Kahvi

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7089
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Kahvi

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Kahvi on jännä tuote, kun parhaimmillaan se on parasta ja pahimmillaan tosi pahaa. Muiden (pilaantumattomien) elintarvikkeiden kohdalla ei tahdo näin suurta skaalaa löytyä.

Paahtoaste. Suomessa suositaan haalean vaaleita paahtoja ja en ymmärrä miksi? Vaalea paahto ei tuo miellyttävää pehmeyttä, vaan parkkihappoista kitkerän karvasta -mutta kuitenkin laihaa- makua. Tosi tummat taas maistuvat raakana hiilisen palaneelle, mutta näillä voi hyvällä menestyksellä maustaa maitovaahtoa. Paahtoasteikon puolivälistä löytyy parhaimmat esim. aamukahvina juotavat pehmeän täyteläiset laadut.

Jauhatus. Kaupan valmiiksi jauhettu tiiliskivipaketti on kahvien Toyota. Toimii, mutta on hajuton ja mauton, eikä herätä tunteita suuntaan tai toiseen. Näitä ei kannata ostaa alennusmyynnistä varastoon kahdeksi vuodeksi. Laatu huononee säilytyksessä. Kokonaisena papuna ostaessa kouluarvosana on aina 8-10 välillä. Huonompia papuja en ole onnistunut ostamaan. Tiiliskivipaketit asettuvat 4-7 arvosanoille. Huonoinkin papu siis voittaa parhaan valmiiksi jauhetun kahvin.

Viimeksi muokannut Vilijami, 02 Huhti 2023, 12:23. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Nojanalle
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 4802
Liittynyt: 09 Touko 2010, 07:33
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Kahvi

Viesti Kirjoittaja Nojanalle »

Kahvi on jännä tuote, kun parhaimmillaan se on parasta ja pahimmillaan tosi pahaa. Muiden (pilaantumattomien) elintarvikkeiden kohdalla ei tahdo näin suurta skaalaa löytyä.

Tästä eriävä mielipide. Ensinnäkin "tee" on mailman toiseksi eniten juotu juoma. Siittä löytyy loputtomasti huonoja ja tietysti aromikkaita valmisteita.
Ensinmäinen tietysti vesi juomana , joka suuresti vaikkuttaa myös teen makuun .
Sit niissä tituleretaan teeksi juomia , joilla ei ole mitään tekemistä teen kansa. Ovat vaan mitä kummallisempia yrtti ja muita seoksia.
Suorastaan halventavat tämän jalon juoman mainetta. :| :|

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13801
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Kahvi

Viesti Kirjoittaja jori »

Nalle on itsensä kanssa eri mieltä, kuten minäkin monesti. :mrgreen:

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7089
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Kahvi

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Vedellä on myös suuri vaikutus kahvin makuun. Kun lähdevettä ei ole kaikilla saatavilla jokaiseen tiistaiaamun kahvinkeittoon, niin vähintä mitä voi tehdä, on kahvinkeittimen vesisäiliön täyttäminen jo illalla, niin kitkeryyttä (=klooria?) ehtii haihtua hanavedestä.

Keittomenetelmä. Pannukahvihan on ehdottomasti parasta. Siinä kahvirasvat liukenevat juoman sekaan pyöristäen makua. Myös uuttumisaika on riittävän pitkä, jolloin makuvivahteet ovat rikkaammat. Vanhan liiton Moccamasterilla tulee myös juotavaa kahvia. Siinä on tippalukossa puolinopeus, jolla uuttumisaikaa voi pidentää. Moccamasterin veden”keitto”lämpötila on saatu riittävän kuumaksi.

Liitteet
IMG_1264.jpeg
IMG_1264.jpeg (29.41 KiB) Katsottu 1122 kertaa
Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7042
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Kahvi

Viesti Kirjoittaja Pastori »

Vilijami kirjoitti: 02 Huhti 2023, 15:16

niin vähintä mitä voi tehdä, on kahvinkeittimen vesisäiliön täyttäminen jo illalla, niin kitkeryyttä (=klooria?) ehtii haihtua hanavedestä.

No ei. Kahvinkeittimen käyttöhän on saatanasta – keitin on täynnä kaikenmaailman tauhkaa ja paskaa, vai tunnetteko jonkun joka puhdistaisi sitä riittävän usein.

Vilijami kirjoitti: 02 Huhti 2023, 15:16

Myös uuttumisaika on riittävän pitkä, jolloin makuvivahteet ovat rikkaammat.

Eri metodeilla on tosiaan hyvin erilaiset uuttumistajat. Itse käytän nykyään lähinnä tuota keraamista filtterinpidikettä ja valuttelen kahvin yksittäin kuppiin. Menekkiä on niin vähän. Uuttumisaika 3 minsaa.

Isolle jengille teen isolla pressokeittimellä - uuttumisaika 4 minsaa.

Koska juon kahvia niin vähän - ajattelin palata Pavonin vipukeittimeen - jossa uuttumisaika on n. 1 minuutti - vesi toki tulee tässä paineella kakun läpi.

