Sivu 8/9

Re: On ollut kurja talvi

Lähetetty: 19 Joulu 2020, 22:25
Kirjoittaja Vilijami

Ja tuntuu että (omalla kokemuksella yläaste, ammattikoulu, amk) ruotsiopettajat ovat jostain syystä hentoäänisiä ja aran oloisia, jotka eivät omaa minkäänlaista auktoriteettiä tai arvostusta oppilaissa. Varsinkin yläasteikäiset ovat oikein herkkiä tunnistamaan pienenkin epävarmuuden opettajassa ja röyhkeästi hyödyntävät sitä härikiöiden mielin määrin.


Re: On ollut kurja talvi

Lähetetty: 20 Joulu 2020, 00:54
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti:

1 litra vettä
2dl puuroriisiä
0,5 dl punaisia linssejä
1 tl suolaa

Erinomainen ohje. Kiitos siitä. Mielellään kuitenkin ruokaresepteihin laitetaan määrät painomitoilla eli grammoina. Jooko? Paino kun ei muutu siitä, kuinka tiukkaan nuo aineet pakkautuvat tilavuusmitta-astiaan. Minä, omassa keittiössäni, mittaan kaikki aineet vaa'alla. Johtuu tietenkin siitä, että olen kemian tekniikan diplomi-insinööri. Ja kemiassa gravimetria on yksi tärkeimmistä menetelmistä. Itse asiassa, se paljastaa kaiken näkemämme muka-todellisuuden takaa.


Re: On ollut kurja talvi

Lähetetty: 20 Joulu 2020, 11:34
Kirjoittaja janx

Samoja kokemuksia kielistä ja sen opettajista. Suurimmat arastelut karisivat, kun Las Vegasissa jouduin puhelimitse varmistelemaan lentokenttäkuljetuksen aikaa. Nykyisellä rohkeudella lähtisin esim. AMK:ssa vaihtoon jonnekin englanninkieliseen maahan. En ole koskaan ollut mikään hyvä kielissä, vaikka olen vuosikaudet niiden tunneilla tunnollisesti istunutkin. Uusin tuleva työnäytteeni on jo tilattu myös englanninkielellä. Kyllä se hieman jännittää, koska vastapuolella lienee minuakin huonommin englantia osaavia. Kuinka monta kertaa kehtaa sanoa, että "Sorry, I do not understand you..." :)

Myös leipurit tykkää käyttää grammoja leipoessaan. Tämä on heilläkin aivan yleinen käytäntö, mutta jostain syystä esim. internetissä jaettavissa resepteissä ei kovin usein näin ole. On oma hankaluutensa muuttaa resepti grammoiksi varsinkin, jos ei ole punninnut mitään, joten ainakaan itse en tällaista vaadi/kaipaa.

Tässä on suomen yhden eturivin koomikon näkemys kielten opetuksesta. Pitäisi aloittaa tärkeimmästä sanasta ja unohtaa "pallitiivit".
"ISMO | NO NIIN - Suomen tärkein sana":

Edit: Kielten opetus on tosin saattanut siitä muuttua (ja onkin), kun sitä peruskoulussa tuli opiskeltua. Minä aloitin vasta 3. luokalla englannin. Näin esim. Helsingissä.(https://www.hel.fi/helsinki/fi/kasvatus ... an/kielten) - "Ensimmäisen vieraan tai toisen kotimaisen kielen eli A1-kielen opiskelu aloitetaan 1. luokalta. A1-kieltä opiskellaan 2 tuntia viikossa sekä ensimmäisellä että toisella vuosiluokalla. Alkuopetuksessa kielten opiskelussa painottuu erityisesti toiminnallisuus, pelit, leikit, oppimisen ilo ja suullisen kielitaidon kehittäminen."


Re: On ollut kurja talvi

Lähetetty: 20 Joulu 2020, 12:33
Kirjoittaja Pentti M Reku

Riisipuurosta vielä, noita kasvimaitoja ei saa keittää yhtään. Viljamin kokemat makuelämykset voivat siis liittyä valmistustapaan. Vesihauteessa hauduttaminen on ainakin turvallinen tapa välttää kiehuminen.


