Oispa kaljaa

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
PW
KOM
Viestit: 17771
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja PW »

Mitäs sille uudelle yksilölle tehdään? Tai vanhalle? Onko jossain näiden tyyppien säilö tai hautausmaa? :mrgreen:

Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7091
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Ei oo nimeä annettu ja vanhat voi syödä, laittaa hotelliin odottamaan käyttöä, antaa eteenpäin tai sujauttaa känisevän naapurin postiluukusta sisälle. Jotkut heittävät roskiin.

Tulisikohan sienestä minkälainen taikinajuuri?

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13804
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jori »

Taikinajuurikin on SCOBY. Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeast tarkoittaa juurikin samaa kuin taikinajuuressa; maitohappobakteerien ja hiivojen symbioottista eloyhteisöä.

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7091
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

jori kirjoitti: 13 Joulu 2021, 13:01

Taikinajuurikin on SCOBY. Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeast tarkoittaa juurikin samaa kuin taikinajuuressa; maitohappobakteerien ja hiivojen symbioottista eloyhteisöä.

Dieselscobykin on nyt lanseerattu
https://www.dieselbakteeri.fi/
Hiukan on urbaanilegendan makua…

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7091
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Tänään uus erä kombuchaa tulemaan. Nyt tais olla 8 vrk, mutta aika tujakkaa tavaraa jo on.
Pitää tänne merkata, että muistaa tekopäivän.
Kyllä maha kiittää, kun tätä juo päivittäin ja olo on muutenkin pirteämpi.
Vessapaperin valmistaja ja kauppias ei puolestaan kiitä. Sitä kuluu enää kolmasosa entisestä.
Hyvä tuote. Suosittelen kokeilemaan mahaongelmaisille.
Kiitos Pastorille volgansienestä vielä kerran!

Tällä kertaa teenä käytin marokon minttua, eli vihreää teetä vihermintulla maustettuna. Saa nähdä millaista tulee?

Viimeksi muokannut Vilijami, 20 Joulu 2021, 00:05. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7091
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Jouluolut tuntuu paranevan koko ajan. Kotikaljamaisuus muuttuu oluen suuntaan. Hienoista vetisyyttä tai rungon ohuutta on maussa havaittavissa, johtunee sokerista? Ehkä pitää ensi kerralla kokeilla täysmallasolutta ilman sokeria.
Taidan kuitenkin pysytellä vielä olutuutteissa. Mäskäys tulee sitten myöhemmin. 3,5 litran kattilakin on isoin mitä kaapista löytyy.

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7042
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Pastori »

Vilijami kirjoitti: 20 Joulu 2021, 00:02

3,5 litran kattilakin on isoin mitä kaapista löytyy.

What. Miten noin pienen kattilan kanssa pärjää. 10 litrainen pitää olla, ei muuten tuu liemien keitosta mitään!

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7091
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Pastori kirjoitti: 20 Joulu 2021, 22:24
Vilijami kirjoitti: 20 Joulu 2021, 00:02

3,5 litran kattilakin on isoin mitä kaapista löytyy.

What. Miten noin pienen kattilan kanssa pärjää. 10 litrainen pitää olla, ei muuten tuu liemien keitosta mitään!

No nii’i!

Härski
Sisällöntuottaja
Viestit: 1635
Liittynyt: 01 Syys 2014, 17:36
Paikkakunta: "satakunta"

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Härski »

Ei tuu mittää hei tolleesa! Mie oon pahinta janoa sammutanu saunan padasaa mäskäämällä. 50l pata liki täyteen nii ei tarvii alvariinsa olla keittelemässä. 8)

.. Tietysti.. Reseptin on hyvä olla kohdillaan. Tulee pitkä talvi imeskellessä pieleen mennyttä soppaa.

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7091
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Vilijami kirjoitti: 19 Joulu 2021, 23:56

Nyt tais olla 8 vrk, mutta aika tujakkaa tavaraa jo on.

Joo, ehdottomasti liian pitkä aika on 8 vrk eka fermentaatiolle.
Nyt vielä jääkaapissa 2 vrk, ni on ku viinietikkapullosta ryyppäis.
Kai tämä tilanne korjaantuu laimentamalla liian pitkälle käynyttä kombuchaa uudella sokeriteellä?

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7091
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Olueen tulee enemmän hiilihappoa lasipulloissa, kun taas muovipulloissa vähemän.
Johtunee siitä, että muovipullo joustaa enemmän, ennen kuin happo penetroituu olueen?

Jouluolut on tuotelupausten mukaan kuiva ja viinimäinen. Yhden sokeripalan lisäys litran pulloon pari tuntia ennen nauttimista taittaa kuivuutta sopivasti.

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7091
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Kombucha aiheuttaa mulle identiteettikriisin.
Olen koko elämäni profiloitunut kaikenlaisiin ruokarajoitteisiin, en siis nirsouttani vaan mahaongelmien vuoksi.
Nyt joulunaikaan olen juonut kombuchaa noin litran päivässä ja voin syödä kaikkea mahdollista ilman ongelmia.

Kombuchan optimaaliseksi valmistusajaksi on vakiintunut 4-5vrk huoneen lämmössä isossa astiassa ja 2-4vrk pullotettuna jääkaapissa.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13804
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jori »

Vilijami kirjoitti: 30 Joulu 2021, 15:00

Kombucha aiheuttaa mulle identiteettikriisin.
Olen koko elämäni profiloitunut kaikenlaisiin ruokarajoitteisiin, en siis nirsouttani vaan mahaongelmien vuoksi.
Nyt joulunaikaan olen juonut kombuchaa noin litran päivässä ja voin syödä kaikkea mahdollista ilman ongelmia.

Kombuchan optimaaliseksi valmistusajaksi on vakiintunut 4-5vrk huoneen lämmössä isossa astiassa ja 2-4vrk pullotettuna jääkaapissa.

Nojapyöräfoorumi parantaa elämää. :D

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
jooseha
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5150
Liittynyt: 09 Kesä 2009, 22:43

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jooseha »

Kuva
Mutta meni offtopikiksi tai voihan sitä kaljaa haluta muutenkin :mrgreen:

Avatar
tm
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5024
Liittynyt: 05 Loka 2007, 03:00
Paikkakunta: Nokia

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja tm »

Vilijami kirjoitti:

Kombucha aiheuttaa mulle identiteettikriisin.
Olen koko elämäni profiloitunut kaikenlaisiin ruokarajoitteisiin, en siis nirsouttani vaan mahaongelmien vuoksi.
Nyt joulunaikaan olen juonut kombuchaa noin litran päivässä ja voin syödä kaikkea mahdollista ilman ongelmia...

Tämä oli erittäin mukavaa luettavaa, olen iloinen puolestasi Kuva. Positiivinen kriisi Kuva. Toivottavasti "lääkkeen" teho jatkuu myös pitempään.

Vastaa Viestiin