Nelipyörä tandem/tavarapyörä

Suunnitteletko velomobiilin tai polkuauton rakentamista? Täällä voit keskustella projektistasi ja hakea ratkaisua mahdollisiin ongelmiin.
jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 12522
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Nelipyörä tandem/tavarapyörä

Viesti Kirjoittaja jori »

Vilijami kirjoitti: 27 Syys 2021, 20:04

Tuo pulleahampainen on nimeltään evolventtihammastus. Siinä hampaat vierivät toisiaan vasten, eivätkä liu’u. Tämä liukumattomuus vähentää kulumista. Jorin kuva mallintaa tätä.

Harmi, kun se samuelin videoanimaatio ei näy suoraan pinnassa. Siinä nimittäin selvästi näkyy, että myös evolventtihampaat, paitsi vierivät, myös liukuvat toisiaan vasten. Tälle liikkeelle on annettu oma nimikin, ryntö tai ryntöliike. Täysin oikeassa olet siinä, että tuo ryntöliike tasoittaa voimaa pidemmälle matkalle ja vierinnän ja liu'un yhdistelmä sietää enemmän pintapainetta kuin pelkkä liukuminen, koska myös pinnan lähellä kuumennut öljy vaihtuu.

Tässä tuo animaatio vielä uudelleen. https://fi.wikipedia.org/wiki/Hammastus ... _wheel.gif

Hämmentävillä, Hertzin kaavoilla laskennallisesti yli 3000 MPa pintapaineilla testattiin hammaspyöriä aikanaan TTYllä. :shock: Tämä on mahdollista metallin jouston ja öljyn voitelukalvon tuottaman painejakauman takia myös kontaktin pintapainetta pehmeämmillä 1500 MPa teräksillä. Metallin jousto ja öljykalvon painejakaumaa tasaava ominaisuus mahdollistavat tämän mahdottomalta näyttävän ilmiön, että kuormitus voi olla suurempi kuin lujuus. Vika on siis vain laskentamallissa, ei todellisuudessa. :)

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
tm
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3908
Liittynyt: 05 Loka 2007, 03:00
Paikkakunta: Nokia

Re: Nelipyörä tandem/tavarapyörä

Viesti Kirjoittaja tm »

Syväri kirjoitti:

Toiset tekee kevyttä ja kaunista minä teen painavaa ja paskaa...

Äläs nyt yhtään vähättele. Olet tekemässä uniikkia kulkupeliä, et mitään tusinatuotetta. Kyllä omasta tekemisestään saa olla ylpeä.

Totta tuo osista hitsaamalla kokoamisen haastavuus, eli saada osat pysymään linjassa ja muodossaan. Omissa rakenteluissani lopputulos olisi monesti ollut parempi, jos kappaleen olisi koneistanut, tai vaihtoehtoisesti laminoinut hiilikuidusta... Aikaa tosin olisi tuolloin tuhraantunut enempi.

Vastaa Viestiin