Sivu 18/28

Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 18 Touko 2022, 20:02
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 17 Touko 2022, 19:28

Käymisastiaan jäi hyvä hiivakakku pohjalle. Siispä Lidlistä 10 litraa omenatäysmehua 0,85€/kpl ja siideri tulemaan.

Juuri teen täälläkin siideriä. Eikös Prismassa olisi halvempaa mehua, muistaakseni maksoin siitä vain 69 senttiä litralta. Siinä ei tosin ole sokeria kuin 9,3 %, mutta sekin riittää hyvin. Siiderin hinnaksi tulee siis 23 senttiä per pullo + kierrätyshiiva + jälkikäymissokeri 7 g/litra.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 18 Touko 2022, 20:13
Kirjoittaja Vilijami

Ois lidlissäkin ollut halvempaa, mutta panostin tuohon ökyporsastelumehuun.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 29 Touko 2022, 18:35
Kirjoittaja Vilijami

Finlandia oli iloinen yllätys. Tosi notkea ja raikas.
Ollut pullossa vasta kaksi viikkoa. Pullo poksahti iloisesti avatessa, eli ilmatilassa on kovasti hiilihappoa, mutta se ei ole vielä penetroitunut juomaan kunnolla. Aika hoitaa.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 31 Touko 2022, 11:21
Kirjoittaja Vilijami

Kombuchaan tulee miellyttävämpi maku, kun kylmäuuttaa teen. Eli kylmää vettä kattilaan, teepussit perään ja tuntien liotus. Jopa ihan halvimmista teepusseista tulee hyvän makuista. Katkeruudesta on muisto vain.
Nyt laitoin kylmäuutetun kombuchan hapottumaan 8g jälkikäyntisokeria ja 0,5ml kuivahiivaa per litran pullo.
Odotukset on kovat. Tulisko kesäinen janojuoma?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 31 Touko 2022, 15:32
Kirjoittaja Pastori
Vilijami kirjoitti: 31 Touko 2022, 11:21

Kombuchaan tulee miellyttävämpi maku, kun kylmäuuttaa teen. Eli kylmää vettä kattilaan, teepussit perään ja tuntien liotus. Jopa ihan halvimmista teepusseista tulee hyvän makuista. Katkeruudesta on muisto vain.
Nyt laitoin kylmäuutetun kombuchan hapottumaan 8g jälkikäyntisokeria ja 0,5ml kuivahiivaa per litran pullo.
Odotukset on kovat. Tulisko kesäinen janojuoma?

En tajuu tätä hiivan lisäämistä - siinähän on valmiiksi jo hiivoja siinä ykkösfermentoinnin jälkeen. Sekoittaa vaan sen nesteen ennen pullotusta.
Saatanalliset säkeet - eikun paineet syntyy sokerilla ja olemassa olevalla hiivalla sinne pulloon. Tossa juuri taannoin paukahti sihauttamaton pullo paskaksi.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 31 Touko 2022, 16:11
Kirjoittaja Vilijami
Pastori kirjoitti: 31 Touko 2022, 15:32

En tajuu tätä hiivan lisäämistä - siinähän on valmiiksi jo hiivoja siinä ykkösfermentoinnin jälkeen. Sekoittaa vaan sen nesteen ennen pullotusta.

En kertakaikkiaan saa happoja tulemaan ilman hiivan lisäystä.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 31 Touko 2022, 18:02
Kirjoittaja Pastori

Olisko sulla liian lyhyt se eka fermentointi?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 01 Kesä 2022, 22:46
Kirjoittaja jori

Pastorin scobystä on hiivat ottaneet hatkat, kun kuulleet, että pitää mennä Ouluun. :mrgreen:


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 02 Kesä 2022, 08:02
Kirjoittaja Nebulus

