Sivu 23/28

Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 30 Joulu 2022, 13:08
Kirjoittaja Vilijami

Kilju light on ollut 2 viikkoa pullossa. Ei ihan vesikirkasta, mutta melkein. Pitää jäähdyttää ja maistaa maku.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 30 Joulu 2022, 17:53
Kirjoittaja Vilijami
Vilijami kirjoitti: 12 Joulu 2022, 13:40

670g ylivuotista siirappia (jäi yli joululaatikoiden tekemisestä)
1kg Tuoppi mallasuutetta
n.9 litraa vettä

Kotikaljasiirappioluen sain nyt vasta pullotettua. Kuudetta viikkoa oli käymisastiassa. Välissä oli jouluhässäkkää ja lentsua, ni ei ehtinyt eikä jaksanut aiemmin. Saapa nähdä mitä tulee?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 30 Joulu 2022, 19:22
Kirjoittaja Vilijami
Vilijami kirjoitti: 11 Joulu 2022, 12:49

1 kg Finlandia perinteinen uutetta
4 litraa halpisomenatuoremehua
5 litraa vettä

Omppuoluen ensimaistelu 6:n viikon pullokypsytyksen jälkeen.
Tämä maistuu siltä, miltä kuvittelin hapanoluen maistuvan, ennen kun olin maistanut sour-oluita. Kaupalliset hapanoluet maistuvat -minun mielestäni- jotenkin väärällä lailla happamalta. Pidän kovasti hapankaalin ja hapanjuurileivän mausta. Tässä omppuoluessa on samankaltainen "oikea" happamuus.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 31 Joulu 2022, 17:24
Kirjoittaja tm

Ihaillen olen seurannut tätä tuotekehitystä kohti oman maun mukaisia juomia :) .
Hienoa että intoa piisaa, ja etkä noudata orjallisesti perinteisiä toteutustapoja -> syntyy oikeasti uutta, eikä vain kopioita...


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 04 Tammi 2023, 17:48
Kirjoittaja Vilijami

Mulla oli vaihtoehtona ammattikouluun mennessä ajoneuvoasentaja tai kokki. Nyt kun tarkemmin ajattelee, niin eihän nuissa perusajatus poikkea paljoa toisistaan. Kummassakin tulee ymmärtää perusasiat ja lähtokohdat kunnolla, niin sitten voi itse valmistaa jotain haluamaansa. Hämmästyttävän hyvin molemmissa harrastuksissa riittää variaatioita ja kehityskohteita. :D

Light kilju oli hapottunut hyvin, mutta haju ja maku oli tunkkainen tai rikkinen. Kaadoin tuotteen viemäriin. Sitten avasin kaupasta ostetun ykkösoluen ja sama haju tuli nenään. Silloin hoksasin, että joulun tienoon lentsu olikin ilmeisesti korona. Samanlaisia haju- ja makupoikkeamia oli vuodentakaisen koronan aikana.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 04 Tammi 2023, 21:28
Kirjoittaja jori

Hätäilit siis sen Light-Kiljun tuomion kanssa. Sääli. :?
Perhana, kun asut siellä kaukana. Kiva olisi käydä näitä tekeleitäsi maistelemassa, jos olisi pyörämatkan päässä. :)


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 05 Tammi 2023, 00:15
Kirjoittaja tm

Ota jori juna avuksi: pyörällä sitten vaan siirtymät Oulun rautatieasemalta Vilijamille ja takaisin :lol:.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 05 Tammi 2023, 10:07
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 04 Tammi 2023, 17:48

Light kilju oli hapottunut hyvin, mutta haju ja maku oli tunkkainen tai rikkinen. Kaadoin tuotteen viemäriin. Sitten avasin kaupasta ostetun ykkösoluen ja sama haju tuli nenään.

Sinne meni hyvä kilju. Tätä sanoisin alkoholijuoman väärinkäytöksi.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 11 Tammi 2023, 17:29
Kirjoittaja Vilijami

Tuoppi-siirappi oluen ensimaisto. Pullo poksahti iloisesti avatessa, mutta juoma ei ollut vielä hapottunut kunnolla. Tämä korjautuu ajan kanssa, vielä muutama viikko pullokypsyttelyä.
Väri melkein musta. Cola-juomainen.
Maku oli aikaa makea, vaikka takuulla sai käydä loppuun saakka. 6 viikkoa käymisastiassa.
Mutta mikä makeuden tuo? Tuoppi mallasuute vai siirappi? Vai molemmat? Jostain tuli nyt käymiskyvytöntä sokeria. Pitänee tehdä toinen erä -jahka pulloja vapautuu- Tuoppi uutteella ja pelkällä sokerilla, niin saa selvyyden asiaan.
Makeus herätti ajatuksen 2023 jouluoluesta, jos sen maustaisi piparkakkumausteilla: kaneli, inkivääri, kardemumma ja neilikka. Ehkä myös sitruunaa tai appelsiinia mukaan?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 11 Tammi 2023, 20:26
Kirjoittaja jori
Vilijami kirjoitti: 11 Tammi 2023, 17:29

