päivän energiantarpeensa syö leivästä tai vaikka perunoista, on proteiinin määrä täysin suositusten mukainen muutenkin eli proteiinin lähdettä ei tarvitse ajatella erikseen. Sitä kun saa muualtakin kuin "proteiininlähteistä".
Pastorin mainitsema lihansyöjämäinen proteiinit erikseen ajattelu on tehnyt hyvän markkinaraon pitkälle teollistetulle kasvisruoalle. Eipä sillä. Hyvä niille, jotka syövät mieluusti mahdollisimman käsiteltyä ruokaa.
Tähän tulokseen olen itsekin tullut. Kovasti pelotellaan, että lihakset kuihtuvat sekunnissa jos ei päivittäin syö erityistä proteiininlähdettä x grammaa per painokilo.
Nyt kun itsellä on pidempään ollut ongelmia proteiinin sulamisessa ja saanti on siten ollut suosituksia pienempää, niin mitään eroa en ole lihaskunnossa huomannut.
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 23 Huhti 2021, 23:04
Kirjoittaja janx
Olen tehnyt pientä tutkimusta liittyen sappirakkoon ja sappikiviin. Se on todella tarpeellinen ihmiselle, vaikka toki ilmankin selviää. Löysin ihan vahingossa kirjasta nimeltä Vitamiinivallankumous, että tauriinia tarvitaan sappinesteen pitämiseksi juoksevana. Tauriinin lähteet ovat eläinperäisiä, jos sen haluaa ravinnosta. Selvisi myös, että omenahappo liottaa sappikiviä.
Ihminen sattuu olemaan eläin ja tuottaa siten eläinperäistä ravintoainetta. mm tauriinia.
Tähän pitää kuitenkin saada ravintoaineita, joista niitä tehdä. Jos ei syö riittävän monipuolisesti, jää helposti puutos jostain yksittäisestä ravintoaineesta ja silloin tulee tuollaisia ongelmia.
Täydellinen kasvisruokavalio vaatii tämän takia paneutumista siihen mitä syö. Tässä syy miksi en ymmärrä nykyistä lähes pakonomaista tarvetta tehdä kasvissyöjiä niistä, joita asia ei kiinnosta. Se johtaa varmasti johonkin puutokseen.
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 13 Loka 2022, 14:12
Kirjoittaja Vilijami
Närästysoireet ovat kohtuullisesti hallinnassa, mikäli muistaa olla syömättä klo 15 jälkeen. Aina ei kuitenkaan muista ja/tai ottaa tietoisen riskin syömällä myöhään raskaan peruna-liharuoan. Joka kerta se ei aiheuta ongelmia jostain syystä, mutta usein kyllä. (Olut tai kotikalja ruokajuomana helpottaa raskaan ruoan sulamista selkeästi.)
Närästys helpottaa parin päivän paastoamisella tai keveämmän kasvisruoan syönnillä.
Vakiintunut (yhden hengen annos) turvaruoka on:
1/3dl puuroriisiä
1/3dl hirssiä
1/3dl punaisia linssejä
~ 5dl vettä
1 sipuli
2 kynttä valkosipulia
Loraus oliiviöljyä
Yrttimausteita (melkein kaikki käyvät)
1tl suolaa
Kiehautetaan muutama minuutti, levy pois päältä ja jätetään kannen alle hautumaan noin tunniksi.
Tähän mennessä kaikki oleellinen on laitettu, mutta aivot tahtovat jäädä nälkäisiksi. Siihen auttaa:
Kasvisliemikuutio
Balsamico
Soijakastike
Chilikastike
(Hapankaali)
Itse pidän mausta. Tästä tulee kevyt ja energinen olo. Seuraavana yönä uni on huomattavasti rauhallisempaa, kuin liharuoan jälkeen. Kuulemma kuorsaus loppuu.
No miksi en syö pelkästään vegeruokaa? No siksi koska se liha on vaan niin perhanan hyvän makuista ja muuten unohtaa miten hyvä olo tulee lihattomuudesta.
Ruokavalioni on monipuolistunut paljon tämän muutaman vuoden närästyksen kans elämisen aikana.
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 15 Loka 2022, 10:30
Kirjoittaja janx
Kuten joka ruokavaliossa, myös kasvisruokavaliossa on haasteensa. Niistä ei juuri puhuta, kun trendikkäästi mukaan heittäytyneet eivät halua myöntää tekemiään virheitä. Oma kasvisruokavillitykseni on näinä päivinä ohi. Gluteenia, isolaatteja ja makeuttajia välttelevä sekasyöjä. Ei tosin mene kyllä paljon punaistakaan lihaa, koska se ei vaan tunnu sulavan - useimmiten.
Tässä muutama, joita olen itse tutkinut:
B12 - vain eläinperäiset lähteet ravinnosta, välttämätön saada ravinnosta tai lisäravinteena
Rauta - saa kasvispuolelta, mutta imeytyy huonommin kuin hemirauta
Tauriini - eläinperäinen, auttaa mm. pitämään sappinesteen nesteenä
Lysiini - uusimpana tämä, joka puuttuu kasvikunnan proteiineistä, mm. lihasten toimintaan
Tämän aamun aamupaloja oli kaksi:
1 dl kaurahiutaleita ja runsaasti vettä
Mikroon 2-3 min.
Mikrolla paistoin myös yhden kananmunan sellaisessa silikonisessa paistoastiassa
Puuro puoliksi
Toiseen lautaseen sekoitin paistetun kananmunan ja Herbamarea
Toiseen kirppikseltä ostettua vähempisokerista mustikkahilloa pari teelusikallista
Makeanhimo on ainoa himo mikä minulta puuttuu.
Oon tainnut kertoa tästä ennenkin?
Olenko ainoa ihminen, kuka ei voi päättää ruokailua makeaan?
Makean syönti laukaisee hirmuisen suolahimon. En ymmärrä makeaa jälkiruokaa ollenkaan. Jälkiruoka pitäisi siis -minun mielestäni- syödä ensimmäisenä, että pääruokahalukkuus kasvaisi. Mulla ei ole tiedossa samoin mieltynyttä henkilöä.
Tilanne on ollut aina tämä. Lapsuuden kodissakin hyväntahtoisesti naureskeltiin tavalleni syödä aina pikkulautanen pääruokaa vielä jälkiruoan jälkeen.