Tässä kätevästi muuten eri metodeista tarinaa. https://coffeebrewster.com/coffee-brewing-methods/

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7089
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Kahvi

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Pastori kirjoitti: 02 Huhti 2023, 18:06

No ei. Kahvinkeittimen käyttöhän on saatanasta

Viikolla pitää käyttää ehdottomasti kahvinkeitintä ja tiiliskivikahvia, muuten hyvästä kahvista tulee arkea. Silloin ei joka viikonloppu ylläty miten hyvää kahvi voikaan olla. :wink:

Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 4624
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Kahvi

Viesti Kirjoittaja janx »

Lopetin säännöllisen kahvinjuonnin joku 10 vuotta sitten. Uusi työntekijä keitti kahvit ja huimasi 3 tuntia. Nyt olen viime aikoina juonut puolikuppia silloin tällöin terveydellisistä syistä. Pannukahvi on parasta.

Teetä ja teen kaltaisia haudukkeita menee vaihtelevasti arkipäivittäin. Rooiboos ja valkoinen tee on lemppareita.

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Avatar
Mahe
Sisällöntuottaja
Viestit: 1230
Liittynyt: 12 Syys 2008, 08:08

Re: Kahvi

Viesti Kirjoittaja Mahe »

Pastori kirjoitti: 02 Huhti 2023, 18:06
Vilijami kirjoitti: 02 Huhti 2023, 15:16

niin vähintä mitä voi tehdä, on kahvinkeittimen vesisäiliön täyttäminen jo illalla, niin kitkeryyttä (=klooria?) ehtii haihtua hanavedestä.

No ei. Kahvinkeittimen käyttöhän on saatanasta – keitin on täynnä kaikenmaailman tauhkaa ja paskaa, vai tunnetteko jonkun joka puhdistaisi sitä riittävän usein.

Vilijami kirjoitti: 02 Huhti 2023, 15:16

Myös uuttumisaika on riittävän pitkä, jolloin makuvivahteet ovat rikkaammat.

Eri metodeilla on tosiaan hyvin erilaiset uuttumistajat. Itse käytän nykyään lähinnä tuota keraamista filtterinpidikettä ja valuttelen kahvin yksittäin kuppiin. Menekkiä on niin vähän. Uuttumisaika 3 minsaa.

Isolle jengille teen isolla pressokeittimellä - uuttumisaika 4 minsaa.

Koska juon kahvia niin vähän - ajattelin palata Pavonin vipukeittimeen - jossa uuttumisaika on n. 1 minuutti - vesi toki tulee tässä paineella kakun läpi.

Tässä kätevästi muuten eri metodeista tarinaa. https://coffeebrewster.com/coffee-brewing-methods/

Täällä käytössä perkolaattori ja itse jauhettu papukahvi. Lopputulos on jotain pannukahvin ja suodatinkahvin välimaastosta, ihan parhautta.

Joskus kun olen yksin etätöissä teen pienellä pressopannulla kun pitää saada vaan yksi kupillinen.

Markus Heikkilä

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7089
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Kahvi

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Joskus jauhamisen jälkeen kahvipuru hyvin staattisesti varautunutta ja tarttuu seiniin, kattoihin ja kaikkiin pintoihin mihin sitä sattuu pölähtämään. Tämän voi kuitenkin estää, kun laittaa pavut (45g) ennen jauhamista astiaan, lisää vähän (10 tippaa) vettä, kansi päälle ja heiluttelee välillä kunnes vesi imeytyy papuihin. Näin käsiteltynä sähköisyys poistuu kokonaan. Miksi näin on?

Liitteet
IMG_20230402_102547.jpg
jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13801
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Kahvi

Viesti Kirjoittaja jori »

Vilijami kirjoitti: 04 Huhti 2023, 13:46

Joskus jauhamisen jälkeen kahvipuru hyvin staattisesti varautunutta ja tarttuu seiniin, kattoihin ja kaikkiin pintoihin mihin sitä sattuu pölähtämään. Tämän voi kuitenkin estää, kun laittaa pavut (45g) ennen jauhamista astiaan, lisää vähän (10 tippaa) vettä, kansi päälle ja heiluttelee välillä kunnes vesi imeytyy papuihin. Näin käsiteltynä sähköisyys poistuu kokonaan. Miksi näin on?

Eriste varautuu helposti sähköisesti. Kuiva kahvipapu on kuivuutensa takia hyvä eriste. Vesi sen sijaan johtaa hieman sähköä sisältämiensä, ja pavuista liuottamiensa, ionien takia ja purkaa varauksen osumaansa pintaan, jolloin kahvimurunen ja pinta muuttuvat samanmerkkisesti varatuiksi ja alkavat hylkiä toisiaan. Sähköstaattisissa varauksissa johtavuus ei tarvitse olla korkea, kun varaus purkautuu.

Tuo on tribosähköinen ilmiö, josta meillä kaikilla on kokemusta pakkaspäivinä, tai kuumana kirkkaana kesäpäivänä autosta noustessa, kokolattiamatolla kävelyn, tai vaatteiden riisumisen jälkeen saatujen sähköiskujen muodossa.
https://airtecsolutions.fi/blogi/airtec ... nen-sahkoe

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
ukram2
Sisällöntuottajakokelas
Viestit: 469
Liittynyt: 25 Heinä 2014, 15:33
Paikkakunta: Espoo

Re: Kahvi

Viesti Kirjoittaja ukram2 »

Käsiveivi on paras jauhaja, ei tule staattista sähköä eikä liian hienoa purua.

Vastaa Viestiin