Karppaajien ruokavaliosta

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5765
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja janx »

Vaikeaa on tämä tekomakeuttaminen ja luonnollisetkin makeuttajat aiheuttavat harmia. Tätähän kutsutaan ns. karppisokeriksi.
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/ ... c1357c667b

"Tutkijat varoittavat: Suursuosittu lisäaine tappaa sydänkohtaukseen ja aivohalvaukseen – Riski 100 % korkeampi kuin ilman: ”Yksi maailman nopeimmin yleistyvistä makeuttimista"

Laajasti suosittu ”puoliluonnollinen” makeutusaine erytritoli lisää merkittävästi sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä, uutisoi New Scientist uuden yhdysvaltalais-saksalaisen tutkimuksen tuloksista. Tutkijat pohjaavat väitteensä sekä tilastolliseen analyysiin, eläinkokeisiin että ihmisen verellä tehtyihin testeihin koeputkessa.

Alkujaan vuonna 1848 kemistien keksimä erytritoli on makeaa, makeudeltaan noin kaksi kolmasosaa sakkaroosista. Aine saatiin kaupallisille markkinoille lopulta 1990-luvulla Japanissa, minkä jälkeen sen suosio ympäri maailman on kasvanut rajusti.

Uutta tutkimusta johtanut Stanley Hazen nimittääkin erytritolia yhdeksi maailman nopeimmin yleistyneistä makeutusaineista.

Suosio perustuu erytritolin moniin hyödyllisiin ominaisuuksiin: se on kaloritonta eli kelvotonta ravinnoksi ihmiskeholle. Koska myöskään suussa elävät bakteerit eivät osaa ”syödä” sitä, ei erytritoli muutu sokerien tavoin hampaita syövyttäviksi hapoiksi.

Erytritolia esiintyy hedelmissä luonnostaan pieniä määriä, mutta sen nauttiminen makeuttimena kasvattaa sen pitoisuutta veressä erittäin paljon.

Bakteerin tuottama sokeri maistuu makealta – ja tekee hampaille hyvää
Tyypillisen erytritolilla makeutetun jälkiruoka-annoksen jälkeen aineen pitoisuus veressä räjähtääkin tutkijoiden mittausten mukaan jopa tuhatkertaiseksi, New Scientistin mukaan tasolta muutama mikromooli litrassa tasolle muutama millimooli litrassa. Erytritolin tapauksessa (*) nämä luvut tarkoittavat muutamaa sataa mikrogrammaa ja muutamaa sataa milligrammaa per litra.

Veri sakkautui
Tilastollisessa tutkimuksessa Hazenin ryhmä jakoi noin 2 900 koehenkilöä neljään kvartiiliin sen mukaan, miten paljon heillä oli veressään erytritolia. Eniten erytritolia veressään kantanut ryhmä sairastui sydänkohtaukseen ja aivohalvaukseen noin kaksi kertaa eli 100 prosenttia todennäköisemmin kuin alimman erytritolitason ryhmä. Koehenkilöitä seurattiin kaikkiaan kolme vuotta.

Yhdysvalloista ja Euroopasta kerätyt koehenkilöt oli valikoitu tarkoituksellisesti sydän- ja verisuonitautien riskiryhmistä, kuten ylipainoisista ja diabeteksesta kärsivistä. Tulokset eivät siten aivan välttämättä kerro, että erytritolin käyttö normaaleina määrinä aiheuttaisi merkittävää riskiä muuten terveille.

Vaara ohi -merkkiä ei voida kuitenkaan antaa, sillä kyse ei ole pelkästä korrelaatiosta. Koeputki- ja eläinkoeosuudessa tutkijat havaitsivat suoraan, että erytritoli sakkaa verta.

