Sivu 21/28

Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Loka 2022, 22:24
Kirjoittaja jori
Vilijami kirjoitti: 12 Loka 2022, 18:38

Tuskastuin ku vesilukko ei pulpahtanut,...

Voisko olla, että kansi vuotaa. :?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 13 Loka 2022, 01:03
Kirjoittaja ajarmala
jori kirjoitti: 12 Loka 2022, 22:24
Vilijami kirjoitti: 12 Loka 2022, 18:38

Tuskastuin ku vesilukko ei pulpahtanut,...

Voisko olla, että kansi vuotaa. :?

Juu, mitä ilmeisimmin kansi vuotaa, mutta ei se ole mikään ongelma. Käymisreaktio on joka tapauksessa käynnissä, koska vaahtoa on näkyvissä, joten hiiva vääntää sokerista etanolia ja hiilaria koko ajan. Hiilari vaan pääsee karkuun käymisastian kannen raosta. Tämä ei ole mikään ongelma - minulla ei koskaan ole käymisastioissa vesilukkoa, koska se on aivan tarpeeton. Järjestän aina niin, että kannen raosta pääsee hiilari pois astiasta. Kannen ja astian väliin kun laittaa vaikka talouspaperista taitellun 4- tai 8-kertaisen suikaleen, niin sitä kautta käymisessä syntyvä hiilidioksidi pääsee astiasta pois.

Vesilukon pulputuksesta toki voi päätellä käymisen nopeutta jollain tapaa, mutta viime kädessä mittaukset hydrometrillä paljastavat käymisen etenemisen ja/tai sen pysähtymisen.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 13 Loka 2022, 08:36
Kirjoittaja Vilijami

Eihän tuon hintaluokan käymisastialta voi edellyttää täydellistä kaasutiiviyttä, mutta aika vähäisellä käymisellä vesilukko kuitenkin pulputtaa. Näin hidasta käymistä ei ole aiemmin ollut. Käymisen karkeaseurantaan on vesilukko ollut kiva.

Käyttämässäni teessä (Lipton yellow label) ei ainakaan tuoteselosteen mukaan ole mitään säilöntäainetta, joka hidastaisi käymistä, mutta epäilys on. Vai yrittääkö teekasvi itsessään estää käymistä?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 13 Loka 2022, 09:06
Kirjoittaja Vilijami

Sekunnin kuukeloinnilla löytyi: ” Tee sisältää runsaasti flavonoideja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja.” Siinähän se syy löytyi. Antioksidantteja käytetään säilöntäaineena esim. C-vitamiini mehuissa. Tee yhdessä hiivan minimointikokeiluun, tuottaa todella hitaan käymisen. Ei ollut turha testi tämäkään.

Leivonnassa hifistelijät (kuten itse) kehuvat pitkän käymisajan olevan se juttu.
Miksi juomissa sitten yritetään minimoida käymisaika? Tai pääkäymisaika, kyllähän se pulloissa kypsyttely on pitkäaikaista.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 13 Loka 2022, 17:48
Kirjoittaja jori

Juu, teepuuöljyä käytetään sieni-infektioiden hoitoon. Kai niitä sieniä tappavia aineita tuonne lehtiinkin pääsee. Jokin syyhän sille on, että teestä tehdään kombuchaa, eikä alkoholijuomaa.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 15 Loka 2022, 17:14
Kirjoittaja Vilijami

Lähikaupan tarjouksesta tarttui pirkka parhaat ipa mukaan, koska minua puhutteli ahvenanmaalainen valmistaja. Yleensä en pidä ipa oluista, mutta tämä oli mieleinen. Humalointi alkumaussa hedelmäinen ja loppumaussa joulukuusimainen.
Brooklyn lager maistuu myös siltä, että olisi syönyt joulukuusen.

Tuleekohan tykkäämäni havuinen aromi jostain tietystä humalasta vai humalointityylistä?
Ainakin brooklyn lager on kuivahumaloitu?

Näissä oluissa cascade humala on yhteinen tekijä.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 15 Loka 2022, 20:42
Kirjoittaja Vilijami
Vilijami kirjoitti: 09 Loka 2022, 20:49

Kuinka vähän hiivaa tarvii alkuun, jos se kerta lisääntyy saadessaan ruokaa?

Siispä testiin ”Pitkän saaren jäätee” joka sisältää teetä, toisin kuin ulkomaan kielinen nimikaimansa :wink:

20 teepussia 6h kylmäuutettu 5 litran vesimäärään.
1kg sokeria luiotettu 1,5 litraan kiehuvaa vettä.
5g Suomen hiivan tuorehiivasta, 30g sokerista ja 4dl vedestä tehty 6h startteri.
Kylmää vettä lisätty niin, että 10 litran kokonaistilavuus on saavutettu.

Vesilukko ei ole pulpahtanut 2vrk kuluessa vielä kertaakaan. Pinnalla on kuitenkin vaahtoa ja koelasillinen porisi kun korvalla kuunteli läheltä. Maistoin ja oli todella suunmyötäinen simamainen maku. Käymistä siis tapahtuu, mutta hitaasti. Vesilukosta näkee, että ylipainetta on astiassa. Odotellaan ja seuraillaan….

Nyt vesilukko alkoi pulputtaa. Kyllä se käyminen näköjään lähtee lopulta kunnolla käyntiin.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 16 Loka 2022, 00:16
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 15 Loka 2022, 17:14

Yleensä en pidä ipa oluista, mutta tämä oli mieleinen. Humalointi alkumaussa hedelmäinen ja loppumaussa joulukuusimainen.
Tuleekohan tykkäämäni havuinen aromi jostain tietystä humalasta vai humalointityylistä?

