Sivu 22/28

Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 23 Marras 2022, 08:06
Kirjoittaja Vilijami
ajarmala kirjoitti: 23 Marras 2022, 00:29

Oma yleissuosikkini kaikkiin erikoisiin koe-eriin on Fermentiksen S-33.

Mikä tuosta tekee suosikin?

Joo, ostaisin kyllä parempia hiivoja, mutta kun täältä Oulusta ei niitä saa. Tilaamalla tietenkin, mutta haluaisin marssia sisälle kivijalkaan ja keskustella hiivoista asiantuntevan henkilön kanssa.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 23 Marras 2022, 09:34
Kirjoittaja Pastori
Vilijami kirjoitti: 23 Marras 2022, 08:06

haluaisin marssia sisälle kivijalkaan ja keskustella hiivoista asiantuntevan henkilön kanssa.

No niin. Tuommoista ei usein automarkettissa tosiaan löydy - asiantuntemusta hiivoista. Korkeintaan vapaalla olevan gynekologin saattaa kohdata hyllyjen välissä, jolla osaamista voisi olla.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 23 Marras 2022, 15:15
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 23 Marras 2022, 08:06

Mikä tuosta tekee suosikin?
Joo, ostaisin kyllä parempia hiivoja, mutta kun täältä Oulusta ei niitä saa.

Fermentis S-33 on hyvin yleiskäyttöinen pintahiiva, joka on flavorikuvaltaan aika neutraali. Eli jos pitää vaan saada aikaan juomaa ilman mitään kelloja ja pillejä, niin S-33 osuu kuin nyrkki silmään. Sen lisäksi se on Fermentiksen hiivoista halvin.

Saa postitse esimerkiksi lappo.fi:stä.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 29 Marras 2022, 11:22
Kirjoittaja Vilijami

Inkvääriolut lopettelee käymistään. Ominaispaino 1.004 ja vinometri näyttää 5,5%. Maussa on raikasta sitruuna ja mukava inkiväärin potku, mutta -mielestäni- ei liikaa. Vielä jälkikäyttö pullossa, niin tulee oikein mainio lonkero. Värikin on oikea :D


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 30 Marras 2022, 09:01
Kirjoittaja Vilijami

Mikä tällaisen tuoppi kallellaan telineen nimi on? Suomeksi ja enkuksi?
Yksikätisen lasin täyttöä helpottaisi, kun hapollinen juoma ei vaahtoaisi niin kovasti. Välttämättä en tarvi kaupallista tuotetta, vaikka diy puutelinekin kävisi, mutta ideat on vaan vähän hukassa. Siro, kevyt ja katseen kestävää designia haetaan. Ehdotuksia?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 30 Marras 2022, 17:10
Kirjoittaja janx

Kun on tylsää ja rahaannut tietokoneen mukanaan... :mrgreen:
Eikä tuossa tisainkissa ole mitään toivottua. :D

Tuoppiteline.PNG
Tuoppiteline.PNG (190.21 KiB) Katsottu 2009 kertaa

Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 01 Joulu 2022, 03:26
Kirjoittaja ajarmala
janx kirjoitti: 30 Marras 2022, 17:10

Tuoppiteline.PNG

Siitä vaan tulostamaan... Voisi tuo jalusta olla pidempi. Vai oletko tarkistanut, mihin kohtaan täytettävän tuopin painopiste asettuu täyttämisen aikana?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 03 Joulu 2022, 15:37
Kirjoittaja janx

Ei suunnittelijalla ole ennenkään ollut mitään vastuuta. Ei ole nytkään, joten en ole tarkistanut. :mrgreen:


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 11 Joulu 2022, 12:49
Kirjoittaja Vilijami

Radiosta kuuntelin jotain olutaiheista ohjelmaa. Siinä kerrottiin tiukan linjan ”olut tehdään vain vedestä, maltaista, humalista ja hiivasta” olevan vain germaanien jyrkkä kanta. Täällä kotimaassa mallasjuomia on tehty maltaiden lisäksi aikanaan kaikesta mahdollisesta hiilihydraattipitoisesta: hunaja, mahlat, marjat, jnejne. Suomalaisen perinneoluen sahdin nimikin viittaa Ruotsin saft = mehu sanaan.

Siispä tein 10L testijuoman:

1 kg Finlandia perinteinen uutetta
4 litraa halpisomenatuoremehua
5 litraa vettä

Nyt on käynyt viikon. Huomenna pullotus ja sitten odotellaan kypsymistä.

Inkivääriolutta maistoin. Ollut 1,5 viikkoa pulloissa. Aivan raakaa. Sanoisin että ainakin kuukauden saa vielä tekeytyä.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Joulu 2022, 13:40
Kirjoittaja Vilijami

Inkivääriolut viety tallin parvelle kypsymään rauhassa +15°c lämpötilassa.