Nature Medicine -lehdessä julkaistun tieteellisen artikkelinsa tiivistelmässä tutkijat toteavat, että erytritolin pitkäaikaisen käytön turvallisuutta pitäisi tutkia lisää. New Scientistin lehtihaastattelussa Hazen kommentoi suoremmin:

”Kaikki viittaa siihen, että erytritoli ei ole vain viaton sivustakatsoja, vaan se suoraan saa verihiutaleet reagoimaan enemmän.”

Valkoista maalipigmenttiä saa kaataa ruokaan vapaasti – Syötynä voi tuhota dna:ta ja aiheuttaa syöpää: EU ehdottaa kieltoa lisäaineena, valmistus 8 000 000 tonnia/v
New Scientistin haastattelema toinen asiantuntija Duane Mellor, joka ei osallistunut tutkimukseen, ei arvioi erytritolia näin jyrkästi. Hän ei olisi valmis suosittelemaan siitä luopumista, jos vaihtoehtona on tavallinen sokeri kaikkine tavanomaisine haittavaikutuksineen.

Joka tapauksessa tärkeää on muistaa, että erytritoli ei ole myrkyllistä missään sellaisessa merkityksessä kuin mitä sana myrkky normaalisti tarkoittaa. Jos erytritolia on purkissa pöydällä, sitä ei tarvitse varoa. Jos erytritolia on joskus sattunut hieman syömään, tuskin kannattaa menettää yöuniaan.

Hazenin ryhmän tutkimus on kuitenkin paljastanut tietoa siitä, kannattaako tätä ainetta varta vasten lisätä ruokaan ja altistua sille kerta toisensa jälkeen pitkällä ajalla.

Tieteellisen artikkelin mukaan suurimman käytännön osuuden tutkimustyöstä toteuttivat Marco Witkowski ja Ina Nemet.

Mitä erytritoli on kemiallisesti?
Erytritoli on rakenteeltaan niin sanottu sokerialkoholi eli lineaarinen polyoli. Se liukenee veteen varsinaisten sokerien tavoin erittäin runsaasti ja muistuttaa rakenteeltaan muita sokerialkoholeja glyserolia, ksylitolia ja sorbitolia. Siinä missä erytritolissa on neljä hiiliatomia ja neljä alkoholiryhmää, on glyserolissa sekä hiiliä että alkoholeja kolme. Ksylitolissa molempia on viisi, sorbitolissa kuusi.

Tiivistetyltä rakennekaavaltaan erytritoli on HOCH₂–CH(OH)–CH(OH)–CH₂OH ja kemialliselta nimeltään (R,S)-1,2,3,4-butaanitetraoli.

Molekyylirakenne. Tältä näyttää erytritolimolekyyli.
Kuten rakenne ja kemiallisen nimen yksityiskohdat saattavat paljastaa kemiaa tuntevalle lukijalle, erytritoli on tarkemmin sanoen vain yksi kolmesta stereoisomeerista, jolla on edellä selostettu 1,2,3,4-butaanitetraolin perusrakenne. Stereoisomeerit eroavat toisistaan siinä, mihin avaruudelliseen suuntaan atomit ovat sitoutuneet.

Erytritoli ei ole kuitenkaan kiraalista, eli siitä ei ole olemassa kahta peilikuvamuotoa kuten esimerkiksi luonnon aminohapoista. Vaikka erytritolimolekyylissä on niin sanottuja stereogeenisia keskuksia eli paikallisesti kiraalisia kohtia – tähän viittaavat systemaattisen nimen merkinnät R ja S – nämä kaksi keskusta ovat toisistaan identtiset peilikuvat.

Kahden vastakkain asetetun peilikuvan yhteinen rakenne kumoaa molekyylin kokonaisuuden kiraalisuuden: siitä syntyy meso-muodoksi nimitetty molekyylityyppi. Kyse on kuin oikeasta ja vasemmasta kädestä toisiaan vasten. Vaikka kädet yksittäin ovat kiraaliset, kohdakkain toisiaan vasten painettujen käsien pari on ”meso” eikä kiraalinen.