Tuoppi-siirappi oluen ensimaisto. Pullo poksahti iloisesti avatessa, mutta juoma ei ollut vielä hapottunut kunnolla. Tämä korjautuu ajan kanssa, vielä muutama viikko pullokypsyttelyä.
Väri melkein musta. Cola-juomainen.
Maku oli aikaa makea, vaikka takuulla sai käydä loppuun saakka. 6 viikkoa käymisastiassa.
Mutta mikä makeuden tuo? Tuoppi mallasuute vai siirappi? Vai molemmat? Jostain tuli nyt käymiskyvytöntä sokeria. Pitänee tehdä toinen erä -jahka pulloja vapautuu- Tuoppi uutteella ja pelkällä sokerilla, niin saa selvyyden asiaan.
Makeus herätti ajatuksen 2023 jouluoluesta, jos sen maustaisi piparkakkumausteilla: kaneli, inkivääri, kardemumma ja neilikka. Ehkä myös sitruunaa tai appelsiinia mukaan?

Voi hyvinkin toimia. Etelä-Euroopassa, ainakin Portugalissa juovat sekoitusta, jossa on Dubonnet ja lagerolutta. Tehtiin 80-luvulla Aperitasta ja Koffin kolmosesta vastaavaa. Muistaakseni ihan käypäisen makuista. Aperitaa ei enää saa, mutta Dubonneta kyllä vielä. https://www.alko.fi/tuotteet/391467/Dubonnet

Joku internerissä kirjoitti:

Aperita (appelsiininkuorella ja appelsiininkukalla maustettu viini-mehupohjainen tuote, joka on pärjännyt aperitiivien sokkotesteissa hyvin)


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 13 Tammi 2023, 20:11
Kirjoittaja Vilijami

Lidlistä tarttui matkaan Galereux olutta 4x0,5L päkki. Olipa käsittämättömän notkea juotava. Soljui kurkusta alas nielemättä. Yhtäkkiä sama efekti tulee mieleen Stolichnaya vodkasta ja Henry Westons Vintage siideristä.
Pahimmat kurkkuun tökkääjät ja kahteen kertaan nieltävät ovat Aura/Karhu/Karjala osaston oluet.
Voisiko joku kertoa mistä helppo juotavuus tai kurkkuun tökkäävyys tulee?
Raaka hanavesi soljuu kurkusta eka kulauksella, mutta toisella tökkää. Pieni sitruunamehu auttaa tilannetta, mutta ei kokonaan hävitä ongelmaa. Todella helppo juotavuus 0,75L hanaveteen tulee teelusikalla sokeria ja maustemitalla suolaa. (Yleinen pyöräilyjuomani) Taskulämpimänä tämä seos maistuu aivan maidolta!


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 15 Tammi 2023, 16:50
Kirjoittaja Vilijami

Lidlin tarjouskorissa oli Olvin kotikaljaa. Suurena kotikaljan ystävänä ostin pullon, mutta ihan järkyttävän pahaa. Ihan oikeasti pahaa. Kitkerä mutta silti puistattava tekoimelyys mukana. Ei jatkoon...


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 20 Tammi 2023, 00:12
Kirjoittaja Vilijami

Ari kirjoittaa sivuillaan, että mäskätessä viimeinenkin entsyymi denaturoituu +78˚C lämpötilassa. No hyvä.
Miten sitten vaikka riisi ja peruna? Nehän kehoitetaan ensin keittämään normaalisti ja sitten vasta mäskätään sokeri irti miedommissa lämpötiloissa. Unohtaako entsyymit, että ne on välillä keitetty ja toimivat taas jäähdyttyään uudestaan, vai mikä tässä on se juttu?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 20 Tammi 2023, 14:00
Kirjoittaja Nebulus

Eikös pottujen imellykseen/ mäskäämiseen lisätä lämpimään muttei polttavan kuumaan muussiin jauhoa pieni määrä? Jauhojen amylaasi sitten pilkkoo tärkin.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 20 Tammi 2023, 16:05
Kirjoittaja ajarmala
Nebulus kirjoitti: 20 Tammi 2023, 14:00

Eikös pottujen imellykseen/ mäskäämiseen lisätä lämpimään muttei polttavan kuumaan muussiin jauhoa pieni määrä? Jauhojen amylaasi sitten pilkkoo tärkin.

Juu, marttojen ohjeen mukaan 2,5 kg jauhoisia perunoita keitetään, survotaan, jäähdytetään ja lisätään 3/4 dl vehnäjauhoja kahdessa erässä. Jauhot taitavat olla se taika... Imellys 60 asteessa.