Omppuolut pullotettu ja koska mainio hiiva astian pohjalla, niin uusi erä tulemaan.

670g ylivuotista siirappia (jäi yli joululaatikoiden tekemisestä)
1kg Tuoppi mallasuutetta
n.9 litraa vettä

Kotikaljauutteen tuoteselosteesta ei selviä oikein millään tuotteen sisältämän hiilarin/sokerin määrä. Siirapista löytyi paremmin. Ominaispainoksi tuli 1.039 ja koska ominaispainomittarini näyttää yleensä 1.004 käymisen loputtua, voidaan arvioida juoman lopulliseksi alkoholiprosentiksi luokkaa 4,5%.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Joulu 2022, 14:20
Kirjoittaja Vilijami

Laskeskelin tästä ketjusta, että onnistuneita olut/sima/siideri-tuotteita olen valmistanut n.100 litraa vuoden aikana. Ehkä 20 litraa olen ostanut valmista olutta? Eli (365d x 0,33l = 120l/a) keskimäärin vuositasolla juon 0,33l tölkin päivässä. Humalassa en ole ollut, eikä siten krapulaa tullut. Pitääkö olla huolissaan? Onko kulutukseni vähän vai paljon?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Joulu 2022, 16:45
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 12 Joulu 2022, 14:20

Laskeskelin tästä ketjusta, että onnistuneita olut/sima/siideri-tuotteita olen valmistanut n.100 litraa vuoden aikana. Ehkä 20 litraa olen ostanut valmista olutta? Eli (365d x 0,33l = 120l/a) keskimäärin vuositasolla juon 0,33l tölkin päivässä. Humalassa en ole ollut, eikä siten krapulaa tullut. Pitääkö olla huolissaan? Onko kulutukseni vähän vai paljon?

Jos tuon kanssa on parempi olla kuin ilman, niin silloinhan se on ihan ok.

120 litraa 10 % kantavierteellistä juomaa kerryttää n. 12 kg sokeria vuodessa. Se on 48000 kcal eli vastaa n. 6,5 kg lisää läskiä kannettavaksi. Siis jos ei tingi jostain muusta syömisestä ja/tai lisää vastaavasti liikuntaa. Valtaosa tuosta sokerista on käynyt alkoholiksi: suurinpiirtein 8 - 10 kg, josta on syntynyt n. 4,5 kg viinaa eli 5,6 litraa. Suomalaiset juovat keskimäärin n. 10 litraa vuodessa, joka ei toki jakaannu tasan kansalaisten keskuudessa. Jotkun juovat enempi ja jotkut taas eivät ollenkaan.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Joulu 2022, 22:56
Kirjoittaja Vilijami

Näiden mietojen alkoholijuomien itsevalmistus ei ole lisännyt kokonaiskulutustani vaan vähentänyt, koska oman työn jälkiä nautiskelee arvostavammin. Suuntaus on ollut myös miedompaan suuntaan, kun rommit, viinit ja vodkat ovat jääneet kuluneen vuoden aikana Alkon hyllyille.

100 litraa omavalmistetta vaan kuulosti yhtäkkiä hurjalta, mutta enpä ole aiemmin juomisiani dokumentoinutkaan. Nyt kun alkaa tarkemmin miettiä, niin enemmän sitä alkoholia on kulunut aiemmin. Väkevämmillä juomilla helposti lipsahtaa kännin puolelle, vaikkei niin humalahakuisesti joisikaan. Viimeiset krapulat olivat niin karmeita, etten ole 10-vuoteen enää niitä hankkinut kärsittäväksi. 100 litraa olutta menee vuoden aikana niinkin huomaamatta, jos kolme pikkupulloa juo perjantai- ja lauantai-iltaisin. Eipä ole tullut ajateltua asiaa aiemmin.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 13 Joulu 2022, 10:33
Kirjoittaja Pastori
Vilijami kirjoitti: 12 Joulu 2022, 14:20

Pitääkö olla huolissaan? Onko kulutukseni vähän vai paljon?

Ei kait tuolla määrällä vielä kovin hankalassa tilanteessa olla. Jos nyt satut tietämään onko maksassai jo kivasti kertynyt rasvaa - niin sitten voi pohtia että miten paljon sitä kerryttää pienelläkin alkoholimäärällä.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 16 Joulu 2022, 17:33
Kirjoittaja Vilijami

Testi, voiko vettä hiilihapottaa käymisteitse.
Hanaveteen pari teelusikkaa (10g) sokeria ja niin vähän kuivahiivaa kun vain sai pussista kaadettua. Miten niin vähäinen hiivamäärä voi värjätä veden nuin harmaaksi?
Oisko tällaisella "Kilju Light" juomalla kaupallista potentiaalia? :D