Kaksi muuta erytritoli-rungon eli 1,2,3,4-butaanitetraolin stereoisomeeria ovat kiraalinen pari (R,R) ja (S,S). Näitä muotoja, jotka ovat keskenään peilikuvat mutta eivät peilikuvat erytritolin kanssa, nimitetään yhdessä treitoliksi.

Erytritoli muistuttaa rakenteeltaan myös meso-isomeeria viinihaposta. Viinihapossa laitimmaiset hiiliatomit (1 ja 4) ovat hapettuneet alkoholeista (–CH₂OH) karboksyylihapoiksi (–COOH), mutta muuten rakenne on sama.

Raskas vesi on kirjaimellisesti silkkaa vettä, mutta se tappaa – ja maistuu lievästi makealta: Nyt selvisi 90 vuoden jälkeen, miksi
Erytritolia ei pidä sekoittaa pentaerytritoliin. Molempien aineiden molekyylit tosin sisältävät neljä alkoholiryhmää (–OH), mutta molekyylien runko on täysin eri muotoinen ja vieläpä eri kokoinen: erytritolissa on hiiliatomeja neljä, pentaerytritolissa viisi.

Pentaerytritolia eli 2,2-bis(hydroksyylimetyyli)-1,3-propaanidiolia käytetään muun muassa kosmetiikan lisäaineena, muoviteollisuudessa eräiden polymeerien ristisilloitukseen sekä pentriitin eli pentaerytritolitetranitraatti-nimisen räjähdysaineen valmistukseen.

(*) Pitoisuus grammoina litrassa (d) lasketaan kertomalla aineen moolimassa (M) sen pitoisuudella mooleina litrassa (c), eli d = cM. Molekyylien moolimassa lasketaan yhteen molekyylin sisältämien atomien atomimassoista, joten erytritolin moolimassa on noin 122 g/mol. Niinpä esimerkiksi luonnollinen taustapitoisuus 4 µmol/L tarkoittaa noin 500 mikrogrammaa litrassa: 4 µmol/L × 122 g/mol = noin 500 µg/L.

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7672
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Kaikista keinomakeuttajista löydetään pitkissä tutkimuksissa vakavia terveyshaittoja. Enkä ihmettele yhtään, niiden karmea maku ja karvastelu kurkussa kertovat keinomakeuttajien olevan sopimattomia ihmisravinnoksi. Eikä tähän tarvita kallista tutkimusta.

Makeanhimo on mielenkiintoinen asia. Miksi (suurin?)osa ihmisistä himoitsee makeaa ja osa ei. En tiedä onko sillä vaikutusta, mutta minulle ei ole annettu makeisia ollenkaan alle 4-vuoden iässä. Syön kyllä makeisia ja pullaa, jos niitä on tarjolla, mutta en osta niitä ikinä. No muutaman kerran kesässä pyöräilen torinrantaan munkkikahville ja jouluksi ostan Maraboun Paradis rasian, mutta siinäpä se on. Silloin kun syön makeaa, niin pitää varautua suolatasapainotukseen. Syömistä en voi lopettaa makeaan, olo on muuten hutera ja ällöttävä.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 14314
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Siemenöljyt

Viesti Kirjoittaja jori »

Törmäsin videoon, jossa kerrottiin Pekka Puskan tarinaan verrattuna melko lailla poikkeava tarina kasvirasvoista. Kaikki kasvirasvat eivät toki ole tämänkään mielestä pahoja, vain siemenistä puristetut, (esim. rypsi/rapsi-, auringonkukka-, maissi-, puuvillansiemen-) öljyt. Hedelmien sisältämät öljyt, oliivi-, avokado-, ja kookosöljyt sen sijaan ovat tämän mukaan hyviä.