Re: On ollut kurja talvi

Lähetetty: 20 Joulu 2020, 14:45
Kirjoittaja Vilijami
ajarmala kirjoitti:

Mielellään kuitenkin ruokaresepteihin laitetaan määrät painomitoilla eli grammoina. Jooko?

Vahva KYLLÄ. Kaikki mitat tulisi ilmoittaa painomitoilla. Mutta tuo kyseinen resepti olikin vain suuntaa antava, ei mikään tarkka.
Näin koneinsinöörinäkin mittaan kaiken vaa'alla ruokaa tehdessäni ja jopa pöönät kahvia keittäessä.


Re: On ollut kurja talvi

Lähetetty: 20 Joulu 2020, 14:54
Kirjoittaja Vilijami
Pentti M Reku kirjoitti:

Riisipuurosta vielä, noita kasvimaitoja ei saa keittää yhtään. Viljamin kokemat makuelämykset voivat siis liittyä valmistustapaan. Vesihauteessa hauduttaminen on ainakin turvallinen tapa välttää kiehuminen.

Kasvimaitoja ei saa keittää? Miksi? Kasvimaito on vain vettä ja riisiä, kauraa, soijaa, jne. Ne eivät siis sisällä käsittääkseni mitään mikä pilaantuisi keittäessä? Vai?


Re: On ollut kurja talvi

Lähetetty: 20 Joulu 2020, 21:25
Kirjoittaja janx
Vilijami kirjoitti:

Kasvimaitoja ei saa keittää? Miksi? Kasvimaito on vain vettä ja riisiä, kauraa, soijaa, jne. Ne eivät siis sisällä käsittääkseni mitään mikä pilaantuisi keittäessä? Vai?

Ei ihan... esim. Alpron riisimaito: "Ainesosat: riisipohja (vesi, riisi (12,5%)), auringonkukkaöljy, trikalsiumfosfaatti, merisuola, stabilointiaine (gellaanikumi), happamuudensäätöaine (kaliumfosfaatit), vitamiinit (B12, D2)." (https://www.alpro.com/fi/tuotteemme/juo ... iisijuoma/)

Sitä en osaa näin tutkimatta sanoa, että mikä noista kitkeröityy keittämisestä, mutta tuo on hyvä huomio.


Re: On ollut kurja talvi

Lähetetty: 20 Joulu 2020, 21:58
Kirjoittaja janx

Ehkä se on tämä...

Auringonkukkaöljy
Rasvahappokoostumus per 100g:
tyydyttyneitä 10g
kertatyydyttymättömiä 25g
monityydyttymättömiä 65g
omega-6 65g
omega-3 0g
E-vitamiinia (alfatokoferoli): 75mg
Yhdessä auringonkukassa on keskimäärin 2 000 siementä. Mustat, ravintorikkaat siemenet kerätään, puhdistetaan ja kuoritaan osittain. Tämä toimenpide tekee kylmä- puristettavasta öljystä miedomman ja vähemmän kitkerän makuisen.

Auringonkukkaöljy sisältää kaikista ruokaöljyistä eniten antioksidanttina toimivaa E-vitamiinia. Sitä voi kuumentaa varovasti, mutta sitä suositellaan käytettävän sellaisenaan esim. salaattien tai lämpimien ruokien päällä.


Re: On ollut kurja talvi

Lähetetty: 20 Joulu 2020, 23:21
Kirjoittaja Pentti M Reku

Kemisti tai biokemisti voisi arvailla mitä siellä kattilassa tapahtuu, minä joudun tyytymään käytännön kokemukseen ja omaan makuaistiini. Beri beri eli tiamiinin puutos tuli muuten tunnetuksi ensimmäisenä kai Japanissa kun oppivat kiillottamaan riisistä kuoren pois. Itse saan riisipuurosta saman kaltaisia vaikutuksia kuin liiallisen sokerin syömisestä.


Re: On ollut kurja talvi

Lähetetty: 21 Joulu 2020, 21:31
Kirjoittaja terppa
Vilijami kirjoitti:
janx kirjoitti:

Esim. näin joulun aikaan riisipuuroa olen tehnyt soija- tai riisimaitoon.