Tuo scoby tekee mullakin painetta vain pikkuisen ja siinäkin tapauksessa pullon pinnalle kasvaa uusi scoby jonka joutuu sitten kaivamaan pois. Alunperin scoby teki myös varsin etikkaista lopputuotetta, mutta siitä pääsi eroon syöttämällä sille maitohappobakteereja. Olen pikkuhiljaa lisäillyt hiivaa scobyn päälle, mutta jälkikäymiseen se ei juuri vaikuta.
Totesin, että helpointa on antaa kombuchan käydä sopivaan makuun asti, pullottaa se harson läpi suodattaen ja tehdä pulloihin paine SodaStreamilla. Juon kuitenkin muutaman litran kertaerän alle kolmessa päivässä. :mrgreen:


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 02 Kesä 2022, 10:53
Kirjoittaja Pastori

Kuulostaa nyt siltä että siellä Oulussa on säädetty prosessi jotenkin liian pitkälle. Itse teen edelleen sillä perusohjeella ja homma toimii.

Kertaan ne vielä:

  1. Keitä teetä - itse käytän nyt metodia jossa on 4 pussia teetä ja reilu litra kuumaa vettä + kaksi desiä sokeria.
  2. Lisää alle 30 asteeseen viilentynyt tee + scoby ja starttiliemi astiaan + lisää vettä, että pääläri on täynnä.
  3. Anna fermentoitua - tarkkaile makua - lämpötilasta riippuen sanoisin että 5-9 päivää on sopiva aika.
  4. Pullota, lisää mausteet (itselläni sitruuna+inkivääri on perusmauste). Huolehdi että ekan fermentoinnin jälkeen sekoitat nesteen että hiivaa on mukana. Lisää sokeria muutama ruokalusikallinen per litran pullo. (4.B) aloita uusi satsi kohdasta 1.
  5. Anna fermentoitua. Päästä sihinät pullosta aamuin illoin = ettei pullot räjähdä.
  6. Laita parin päivän päästä pullot sihautuksen jälkeen viilentymään.
  7. Nauti.

Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 02 Kesä 2022, 11:33
Kirjoittaja Vilijami
Pastori kirjoitti: 02 Kesä 2022, 10:53

Lisää sokeria muutama ruokalusikallinen per litran pullo.

Muutama ruokalusikallinen per litran pullo! :shock:
Ei ihme että ilmenee pullopommeja. Kotipanimomestari suosittelee max. jälkikäymisokeriksi 9g/litra eli pari teelusikallista.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 02 Kesä 2022, 11:43
Kirjoittaja Vilijami

Vaikka kuinka sekoitan eka fermentaation käymisastian sekaisin, niin jälkikäyntisokeri kasvattaa scobyn pullon pintaan, eikä happoja tule.
Toki tilanne vois ehkä olla eri tuollaisella rajulla jälkikäyntisokerilla?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 02 Kesä 2022, 15:42
Kirjoittaja Pastori
Vilijami kirjoitti: 02 Kesä 2022, 11:33

Kotipanimomestari suosittelee max. jälkikäymisokeriksi 9g/litra eli pari teelusikallista.

Voisin mitata määrän oikeesti. Siis Savonia mallisella lusikalla kaksi hujausta. Voipi olla ettei täyty se virallinen mitta.

Vilijami kirjoitti: 02 Kesä 2022, 11:33

Kotipanimomestari suosittelee max. jälkikäymisokeriksi 9g/litra eli pari teelusikallista.

Eiks panomestarin ohje ole oluen panemiseen ja panemiseen :)


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 02 Kesä 2022, 17:22
Kirjoittaja Vilijami

Ei kai sitä hiilihappoa paljoa kiinnosta mihin juomaan se syntyy?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 02 Kesä 2022, 18:05
Kirjoittaja Pastori
Vilijami kirjoitti: 02 Kesä 2022, 17:22

Ei kai sitä hiilihappoa paljoa kiinnosta mihin juomaan se syntyy?

Joo. Mutta panovitsejä kerrotaan yleensä vaan panemisesta. Tässä tapauksessa lienee niin että se on sitä makiampaa mitä enempi sokerii. Kokkeileppa joka toisella tuikata vähän imelää sekkaan.