Olennaisinta tässä on taas kerran bisnes. Ne ravintorasvat, jotka tehdään teollisella prosessilla uuttamalla hiilivetyliuottimella siemenmurskasta, haihduttamalla liuotin ja deodoroimalla pahanhajuinen tulos kovassa kuumuudessa hajuttomaksi. Hurja prosessi ja hurjia ovat myös terveydellisten ongelmien korrelaatiot näiden käytön määrän suhteen.

Tässä elokuva, joka kertoo siemenöljyjen tarinan.

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7672
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Kukaan ei varmaan väitä auringonkukansiemen olevan haitallista ravintoa. Vai?
Jos kaikki kasviöljyt syötäisiin kokonaisena kasvina tai edes kasvin siemenenä, niin koko tätä keskustelua ei käytäisi.
Samoin (jalostamattomat?) hedelmät ovat hyvää ravintoa, mutta niistä puristettu mehu heiluttelee verensokeria hurjasti.
Mehua voi juoda litratolkulla, mutta kokonaisen hedelmän kuiturakenne ohjaa määrän järkeväksi.
Luonto on niin kätevästi rakentanut systeemin, että keräilemällä saa valmiiksi tasapainoisia tuotteita syödäkseen.

Avatar
ukram2
Treenaileva sisällöntuottaja
Viestit: 521
Liittynyt: 25 Heinä 2014, 15:33
Paikkakunta: Espoo

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja ukram2 »

Thomas DeLauerin suosikki on alluloosi, jota ei oikein tunnu löytyvän Suomesta.

Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5765
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja janx »

Tässä videossa ("The Truth About Seed Oils | FED A LIE") dokumenttitiimi esittelee siemenöljyjen, kuten rypsi-, soija-, auringonkukka-, maissi- ja puuvillansiemenöljyn, historiaa sekä niiden mahdollisia terveyshaittoja[1]. Keskeiset tutkijat (Paul Saladino, Nina Teicholz, Chris Knobbe) väittävät, että näiden teollisesti valmistettujen öljyjen käyttö on noussut rajusti viime vuosisadan aikana ja että niiden runsas käyttö korreloi lihavuuden ja kroonisten sairauksien lisääntymisen kanssa[1].

Video tiivistettynä

  • Siemenöljyt ovat voimakkaasti prosessoituja, eivät luonnollisia ruoka-aineita – niiden valmistus vaatii teollisia menetelmiä ja korkeita lämpötiloja.[1]
  • Dokumentissa väitetään, että siemenöljyissä oleva omega-6-rasvahappo (linolihappo) kerryttää kehoon tulehdusta ja oksidatiivista stressiä ja voi olla haitallista aineenvaihdunnalle ja terveydelle.[1]
  • Siemenöljyistä tuli laajasti käytettyjä, koska ne olivat halpoja ja niistä tehtiin markkinointikampanjoilla "terveellisempää" vaihtoehtoa voille ja eläinrasvoille.[1]
  • Dokumentti kritisoi historiallisia ravitsemussuosituksia ja lääkeyhteisön roolia, mm. teollisuuden rahoitusta tutkinnassa.[1]
  • Mukana on henkilökohtaisia kokemuksia siitä, miten siemenöljyjen välttäminen ja eläinperäisen ruoan lisääminen ruokavaliossa koetaan parantavan terveyttä ja elämänlaatua.[1]
  • Lopuksi annetaan käytännön suosituksia: kierrä kaupan keskikäytävät, älä osta prosessoituja tuotteita, vältä siemenöljyjä, suosi voita, gheetä, kookos- ja oliiviöljyä, ja tarkista tuoteselosteet.[1]

Pääväittämä

Videolla kyseenalaistetaan vallitseva näkemys siemenöljyjen terveellisyydestä ja ehdotetaan, että niiden runsas käyttö on merkittävä tekijä länsimaisen elintapasairauksien nousussa, toisin kuin perinteinen, eläinperäinen ruokavalio.[1]

1

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7672
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Jos mitään rasvoja -oli sitten kasvi tai eläinperäisiä- ei prosessoitaisi erilleen perustuotteesta niin vaikuttaisihan se lihavuusongelmaan merkittävästi. Uskoisin vahvasti ettei paleoihmisillä ollut voipakettia jääkaapissa. Miksi sitten sitä pidetään karppaajien luonnollisena hyvänä? Oliivikin on varmasti parempi kokonaisena, kuin puristettuna öljyksi. Voi ja oliiviöljy on prosessoituja tuotteita, kun ei niitä luonnossa sellaisenaan esiinny?