Annoin vielä yhden mahdollisuuden kasvimaitoriisipuurolle ja kokeilin riisimaitoakin. Nyt on kaikki kasvimaidot testattu ja kaikista tulee aivan hirveää kuraa. Siis ihan syömäkelvotonta ja en ole ollenkaan nirso ruuan suhteen.

Mä olen riisipuuron tehnyt ikaffe kauramaitoon, minun makuaistilla parhaan makuista, samettisempaa kun tavalliseen kauramaitoon. Riisipuuro on niitä harvoja eineitä jota pystyn syömään heti herättyä niin on tullut kokeitua eri "maitoja".

Lämmittelen ehkäpä 2-3 dl vettä kuumaksi ja lisään 2,5 dl riisiä. kun riisit on imeneet veden, lisään tölkin ikaffea ja hauduttelen keitosta tunnin pari puuhellalla. en päästä kiehumaan. Vähän ennen kuin näyttää valmiilta niin hyppysellinen suolaa mukaan.

Semmonen lepposen vapaapäivän aamupuhde :)


Re: On ollut kurja talvi

Lähetetty: 21 Joulu 2020, 21:45
Kirjoittaja janx

iKaffessa olen huomannut tuon pistävän maun puurossa. Ehkä se lienee tuon keittämisen syytä.


Re: On ollut kurja talvi

Lähetetty: 21 Joulu 2020, 22:12
Kirjoittaja Vilijami
janx kirjoitti:

Auringonkukkaöljy sisältää kaikista ruokaöljyistä eniten antioksidanttina toimivaa E-vitamiinia. Sitä voi kuumentaa varovasti, mutta sitä suositellaan käytettävän sellaisenaan esim. salaattien tai lämpimien ruokien päällä.

Eikö sitä käytetä uppopaistoonkin?


Re: On ollut kurja talvi

Lähetetty: 21 Joulu 2020, 22:51
Kirjoittaja jooseha
Vilijami kirjoitti:
janx kirjoitti:

Auringonkukkaöljy sisältää kaikista ruokaöljyistä eniten antioksidanttina toimivaa E-vitamiinia. Sitä voi kuumentaa varovasti, mutta sitä suositellaan käytettävän sellaisenaan esim. salaattien tai lämpimien ruokien päällä.

Eikö sitä käytetä uppopaistoonkin?

Ainakin sillä on korkea savuamispiste(227°C), joten sitä käytetään silloin, kun tarvitaan korkeaa lämpöä kestävää öljyä. Verrokiksi rypsiöljyn savuamispiste on 204°C. Suosituksia on monenlaisia.


Re: On ollut kurja talvi

Lähetetty: 28 Joulu 2020, 19:51
Kirjoittaja janx
janx kirjoitti:
Vilijami kirjoitti:

Ehdottomasti paras maidoton riisipuuro tulee, kun riisin määrästä laittaa jotain neljäsosan punaisia linssejä. Linssit saostuvat kermaiseksi liemeksi ja riisipuurosta tulee oikeasti hyvää. ... Ainekset illalla kattilaan ja jätetään yöksi pöydälle. Aamulla keitetään miedolla lämmöllä noin tunti.

Mielenkiintoinen resepti. Pitänee ottaa kokeiluun. Olen huomannut samaa, että kasvimaidoilla on eroja. Valmistusaineissa ja valmistajissa. Taidan tietää mistä mausta puhut. Mä olen pitänyt riisimaitoon tehdystä ehken eniten.

Kokeilin. Oikein hyvää. Ei niin kermaista kun odotin. Tosin reseptini oli hieman erilainen (0,6l riisimaitoa, 1dl liotettuja punaisia linssejä, 1dl puuroriisiä, suolaa) En voinut olla ajattelematta, että pullistuneet linssit näyttävät ihan punkeilta. :mrgreen:


Re: On ollut kurja talvi

Lähetetty: 28 Joulu 2020, 21:10
Kirjoittaja Vilijami
janx kirjoitti:

En voinut olla ajattelematta, että pullistuneet linssit näyttävät ihan punkeilta. :mrgreen:

Eikö ne keittäessä hajoa ihan näkymättömiin?