Siinä on etiketin mukaan humaloina Columbus, Cascade ja Centennial. Niistä saa hyvän yhdistelmän jenkkityyppisiin ipoihin. Niistä saa sellaista havuista aromia.

Lisäksi siinä näyttää olevan suosikkimallastani Vikingin Red alea. Se on erinomainen bittereihin ja myös tietenkin ipoihin. Sellainen 10 - 20 % on sopivasti.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 17 Loka 2022, 19:25
Kirjoittaja Vilijami
Vilijami kirjoitti: 20 Syys 2022, 19:39

…. Menu kotikaljauute + 500g sokeria + 9 litraa vettä käymisastiaan. Jotain 10,5L kokonaistilavuus.
Kuva

Menu kotikalja kävi loppuun ja jälkikäyntisokerin kans pullotus.
Tästä tuli aivan mahtava janojuoma, luonnehtisin juoman jonnekin hyvin hiilihapotetun-kotikaljan-siman-oluen välimaastoon. Tosi helposti soljuu kurkusta alas.
Prosentit lienevät ykkösolut-luokkaa. En mittaillut ominaispainoja, mutta tuosta sokeri-nestesuhteesta tulee noin 2,8%.
Bonne on sen verran mutkikkaita sokereita saanut uutteeseensa laitettua, että ne eivät käyneet alkoholiksi, vaan käymisen päätyttyä juomassa on makeutta jäljellä. Tämä on jo hyvin lähellä sitä toivomaani, pitkään säilyvää kotikaljaa, jota voisi käyttää vaikka ihan arkiruokajuomana.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 20 Marras 2022, 22:46
Kirjoittaja Vilijami

Pitkän saaren jäätee pulputtaa edelleen kerran minuutissa, nyt alkoi jo kuudes viikko hidasta käymistä. Kai se jossain vaiheessa loppuu? :D


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 21 Marras 2022, 20:48
Kirjoittaja Vilijami

Nyt maistoin tekeillä olevaa juomaa ja aika vahva hiivan maku on läsnä, vaikka lähtöön laitoin hyvin vähän hiivaa.
Onkohan se niin, että nopea pääkäyminen olisi sittenkin parempi?

Muoks. Tuosta puolen desin maistiaisesta jäi kurkkuun karvas tunne. Taitaa olla niin, että siinä on joku epämääräinen villihiiva-bakteerikanta päässyt valloilleen. Pitää varmaan kaataa viemäriin koko satsi. Nyt taas oppi, että käyminen on hyvä saada joutuisasti käyntiin.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 22 Marras 2022, 20:44
Kirjoittaja Vilijami

Kontaminointunut testierä viemäriin ja vuodentakaisen inkiväärioluen evo2 versio tulemaan.

Homma numero 1. käymisastian pesu ja desinfiointi. Sitten panohommiin. :wink:

500g inkivääriä
4 sitruunaa
1kg sokeria
1 pussi Sunnuntai kuivahiivaa
n.9 litraa vettä

Kattilaan 5l vettä, Inkiväärit kolikon kokoisiksi kiekoiksi, pestyjen sitruunoiden kuorien keltaiset osat ja mehut kyytiin, kiehautus ja muutaman tunnin haudutus miedolla lämmöllä.
Lämpimän nesteen siivilöinti käymisastiaan ja kilo sokeria perään. Hämmennys jotta sokeri sulaa. Päälle kylmää vettä. Lopuksi kuivahiivan sirottelu pintaan ja kansi kiinni.
Tunnin päästä vesilukko alkoi pulputtaa. Nyt hiiva otti hallinnan varmasti.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 22 Marras 2022, 22:00
Kirjoittaja jori

Melkoinen määrä inkivääriä. :shock:

Kuoritko inkiväärit, vaiko vain siivutit. Minä olen juonut inkivääriteetä niin, että panen kupin pohjalle 4-5 cm³ ohueksi leikattuja inkiväärisiivuja ja hieman merisuolaa. Päälle kuumaa vettä.

Aluksi leikkelin vain inkivääristä siivuja sen kummemmin kuorimatta tai muuten putsaamatta. Sitten pikkuveli opetti, miten inkivääri kuoritaan lusikalla raapimalla. Nyt leikkaan kuoritusta inkivääristä nuo siivut ja syön lopuksi siivut kupin pohjalta, kun tee on juotu loppuun.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 22 Marras 2022, 22:12
Kirjoittaja Vilijami

Heh, no pitäähän inkiväärijuomassa olla inkivääriä :D

No myönnetään, ehkä sitä tuli vähän reilusti, mutta puolikiloa muistaa hyvin. Kieltämättä oli aika tujakka maku. Mutta makuhan pehmentyy fermentoituessaan, toivottavasti?

En kuorinut laiskuuttani.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 23 Marras 2022, 00:29
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 09 Loka 2022, 20:49

5g Suomen hiivan tuorehiivasta, 30g sokerista ja 4dl vedestä tehty 6h startteri.

Hmm, tuolla tuorehiivalla ei oikeastaan kannata käyttää muita juomia kuin sahtia. Sen tuottama flavoriprofiili ei yleensä ole kovin miellyttävä. Paitsi siis sahdissa.

Kannattaa ennemmin hankkia oikeita olut-, siideri- tai kuohuviinihiivoja näihin erikoiskokeiluihin. Oma yleissuosikkini kaikkiin erikoisiin koe-eriin on Fermentiksen S-33.