Ja ei, en ihaile virallisterveellistä(kään) ruokavaliota. Ruoan prosessointihan alkoi tulen keksimisellä. Onko ihmiselle hyväksi syödä mitään, mitä ei voi syödä kypsentämättä? Vilja, peruna, sianliha, linnut, jne…

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 14314
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja jori »

Kummallista, miten eri tavalla filmin sisällön voi nähdä siitä riippuen, mitä ennakkoasenteita katsojalla on.

Ei tuossa videolla ollut kyse siitä prosessoinnin aiheuttamasta epäterveellisyydestä kuin pieneltä osin. Enimmäkseen oli kysymys siitä, että ne nimenomaiset ruoka-aineet, joita tehdäkseen täytyy tehdä työläs prosessi, ovat (sattumalta) niitä, jotka eivät ole terveellisiä syödä.

Siemenöljyjen ongelma on omega 6 rasvahappojen suuri määrä. Ei ole varsinaisesti väliä sillä, onko mukana myös omega3 rasvoja, koska suurin ongelma on omega 6 valtava ylimäärä ruokavaliossamme. Voissa ja oliiviöljyssä ei ole paljon omega 3 rasvahappoja, mutta ne ovat terveellisiä, koska niissä ei ole paljon omega 6 rasvoja.

Ruokaöljyjen rasvahapot.jpeg

Edellisen elokuvan demonisoimat siemenöljyt löytyvät tästä grafiikasta helposti pitkän violetin palkin (omega 6) perusteella.

Ymmärrän, tämä on sekavaa, koska puhutaan päällekkäin monesta asiasta. Minusta Sakari Peltola kuitenkin onnistuu tällä videolla melko hyvin kuvaamaan sen, mistä tässä rasvasodassa on kyse.

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7672
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Joojoo, mutta kysymykseni on ”onko rasvojen erottelu alkuperäisestä tuotteesta järkevää?” Busineksen kannalta on, mutta jätetään se näkökulma nyt ulkopuolelle.
Voi saadaan maidosta, mutta maito on luonnostaan vain vauvojen ruokaa, ei aikuisten. Millä se voi väännetään aikuiselle luonnolliseksi?
Miksi oliiveista pitää öljy puristella irti? Miksei sitä oliivia syödä sellaisenaan? Sitäpaitsi oliivi on syömäkelvoton suoraan puusta eli onko se luonnollista ravintoa ollenkaan?
Omega 6 rasvaa ei olisi ravinnossamme ylenmäärin, jos sitä ei tiristettäisi irti kasveista.

Nykyihminen syö kaikenlaisia rasvoja liikaa. Ihan liikaa. Ei paleoihmisetkään mitään rasvaa niin paljon syöneet. Läheskään.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 14314
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja jori »

Vilijami kirjoitti: 30 Syys 2025, 19:38

Omega 6 rasvaa ei olisi ravinnossamme ylenmäärin, jos sitä ei tiristettäisi irti kasveista.

Nykyihminen syö kaikenlaisia rasvoja liikaa. Ihan liikaa. Ei paleoihmisetkään mitään rasvaa niin paljon syöneet. Läheskään.

Omega 6 suhteen asia on juuri noin.
Paleoihmiset söivät rasvaa saman verran kuin eläimissä sitä oli.

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Vastaa Viestiin