Sivu 17/28

Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 11 Touko 2022, 11:53
Kirjoittaja Vilijami

Samat kokemukset, että pulloon sokeria laittamalla saa scobyn kasvamaan nesteen pintaan.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Touko 2022, 10:09
Kirjoittaja Vilijami

Finlandia olut on pääkäynyt nyt 16 päivää ja edelleen vesilukko pulpahtaa silloin tällöin. Ominaispaino 1,014.
Juomaan on tullut hieman hiilihappoa jo käymisastiassa, uusi kokemus minulle.
Maku oli hyvä jo nyt :shock:
Tässä oluessa noin puolet hiilareista on olutuutetta ja puolet tavallista sokeria.
Onkohan niin, että olen miedon kiljun ystävä? :D
Sokerilla käyttämäni juomat ovat olleet pirteän raikkaita ja notkeita juoda.
Täysmallas Mexican Cerveza hiersi pitkään, ennen kuin lopulta pullokypsyi juotavaksi.
Kotikaljakokeiluni ovat osoittaneet, että liika kaljamallas huonontaa tuotetta.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Touko 2022, 12:34
Kirjoittaja Pastori
ajarmala kirjoitti: 10 Touko 2022, 14:05
Vilijami kirjoitti: 10 Touko 2022, 13:32

Hiilihappoja en minäkään ole onnistunut kombuchaan jälkikäyttämällä saamaan. Oisko kotipanimomestarillamme tähän vinkkiä?

Eikö jälkikäymissokeri + hiiva tuota kombuchaan hiilaria? Syökö se volgansieni jälkikäymissokeritkin? Ehdotan kokeiluja: jotta hiilaria syntyisi, pitää olla sekä sokeria että hiivaa ja umpinainen pullo.

Siinä on Scobyn mukana myös hiivaa - ne on sitä harmaat sotkua siinä mukana. Ei sinne tarvi mitään hiivaa lisätä. Huljautat vaan siitä ekasta fermentaatiosta sitä sakkaa mukaan. Sokeriahan siinä pitää siis olla.

Pitääkin tänään laitella ite toi kakkosfermentointi liikkeelle. Reilun viikon on tuossa toi ykkösvaihe pöhissyt.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 16 Touko 2022, 20:36
Kirjoittaja Vilijami
Vilijami kirjoitti: 10 Touko 2022, 15:20

Nyt laitoin litran patenttikorkkipulloon kombuchan joukkoon 6g sokeria ja maustemitallinen kuivahiivaa. Katsotaan tuleeko hiilihappoa.

KYLLÄ! Tuli hiilihappoa niin ettei meinannut pullossa pysyä kun korkin avasin.
Terävän etikkainen kombuchan maku oli pyöristynyt limonadiksi.
Enää ei edes tunnistaisi kombuchaksi. :shock:


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 16 Touko 2022, 20:59
Kirjoittaja Vilijami

Finlandia traditional käymisastiassa nyt 3 viikkoa. Edelleen vesilukko pulpahtaa noin 10 minuutin välein. Pitkähköltä tuntuu käymisaika, jospa se joskus loppuu.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 16 Touko 2022, 21:04
Kirjoittaja jori
Vilijami kirjoitti: 16 Touko 2022, 20:36
Vilijami kirjoitti: 10 Touko 2022, 15:20

Nyt laitoin litran patenttikorkkipulloon kombuchan joukkoon 6g sokeria ja maustemitallinen kuivahiivaa. Katsotaan tuleeko hiilihappoa.

KYLLÄ! Tuli hiilihappoa niin ettei meinannut pullossa pysyä kun korkin avasin.
Terävän etikkainen kombuchan maku oli pyöristynyt limonadiksi.
Enää ei edes tunnistaisi kombuchaksi. :shock:

6% sokeria tuottaa myös noin 3% alkoholia. Mitenkähän nuo maitohappobakteerit pärjäävät alkoholin kanssa. Etikkahappobakteeri pärjää kyllä, mutta mahaystävällisyys on kai enempi niiden maitohappobakteerien ansiota. :?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 16 Touko 2022, 21:14
Kirjoittaja Vilijami

Eikö sour oluessa ole alkoholi ja maitohappo sulassa sovussa?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 16 Touko 2022, 22:06
Kirjoittaja jori
Vilijami kirjoitti: 16 Touko 2022, 21:14

Eikö sour oluessa ole alkoholi ja maitohappo sulassa sovussa?

On toki, mutten tiedä, onko ne bakteerit hengissä siinä oluessa, vai onko käymisprosessi niin päin, että ensin tulee maitohappobakteeri ja sitten hiiva hoitaa loput sokerit ja samalla tappaa maitohappobakteerit. :(


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 17 Touko 2022, 00:09
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 16 Touko 2022, 20:59

Finlandia traditional käymisastiassa nyt 3 viikkoa. Edelleen vesilukko pulpahtaa noin 10 minuutin välein. Pitkähköltä tuntuu käymisaika, jospa se joskus loppuu.

10 minuutin välein yksi hiilarikupla? Sen käyminen on siis jo loppunut. Jos sieltä tulisi kupla 10 sekunnin välein, niin voisi vielä sanoa, että käy. Mutta ei 10 minuutin välein. Pulloihin vaan.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 17 Touko 2022, 00:12
Kirjoittaja ajarmala
jori kirjoitti: 16 Touko 2022, 21:04
Vilijami kirjoitti: 10 Touko 2022, 15:20

Nyt laitoin litran patenttikorkkipulloon kombuchan joukkoon 6g sokeria ja maustemitallinen kuivahiivaa. Katsotaan tuleeko hiilihappoa.

6% sokeria tuottaa myös noin 3% alkoholia.

6 g/l on vain 0,6 % sokeria, josta syntyy öbaut 0,3 % alkoholia. Se ei haittaa edes autoilijoita.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 17 Touko 2022, 11:31
Kirjoittaja jori

Hups, se olikin g, eikä %. :oops:


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 17 Touko 2022, 15:38
Kirjoittaja Vilijami
ajarmala kirjoitti: 17 Touko 2022, 00:09

10 minuutin välein yksi hiilarikupla? Sen käyminen on siis jo loppunut. Jos sieltä tulisi kupla 10 sekunnin välein, niin voisi vielä sanoa, että käy. Mutta ei 10 minuutin välein. Pulloihin vaan.

Mikä on käymisen raja-arvo, kupla x ajan välein?

No nyt on olut pulloissa.
Tosi kirkasta oli. Eihän pulloihin voi mennä liian vähän hiivaa eihän? Täytyy kai se jälkikäynti onnistua, vaikka kuinka kirkasta ois.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 17 Touko 2022, 19:28
Kirjoittaja Vilijami

Käymisastiaan jäi hyvä hiivakakku pohjalle. Siispä Lidlistä 10 litraa omenatäysmehua 0,85€/kpl ja siideri tulemaan.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 18 Touko 2022, 15:40
Kirjoittaja Vilijami
Vilijami kirjoitti: 17 Touko 2022, 15:38

Mikä on käymisen raja-arvo, kupla x ajan välein?

No löytyihän se tieto ajarmalan nettisivulta: 1 kupla minuutissa.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 18 Touko 2022, 19:59
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 17 Touko 2022, 15:38

Tosi kirkasta oli. Eihän pulloihin voi mennä liian vähän hiivaa eihän? Täytyy kai se jälkikäynti onnistua, vaikka kuinka kirkasta ois.

No ei. Täysin kirkkaaltakin näyttävässä kotioluessa on luokkaa miljoona hiivasolua millilitrassa. Niitä mahtuu, koska ovat aika pieniä...